Skip to main content
НОВИНИ

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В „ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ“

By 23.05.2023юли 11th, 2024No Comments
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В "ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ"

23.05.2023 |

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) планира да обучи 1 млн. души в „дълбоки технологии“ (deep tech) до края на 2025 г. по новата си програма EIT Deep Tech Talent Initiative. Към нея ще могат да кандидатстват европейски гимназии, университети, компании и други видове организации, които искат да обучават свои кадри – в това число и български.

Първите заявки за кандидатстване ще започнат през ноември, но ще са ограничени до университети, които вече са работили с EIT през програмата ѝ HEI. След това ще започне кандидатстването от всички други желаещи.

Кандидатстването от български училища и университети ще може да се случи през сайта на програмата след началото на 2023 г., когато програмата ще бъде отворена и за институции, които не са работили преди това с EIT.

Програмата ще бъде финансирана първоначално с 25 млн. евро от бюджета на EIT, но институтът се надява на значително съфинансиране от други заинтересовани страни, които покани да се включат в инициативата.

Deep tech е широк термин, който не е конкретно дефиниран. По време на събитието директорът на EIT Мартин Керн го описа като „всичко, което включва в себе си технологии и наука“, а преди няколко месеца в интервю за „Капитал“.

С този проект Европа ще се опита да затвори част от пропастта между себе си и своите технологични конкурентни, дефинирани като САЩ и Китай. Подобни програми имат за цел обучат голям брой хора от различни страни, като същевременно сплотят и представителите на различните държави и езикови групи в съюза.

Details

Target audience

Digital skills for all

Digital skills for the workforce

Digital skills for ICT professionals

Digital skills for children

Digital skills for public administration

Digital technology

Artificial Intelligence

Cybersecurity

5G

Leave a Reply