Skip to main content
ТехнологияAI & MLАудиторияЗа всичкиНОВИНИ

Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By 03.05.2023No Comments
Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

03.05.2023 |

Страните от Г-7 трябва да приемат регулации в областта на изкуствения интелект (ИИ), основани на оценка на риска. Това препоръчват министрите, които отговарят за процеса на дигитализация, в заключително изявление, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Такасаки, предава Ройтерс.

Важно е обаче въпросните регулации да „съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и да са основани на демократични ценности.

Участниците във форума признаха, че „политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността.

„Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията. Тя допълни, че Европейският съюз трябва да постигне и политическо споразумение през тази година за защитата на авторските права по отношение на музиката и визуалните продукти, създадени с технологии с машинно самообучение.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект. Токио се надява да накара страните от Г-7 „да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект