Skip to main content
НОВИНИ

БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ТОП МРЕЖА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By 04.09.2023юли 11th, 2024No Comments
БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ELLIS

04.09.2023 |

България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS

 

Неотдавна България, представлявана от Института за изследване на системите и изкуствения интелект (ИНСАИТ), получи желаната покана да се присъедини към Европейската лаборатория за обучение и интелигентни системи (ELLIS). Този стратегически ход бележи дебюта на България като член на избрана група държави, посветени на развитието на изследванията и иновациите в областта на изкуствения интелект (ИИ).

Официалното обявяване на това партньорство беше направено от министър-председателя Николай Денков, към когото се присъединиха професор Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Климент Охридски“, и професор Мартин Вечев, визионерът зад INSAIT. Сътрудничеството между тези изтъкнати структури означава значителна крачка към засилване на влиянието на България в глобалния пейзаж на изкуствения интелект.

Да получиш покана за ELLIS не е никак малко. Строгият процес на подбор разглеждаше българската кандидатура на INSAIT повече от година. ELLIS, която се явява първостепенна европейска мрежа за развитие на ИИ, се стреми да позиционира континента като водеща сила в иновациите в областта на ИИ, оспорвайки превъзходството на САЩ и Китай.

Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и СУ „Св. Климент Охридски“ у нас се създава първата точка от топ мрежата в региона – „ELLIS Unit Sofia“. Една от отличителните черти на ELLIS е изключителното членство, което включва само най-изтъкнатите изследователски организации в света, които са показали изключителни постижения в областта на изследванията на ИИ. Днес INSAIT се присъединява към редиците на уважавани институции като Оксфордския университет, Университета в Кеймбридж, Германския аерокосмически център (DLR), EPFL (Лозана), ETH Цюрих, Института „Макс Планк“ (Тюбинген), Технион (Тел Авив), ТУ Мюнхен (Мюнхен), Сорбоната (Париж) и др. Тази асоциация извежда България в горните ешелони на изследванията в областта на ИИ, като насърчава сътрудничеството със световни лидери в областта на мисълта.

INSAIT  е първият по рода си институт в Източна Европа. Той е създаден в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и швейцарските ETH Zurich и EPFL. Държавата ще инвестира в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии около 170 млн. лв. в рамките на 10 години.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Leave a Reply