Skip to main content
НАЕМАНЕТО НА ХОРА В IT СЕКТОРА СЕ ЗАБАВЯ

28.01.2023 |

 След дългогодишен световен икономически ръст, воден от технологичния сектор, през 2022 г. се появиха първите наченки на забавяне на подема на IT компаниите. Пост-ковид синдромите, свързани с дигитализация на бизнеса и работата от вкъщи, създадоха нови възможности пред технологичните корпорации, а от там и търсенето на специалисти значително се повиши. Сега, когато икономическият растеж се забавя осезаемо, а инфлацията все още не е овладяна, мениджмънтът на повечето IT компании подхожда предпазливо по отношение на управлението на разходите, а от там предпазлив става и подходът при наемането на нов персонал, като това личи от новите и по-завишени изисквания към кадрите.

Редица международни компании, сред които Microsoft, Google, Amazon съкратиха немалка част от своя персонал в края на 2022 г. и началото на 2023 г., именно поради променената икономическа и бизнес среда. 

След отпадането на Ковид мерките много работодатели подходиха по-стриктно по отношение на хоум офис политиките си и поискаха от своите служители да се върнат обратно в офисите. Това разбира се, доведе до неизбежен спад в потреблението на някои софтуерни решения и услуги, предлагани от технологичните гиганти. Освен това е важно да споменем, че инфлационните равнища завързаха здраво джобовете на обикновения краен потребител, което допълнително спомогна за намаляването на приходите на компаниите в IT сектора. Тези фактори доведоха до необходимостта от съкращаване на разходи в корпорациите, като се оказа, че вече не съществува необходимостта от работната сила на всичките тези служители, които са били наети през стремглавия ръст, отбелязан през изминалите години.

На фона на глобалната заплаха от икономически спад и последващи уволнения в тех-сектора в България HR експертите не наблюдават необичайни съкращения. Въпреки това осезаемо се променя наемането в сферата на технологиите, като различни проучвания показват, че през последните месеци новите работни места намаляват с двуцифрени темпове. Данните сочат, че спадът в наемането се отнася най-вече за по-ниски позиции, изискващи по-малко работен опит. Отчита се също, че повече компании търсят да наемат хора на проектен принцип, като не искат да се ангажират с постоянни трудови договори, тласкани от желанието си да ограничат своите разходи. 

Според Николай Николов от Българската асоциация за управление на хора и Българската конфедерация по заетостта, който е и съдружник в „Хорайзънс България“, към пролетта вече ще е ясно какъв ще е ефектът за страната – дали трудовият пазар в IT сектора тук ще последва този в САЩ и Западна Европа или напротив – западните компании ще предпочетат да заложат на все още по-ниските разходи в България коментират от в. “Капитал”. Не можем да не отчетем факта, че все още заплатите в България са под равнищата в Западна Европа и САЩ, което би могло да се тълкува като добра новина за пазара на труда в у нас. 

Положителни са очакванията и на Надежда Василева, оперативен директор на „Adecco България“, посочват от в. “Капитал” Според нея винаги в началото на годината има забавяне в наемането, но с по-ниските си разходи България остава атрактивна и е по-вероятно да притегли бизнес от чужбина, отколкото да загуби. 

Каквато и да бъде средносрочната прогноза за развитието на IT сектора и наемането на нови служители в страната ни, едно е сигурно – за да продължим своето устойчиво развитие в технологичните компании, е необходимо постоянно инвестираме в знания и бързо преквалифициране, за да не изостанем в следствие на динамичните промени в технологичния свят.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Leave a Reply