Skip to main content
ТехнологияAI & MLАудиторияЗа всичкиЗа работещиЗа ИКТ професионалистиНОВИНИ

ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ – НОВОТО БЪДЕЩЕ НА БИЗНЕСА

By 24.04.2023януари 11th, 2024No Comments
ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ - НОВОТО БЪДЕЩЕ НА БИЗНЕСА

24.01.2023 |

Чрез изкуствен интелект всяка IT компания може да увеличи производителността си от 2 до 5 пъти в следващата една година. Преди броени дни се проведе първото събитие от поредицата Business Tree на БАСКОМ, което е част от серия събития с практичен характер, в които лидери от технологичния сектор се събират, за да споделят за проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват.

Подробности в „Нашият ден“ разказват Марина Шидеров, член на Управителния съвет на БАСКОМ, и Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ, СЕО и съосновател на една от най-големите гейминг компании.

„Инициативата е нов практичен формат на БАСКОМ за серия от събития, в които лидери от технологичния сектор се срещат и си говорят за всички предизвикателства, с които се срещат. Идеята е за един по-различен формат, който да има истинска добавена стойност чрез съдържание“, посочва Марина Шидеров.

Тя допълва, че темата за изкуствения интелект е изключително гореща, защото това дава нова перспектива за IT сектора. Важно е бизнес лидерите да имат визия, за да пренастроят компаниите си.  

„Изкуственият интелект не е в момента темата, а е единствената тема. Каквито и епитети да използвам, няма да преувелича колко е сериозна ситуацията в същност. В IT сектора най-бързо ще дойде при него промяната и съответно най-бързо трябва да реагира. А иначе това касае всички сектори и всички професии“, казва Доброслав Димитров.

Той допълва, че тази технология е достъпна до всички. В момента само ChatGPT има над 100 мил. потребители по света. Милиони разработчици работят с тези инструменти надграждат и ако компаниите не са в крак с това, може да станат силно излишни. 

Дали свърши времето на програмистите? Този въпрос е абсолютно валиден за всички професии, свързани с интелектуален труд.

„Трябва да се притесняваме не от изкуствения интелект, а от естествения. Тъй като едни хора, които прегърнат тези технологии и започнат да ги използват, ще станат 10 пъти по-ефективни от другите хора, които не ги ползват, и съответно ще заемат техните работни места“, твърди Доброслав Димитров. 

Марина Шидеров поясни, че сега всички IT лидери имат голяма сила в ръцете си, защото това отключва един много красив и нов свят. 

В центъра на всека една технология стои човекът, но има значение дали той иска да бъде там. Ако хората смятат да игнорират тази промяна и да си живеят без нея, ще станат силно излишни. Тези, които я ползват, ще са в пъти по-добри от тези, които не я ползват, обобщава Доброслав Димитров.

Да управляваш изкуствения интелект изисква огромна отговорност и има сериозен морален аспект. Всички в момента са се вторачили в IT сектора, защото той основополагащ и критичен сектор за икономиката.

Доброслав Димитров коментира, че данък свръхпечалба е данък „свръх икономическа глупост“. В основата на всеки бизнес е това да инвестираш години и да работиш дори на загуба и в някакъв момент да реализираш печалба. За да имаме икономика на висока добавена стойност, означава да не изземваме тази стойност, когато се появи. А данък свръхпечалба ще удари индустрията с висока добавена стойност. Това е изключително опасно за бъдещето на България.

„В ръцете си държим огромна сила в момента, но зависи как ще я използваме. С колегите от IT сектора носим голяма отговорност, за това как ще се справим по възможно най-етичния начин и ще приложим тази сила в създаването на добри неща“, допълва Марина Шидеров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект