Skip to main content
НОВИНИ

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮНИ

By 03.07.2023юли 11th, 2024No Comments
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮНИ

03.07.2023 |

НОВИНИ:

 • Vitosha Venture Partners влага 1 млн. евро в 9 нови компании

Vitosha Venture инвестира 2 млн. лева в 5 развити стартъпа и 4 проекта от програмата на фонда на Accelerate. 5-те компании в напреднал етап са Native Spaces, SN Metals, Nakantara, Chat Hala и FinqUp, а по програмата бяха финансирани Nomad Cabins, Petstay, Diplom Id и Twisted Technology. Vitosha Venture планират да вложат още 2млн. евро, които са останали във фонда. 

 • Icanpreneur набира pre-seed инвестиция в размер до 1,2 млн. Евро

Icanpreneur, българска компания-разработчик, набира инвестиция в размер на 1,2 млн. евро. Компанията има за цел да навигира технологични стартъпи да преминат през пазарно валидиране и да достигнат успешен продукт чрез софтуерна система. Компанията обяви и програма за достъп на 200 нови потребителя, с която платформата да се развие и подобри. 

 • SoCyber набра 760 хил. Евро

Българската компания за киберсигурност SoCyber набра 760 хил. евро от различни компании и трима бизнес ангели от SeedBlink. Създадена през 2018г. компанията  средствата си за развиване на AI. 

 • Innovation Capital инвестира 200 хил. евро в NEXT BASKET

Платформата за управление на електронни магазини – NEXT BASKET, получи 200хил. евро от фонда за рисков капитал Innovation Capital. Средствата ще се използват за допълнително разработване на софтуера и нови функционалности. Наскоро NEXT BASKET обяви партньорство с euShipments. 

 • CloudCart навлиза в Румъния

CloudCart е българска eCommerce компания, която разширява своята дейност и в Румъния. Тя постига този успех чрез партньорство с банки и компании и цели да развие пазара си в България, Гърция, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. CloudCart предлага софтуер за автоматизирано създаване на онлайн магазини. 

 • MiCA oфициaлнo ce пpeвъpнa в зaĸoн

MiCA е регламент за пазарите на крипто активи, който официално се превърна в закон. За да извършват дейности в ЕС, крипто борси и доставчици на крипто портфейли трябва да разполагат със съответното количество резерви. Разпоретбите на MiCA ще започнат да се прилагат през 2024г. 

 • Европейският парламент прие проектозакон за AI

Европейският парламент прие закон, който ограничава използването на изкуствен интелект. Проектът на „Закон за изкуствения интелект“ ще постави под повече ограничения инструментите, задвижвани от AI, а разработчиците на AI щe бъдaт зaдължeни дa пpeдоcтaвят cиcтeмитe cи зa пpeглeд, преди дa ги направят широко достъпни. Πapлaмeнтът peши и дa ce пpидъpжa ĸъм зaбpaнaтa зa биoмeтpични cиcтeми зa идeнтифиĸaция в peaлнo вpeмe, cиcтeми зa „coциaлнo oцeнявaнe“, както и технология за разпознаване на емоции от правоприлагащите органи, работодатели и образователни институции.

СЪБИТИЯ: 

 • DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp

DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp, който се провежда онлайн от 10 до 22 юли. Лекторите са експерти от екипа на DataArt, а темите освен технологични са насочени и в областта на бизнеса и практическата насоченост. Лекциите и дискусиите са на английски език, а участниците могат сами да избират на кои модули да присъстват.

 • Мрежата на Европейските дигитални иновационни хъбове събра на форум в Брюксел над 400 участници

European Digital Innovation Hubs Network – EDIH събра в Брюксел над 400 участници с обща цел да насърчат дигиталната трансформация на Европа. Мрежата е финансирана от Програмата ‘’Цифрова Европа’’, която доставя изкуствен интелект и най-новите технологии. EDIH предлага и услиги като обучение и развитие на умения, улесняване до достъпа на иновации и ‘’тестване преди инвестиране’’. 

ОБУЧЕНИЕ: 

 • AIBEST организира безплатна лятна техническа академия в Бургас

В техническата академия на AIBEST участие взеха над 100 ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Членове на компанията ще бъдат ментори на децата, които са събрани в екипи и работят по различни казуси, близкси до реален проект. Най-добре представилите се получиха награди. 

 • INSAIT стартира двумесечна лятна AI програма за ученици

INSAIT стартира двумесечна лятна програма за ученици, която ще се състои  в София Тех Парк през лятото на 2024г. Програмата се казва STARS ( Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students). Стажът продължава 8 седмици, а участниците ще бъдат включени в разработката на най-новите технологии и изследвания в областта на ИИ и информатиката. 

 • 22-ма предприемачи влизат в Dare to Scale

22-ма предприемачи от 12 компании влизат в петото издание на програмата Dare to Scale. Участниците участват в развиване на дейност в софтуерната индустрия, e-commerce, спорт и други. Основателите на компаниите ще участват в обучения за развитие на скалиращ бизнес: управление на организацията, маркетинг и продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Компаниите ще имат достъп до местната менторска мрежа на Endeavor, а съдружници и директори от PwC България също ще работят индивидуално с участниците за втора година. 

Details

Уебсайт

Таргет аудитория 

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ специалисти

Дигитална технология/категория

Дигитални умения

Изкуствен интелект

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на новината с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за новината

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Leave a Reply