Skip to main content
НОВИНИ

ИТ СЕКТОРЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЛИДЕР ПО РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

By 21.08.2023юли 11th, 2024No Comments
ИТ СЕКТОРЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЛИДЕР ПО РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

21.08.2023 |

Проучването на възнагражденията и придобивките на българския пазар на Tack TMI Bulgaria за 2023 обхваща над 115 000 служители и над 1000 позиции. И тази година лидер е сферата на информационните технологии. Сериозната конкуренция на високо квалифицирани професионалисти води до постоянен растеж на заплатите.

Проучването събира информация от 350 компании от различни сектори на икономиката, като особено силно представени са секторите на високите технологии, аутсорсинг, производство, хотели, банки и финансови институции. Участие взимат някои от най-големите и влиятелни работодатели както в България (25%), така и в международен мащаб (75%).

Демографската ситуация, липсата на квалифициран труд и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за бъдещия растеж на възнагражденията в България в дългосрочен план, посочват анализаторите.Възнагражденията в страната продължават да нарастват макар и с по-умерени темпове спрямо предходните години, като множество други фактори оказват влияние върху заплатите. 

Макар България да не е сред страните, чиито компании прилагат най-интересните практики – като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в болничен и подобни, тенденциите за увеличение на възнагражденията и разширяването на пакета от социални придобивки остава актуална, отчита изследването.

Отчита се, че компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки за служителите си. Сред придобивките, които служителите могат да получат при работодатели в страната през последните две години, са грижа за психичното здраве на служителите, предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет.

63% от заетите в технологичния сектор искат да работят хибридно, а 27% споделят, че предпочитат изцяло отдалечени позиции. Статистиката на платформата отчита, че след пандемията дистанционният режим на работа остава предпочитан, а едва 8% от IT специалистите искат да се върнат в офисите. Тенденцията дори се засилва и през последните месеци активно се търсят длъжности за работа от разстояние.

От началото на месеца най-търсените дистанционни позиции са за софтуерни разработчици, като най-предпочитан от кандидатите е Backend Development сегментът. По данни на платформата, той води убедително с близо 40% от всички търсения за дистанционна работа.

Python е езикът, на който предпочитат да програмират специалистите с 32% от всички търсения. Докато по-масовите от типа на Java, .NET и PHP, за които се търсят повече специалисти и съответно се предлагат и повече на брой обяви с дистанционен режим на работа, остават по-назад.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Leave a Reply