Skip to main content
НОВИНИ

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА МАЙ МЕСЕЦ?

By 05.06.2023септември 21st, 2023No Comments
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА МАЙ МЕСЕЦ?

05.06.2023 |

„Черният лебед“ на Dronamics извърши първи успешен полет

Българската авиокомпания за товарни дронове Dronamics постигна важен етап с успешния първи полет на своя товарен дрон, известен като „Черният лебед“. По време на тестовия полет на летище Балчик дронът остана във въздуха около 10 минути и беше управляван дистанционно от двама пилоти на земята. Той измина разстояние от 21,5 километра, като поддържаше средна скорост от 140 км/ч, и достигна височина от над 600 метра. Успешният полет позволи на основателите на Dronamics, братята Свилен и Константин Рангелови, да получат лиценз на компанията за търговски полети на безпилотни товарни дронове в Европа, като планират да започнат дейността си по-късно тази година.

 

Endurosat получи финансиране от серия А в размер на 10 млн. долара

Endurosat, водеща компания в областта на научните и технологичните проучвания и изследвания и разработване на аерокосмически технологии и услуги, успешно набра 10 млн. долара финансиране от серия А. Инвестиционният кръг бе ръководен от CEECAT Capital, инвестиционна компания, специализирана в пазарите в Централна и Източна Европа. Притокът на средства ще позволи на Endurosat да разшири пазарния си дял в сателитната индустрия и да подсили екипа си. През следващите три години Endurosat има за цел да подкрепи множество космически мисии за своите клиенти в орбита, като компанията вече има пет напълно ангажирани мисии. Със седалището си в Люксембург, инженерна и производствена база в София и офиси в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, Endurosat понастоящем разполага с екип от над 130 професионалисти.

 

Valantic придобива AIOPSGROUP, което увеличава решенията за електронна търговия

Valantic, базирана в Германия ИТ компания, придоби AIOPSGROUP, обещаващ български стартъп, специализиран в решения за електронна търговия. Основана през 2019 г., AIOPSGROUP бързо се превърна в многомилионен бизнес, обслужващ известни марки като Puma и Rossignol. Въпреки че финансовите детайли на придобиването не бяха разкрити, сделката ще засили присъствието на Valantic в европейския пейзаж на електронната търговия. Експертният опит на AIOPSGROUP в областта на консултирането и предоставянето на решения за електронна търговия B2B и B2C ще изиграе решаваща роля в това стратегическо разширяване.

 

AlfaStar Capital ще инвестира 25 млн. евро в компании в ранен етап на развитие

Нов фонд за дялово инвестиране, AlfaStar Capital, ще инвестира минимум 25 млн. евро в компании в ранен етап на развитие в България. Фондът, ръководен от основателите и партньори Десислава Господинова, Любомир Стайков, Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев, в момента е в процес на набиране на капитал. Активният инвестиционен период, който започва в края на тази година, се очаква да продължи приблизително пет години. В момента се водят преговори с потенциални инвеститори от Европа, Азия и САЩ, а фондът вече е направил първата си инвестиция през 2022 г. Инвеститорите, независимо от предишния им опит, могат да участват с минимална инвестиция от 100 хил. евро.“

 

Европейският парламент прие AI Act

Европейският парламент прие Акта за изкуствения интелект – закон, който установява правила и насоки за разработването и използването на модели с изкуствен интелект в Европа. Целта е да се гарантира прозрачност и етични практики при приложенията на ИИ. Законът забранява използването на системи за ИИ, които използват манипулативни техники, човешката уязвимост или класифицират хората въз основа на лични характеристики. Той също така забранява практики като дистанционна биометрична идентификация, пpoгнoзни полицейски системи и извличане на биометрични данни от социални медии или записи от камери. Законът категоризира системите за изкуствен интелект във „високорискови“ и „нискорискови“ въз основа на потенциалното им въздействие върху безопасността, здравето на хората и околната среда.

 

Събития

 

Създателят на програмния език C++, Бярне Строуструп, пристига в България

Бярне Строуструп, създателят на C++, ще посети София на 9 юни, за да участва в конференцията „C++: пътища и перспективи”. Той ще се присъедини към над 100 световни експерти на срещата на Международния съвместен технически комитет WG21 за разработване на стандарти за C++. Акцентът ще бъде поставен върху създаването на версията C++26 на езика за програмиране.

 

Проведе се четвърто издание на Олимпиада по програмиране в Правец

В четвъртото издание на олимпиадата по програмиране в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец се състезаваха 35 ученици, като повече от половината постигнаха резултати над 60%, а седем ученици надхвърлиха 90%. Най-добре представилите се участници ще имат възможност за стажове, менторски програми и потенциални предложения за работа в Шварц ИТ България, съорганизатор на събитието.

 

Обучения

 

Progress стартира кандидатстването за платената си стажантска програма

Progress предлага платена стажантска програма за софтуерни инженери, която започва през юли и продължава 6 месеца. Могат да кандидатстват студенти със специалност „Компютърни науки“ или „Софтуерно инженерство“, както и софтуерни инженери в процес на обучение. За да се кандидатства са нужни CV и мотивационно писмо, както и решаване на практическа задача и интервю. Стажът включва работа по реални задачи заедно с ментор, а на отличените стажанти могат да бъдат предложени постоянни позиции в Progress.

 

Започна кандидатстването за академията на Kodar за IT специалисти в Пловдив

Академията за ИТ специалисти „Кодар“ в Пловдив приема кандидатури за 6-месечния си платен стаж, който включва работа по реални проекти за международни клиенти. Програмата започва на 3 юли, а след приключването ѝ на участниците може да бъде предложена постоянна работа в Kodar.

 

Телерик Академия обяви нови приеми за три от програмите Upskill

Телерик академията отвори кандидатури за своите Upskill програми, включващи обучения за UX/UI дизайнери, React разработчици и DevOps инженери. Обучаемите работят в малки групи, получават постоянна обратна връзка от експерти и могат да се възползват от отстъпки от таксите за обучение за конкретни програми. Практическите програми продължават 3 месеца.

 

Нов Център за дигитални технологии бе открит в ТУ- София

В Техническия университет в София беше открит нов Център за дигитални технологии с 14 компютърни лаборатории, благодарение на безвъзмездното дарение на водещи ИТ компании. Центърът ще улесни обучението на студентите и изследователските проекти, като в него са разположени компании като Musala Soft и Sirma Lab.

 

GrowIT Academy за обучение на IT специалисти в Плевен

Създаването на GrowIT Academy в Плевен има за цел да обучава ИТ специалисти и да подпомага развитието на ИТ сектора в Северозападна България. Основателят Теодор Тодоров планира да създаде около 300 работни места в региона през следващите 5 години, като предлага безплатно обучение на потенциални кандидати с бъдещи планове за развитие. Бъдещ планов е разширяването на академията към Видин и Монтана.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Уеб разработка