Skip to main content
НОВИНИ

АI И КРИПТО В ЕДНО: ИЛИ (АНТИ)УТОПИИТЕ, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СМЕ НАЩРЕК ДНЕС

By 11.10.2023No Comments
АI И КРИПТО В ЕДНО: ИЛИ (АНТИ)УТОПИИТЕ, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СМЕ НАЩРЕК ДНЕС

11.10.2023 |

Порой от етични въпроси за изкуствения интелект заливат обществото днес, а необходимостта от балансирани регулации сега е по-важна от всякога

 

WorldCoin предлага решение за цифрова идентичност чрез сканиране на ириса на очите, което ще доведе до елиминиране на съмненията дали срещу нас е човек или бот. Въпреки това, това предизвиква много етични въпроси, свързани с обещанието за универсален базов доход, който всички хора по подразбиране ще получават от WorldCoin.

Събитието AI n’ Cyber 2023, организирано от Дигиталната национална коалиция в партньорство с economic.bg и фондация „Конрад Аденауер“, ще отговори на въпросите как иновативни концепции могат да излязат извън контрол, какво трябва да внимаваме, за да не създаваме бъдещи антиутопични сценарии и какви предизвикателства се издигат при комбинирането на блокчейн и изкуствен интелект.

Събитието ще се проведе на 26 октомври в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

 

Коя е Моника Манолова?

Моника Манолова има докторска степен по географски информационни системи (ГИС) и се занимава професионално с телекомуникации. С течение на времето тя осъзнава, че нейната наука е ниша за навлизане в света на изкуствения интелект.

 

„Географските изкуствени интелекти са свързани с обработка на сателитни изображения, които са много тежки, водят се big data и единственият начин да бъдат ефективно обработвани е чрез машинно обучение и различни форми на AI.“

 – Моника Манолова

 

Моника работи за Morality and Knowledge in AI, една от най-големите общности за етика в искуствения интелект, където развива различни проекти. В България е експерт по темата в Дигитална национална коалиция. Според нея България държи добра позиция в развиването на искуствения интелект и етиката на ИИ и има истинска възможност за развитие в областта.

 

Технологии за добро: Мисията (не)възможна

„Ние, които се занимаваме с етика в AI, искаме изкуственият интелект да се ползва за добро, за подобряване на качеството на живот на хората, за разработката на нови лекарства и решения, свързани с околната среда. Ако се преследва само чистата монетизация, това не е добре и води до изкривяване на разбирането за изкуствен интелект – от това за какво той може да бъде ползван до чисто социални дефекти“, коментира Моника Манолова.

 

И дава пример с компанията Meta, която доскоро имаше отдел, занимаващ се с разработката на нови лекарства, но го затвори и съкрати експертите там – за да може да инвестира по-активно в разработката на чатботове. Очевидната възможност за монетизация и масова експлоатация на искуственият интелект предизвика бърз отговор от множество институции. Например, само няколко месеца след пускането на ChatGPT организации като ЮНЕСКО, Белия Дом и ЕС бързо имплементираха регулации.

 

Причините за регулациите са различни. В Индия, например, те са насочени към опазването на професиите на работещите от масова автоматизация, докато в Канада са по-артистично насочени, с опазване на авторското право. В Европа, те са фокусирани в „опазването на социалната класификация“.

Регулирането на ИИ има три аспекта: етика на данните, етика на алгоритмите и етика на приложенията. Във всяка от тези области данните трябва да са балансирани, да не изключват никого нарочно, алгоритъмът трябва да може да обясни как работи и е много важно да се елиминира рискът от емоционално влияние при прилагането.

Според Моника Манолова придаването на човешки качества на изкуствения интелект, който е алгоритъм, не е правилно, то е подвеждащо. Затова трябва да има ясни и категорични разграничения, защото бъдещите поколения няма да могат да различат кога това, с което общуват, е изкуствен интелект и кога не е.

 

С напредъка на технологията, все повече и повече границата между искуствен и естествен интелект се размазва. Нужно е да бъдем внимателни как и закакво използваме този инструмент.

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект