Skip to main content
НОВИНИ

КАКВО Е НОВОТО ЛИЦЕ НА СИСТЕМИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ?

By 14.10.2023октомври 26th, 2023No Comments
КАКВО Е НОВОТО ЛИЦЕ НА СИСТЕМИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ?

14.10.2023 |

Компаниите търсят решения, които да им гарантират бързина, ефективност и автоматизация, особено в CAD/CAM сферите.

 

Технологични тенденции

В софтуера за проектиране възникват три ключови тенденции. Първата е използването на облачни услуги, които подобряват сътрудничеството и позволяват достъп от всяко устройство и място. Тези услуги предоставят голям изчислителен капацитет и капацитет за съхранение, което позволява осъществяването на сложни и мащабни симулации и тестове.

Втората тенденция е въвеждането на адитивно производство, по-известно като 3D принтиране, което позволява създаването на сложни и персонализирани продукти. Този процес значително ускорява тестването и валидирането на резултатите от проектирането и симулацията чрез бързо създаване на прототипи.

Накрая, изкуственият интелект и машинното обучение са ключови нови насоки в развитието на сектора CAD/CAM/CAE. Тези технологии автоматизират и оптимизират задачите по проектиране и симулация, като подпомагат генерирането на проектни алтернативи, откриването на грешки и подобряването на производителността и качеството на продуктите.

 

Българският CAD/CAM пазар

В последно време в България се наблюдава нарастване на използването на дизайнерски решения, което засяга различни сектори като производството, строителството, медицината и стоматологията. CAD системите играят важна роля в това, тъй като улесняват работата, повишават производителността и помагат за намаляване на грешките.

В България има компании като CAD Point, Ditra, David Holding, SpaceCAD и Persy, които предлагат решения за проектиране. В класацията Digitalk 101 се показват резултатите за последните две години на тези компании. Въпреки че организациите в сектора се разрастват, те обикновено не са сред най-големите ИТ компании в България и заемат позиции във втората половина на класацията.

SpaceCAD и David Holding са две от компаниите, които отчитат най-голямо увеличение на приходите си спрямо предходната година. SpaceCAD има приходи от 2,9 милиона лева и се нарежда на 104-то място в класацията, докато David Holding заема 101-во място с приходи от 4,3 милиона лева.

Особено с бързия растеж и на сферата CAD/CAM, и на генеративният искуствен интелект, повече и повече позиции се отварят за дизайнери. Бързата автоматизация на работния процес прави компютарният асистиран дизайн една от най-привлекателние сфери за работещите.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

CAD/CAM