Skip to main content
НОВИНИ

Честит 8 март, Международен ден на жената!

By 08.03.2024юли 11th, 2024No Comments
Честит 8 март, Международен ден на жената!

08.03.2024 |

Честит 8-ми Март!

Това е денят, в който отбелязваме значимата роля на жената в обществото. Все пак без приноса на жената, светът, какъвто го познаваме, нямаше да бъде същият. Нека да се възхитим на силата, упоритостта, таланта и грацията, с които жената постига своите цели.

Днес искаме да припомним за едни от най-влиятелните дами в технологичния свят.

Да започнем с известната Ада Лъвлейс, родена на 10 декември 1815 г. в Лондон, тя е  първият програмист в историята. Ада е разработила алгоритъм за изчисления на машина, който се смята за прародител на съвременното програмиране. Програмният език „Ада“ е наречен в чест на нея. В допълнение към своите работи в областта на компютърните науки, Ловлейс също е известна със своите преводи и коментари на научни трудове, както и с публикуването на много статии и есета по различни теми.

Следва великата Хеди Ламар, родена на 9 ноември 1914 г. във Виена. Тя е смятана за „Най-красивата жена в Европа“. Освен екзотичния си външен вид и актьорски умения тя е била и велик изобретател. Хеди разработва технология за честотното разпръскване, която се използва в днешния свят за подобряване на сигнала на безжични комуникации и Wi-Fi мрежи.

Интересен факт е че тя се премества от Германия в Съединените щати и променя сценичното си име. След избухването на Втората световна война, Хеди решила да служи на новата си родина. Тя е назначена за изпълнението на облигации в отбраната.

Маргарет Хамилтън родена на 17 август 1936 г. e американски информатик, системен инженер и предприемач. Тя е известна с работата си в NASA и е отговорна за разработването на софтуер, който е помогнал за успешното пристигане на човека на Луната през 1969 г.

Преди са работи в NASA, тя е участвала в производство на мюзикълите „Майкъл“ и „Рей“, като актриса в Манхатън. Това разнообразие в кариерата й показва, че талантът й и интересите са простирали от актьорство до технологии и компютърни науки.

Джини Ромети родена на 29 Юли през 1957 г. е първата жена, която е станала изпълнителен директор на IBM в историята на компанията. Тя е една от най-влиятелните жени в технологичната индустрия и е известна с ръководенето си на гиганта IBM през период на значителни промени и иновации.

Като за финал нека обърнем внимание към едно значимо и уникално постижение в българската история. Това постижение принадлежи на Райна Касабова, българката, която остава запомнена в историята като първата жена в света, която участва в боен полет. През времето на Балканската война (1912 – 1913 г.), Райна Касабова, на 15 години, доброволно работи в полева болница край Одрин. На 30 октомври 1913 г., тя взема участие в боен полет със самолет „Воазен“, под командването на подпоручик Стефан Калинов. Така Райна Касабова вписва своето име в световната история като първата жена-пионерка в авиацията.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Leave a Reply