Skip to main content

Какво ново

Дигиталната среда се развива бързо, както и новините около нея.
В този раздел можете да намерите най-актуалната информация в дигиталния сектор, както и предстоящи събития.

Разделът Новини подчертава ключови актуализации за дигитални умения, като нови инициативи и проекти, които се въвеждат, развитие на политиката в цифровия дневен ред, цифрови тенденции и т.н.

Разделът Събития показва предстоящи събития, свързани с цифрови умения и работни места, както на ниво ЕС, така и на национално.

Бъди в течение с най-новото около цифровия преход.

Новини

HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0

By Аудитория, За всички, За деца, В образованието, Технология, AI & ML, AR & VR, Базови дигитални умения, Роботика, IoT, НОВИНИ
HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0

29.05.2023 |

ЕДИН ФЕСТИВАЛ ОТВЪД КОСМИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ

 

ЕДИН ДЕН
1000+ посетители
15+ гост лектори
20+ работилници
Награди
Жестов превод

 

Пригответе се да откриете света на безкрайните възможности и вдъхновение, с третото издание на младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България!“, който се завръща на 29 юни в София Тех Парк.

Целта на фестивала е да развълнува и вдъхнови младежкото въображение, мечти и перспективи към по-високо, по-дълбоко и по-далеч, отвъд видимия хоризонт на ежедневието. Не на последно място, фестивалът промотира преследването на кариера и развитие в STEAM науките с цел генериранена иновативни решения за предизвикателствата на бъдещето.

Темите на фестивала отново са насочени към Космоса и Вселената, включително черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране и живот до границите на безсмъртието, Антарктида и всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или не още. Тези теми вдъхновяват младежкото въображение, мечти и мащаби към по-високо, по-дълбоко и по-далече отвъд видимия хоризонт на ежедневието.

Предишните две издания на фестивала успяха да привлекат над 3 000 души и имаха обща аудитория от над 22 милиона зрители от цял свят.

„Ало, Космос! Говори България! 3.0“ обещава да бъде още по-грандиозно и вдъхновяващо.

Основната програма на фестивала включва множество научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от най-различни области на науката. Ето някои от акцентите на събитието:

 • Разговори с учените | Сцена „Марс“ & сцена „Луна“

Сцена Марс и сцена Луна са двете зали, в които тази година сме подготвили програма за малки и големи любопитковци, интересуващи се от наука и безкрайната тема за Космоса.

🚀Акцентът на сцена Луна ще бъде дългоочакваният разговор с д-р Свати Мохан (американски аерокосмически инженер, ръководител на операциите за насочване и управление на мисията на НАСА Марс 2020), в който 10 ученика ще получат отговор на своите космически въпроси директно от нея.

🚀Сцена Марс ще бъде мястото, където ще се проведе виртуална разходка из ЦЕРН, след която ще бъде проведена Q&A сесия между екипа на ЦЕРН, ученици и млади учени.

 • Научни работилници:

💥ДНК и безсмъртие

💥Създаване на черна дупка

💥Диамантена планета

💥Астро парти

💥Галактичен зоопарк

 • Завладяващи демонстрации:

🚀Лаборатория „Rocket Science“, TechnoMagicLand

🚀Наблюдение на слънцето. Катедра „Астрономия“, Физически факултет, Софийски университет

🚀Аеробатичен полет (самолет), Лейтенант Николай Калайджиев, пилот във Военновъздушните сили на Република България, световен рекордьор

 

„Ало, Космос! Говори България! 3.0“ е не просто фестивал, а пътека към невероятни светове и вълнуващи възможности на бъдещето.

Очакваме ви на 29 юни 2023 г. на адреса на иновациите – София Тех Парк, където ще преживеем един ден изпълнен с космически мечти и безгранично любопитство.

Събитието е напълно безплатно за всички посетители, но изисква предварителна регистрация!

Регистрирай се тук: HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0 | Eventbrite

Уебсайт на фестивала: Home 2023 (hello-space.eu)

Facebook събитие: HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0 | Facebook

Детайли

Уебсайт

www.hello-space.eu

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Роботика

Изкуствен интелект

Телекомуникации

Дигитални умения

Виртуална реалност

ПРОГНОЗА: ТОП 10 НА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

By НОВИНИ
ПРОГНОЗА: ТОП 10 НА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

25.05.2023 |

До 2025 година хората и машините ще работят едно и също количество часове. Автоматизацията ще измести или модифицира около 85 милиона работни места – предимно там, където преобладават ръчни и рутинни, повтарящи се  задачи, сочи доклад на Световния икономически форум.

Нуждата от масово повишаване на квалификацията по отношение на дигиталните умения беше потвърдена и от глобално проучване на HR компанията Adecco Group. В него 69% от анкетираните споделят, че искат допълнителни възможности за надграждащо обучение в тази област.

Недостигът на таланти в световен мащаб също прави повишаването на дигиталните умения все по-важно. Липсата на квалифициран персонал със специфични умения засяга много индустрии – от производството до веригата за доставки и счетоводството.

На база на съществените промени на пазара на труда и технологичния напредък, Adecco Group прогнозира, че познания в следните десет сфери ще бъдат най-търсените към 2025 г.:

 • Анализ на данни и облачни услуги (от архитекти и разработчици до учени по данни);
 • Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML);
 • Анализ на масиви от данни (Big Data Science);
 • Дигитален маркетинг и разработването на стратегии в тази област;
 • Автоматизация на процесите;
 • Бизнес развитие;
 • Дигитална трансформация;
 • Информационна сигурност (включително киберсигурността);
 • Разработка на софтуер и приложения (UX/UI, блокчейн програмиране);
 • Интернет на нещата (IoT).

Въпреки това, най-търсените умения са комбинация от твърди и меки умения. Така че освен технологични умения, списъкът включва и умения като:

 • Разрешаване на проблеми;
 • Емоционална интелигентност – умение да разбираш себе си и другите;
 • Предприемачество и поемане на рискове;
 • Гъвкавост и адаптивност;
 • Нетуъркинг;
 • Поддържане на психично здраве – справяне със стреса, депресията и тревожността.

„По-важно от всякога е хората да осъзнаят, че собственото им развитие зависи основно от тях самите. Повишаването на квалификацията и преквалификацията са отговорност както на компаниите, така и на служителите”, подчерта д-р Ирина Йончева, HR директор на Adecco България.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ЕДВА 23% ОТ БЪЛГАРИТЕ С ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ, КНСБ ЩЕ ПОДКРЕПИ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ В УСВОЯВАНЕТО ИМ

By НОВИНИ
ЕДВА 23% ОТ БЪЛГАРИТЕ С ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ, КНСБ ЩЕ ПОДКРЕПИ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ В УСВОЯВАНЕТО ИМ

25.05.2023 |

Използването на динамично развиващите се дигитални инструменти, приложения и системи е ключово за адаптирането към съвременните изисквания на пазара на труда. В същото време е предизвикателство, което стои както пред всеки от нас, така и пред цялото общество, за да е в крак страната ни с технологичния напредък. През последните години в световен мащаб той достига такива измерения, че притежаването на дигитални умения вече е важно за всеки аспект от живота ни.

Ето защо КНСБ следи с тревога данните за нивото на дигиталните умения в България. Според Евростат страната ни е на четвърто място отзад напред в ЕС (преди Италия, Полша и Румъния) по дял на населението, притежаващо основни дигитални умения – 23,4%, в сравнение с 27,5% средно за ЕС. Едва 7,8% от лицата притежават умения над основните (26,5% средно за ЕС). По дял на лицата без общи дигитални компетентности изпреварваме само Румъния (10.13%) – в България техният дял е 6.2%, а средно за ЕС са 3%. България води и негативната класация по дял от населението, чиито дигитални умения и компетентности е могат да бъдат оценени, тъй като не е използвало интернет през последните 3 месеца – 24.7% при средно за ЕС 11 на сто.

Според НСИ около 13% от българите никога не са използвали интернет, като в Северозападен район те са 16%, а в Югозападен – 7.6%. Направеният анализ на дигиталните умения в 16 икономически сектора у нас показа, че само 19% от работната сила имат дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност. На този фон над 90% от работните места изискват специфични видове дигитални умения.

Предизвикателствата пред ученето през целия живот и ограничените инвестиции в обучение забавят и усилията на ЕС да запълни празнината в дигиталните умения до 2030 г., според представители и експерти от ЕС, които настояват за спешна подкрепа за повишаване на уменията и преквалификацията на хората от всички възрасти. Според проучване на ОИСР обучението остава ниско в много държави заради високите цени и различия в качеството му, като се подчертава необходимостта от повече публични инвестиции в учене през целия живот.

На фона на всички тези данни за критично ниското ниво на дигитални умения на българските граждани и драматичното разминаване с нуждите на трудовия пазар, правителството наскоро одобри възможност за финансиране на цифрови и други ключови компетентности. За първи път ще се финансират обучения за придобиване на определено ниво на дигитална компетентност.

С опита, знанията и уменията, които имат, КНСБ и Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение ще подкрепят трудовите хора на България в процеса за придобиване на така необходимите дигитални умения. Напълно безплатно и на територията на цялата страна конфедерацията ще предостави възможност за обучение на всички свои членове, както и на всеки желаещ.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ПРОЕКТ „ГОТОВИ ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“

By НОВИНИ
ПРОЕКТ "ГОТОВИ ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ"

23.05.2023 |

Осемдесет и седем стандарта за дигитални умения и компетенции на ключови длъжности за предприятия в 16 сектора на икономиката разработи експертен екип в рамките на проект „Готови за дигитална трансформация“, осъществяван от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), съобщиха от Камарата.

Проектът е финансиран със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и цели повишаване на специфичните дигитални умения на работната сила в 16 икономически дейности/поддейности по КИД 2008.

Разработването на компетентностните профили беше предшествано от анализи на потребностите от дигитални умения в 16-те сектора, включени в проекта. Анализите показаха, че само 19 на сто от заетите покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност.

Проучванията показват, че 53 на сто от работодателите търсят работна ръка с напреднало ниво на основните дигитални компетенции, а 14 на сто изискват високо специализирано ниво. 31 на сто биха приели работници със средно ниво на основните дигитални компетенции, а едва 2 на сто – с основно ниво. По отношение на специфичните дигитални компетенции 59 на сто от работодателите изискват напреднало ниво, 16 на сто – високо специализирано ниво, 20 на сто – средно, а 5 на сто – основно ниво.

Казано иначе, близо 70 на сто от изискваните в профилите нива на владеене са за „напреднало“ и „високо специализирано“ ниво на дигитална компетентност. Това е индикатор за променящия се характер на труда, променящата се специфика на изпълняваните задачи на работното място и динамично нарастващите изисквания към дигиталните умения в условията на преход към цифровизирани работни места.

На този фон 38 на сто от заетите в изследваните икономически сектори притежават само базова дигитална компетентност – минимални дигитални умения, свързани с ползването на по-широко приложими унифицирани софтуерни продукти и дигитални технологии като“Уиндоус“ (Windows), „Уърд“ (Word), „Ексел“ (Excel), „ПауърПойнт“ (PowerPoint), работа с „Аутлук“ (Outlook), работа в интернет, работа с дигитални платформи за комуникация и др. Това е показател за качеството и резултатите от базовата подготовка – образованието и професионалното обучение.

Над 40 на сто от изследваните лица имат в една или друга степен проблеми с дигиталните умения, което неизбежно рефлектира върху качеството на тяхната работа, върху пригодността им за заетост и способността им за успешен преход на пазара на труда. Около 15 на сто от изследваните лица имат задълбочаващи се проблеми с дигиталните умения, което ги приближава към отпадане от пазара на труда, дигитална изолация, социално и цифрово неравенство.

Според експертите, ангажирани в проекта на БСК, изискванията към дигиталната компетентност все повече ще нарастват. Нивото на дигитални умения изостава от темпа, динамиката в нарастване на изискванията на пазара на труда. Масовото обучение по базови дигитални компетентности, донякъде ще подобри състоянието, но няма да отговори на реалните потребности на предприятията и заетите лица

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на новината с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за новината

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

БЪЛГАРСКИ СТАРТЪП УЧИ ДЕЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕ ЧРЕЗ НАСТОЛНА ИГРА

By В образованието, Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Аудитория, За всички, За деца, НОВИНИ
БЪЛГАРСКИ СТАРТЪП УЧИ ДЕЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕ ЧРЕЗ НАСТОЛНА ИГРА

22.05.2023 |

Продуктът Little Programmer е насочен към най-малките, но Александър и Анна Петкови имат и по-големи амбиции

В последните години компютърното програмиране, под една или друга форма, навлезе сериозно в бизнеса в България. Все още обаче има предразсъдъци и неразбиране от страна на много хора за важността на този сегмент.

Със задачата да покажат на българските семейства, че програмирането нито е толкова сложно, нито толкова трудно, но пък много много важно, се заемат Александър и Анна Петкови. Те създават Little Programmer – първата настолна игра за деца от 4-годишна възраст, която разкрива тайните на кодирането и всичко, което им е необходимо, за да навлязат по-дълбоко в тази сфера.

Повече от десет години се занимавам професионално с програмиране. Преподавал съм и в университет. Това, което забелязахме с годините ни опит, е, че има голяма разлика между това как се възприема програмирането на пазара на труда и това как се възприема от обикновения човек. Нашата идея е да вкараме програмирането и компютърната грамотност в обикновеното домакинство, като таргетираме деца от предучилищна до юношеска възраст“, разказва Александър пред Economic.bg.

Тяхното най-голямо конкурентно предимство, според самия Александър, е достъпността и липсата на екранно време, тъй като продуктът им е насочен към най-малките потребители.

Идеята е разработена главно през втората половина на 2022 г., а премиерата на продукта беше на 14 март тази година. Преди това е имало предпремиерни бройки.

Амбициите на младото семейство не спират до тук. Те искат да научат не само децата на първите стъпки в програмирането, но и техните родители на компютърна грамотност. Eдна от бъдещите линии, по които Little Programmer ще се развива, е именно създаването на продукт, който да увеличи компютърната грамотност на родителите и да им покаже различни начини, по които да ограничават и следят действията на децата си в онлайн пространството, без това да преминава границите на нормалното.

В момента работим по прототипите на следващите два продукта. Като следващия ще бъде книга за малко по-големи деца, която ще е като естествено продължение на играта. Третият продукт ще е за юноши и той ще бъде първият, който ще е онлайн – компютърна игра“, разказва Александър Петков.

Всички продукти, които създават Александър и Анна, учат децата чрез историите на четири малки животни. Те са част от настолната игра, а в бъдеще ще влязат и като главни герои в книгата. Единствено продуктът за юноши ще бъде с по-различна концепция – в него ще участва изкуствен интелект, който трябва да бъде програмиран с помощта на детето.

Основната мисия, която имат Александър и Анна, е да създадат една по-спокойна и безопасна онлайн среда. Защото когато родители и деца имат нужните знания, не се губят в хилядите кодове и тайни вратички, които крие виртуалното пространство.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В „ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ“

By НОВИНИ
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В "ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ"

23.05.2023 |

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) планира да обучи 1 млн. души в „дълбоки технологии“ (deep tech) до края на 2025 г. по новата си програма EIT Deep Tech Talent Initiative. Към нея ще могат да кандидатстват европейски гимназии, университети, компании и други видове организации, които искат да обучават свои кадри – в това число и български.

Първите заявки за кандидатстване ще започнат през ноември, но ще са ограничени до университети, които вече са работили с EIT през програмата ѝ HEI. След това ще започне кандидатстването от всички други желаещи.

Кандидатстването от български училища и университети ще може да се случи през сайта на програмата след началото на 2023 г., когато програмата ще бъде отворена и за институции, които не са работили преди това с EIT.

Програмата ще бъде финансирана първоначално с 25 млн. евро от бюджета на EIT, но институтът се надява на значително съфинансиране от други заинтересовани страни, които покани да се включат в инициативата.

Deep tech е широк термин, който не е конкретно дефиниран. По време на събитието директорът на EIT Мартин Керн го описа като „всичко, което включва в себе си технологии и наука“, а преди няколко месеца в интервю за „Капитал“.

С този проект Европа ще се опита да затвори част от пропастта между себе си и своите технологични конкурентни, дефинирани като САЩ и Китай. Подобни програми имат за цел обучат голям брой хора от различни страни, като същевременно сплотят и представителите на различните държави и езикови групи в съюза.

Details

Target audience

Digital skills for all

Digital skills for the workforce

Digital skills for ICT professionals

Digital skills for children

Digital skills for public administration

Digital technology

Artificial Intelligence

Cybersecurity

5G

ОТВОРЕНА ДИСКУСИЯ: ТОП ТРЕНДОВЕТЕ – ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ, НАГЛАСИ

By Телекомуникации, Аудитория, За ИКТ професионалисти, Технология, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, НОВИНИ
ОТВОРЕНА ДИСКУСИЯ: ТОП ТРЕНДОВЕТЕ - ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ, НАГЛАСИ

17.05.2023 |

Мнението на Професионалистите от Индустрията и Мениджмънта

DevStyleR организира отворена дискусия “ТОП Трендовете – Заплати, Придобивки, Нагласи…”, на която водещи експерти и представители от технологичния бранш у нас ще коментират резултатите до момента от проучването “Заплатите в #TECH Сектора – TechPay Insights 2023”.

Темата за заплатите в #TECH Сектора в България винаги ще бъде сред най-вълнуващите и коментирани, която поражда различни мнения и гледни точки. Тя е важна част от кариерното развитие и доброто бъдеще на ИТ талантите и всички, които са част от технологичния свят.

Сред водещите теми, на които ще се даде гласност на отворената дискусия са:

 • “От значение ли е дипломата от ВУЗ или сертификатът от ИТ академия за нивото на заплащане в сектора?
 • Коя е преобладаващата технологична индустрия с най-силно участие в проучването?
 • 87 % мъже vs. 11 % жени участници в проучванетo
 • Защо Трудовият договор е по-предпочитан от гражданския?
 • Каква трябва да бъде началната заплата на Junior Developers?
 • Колко процента преобладават самоуките ИТ професионалисти и каква е тяхната най-висока степен на образование?

Дискусията е отворена за всички. Нека кажем “ДА!” на прозрачността и доброто бъдеще за ИТ сектора в България с реални резултати и откровено мнение.

Отворената дискусия “ТОП Трендовете – Заплати, Придобивки, Нагласи…” ще се проведе на 18 май от 17:00 часа. Участието е безплатно.

Ако искате да гледате дискусията на живо и да имате възможност да задавате въпроси на гост-участниците и всички присъстващи, регистрирайте се тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ОТВОРЕНА Е РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА JAVA2DAYS 2023

By Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Аудитория, В образованието, За ИКТ професионалисти, Технология, Базови дигитални умения, НОВИНИ
ОТВОРЕНА Е РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА JAVA2DAYS 2023

17.05.2023 |

Регистрацията за Java2Days 2023 е официално отворена. Не пропускайте шанса да станете част от най-очакваното Java събитие на годината, което ще се проведе от 27 до 29 юни в красивия морски курорт Албена, разположен в живописен и екологично чист залив на Черно море.

Java2Days 2023 обещава да ви даде уникални и незабравими преживявания, събирайки най-ярките умове в Java общността за три изпълнени с разнообразни дейности дни на иновативни лекции, практически семинари и несравними възможности за работа в мрежа.

Не пропускайте невероятната възможност да се потопите в света на Java. Събитието ще допринесе значително върху професионалното ви развитие. Осигурете си място на Java2Days 2023 още днес от тук и изберете вида на желания от вас билет.

Повече подробности около събитието можете да разберете на международното издание DevStyleR.IORegistration for Java2Days 2023 – The Most Anticipated Event is Now Open

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

СТАРТ НА ПРОУЧВАНЕТО ЗА ЗАПЛАТИТЕ В TEХ СЕКТОРА 2023

By Микроелектроника, Изчисления, Технология, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, Аудитория, Роботика, За ИКТ професионалисти, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, НОВИНИ
СТАРТ НА ПРОУЧВАНЕТО ЗА ЗАПЛАТИТЕ В TECH СЕКТОРА 2023

15.05.2023 |

Стартира новото проучване за заплатите в #TECH сектора – TechPay Insights.

Проучването има за цел да даде по-ясна представа за заплащането, което получават всички представители от технологичната индустрия в България, заемащи различни тех позиции от най-ниското ниво до най-високото.

Тазгодишното проучване цели да даде отговори на вълнуващи теми, като:

 • Как войната между Русия и Украйна се отрази на развитието на ИТ бранша?
 • Има ли положителна развръзка, въпреки трудния период през който преминава страната ни?
 • Отразява ли се на заплатите икономическата криза у нас?
 • Кои са най-високоплатените технологични професии?
 • Опитът определя ли заплащането?
 • Кои са компаниите у нас, които предлагат най-добри условия за работа?

Тези и още много други въпроси ще откриете в анкетата на DevStyleR, която е напълно анонимна.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

БЕЗПЛАТНА АКАДЕМИЯ ЗА IT СПЕЦИАЛИСТИ – СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

By Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Изчисления, Телекомуникации, Дигитален маркетинг, Технология, Аудитория, Базови дигитални умения, За всички, НОВИНИ
БЕЗПЛАТНА АКАДЕМИЯ ЗА IT СПЕЦИАЛИСТИ - СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

15.05.2023 |

Създаването на академията за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT Academy в Плевен има за цел да помогне на региона на Северозападна България да се развие IT сектора, като създаде голямо количество добри кадри. Те ще са основа за изграждане на центрове за развитие, където да се създават различни продукти. Това разказва Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.

GrowIT е инициатива, насочена към развиване на предприемаческата среда, чрез технологии. Част от нея е GrowIT Academy – първата академия в Плевен, насочена към повишаване на квалификацията и предоставяне на възможност за професионална реализация в областта на информационните технологии.

Целта на академията е да превърне Централна северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб на България, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години.

Успешно завършилите GrowIT имат възможност да започнат своята първа работа в ClearWare – компания, специализирана в технологично разработване на първоначалните версии на едни от най-иновативните продукти на бъдещето. Те ще работят върху създаване на прототипи за технологични решения за български и европейски стартиращи компании.

Академията е напълно безплатна, предстоящи издания и допълнителна информация – тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Телекомуникации

Изчисления

INFINEON СТАРТИРА ПАРТНЬОРСТВО ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИ С ТУ – СОФИЯ

By Технология, Микроелектроника, Аудитория, В образованието, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
INFINEON СТАРТИРА ПАРТНЬОРСТВО ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИ С ТУ - СОФИЯ

15.05.2023 |

Партньорството е част от европейски проект, чиято цел е да засили капацитета на ЕС за микроелектроника. Опция е и магистърска програма.

Австрийското дружество на германския производител на чипове Infineon започва партньорство с Техническия университет – София, за обучение на докторанти. Инициативата е част от европейския проект IPCEI по микроелектрониката, който обединява компании и изследователски организации от различни страни, а крайната цел е да се подсили технологичният капацитет на индустрията в ЕС.

В плановете на следващ етап е сътрудничеството между ТУ и Infineon Austria да бъде разширено и за магистри. За българските студенти това е възможност да работят по научни проекти в една от най-големите комапнии за чипове в света.

Партньорство

 

Микроелектрониката е глобална индустрия и всеки зависи от всеки, но колкото по-силна е нашата позиция, толкова по-важна роля имаме в дискусиите. Това е целта на IPCEI – да развие капацитета на целия регион, посочи Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria, при представянето на програмата в ТУ. По думите й става дума не за изтичане на мозъци, а за циркулиране на интелектуален капацитет, за това страните да работят заедно. „Това отваря много въможности за младите хора“, каза тя.

Проектът IPCEI предлага много различни възможности за магистри и докторанти. Те могат да останат в университета в България, но освен да работят тук, могат да получават месечна стипендия в продължение на 3 до 4 години, обясни Венета Иванова от Infineon Austria – една от десетките българи, които работят в компанията. За студентите съществуват възможности за стажантски програми, като в зависимост от темата, по която работя, те могат да избират дали това да е само през лятото или за период от 6 до 12 месеца, добави тя.

Сред най-големите

 

Infineon Austria е част от германската Infineon Technologies, която е в топ 20 на световните производители на чипове, само три от които са в Европа (най-големите са с централи в Азия и САЩ). За последната година групата е произвела 9.4 млрд. чипа. Австрийското поделение има 5.2 млрд. евро оборот и близо 5500 служители за миналата година, което е около 10% от резултатите на групата. В Австрия обаче се правят около 20% от разработките, като за миналата година разходите за научноизследователска дейност са 585 млн. евро (около 11% от приходите).

Компанията има фабрика за чипове в австрийския град Филах, която произвежда т. нар. изключително тънки силициеви пластини и е специализирана в областта на микроелектромеханичните системи (MEMS). Звеното се занимава и с разработката на нови полупроводникови материали като силициев карбид и галиев нитрид. Заедно с предприятието в Дрезден, Германия, формира обща „виртуална“ фабрика.

Прочетете интервюто със Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria, тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Микроелектроника

CAREER SHOW TECH 2023

By Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, 5G & WiFi, AR & VR, IoT, Роботика, Аудитория, Софтуерно инженерство, В образованието, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, НОВИНИ
CAREER SHOW TECH 2023

10.05.2023 |

Career Show Tech 2023 е специализирано онлайн събитие за реализация и развитие в ИТ сферата! Събитието е напълно безплатно и ще се проведе на 18 и 19 май изцяло онлайн.

На Career Show Tech 2023 ви очакват над 100 работодатели с отворени позиции за ИТ специалисти, с които можете да говорите директно за позициите, които ви интересуват. Ще се срещнете с представители на топ компании в света, като Youtube, Binance, Dyson, KBC Global Services, Аксенчър, Dynamo Software, Luxoft и много други.

Лектори на семинарната програма ще са основатели на редица технологични компании и синиър инженери, които ще говорят за: 

 • Изкуствения интелект и бъдещето на технологичните професии 
 • Струва ли си да се развивате в областта на клауд технологиите?
 • Възможно ли е да работите изцяло в Web3?
 • Как да създавате Андроид приложения без да сте програмист?

За допълнителна информация и регистрация на www.careershow.bg.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Уеб разработка

Мобилни приложения

Софтуерно инженерство

Големи данни

Телекомуникации

Блокчейн

Киберсигурност

УМНИЯТ ГРАД УВЕЛИЧАВА ТЕЖЕСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК

By Изчисления, Телекомуникации, Технология, Медийна грамотност, Киберсигурност, 5G & WiFi, AI & ML, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, За всички, Мобилни приложения, За работещи, Блокчейн, За ИКТ професионалисти, Големи данни, Микроелектроника, НОВИНИ
УМНИЯТ ГРАД УВЕЛИЧАВА ТЕЖЕСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК

03.05.2023 |

За много хора словосъчетанието умен град е просто поредният изкуствен термин, включващ модерната дума „смарт“. На практика обаче това е концепция, чието реализиране обещава мащабни и постепенни промени в животите на огромен брой хора по целия свят. 

Причините за това са много, но в основата стоят два свързани един с друг фактори. На първо място е неумолимата тенденция на нарастване на градското население. В момента градовете заемат едва няколко процента от територията на света, но приютяват повече от половината от неговото население. Официално градското население надмина селското такова в световен мащаб някъде между 2005 и 2010 г. У нас това е факт от 60-те години на ХХ век. 

Нарастването на броя на хората, живеещи в градове, подкрепено от всеобщия ръст на населението на планетата води след себе си втори фактор – градовете се сблъскват със специфични управленчески, екологични и други трудности. 

Обединяващото при тях е, че технологиите дават ако не отговор, то поне улеснени начини за тяхното преодоляване. Големият брой жители, събрани на малка площ, пък дори може да е позитив например от гледна точка на събираните данни. 

В основата на концепцията на умния град стои подобряването на живота на гражданите чрез използването на иновации и технологии. Това са високоскоростни мрежи за данни, сензори, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, облачни технологии, географски системи, визуализации и други технологии, които позволяват на градовете да се управляват по-ефективно и да осигурят подобри услуги за гражданите. 

Една от основните цели на умните градове е да намалят разходите за енергия, вода и други ресурси, като същевременно да подобряват ефективността на транспорта и мобилността. Това може да се постигне чрез използване на сензори, които наблюдават трафика и регулират светофарите, като по този начин се намалява времето, което шофьорите прекарват в задръствания. Технологиите позволяват и по-добро управление на отпадъците с цел по-чиста и здравословна околна среда. 

Умните градове също така могат да подобряват и съвсем директно живота на гражданите, като им предоставят по-добри услуги в сфери като здравеопазването, образованието и културата. Например използването на цифрови системи за управление на здравни заведения може да намали времето за чакане на пациентите, а разработването на приложения за образователни цели може да даде възможност на хората да учат по-лесно и ефективно. 

Не на последно място, умният град може да увеличи тежестта и да насърчи участието на отделния гражданин в управлението на града. Приложения и онлайн услуги позволяват на хората незабавно да докладват за местни проблеми, а мрежовите платформи им дават възможност да се обединяват и да обменят мнения в общности.

 Може да се заключи, че умните градове са едно от решенията за бъдещето, които могат да подобрят живота на хората, като използват иновации и технологии за оптимизиране на градските услуги и ресурси. 

Източник: „Дигиталният преход към устойчивия град“, анализ на Digitalk

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

5G

Интернет на нещата

Мобилни приложения

Големи данни

Блокчейн

Дигитални умения

Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By Технология, AI & ML, Аудитория, За всички, НОВИНИ
Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

03.05.2023 |

Страните от Г-7 трябва да приемат регулации в областта на изкуствения интелект (ИИ), основани на оценка на риска. Това препоръчват министрите, които отговарят за процеса на дигитализация, в заключително изявление, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Такасаки, предава Ройтерс.

Важно е обаче въпросните регулации да „съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и да са основани на демократични ценности.

Участниците във форума признаха, че „политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността.

„Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията. Тя допълни, че Европейският съюз трябва да постигне и политическо споразумение през тази година за защитата на авторските права по отношение на музиката и визуалните продукти, създадени с технологии с машинно самообучение.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект. Токио се надява да накара страните от Г-7 „да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЕК В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

By IoT, AI & ML, Аудитория, AR & VR, За всички, Роботика, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, НОВИНИ
НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЕК В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

03.05.2023 |

Възможно ли е този век да е най-важният в човешката история? XXI век вече се оказа период на бърз растеж. На прага сме на разработването на нови технологии, които могат да променят изцяло начина на живот на хората – и могат да допринесат за безпрецедентни нива на екзистенциален риск.

Вижте как решенията, които вземаме сега, могат да окажат голямо влияние върху бъдещето на човечеството.

Режисьор: Джон Мейс, AIM Creative Studios, разказва: Джордж Зайдан, музика: Андре Айрес.

Налични са субтитри на български.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Микроелектроника

Блокчейн

Големи данни

IoT

Софтуерно инженерство

Виртуална реалност

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ КОНФИГУРИРАНЕ НА СОБСТВЕН КОМПЮТЪР

By Технология, Базови дигитални умения, Аудитория, За всички, НОВИНИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ КОНФИГУРИРАНЕ НА СОБСТВЕН КОМПЮТЪР

03.05.2023 |

Има различни варианти за оптимизиране на настолен компютър, освен с обичайните ъпдейти. Модерната технология позволява да се прибегне до сглобяване на всеки един елемент в кутията, за да се достигне до желаното устройство като характеристики, параметри, дори външен вид. Препоръчително е да сте запознати не само с хардуерната конфигурация, но и със софтуерната, за да функционира всичко на желаното ниво.

Защо да конфигурираме настолен компютър сами?

Голям брой от частите могат да се намерят на достъпни цени и дори да разполагате с ограничен бюджет, е възможно да извършите конфигурацията собственоръчно. По този начин ще бъдете сигурни, че всеки един детайл или програма ще бъде поставен и инсталиран единствено от вас, дори да се налага по-продължителна работа. Настолните устройства могат да се свържат едновременно към няколко монитора, а по този начин можете да проверите дали видеокартата е достатъчно силна, за да поддържа определена резолюция. Според различните предпочитания, кутията на компютъра може да бъде хоризонтална или вертикална.

Задължителни компоненти и как да изберем подходящи?

Най-важните съставни модули за конфигурация на компютъра включват:

 • Процесор – препоръчително е да е съвместим с параметрите на другите части;
 • Дънна платка – служи за повечето процеси, извършващи се в устройството;
 • Видео карта – при сглобяване е необходимо да се съобразите с характеристиките на монитора;
 • RAM – при по-висока бързина на зареждане на програмите и обработване на специализирана информация;
 • HDD – при наличие на широка база данни и файлове, увеличете дигиталното пространство.
 • Ако разполагате с лаптоп, може да добавите и SSD за съхранение на повече файлове и друга информация.

Специалистите от Ardes.bg съветват да определите с каква цел желаете да използвате устройството, след направената конфигурация. Препоръчително е да предприемете план за сглобяването на машината предварително и да следвате стъпките последователно. Ако компютърът ще се използва за геймърска станция, е необходимо да наблегнете на висока рам памет, да увеличите пространството на твърдия диск и да осигурите кутия от подходяща материя, за да не се претоварва от захранването. Сглобяването може да отнеме повече време, ако е необходима поръчка на някой елемент от чужд онлайн магазин. 

Как правилно да асемблираме конфигурацията?

Препоръчително е да свързвате последователно различните компоненти в кутията. Сглобяването, както при повечето технологични продукти, започва от вътрешните елементи. Поради наличието на много свързващи компоненти, като кабели и платки, трябва да изберете подходяща кутия, за да се съхрани информацията и да има достатъчно място, за да не се засягат различните части. При комбинация на повече видео карти или вентилатори, изберете подходящо пространство, за да не се натоварва платката от високите обороти, създадени при интензивна работа. Конфигурацията трябва да отговаря на препоръките на производителя.

Стъпки при сглобяване на компютъра

Препоръчва се съединяването на компонентите да бъде върху маса или бюро. Инсталационните инструкции трябва да бъдат прочетени и приложени внимателно. За компютърната конфигурация е необходима по-нова операционна система, затова използвайте поне Windows 10. При добавяне на допълнителни охладители в процеса на сглобяване, е желателно термопастата да се нанася внимателно, за да не се получават токови смущения. Всички кабели и свързващи компоненти трябва да се съединят с точните конектори. Сложна част като дънната платка, свържете с фин инструмент, за да избегнете нараняване на пиновете.

Предимства на собственоръчното сглобяване

Най-голямото предимство е възможността за свободно подбиране на всички детайли, включени в машината. Това позволява да изберете и комбинирате най-доброто за дадената дейност, за която ще използвате настолния компютър. Впоследствие ще имате възможност да подобрявате устройството и няма да бъде необходимо да се съобразявате с „последните“ модификации на съответната компания. Технологиите постоянно се възобновяват, особено в софтуерен аспект, затова конфигурациите, инсталирани в моделите, трябва да са гъвкави. Сглобяването ще осигури свобода при бъдещи изисквания за оптимизиране на дейностите.

Монтиране на компютъра

Сглобяването се състои от различни детайли и конфигурации, в зависимост от желания резултат. При включване към захранването, обърнете внимание на броя гнезда, които има разклонителят. Някои от моделите изискват определен волтаж, затова има опасност от прегряване или късо съединение. След като свържете корпуса към монитора и останалите аксесоари, обърнете внимание на разположението на външните части и на това дали разполагате с достатъчно разстояние за охлаждане.

Проверка на конфигурацията

При финализиране на процеса по сглобяване на компютъра, е наложително да започнете с високо натоварване, за да проверите издръжливостта и надеждността на машината. За всеки компонент има определен режим на функционалност, а съвместимостта помежду им се проверява чрез различни процеси, протичащи при различен вид работа. Асемблирането на компютъра е завършено, когато конфигурацията функционира без забавяне, не прегрява и не натоварва. Необходими са и допълнителни подобрения на софтуерната част, за да станат компонентите съвместими и да няма „счупване“, дори при свързване на USB.

След като завършите сглобяването на компютъра, като един истински PC Builder, е задължително да запазите кутиите и допълнителните гаранционни документи. Производителите на технологичните състави за всички машини са определили даден период на оптимална дейност, при съвместимост на елементи. Натоварването над препоръчителните показатели може да доведе както до технически, така и до физически неизправности. Съчетанието между компонентите ще позволи да създадете една оптимална работна станция, подходяща за вашите цели.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

TECHNOVATION 2023

By Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, За всички, Блокчейн, За работещи, Големи данни, За ИКТ професионалисти, Микроелектроника, Технология, НОВИНИ
TECHNOVATION 2023

03.05.2023 |

ELEVATE. INTEGRATE. ACCELERATE.

 

ЗА СЪБИТИЕТО

След успехa на първото издание на Technovation, списание „Мениджър“ подготвя второто през 2023 г. Технологичното събитие тази година ще дискутира как се развива секторът в България и по света, както и какво търсят инвеститорите и как се излиза на чужди пазари. Какви отношения ще развием с изкуствения интелект? Какво ни очаква от следващото поколение технологии? Как ще се развива финтех сцената? Кои са успешните примери за създаване на нови бизнес възможности чрез иновации?

В рамките на 4 дискусионни панела водещи мениджъри и експерти с признат авторитет ще дискутират как технологиите подобряват бизнес средата.

Аудитория: C-level представители/decision maker-и от технологични компании, както и други сектори – ритейл, търговия, тежка и лека индустрия, транспорт, здравеопазване; предприемачи; инвеститори; потребители със страст към технологиите.

Дистрибуция: събитието се записва, а видеа от отделните панели ще бъдат публикувани няколко дни след провеждането му в manager.bg, Facebook и LinkedIn.

 

Технологичното събитие тази година ще разгледа:

 • Как се развива секторът в България и по света, както и какво търсят инвеститорите и как се излиза на чужди пазари?
 • Какви отношения ще развием с изкуствения интелект?
 • Какво ни очаква от следващото поколение технологии?
 • Как ще се развива финтех сцената?
 • Кои са успешните примери за създаване на нови бизнес възможности чрез иновации?

 

ПРОГРАМА

 • Първи панел: Investments in tech: staying ahead
 • Втори панел: AI era: Hello, I am here
 • Трети панел: Fintech 2023: What’s coming?
 • Четвърти панел: Flying in the clouds

Детайли с темите, участниците в дискусиите и регистрационна форма за безплатно присъствие в залата, ще откриете тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Големи данни

Телекомуникации

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

НАЙ-ДОБРИТЕ УЧИТЕЛСКИ ПРАКТИКИ ЗА ГОДИНАТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ В БЪЛГАРИЯ

By AI & ML, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, В образованието, Мобилни приложения, За работещи, Блокчейн, За ИКТ професионалисти, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, НОВИНИ
НАЙ-ДОБРИТЕ УЧИТЕЛСКИ ПРАКТИКИ ЗА ГОДИНАТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ В БЪЛГАРИЯ

03.05.2023 |

Над 400 учители, директори и образователни експерти взеха участие в тазгодишното издание на образователното събитие “Добрите практики на фокус” на 29 и 30 април в София

Арт терапевтично студио за подобряване на емоционалните компетентности на учениците; проектно-базираното обучение за отбелязване празниците на различни етноси в училище и развиване на толерантност между учениците; ученическо портфолио по биология за развиване на научна грамотност, краткосрочна памет и мотивация; и взеобхватна училищна стратегия за екологично образование и развиване на осъзнатост за глобалните предизвикателства, свързани с климатичните промени. Това са образователните практики, които тази година бяха оценени най-високо в конкурса “Добрите практики на фокус”. За втора поредна година конкурсът събира, описва и популяризира добри примери от работата на учителите в България.

Отличията бяха връчени на 29 април в София по време на най-голямото образователно събитие със същото име, което събра над 400 учители, директори и образователни експерити за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век. 

Организатори на конкурса и финалното събитие “Добрите практики на фокус” са фондация “Заедно в час” и образователния сайт prepodavame.bg.

Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури от над 40 души. В критерия за избор те търсят практиките, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците. 

“Много често говорим какво не се случва в българските класни стаи, какво трябва да се промени и поправи. Това създава грешното впечатление, че не се случват смислени и вдъхновяващи неща. С “Добрите практики на фокус” искаме да покажем именно колко много ресурс и потенциал има в училищата в страната. Получихме много добри примери, които вярваме ще са полезни за учители от други училища – да намерят вдъхновение, да намерят съмишленици и да търсят нови възможности да бъдат още по-полезни на своите ученици.”

Освен награди на журито бяха връчени и награди на публиката и допълнителни специални награди на част от партньорите в събитието.

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, учители от цялата страна имаха възможност се включат и във важна дискусия за това как осигуряваме качествено образование на всички ученици с участието на Анелия Андреева от Националния инспекторат по образование, представители на Световната банка и образователни експерти. [очаквайте скоро запис от дискусията]

След дискусията участниците във форума черпиха от опита на д-р Рима Шор – ръководител на педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк. Тя вдъхнови присъстващите с лекция “Овластяване на учителите”, посветена на силата и въздействието на учителската работа [очаквайте скоро запис от лекцията]. Тя проведе и две практически работилници, свързани със стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и адаптирането на добри практики от други места. Работилниците се радваха на огромен интерес от страна на учителите и помогнаха на много преподаватели да си представят как могат да иновират повече в своята педагогическа практика.

Освен от международния гост учителите на форума учиха с преживяване още през практически работилници, подготвени от учители от София, Варна, Стаза Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево. 

Първият ден на събитието срещна учителите и с над 30 образователни организации и инициативи по време на специално образователно изложение. 

Още за събитието и пълен списък на отличените награди вижте тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ЗАПОЧВА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА КОНКУРСА „ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО”

By Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, В образованието, Блокчейн, За работещи, Големи данни, За ИКТ професионалисти, Технология, Микроелектроника, Киберсигурност, Изчисления, AI & ML, Телекомуникации, AR & VR, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, НОВИНИ
ЗАПОЧВА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА КОНКУРСА „ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО”

03.05.2023 |

По традиция кампанията и церемонията по награждаването ще се проведат под патронажа на Министъра на образованието и науката

От днес, 3 май 2023 г., започва регистрацията за участие в конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“ за 2023 г., организиран от БАИТ за четвърта поредна година.

Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на дигитално съдържание, връзката на училищата с бизнеса и подготовката за изграждане на STEM центрове. Конкурсът търси учителите – дигитални новатори, преподаващи от 1-ви до 12-ти клас.

Могат да участват всички учители, включително помощник-учители, обучаващи ученици от 1-ви до 12-ти клас по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на МОН. Всеки учител може да кандидатства или да бъде номиниран* в една или повече категории. (*При номинациите също се изисква попълването на всички полета на формуляра за кандидатстване, както и доказателствен материал в подкрепа на кандидатурата.)

Регистрацията в конкурса става чрез подаване на Формуляр за кандидатстване

Краен срок за регистрация: 26.05.2023 г. до 17:00 ч.

В подкрепа към кандидатурите:

Ще се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители във Facebook, LinkedIn, учебни платформи, получени по имeйл, резултати от тестове, видео материали, линкове към материали и видео материали.

Конкурсът ще определи носителите на отличия в следните 4 категории:

 1. Технологични иновации:
 • Приложение на ИКТ в цялостния обучителен процес – тестове, домашни, визуализация и примери;
 • Допълнителни технологични иновации – симулационни среди, автоматизация, генериране на уникални тестове с еднаква степен на трудност (оценяване и индивидуализиране), проверка за авторство;
 • Използване на специални технологични средства в извънкласната дейност – 3D принтери, системи за проектиране с компютър /CAD системи/, виртуална реалност и др.;
 • Принос за усвояване на материала (сравнение на резултати от тестове с предишни години).
 1. Качествено учебно съдържание:
 • Интерактивно представяне на съдържанието: ангажиране на учениците в провеждането и подготовката на учебния час;
 • Учене чрез забавление с платформа, базирана на игри и построяване на различни светове, която насърчава творчеството, сътрудничеството и решаването на проблеми /игри, викторини и други форми със състезателен елемент/;
 • Обратна връзка от родители , ученици и гостуващи лектори;
 • Многократно използване от други учители и/или училища.
 1. Практическа насоченост на преподаването по информационни технологии:
 • Участие на учители в НП „Бизнесът преподава“ (чрез актуализиране на знанията и запознаване с примери от практиката за повишаване на практическата насоченост на преподаването и/или използване на специалисти от практиката като помощник-учители, гостуващи лектори). Използване в учебния процес на практически примери и познания за нови технологии, придобити  по време на обучение във фирмите;
 • Други форми на сътрудничество с бизнеса с цел практическата насоченост на обучението в клас;
 • Извънкласни форми на сътрудничество с бизнеса – стажове, кръжоци и посещения във фирми.
 1. Принос за качествено изграждане на STEM център:
 • Подготовка за използване на STEM центъра в учебния процес;
 • Подготовка на атрактивно и интерактивно съдържание за извънкласната дейност/клубове;
 • Подготовка на учители за успешна работа с технологичните средства в STEM центъра;
 • Програми за формиране на интереса към STEM;
 • Програми за формиране на STEM умения.

Журито, което включва членовете на Управителния и Контролния съвети на БАИТ, ще отличи най-добрите кандидатури от 1-во до 3-то място във всяка от четирите категории.

Победителите ще бъдат отличени на официална церемония в ТехноМеджикЛенд на 27.06.2023 г.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Телекомуникации

Уеб разработка

Големи данни

Мобилни приложения

Дигитален маркетинг

Изкуствен интелект

Дигитални умения

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ИИ ПРОАКТИВНО, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ЗАПАЗВАТЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ

By За всички, За ИКТ професионалисти, Технология, AI & ML, Аудитория, НОВИНИ
ИЗПОЛЗВАЙТЕ ИИ ПРОАКТИВНО, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ЗАПАЗВАТЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ

02.05.2023 |

Нека направим така, че България да стане от онези икономики в света, които с помощта на ИИ увеличават производителността си и стават все по-конкурентоспособни. 

Този призив отправи председателят на УС на БАСКОМ и УС на БРАИТ Доброслав Димитров пред главните изпълнителни директори и техните екипи на холдинг “Стара планина”. Холдингът включва ключови компании, сред които М+С Хидравлик – хидравлични мотори и кормилни управления, Хидравлични елементи и системи АД – хидравлични цилиндри, Елхим Искра АД – акумулатори, стартерни и тягови батерии, Българска роза АД – етерични масла, Боряна АД – конфекция, плетени изделия и трикотаж, Фазан АД – производител на чорапи, Устрем АД – производство на резервни части. 

Доброслав Димитров бе поканен от председателя на АИКБ Васил Велев да запознае представителите на холдинга с новите възможности, които отваря пред бизнеса изкуственият интелект.
 

Той е множител на умения и производителност, увеличава капацитет и дава изпреварващо предимство на компаниите, които бързо успеят да намерят приложението му, разказа Доброслав Димитров. Той поясни как работи изкуственият интелект, как се обучава и какво може да очакваме в съвсем близко бъдеще от развитието на технологията. Не пропусна да засегне и важни социални предизвикателства, пред които ще се изправим много скоро – задълбочаване на пропастта между бизнесите и експертите, които прилагат изкуствен интелект и тези, които не го правят; изостряне на социалните неравенства в обществата и многобройни морални дилеми, които тази мощна технология поставя пред човека. 

От ключово значение е ние, хората, да запазим контрола си върху взимането на решенията. Изкуственият интелект може да има многобройни предложения как да оптимизираме  бизнеса си, например, но ние, собствениците и управителите на фирмите сме тези, които трябва да взимаме крайните решения, защото имаме целия контекст, обусловен от човешкия фактор, поясни още Доброслав Димитров.
 

“Ние тук в тази зала не може да направим нищо срещу това някой луд в някоя пещера да започне да разработва биологично оръжие с помощта на изкуствен интелект. Но може да направим така, че нашите компании да не започнат изведнъж да си губят договорите, защото други компании някъде по света вече са внедрили изкуствен интелект и благодарение на това предлагат по-добри условия и по-ниски цени”, каза още Доброслав Димитров.

 Той очерта конкретни сфери на приложение на изкуствения интелект в машиностроенето, ERP системите, управлението на базите данни и мн. др.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

WORDPRESS. МАТ, КОЙТО ХВЪРЛИ ИНТЕРНЕТ В ДЖАЗА

By Аудитория, За всички, За работещи, За ИКТ професионалисти, Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Медийна грамотност, 5G & WiFi, НОВИНИ
WORDPRESS. МАТ, КОЙТО ХВЪРЛИ ИНТЕРНЕТ В ДЖАЗА

02.05.2023 |

Историята на WordPress е любопитна и вълнуваща, тя е една от онези редки поредици от събития, които показват колко красив може да бъде животът онлайн и какви невероятни възможности създава

Днес различните езици за програмиране, платформи, библиотеки се множат по-бързо от всякога, ето защо е особено впечатляващо, че повече от 1/3 от сайтовете в днешния интернет се крепят… на една и съща технология. При това свързана с джаза.

WordPress се появи в точния момент, за да се превърне в начинанието, което позволи всеки да направи лесно и без да се задълбава своя добре направен сайт. Историята е особено интересна, Мат Муленвег създава платформата по неволя, държи на нейната независимост и обща достъпност, докато в същото време… успява да си натрупа сериозно състояние. И да остане един от най-позитивните герои във времената на повсеместния интернет. 

В джаза

WordPress се появи тъкмо навреме в момента, когато мрежата изведнъж стана достъпна, а сайтовете – готови да предлагат разнообразно съдържание. Платформата с отворен код обедини около себе си огромна общност. Благодарение на нея днес е по-лесно от всякога да имаш добре направен сайт, без да си програмист, дизайнер, или пък да имаш опит.

Много трудно човек може да си даде сметка какво значи 1/3 от днешния интернет. Различни източници дават разминаващи се данни, но това са приблизително 450 милиона уеб страници! Като през последните години не само броят, а и съотношението не спира да расте, WordPress добавя по 2% към „дела си“ от мрежата годишно, а според някои дори е подминал 40-те процента!

Днес основната база на проекта приютява 423 759 реда код, а тъй като програмистите работят на доброволни начала, до момента по него са положени 112 години в часове труд.

И всичко това започва съвършено случайно, от любопитството на едно хлапе.

2003-а, 19-годишният Мат Муленвег е първокурсник в Хюстънския университет. Решава да си направи блог и избира платформата b2/cafelog. Иска да покаже на състудентите си снимките, които е направил на екскурзия във Вашингтон. Блогът се казва Photomatt.net, а по-късно се превръща в просто Ma.tt.

По това време с помощта на b2/cafelog са направени едва 2000 сайта. Платформата далеч не е съвършена, на Мат му трябват минимални подобрения, така че да може да качи снимките си. Затова опитва да се свърже с хората, създали проекта… А днес всички ние, които ползваме WordPress, имаме огромния късмет, че удря на камък.

Създателят на платформата е изчезнал, а Мат решава да потърси съвет в един от популярните форуми за програмиране. „Софтуерната дилема на блога ми“, кръщава темата младежът и обяснява: „Софтуерът за логване в платформата, която ползвам, не е обновяван от месеци, а главният разработчик е изчезнал. Не мога да го намеря никъде, но се надявам, че поне е окей“.

Дните минават, отдолу се появява само един коментар. Някой си Майк Литъл пише: „Ако си сериозен в идеята да направим наследник на b2, би ми било интересно да се включа“.

Summertime 

И после, нещата просто се случват. Техният проект бавно, но сигурно започва да трупа последователи, за да се превърне в това, което е днес WordPress – платформата, която дава на всеки шанса да бъде представен в онлайн света.

Символично или не, официално проектът е създаден навръх първи април, датата се превръща в рожден ден на WordPress.

Хората не спират да предпочитат WordPress до днес, защото в базисния му вид няма нужда да умеете да програмирате. Системата е лесна, интуитивна, доказана от времето. Ако пък и програмирате поне малко, можете да доразвивате проекта си без граници. Разбира се, няма идеални решения, WordPress не винаги е най-добрият избор. Но определено е мит мнението, че е подходящ само за по-скромни проекти, и днес го ползват BBC America, Bloomberg Professional, TechCrunch и The New Yorker.

Но споменахме джаза… Какво ли общо има той с платформа за сайтове? Стилно решение на създателите, за което добре знаят феновете на WP, е всяка нова версия на платформата да бъде кръщавана на любим на програмистите джаз изпълнител. Първата официална версия от януари 2004-а носи името на Майлс Дейвис, а най-новата – от ноември 2022-а, е кръстена на пианиста Михаил Алперин – Миша. С излизането на всяка нова версия създателите на WordPress пускат и кратък плейлист с любимите им изпълнения на избрания джазмен.

„Технологиите са най-полезни тогава, когато събират хората“, казва Мат Муленвег. 

Но как той и съмишлениците му извървяват дългия път към успеха? Как той успява да се превърне в успешен предприемач, въпреки че става популярен с отворения код? Какви са вижданията на създателя на WordPress за бъдещето на мрежата и големите въпроси днес? Четете на сайта Дигитални истории.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Уеб разработка

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

ЖЕНИТЕ, КОИТО БЛЕСНАХА В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СВЯТ

By Аудитория, Технология, За всички, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Големи данни, Микроелектроника, Изчисления, Телекомуникации, Медийна грамотност, 5G & WiFi, IoT, НОВИНИ
ЖЕНИТЕ, КОИТО БЛЕСНАХА В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СВЯТ

02.05.2023 |

Техните истории са интересни и вдъхновяващи

Някои смятат, че жените не разбират от технологии. Това обаче далеч не е така и доказателство е фактът, че има много жени специалисти, които са доказали своята стойност в голямото разнообразие от професии. Представяме ви няколко от най-зашеметяващите дами, които са оставили името си в историята на програмирането:

Графиня Ада Лъвлейс

Чували ли сте за нея? Това е дъщерята на великия поет Джордж Байрон. И колкото и да е шокиращо, тя е била първия програмист в света. Родена е в Лондон през 1815 година. Като малка, Ада обичала да се свие в някой уединен ъгъл с писалка и тетрадка. Майка и се страхувала, че дъщеря й е наследила литературния талант на баща си и ще продължи неговото дело. Ада обаче въобще не се интересувала от поезията – тя била обсебена от идеята за самолета, който проектирала.

Когато е била на 17 години, Ада се запознала с математика Чарлз Бабидж, който е познат като изобретателя на първия компютър. Момичето е превело труда на Бабидж – „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“. Интересното е, че самия превод бил придружен с нейни лични обяснения от 52 страници, пише iskamdaznam.

Наред с други неща, тя описва алгоритъма за изчисляване на числата на Бернули за да ги разбере компютъра. Нейната изчислителна последователност може спокойно да се счита за първата компютърна програма. Много от идеите на момичето станали основа за развитието на съвременното програмиране. В нейните записки за първи път в света се споменават неща като „работна клетка“, „подпрограма“, „цикъл“.

Грейс Хопър

Като дете тя се славела с пословичното си любопитство. Така и си останала. Малката Грейс демонтира седем алармени часовници – с тези си действия доста озадачава майка си. Поради болестта на баща си, тя не искала да бъде поредната американска съпруга, която да не бъде нищо повече от домакиня. Достойната зестра обаче не била толкова важна, колкото доброто образование. Ето защо бащата избрал последното, което определило съдбата на дъщеря му. Талантливата Грейс Хопър бързо получила докторска степен в Йейл. Когато започнала Втората световна война, момичето отишло да служи във флота. През 1943 г. тя е прехвърлена в артилерийското компютърно бюро на Харвардския университет. Тя е сред първите програмисти на компютъра Марк I. Грейс Хопър е създала езика за програмиране COBOL, който все още е актуален. Първа използва термина „бъг“ в доклада си за грешка.

Мариса Майер

Майер счупва всички съществуващи стереотипи за женската интелигентност, ставайки главен изпълнителен директор на „Yahoo!“. Родена е в семейството на инженер и художник през 1975 г. в Уисконсин, САЩ. След като завършва магистратура в Станфорд, тя започва работа в Google, където става първата жена софтуерен инженер. По-късно тя работи от един отдел в друг, правейки уеб дизайн, занимавайки се с мениджмънт, маркетинг, обучение на персонал. В резултат неуморимата блондинка се оказва президент на отдела за разработка на IT продукти.

Мариса Майер се озовава в трудна ситуация, когато й предлагат длъжността на изпълнителен директор на Yahoo, защото била бременна. Известно е, че това не е предпоставка за развитието на кариера. Въпреки това, Мариса впечатлила борда на директорите. Ръководството на фирмата за миг не се усъмнило, че тя е тази, която ще изведе Yahoo от кризата. След като през 2017 г. напуска Yahoo, заедно със своя колега Мунос Торес тя създава Lumi Labs, който е технологичен бизнес инкубатор. Новата компания се базира в Пало Алто, Калифорния, а дейността и е фокусирана върху изкуствен интелект и потребителски медии. Тя дължи своята кариера преди всичко на характера си, който представлява невероятна „експлозивна смес“ от педантизъм и работохолизъм.

Прочетете още тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Дигитални умения

МАЙ В SOFTWARE UNIVERSITY

By Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Аудитория, За всички, В образованието, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
МАЙ В SOFTWARE UNIVERSITY

02.05.2023 |

С удоволствие ви представяме новите модули и курсове, които стартират в SoftUni през май. 

Програмата на всеки един от тях е подбрана и разработена с оглед на най-търсените от работодателите умения. Технологиите, на които се наблягат в тях, са в унисон с най-съвременните тенденции.

 • На 2 май стартира обучението за напреднали “C++ Advanced” с лектор Дончо Ангелов: https://bit.ly/3mZhzVA
 • Новият курс „Containers and Cloud“ с лектор Мартин Градев ще ви запознае с най-добрите практики за създаване на контейнери с Docker: https://bit.ly/3oxLkNr
 • Курсът “MySQL“ с лектор Николай Банкин стартира на 10 май: https://bit.ly/40AS62v
 • С обучението “HTML & CSS” с лектор Константин Данков ще се научите да създавате съвременни уеб сайтове с HTML & CSS: https://bit.ly/3V3BP4R
 • Модулът “Algorithms with Java” с лектор Николай Банкин стартира на 22 май: https://bit.ly/43VJ96G
 • Модулът “Algorithms with C#” с лектор Атанас Атанасов стартира на 22 май: https://bit.ly/3LnfPPh
 • Модул “Microsoft Excel” с лектор Десислава Топузакова стартира на 25 май: https://bit.ly/43VP0ZN
 • Курс “Microsoft Excel Fundamentals” с лектор Десислава Топузакова стартира на 25 май: https://bit.ly/3Arbe8g

Можете да разгледате повече за курсовете и модулите от тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Програмиране

Дигитални умения

Уеб разработка

СОФТУЕРНИТЕ КОМПАНИИ ИМАТ КЛЮЧОВА РОЛЯ В БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By Технология, AI & ML, Софтуерно инженерство, Аудитория, За всички, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
СОФТУЕРНИТЕ КОМПАНИИ ИМАТ КЛЮЧОВА РОЛЯ В БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

02.05.2023 |

Ако само преди шест месеца формулирахме мисия на БАСКОМ да преведем България и икономиката ѝ през революцията на дигиталната трансформация, то сега вече сме в коренно различна ситуация – налице е петата индустриална революция на изкуствения интелект. Буквално шест месеца ни делят от кардинална промяна на всички икономически, социални и обществени нива. Софтуерните компании ще имат ключова роля в бизнес трансформацията, предизвикана от изкуствения интелект, но и държавата трябва спешно да се събуди. Това послание отправи Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, по време на традиционната пролетна среща на софтуерните компании – членове на Асоциацията. Този път срещата се проведе в Благоевград.

Българската икономика е млада и често това ни поставя в неизгодна ситуация спрямо икономиките с дългогодишни традиции, но в момента заради революцията на изкуствения интелект имаме шанса всички да сме равни на стартовата линия. Но ако не направим кардинални промени – и на бизнес, и на държавно ниво, ще станем излишни.

 Софтуерните компании изразиха притеснение от продължаващата политическа нестабилност в държавата, от компрометирането на бюджетната рамка, от възможни нови посегателства върху данъчната система и от отдалечаването от еврозоната. Поемайки председателството на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), БАСКОМ ще продължи настоятелните усилия за участие на БРАИТ в националния диалог за тристранно сътрудничество. Експоненциалното развитие на изкуствения интелект ще изправи всички сфери на българската икономика пред редица напълно нови предизвикателства, които ще изискват адекватен технологичен отговор и светкавична адаптивност, ако искаме да запазим конкурентоспособност.

От БАСКОМ отчетоха напредък по основни приоритети на Асоциацията, свързани с достъпа до таланти. Благодарение на обединените усилия на сродните асоциации в ИКТ индустрията оптимизираната процедура за издаване на сини карти, чрез които се привличат висококвалифицирани специалисти от трети страни извън ЕС, вече е факт. По тази линия продължава и инициативата на БАСКОМ ITogether.BG за поддържане на активна комуникация с българските ИТ общности в чужбина с цел промотиране на Българи като добра дестинация за живот и ИТ кариера. 

Продължават и паралелните усилия на БАСКОМ за развитие на образованието в сферата на информационните технологии. Набира скорост инициативата на Асоциацията за проучване на успешните модели на съществуващите ИТ училища като ТУЕС и училищата в Бургас, Варна, Стара Загора и др. с цел мултиплицирането им в повече региони в страната до минимум 10 нови ИТ училища. 

По отношение на друг приоритет на Асоциацията – развитие на бизнеса чрез споделяне на опит и подобряване на средата – успешно стартира и инициативата на БАСКОМ – Business Tree. В динамично променящата се бизнес среда вследствие на инвазията на изкуствения интелект, дискусионният формат Business Tree ще бъде платформата за споделяне на актуален професионален опит на всички нива в софтуерната индустрия, както и платформа за комуникация с другите сектори на българската икономика.

Софтуерните компании от БАСКОМ проведоха и среща с ученици и студенти от Благоевград, представяйки различните роли в сектора, споделяйки опит от бизнес ежедневието и вдъхновяващия път на лекторите, цялостната нагласа и важните компетенции и умения, които се търсят от работодателите. „Започнете отрано, бъдете последователни, отделяйте поне 8 часа на ден за програмиране. В ИТ сектора вие не работите, вие сте създатели. Ученето в този сектор е за цял живот. Изкуственият интелект се използва за множител на възможности и за спестяване на време. Той задължава програмиста да развие в себе си поглед върху голямата картина и да не се фокусира само върху кода, а върху крайния продукт и конкретните нужди на клиента, които се решават“. Това бяха само част от посланията, които софтуерният сектор отправи към младите таланти.

Кога и в кой етап от образованието да се започне работа и как да се съчетаят успешно двете, как да избереш правилната за теб роля и фирма, какви хора ще се търсят и как фирмите ще развиват силните им страни, какви умения са потребни, какви са видовете професии в ИТ индустрията, ще замени ли изкуственият интелект програмистите – това бяха част от въпросите в дискусията. Срещата се проведе в Американския университет в Благоевград и в нея се включиха както студенти, така и ученици с профилирана ИТ подготовка, както и техни преподаватели.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Изкуствен интелект

Дигитални умения

ПО-МАЛКОТО ОГРАНИЧЕНИЯ В ПРЕПОДАВАНЕТО ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ПО-КАЧЕСТВЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

By Роботика, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Телекомуникации, Дигитален маркетинг, Медийна грамотност, Аудитория, За деца, Технология, В образованието, Базови дигитални умения, НОВИНИ
ПО-МАЛКОТО ОГРАНИЧЕНИЯ В ПРЕПОДАВАНЕТО ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ПО-КАЧЕСТВЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

02.05.2023 |

Време е да се помисли за диференцирано заплащане, за да се задържат добрите учители по приоритетните дисциплини

Рамките, които са заложени от МОН, са препъникамъкът в съвременното обучение на млади кадри. Невъзможността да имаме правото да реализираме по-нов и истински полезен подход в процесите на обучение. Трябва да се дава свобода. Директорът да има възможност да възлага часове на хора от бизнеса, които в рамките на 4-5 часа да могат да идват и да преподават. Това със сигурност ще мотивира учениците, ще им даде и друга гледна точка, ще мотивира и преподавателите, което от своя страна ще вдигне нивото и ще доведе до по-качествено образование в държаватa. 

Около това мнение се обединиха преподаватели от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи – гр. Варна и Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – гр. Стара Загора на провелата се поредна среща-дискусия, която БАСКОМ организира с ИТ училища в България. На срещите някои от най-успешните технологични училища представят и обменят добри практики от своите модели на обучение с цел да се проучи опитът им и да се мултиплицира и в други градове от страната. Модератор на срещата бе Иван Русев – част от работната групата на БАСКОМ, която се занимава с проблемите на образованието.

И двете училища във Варна и Стара Загора са създадени преди по-малко от три години, а вече са утвърден притегателен център за младежите от съответните региони. Инж. Вяра Дукова, директор на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи – гр. Варна, сподели че учебният план е ключов за всяка гимназия. „Основното нещо, на което залагаме е във факултативните часове децата да изучават математика. Смятаме, че нито един инженер или програмист не би бил успешен, ако няма добро ниво на познание на математика. Идеята на ученическото образование е да се постига трайно знание в нещо, а не препускане в материал, който учениците не могат да разберат и усвоят. За нас е важно да изградим фундаменти, които после бизнесът или университетът ще надгради“. 

Инж. Дукова е категорична, че днешните деца са много различни във възприятията си и следва да се намери подход и език към тях. „Опитахме се да изградим модел, при който университетски преподаватели да влизат в часовете на гимназиално ниво. Това не беше успешна практика, защото университетският преподавател изнася едно знание, докато ученикът следва да бъде научен. Необходими са много повече примери и работа с децата на гимназиално ниво“, казва още тя. 

Камелия Крумова, директор на ПГКНМА “проф. Минко Балкански” – гр. Стара Загора

Проблемът с кадрите е другата голяма тема, която бе застъпена в срещата.

„Много е трудно да намериш преподаватели, които да покриват изискванията и едновременно с това да успееш да ги задържиш. Често те идват при нас за определен период, ние влагаме ресурси в тяхното образование и не след дълго ИТ индустрията ги поглъща. Преподаването не е просто работа, то е кауза и не е за всеки“, разказа Камелия Крумова, директор на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – гр. Стара Загора. Камелия Крумова допълни, че имаме множество кандидатури за учители от хора от други сектори, например банковия, които някога са придобили педагогическа правоспособност и са решили след години да се пробват като учители. Необходимо е да се намери механизъм тези хора да бъдат подкрепени, например знанията им да бъдат актуализирани и оценени, защото като цяло се подхожда с недоверие, а сред тези кандидати може да има много стойностни педагози с нереализиран потенциал. Като съвет към бъдещите технологични училища в други градове г-жа Крумова подчерта, че е безусловно важно на първо място да може да се разчита на ядро от страхотни преподаватели, както и на сериозната подкрепа на местната власт – формулата за успех на училището в гр. Стара Загора.

Доброслав Димитров постави темата за това колко време отнема на учителите да подготвят своите материали и какво голямо усилие е това. „Аз самият съм съосновател на академия за обучение на програмисти, която развивам вече 10 години и знам колко трудоемък процес е. Смело мога да кажа, че от два месеца сме много по-продуктивни благодарение на инстуремните, базирани на изкуствен интелект, които внедрихме. Това е един колосален преход, който може да реши в голям процент проблемите със създаване на съдържание или на цялостен курс. Изкуственият интелект би помогнал на учителите например да измислят конкретни задачи или курсови работи за всеки един ученик така, че да са му интересни и да са персонализирани спрямо неговото ниво на знание и разбиране. С помощта на тези инструменти могат да се подготвят добри материали и цялостният процес на преподаване да бъде подобрен. Това освобождава творчески ресурс, който би могъл да бъде насочен към учениците. Прилагането на изкуствения интелект прави така, че новите джуниъри да са на ниво мидлевъл и това вече се случва“, сподели Доброслав Димитров. 

Участниците в дискусията бяха единодушни, че поне два пъти в годината директорите на ИТ училища, заедно с представители на МОН и бизнеса, имат нужда да се срещат, за да обменят информация и да споделят казуси, които могат да намерят своето решение, именно през такива разговори. Те отново подчертаха важността на това възможно най-скоро да има редовно правителство и министър на образованието, който да адресира всички посочени проблеми.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

 Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Изкуствен интелект

DIGITALK CONFERENCE – ЗА ХОРА, КОИТО ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА С РЕВОЛЮЦИОННИ ИДЕИ

By Киберсигурност, Дигитален маркетинг, AI & ML, Аудитория, AR & VR, За всички, Роботика, За работещи, Софтуерно инженерство, За ИКТ професионалисти, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Изчисления, Технология, Телекомуникации, НОВИНИ
DIGITALK CONFERENCE - ЗА ХОРА, КОИТО ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА С РЕВОЛЮЦИОННИ ИДЕИ

28.04.2023 |

Sofia Event Center & ONLINE

18 May 2023

 

1 ДЕН, ИЗПЪЛНЕН С ЦЕННО СЪДЪРЖАНИЕ

40+ ЛЕКТОРИ

1000+ ПОСЕТИТЕЛИ НА МЯСТО & ОНЛАЙН

НЕОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ ПРИ ПОИСКВАНЕ

 

В изданието си през 2023 г. Digitalk ще представи хората, иновациите и технологичните пробиви, които ще движат напред човечеството и бизнеса. Амбициозните компании няма да се опитват да изградят мост към миналото, а вместо това ще прегърнат прекъсването и ще използват своите инвестиции и най-добри идеи, за да проектират ново бъдеще.

КЛЮЧОВИ ТЕМИ

Страхотните причини да присъствате

 • Пробивни бизнес модели и идеи
 • Издигане на местната екосистема
 • Възходът на инвестициите с идеална цел
 • Трансформиращата сила на технологиите, свързани с климата
 • Промяна на приоритетите на VC: Фокусът на новия цикъл
 • Следващата ера за стартиращите предприятия: от растеж към рентабилност

НЕВЕРОЯТНИТЕ ЛЕКТОРИ, ПРОГРАМА И БИЛЕТИ – ТУК

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Мобилни приложения

Телекомуникации

Изкуствен интелект

Киберсигурност

КАК СЕ РАЗВИВАТ ТАЛАНТИ – АКАДЕМИЯ TBS

By Телекомуникации, AI & ML, IoT, AR & VR, Аудитория, Роботика, За всички, Софтуерно инженерство, В образованието, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, НОВИНИ
КАК СЕ РАЗВИВАТ ТАЛАНТИ - АКАДЕМИЯ TBS

28.04.2023 |

Недостигът на кадри в IT сектора е неоспорим факт. Правилният път за отстраняването му е многопластов и динамичен, точно както самия бранш. „TBS Академия“ е създадена с ясна мисия – да предложи най-доброто практическо и персонализирано обучение в сферата на ИТ инфраструктура.

Създадена през 2021 г., „TBS Академия“ успява да обучи общо 40 специалисти, 21 от тях вече работят в компанията, като сами са избрали отдела, в който искат да се развиват. Изцяло безплатна, Академията дава възможност на всеки с интерес в сферата не само да добие знания, но и да получи шанс за бъдещо кариерно развитие в TBS след успешно приключване на обучението. В основата ѝ са устремът на преподавателския екип и ясното съзнание за една цялостна трансформация на учещите се. Академията набира популярност, като стартира с 25 кандидати през 2021, чийто брой значително нараства на 122 за последното обучение.

Новият, по-амбициозен етап в историята на Академията, поощрен от големия ѝ успех, е разширяването ѝ в други балкански страни по същия модел, като TBS офисите ще се превръщат в своеобразни образователни хъбове. Актуална, различна и практически насочена, Академията успешно съчетава амбицията и хъса за знания с нуждата от добре обучени IT кадри.

За Академията

Обучението започва с тримесечна технологично насочена теоретична част, която обхваща основите на съвременната ИТ инфраструктура. След успешно приключване на първия етап се преминава към платен тримесечен практически стаж, по време на който курсистите получават възможност да се включват в реални текущи проекти на компанията. За голяма част от тях финалната стъпка е да започнат работа в TBS, която ги напътства в цялостното им кариерно развитие.

След придобиване на практически опит новите експерти се насърчават да се явят на финансиран от компанията международно признат сертификационен изпит. За целта е изграден собствен сертификационен център към Академията, част от мрежата на Pearson VUE, разположен в офиса на TBS в София. Той е достъпен и за външни кандидати. В центъра могат да се положат сертификационни изпити на водещи ИТ компании като Microsoft, Cisco, VMware, Dell, IBM и много други. През последната година са проведени близо 300 сертификационни изпита, като половината от тях са от служители на TBS, а другата част са от външни кандидати.

Тъй като човешкият ресурс стои в основата на прогреса на TBS, създаването на специалисти с точния фокус и разбиране на пазарните нужди е абсолютно задължително. От ключово значение е да се инвестира в инициативи, които подпомагат и развиват младите специалисти. Благодарение на оптимизираното съдържание на обучението, адекватното планиране и огромния преподавателски опит „TBS Академия“ се смята за един от основните стълбове в стратегическото развитие на компанията. Бъдещите обучения ще надграждат базата от знания в синхрон с дългосрочната визия на TBS и с фокус върху текущите експертни нужди.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

Уеб разработки

Мобилни приложения

Телекомуникации

Големи данни

Изкуствен интелект

ЕВОЛЮЦИЯТА В БАНКИРАНЕТО – КОНФЕРЕНЦИЯ BANKING TODAY

By Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Аудитория, За работещи, За ИКТ професионалисти, Технология, Софтуерно инженерство, НОВИНИ
ЕВОЛЮЦИЯТА В БАНКИРАНЕТО - КОНФЕРЕНЦИЯ BANKING TODAY

28.04.2023 |

Твоята банка днес е банката от бъдещето ти вчера. Новото издание на специализираната банкова конференция Banking Today ще представи банките, навлезли в новата „customer-first“ ера.

Във високо дискусионно ниво в рамките на три панела ще бъдат обсъдени новата архитектура, която банките създават, за да подобрят усещането за своите потребители, както и особеностите на fintech двигателите. Представители на водещи финансови институции и регулаторни органи в България ще представят своята експертиза и професионален поглед относно макроикономическите промени, които ще окажат влияние върху банковия и финансов пазар у нас. Те ще очертаят и какви нови полезни за бизнеса продукти и услуги ще предложи сектора през 2023г.  

Кога: 4 май 2023 г.

Къде: Интер Експо Център

Основни акценти в програмата на Banking Today:

 • Evolution of banking
 • Fin-tech payments – anywhere, anytime
 • ESG – green gets real
 • Инфраструктура за финтех иновации
 • Лихви и инфлация, какво да очакваме от втората половина на 2023г.
 • 2024г. – ключова година за еврото и България

 Аудитория:

Представители на банковия сектор  и финансовата индустрия, представители на бизнеса, консултанти, CFO мениджъри на големи компании, представители на регулаторните рамки, fintech компании.

Повече за програмата, лекторите и РЕГИСТРАЦИЯ ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Мобилни приложения

Уеб разработка

Софтуерно инженерство

Блокчейн

ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ “ИДИ, УЧИ И СЕ ВЪРНИ”

By Дигитален маркетинг, AR & VR, 5G & WiFi, Роботика, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, В образованието, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, НОВИНИ
ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ “ИДИ, УЧИ И СЕ ВЪРНИ”

28.04.2023 |

Фонд за стипендии “Иди, учи и се върни” на Тук-Там стартира за осма поредна година и ще е най-големият до сега с общ фонд близо 100,000 лв!

Фондът е инициатива на Тук-Там, която подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет, като след това приложат наученото тук – така градим едно по-ярко бъдеще в България.

Можеш да вземеш участие в конкурса БЕЗ значение от сферата и държавата , в която кандидатстваш, стига да имаш:

 • Българско гражданство
 • Бакалавърска или магистърска степен, придобита до 31 юли 2023
 • Стартиран процес за кандидатстване в магистърска програма в чуждестранен университет
 • Поне B2 ниво владеене на езика, на който ще се провежда обучението
 • Ясно намерение да се развиваш в България.

Ако си се насочил към Инженерна (или подобна) магистратура в чужбина, можеш да кандидатстваш за специализираната стипендия за 10,000 лева от Sensata Technologies.

Кандидатствай до 10 май! Повече за сферите, както и всички условия и формата за кандидатстване ще намериш тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Телекомуникации

Дигитален маркетинг

Големи данни

Изчисления

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

Роботика

В ПЛОВДИВ ОТКРИХА ЕВРОПЕЙСКИ ЦИФРОВ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ “ТРАКИЯ”

By AR & VR, IoT, Роботика, Аудитория, Софтуерно инженерство, За всички, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, 5G & WiFi, НОВИНИ
В ПЛОВДИВ ОТКРИХА ЕВРОПЕЙСКИ ЦИФРОВ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ “ТРАКИЯ”

28.04.2023 |

Официално беше открит Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ – съвместен проект между Съюза за стопанска инициатива, Института по информационни и комуникационни технологии, Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“, Българската асоциация по Киберсигурност и Община Пловдив.

Европейският цифров иновационен хъб има за цел да поведе към дигитална трансформация и мрежова сигурност в общинските структури, малките и средни предприятия в южен централен район в България, както и да спомогне процеса по привличането на чуждестранни и национални инвестиции в индустриите с висока добавена стойност.

„Ролята на европейския цифров иновационен хъб „Тракия“ е да предостави на бизнеса и местната администрация иновативни цифрови решения и да ги интегрира в ежедневната им дейност. Той предоставя безвъзмездно гама от услуги за киберсигурност, достъп до финансиране, образование и нетуъркинг за всички заинтересовани страни“, обясни по време на откриването председателят на Съюза за стопанска инициатива и координатор по проекта Васка Бакларова.

Участие в събитието взеха още министърът на електронното управление Георги Тодоров, зам.- министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, зам.-кметът Тодор Чонов, зам.-директорът на Института по комуникационни и информационни технологии към БАН доц. Велизар Шаламанов, националният координатор по киберсигурността за България Петър Кирков и др.

„Един от основните приоритети на служебния кабинет е подобряване на цифровата свързаност. Водещо условие за това е развитието и ефективно внедряване на нови технологии. Днес откриваме Европейския цифров иновационен хъб и с това демонстрираме крачка напред“, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Той допълни, че според проучвания на неговия екип компаниите, които вървят по пътя на цифрова трансформация са по-печеливши, а пазарната им оценка е по-висока от средната за съответния бранш.

Приветствие по повод инициативата отправи и зам.-кметът Тодор Чонов, който припомни, че през 2022 г. Община Пловдив се превърна в пълноправен член на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“.

„В качеството си на втората по големина община в България, Община Пловдив е длъжна да бъде сред водещите в процесите по развитие на дигиталната трансформация. Общинската администрация постепенно и сигурно се променя под въздействието на все по-настъпващата цифровизация. Това е процес, при който съм сигурен, че съвместната ни работа ще надгради знанията, уменията и компетенциите на общинските служители“, коментира Чонов.

В рамките на събитието се провежда и форум с два дискусионни панела – Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ – мост в публично-частното партньорство и Възможности за финансиране за дигитална трансформация и киберсигурност за бизнеса.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Киберсигурност

Изкуствен интелект

SKILLO: MИСИЯТА КАЧЕСТВЕНО ИТ ОБРАЗОВАНИЕ ВЪЗМОЖНА

By Роботика, Аудитория, Софтуерно инженерство, За всички, Уеб разработка, В образованието, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Технология, Микроелектроника, Киберсигурност, Изчисления, AI & ML, Телекомуникации, AR & VR, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, IoT, НОВИНИ
SKILLO: MИСИЯТА КАЧЕСТВЕНО ИТ ОБРАЗОВАНИЕ ВЪЗМОЖНА

28.04.2023 |

През 1989 г. излиза филмът Обществото на мъртвите поети (Dead Poets Society), в който цяла плеяда от известни актьори разсъждават върху смисъла на живота, цената на човешките постижения и висотата, до която може да достигне човешкия дух чрез образование и търсене на значимото в живота. Именно там, Робин Уилямс се превъплъщава в учителя Джон Кийтинг и казва на своите студенти следните думи:

„No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.“

В Skillo това е една от опорните точки, които ни движат и мотивират да работим непрестанно, за да създаваме качествена образователна среда за ИТ хората, които истински искат да се развиват и така да движат света и да носят качествена промяна на обществото и на самите себе си.”

А всъщност кои са Skillo?

Skillo е българска компания, основана през 2018 година от двама ИТ професионалисти – Петър Милев и Хюсеин Тюркмен. Бивши колеги и настоящи приятели и бизнес партньори, Пешо и Хю, както ги наричат всички, споделят не само дълги години опит като ИТ професионалисти на ръководни позиции, но също така се обединяват около мисията да създадат компания, със специална кауза – изграждане на ИТ академия, с вярата, че в България има много потенциал от таланти и условия, които могат да направят страната ни силиконовата долина на Европа, но трябва качествена промяна на образователната среда, в която хората израстват и се обучават, за да се случи това. Академията работи, както с индивидуални курсисти, така и с някои от най-големите ИТ компании на нашия пазар, като корпоративни клиенти.

Отделно от ИТ академията, в годините назад развиват и още една бизнес линия, която работи върху подбор и развитие на ИТ професионалисти, чрез която имат възможност да свързват специалистите на пазара с атрактивни и смислени работни възможности.

Днес ви представяме едно интервю с Хю, който разказва малко повече за ИТ академията на Skillo и по-специално за това как развивайки добри преподаватели и добри ИТ специалисти, ние всъщност променяме цялата индустрия.

Хю, разкажи ни накратко за себе си и за това как започна твоя път като професионалист и преподавател?

Стартът ми в ИТ индустрията беше преди повече от 12 години, когато започнах като Database Developer, но много бързо разбрах, че софтуерното тестване е именно това, което ми е истински интересно и знаех, че ще съм добър в него. След интензивни години на учене и много практика, успях да премина през различни проекти и роли, в които имах възможност както да управлявам екипи и интервюирам ИТ специалисти, така и да създавам и изграждам тестинг процеси, среди и да отговарям цялостно за качеството на продуктите. Преди около 9 години беше и първият ми досег с преподаването. До онзи момент бях правил вътрешни обучения за своите колеги, но е много различно да обучаваш хора, които вече са в индустрията и такива, които тепърва ще навлизат в материята. И така, един мой приятел ме покани да преподавам Основи на софтуерното тестване в школатa, където той водеше лекции и аз реших да опитам. За мен това беше голямо предизвикателство, но знаех, че ще се справя, защото имах силен интерес, а обикновено, когато нещо ти е интересно и истински важно, няма как да не се получи добре.

Как се чувстваше в началото като млад преподавател и какво те мотивираше да се развиваш в тази ти роля?

Помня, че в началото бях много развълнуван, но и притеснен. Наложи ми се да вложа доста часове усилия да подготвям лекции, да тренирам самото преподаване и поднасяне на информацията и да мисля как да оптимизирам съдържанието, което ще преподам на курсистите, така че да извлекат максимума за времето на курса. Мотивацията ми винаги е била свързана с две основни неща: преподавайки, ти даваш мултиплициран принос от своите знания и умения и на второ място, ти си генератор на промяната за бъдещите специалисти, които сега започват своето образование и развитие в ИТ сферата.

Би ли обяснил малко по-детайлно какво значи да мултиплицираш приноса си на знания и умения?

Представете си един професионалист, който е добър в това, което върши, съответно ходи на работа, прилага знанията и уменията си и получава заплата за това. В такава ситуация приносът е 1:1 – даваш определени знания, полагаш усилия и получаваш заплата за това. В преподаването обаче, ти пак използваш същите знания, с които си вършиш и работата, но обучавайки хора, които черпят от твоите познания, ти мултиплицираш ефекта на това, което постигаш. За мен това винаги е било изключителен мотиватор да продължавам да се занимавам с преподаването, освен разбира се и фактът, че на мен ми харесва да го правя.

Ти самият си изградил немалко преподаватели, като в момента някои от тях са и част от преподавателския колектив на Skillo. Кажи ни малко повече за ключовите умения на добрия преподавател.

Разбира се, за всички преподаватели има един набор от класически умения, които са задължителни – например добри презентационни умения, свобода да говориш пред публика, ясна дикция, структурирана мисъл, работа в тясната времева рамка на лекцията, умение да модерираш дискусия и т.н. В същото време има и по-специфични умения за това да бъдеш добър ИТ преподавател.
Преди обаче да говорим за умения, добрите преподаватели са преди всичко добри професионалисти в своята област. Ако нямат години практически опит зад гърба си, които да им позволят да видят много и различни работни казуси, те няма да имат база, от която да споделят опит и знания.
Иначе, по темата за уменията – ключово такова е преподавателят да умее да обяснява разбираемо и достъпно техническа материя на хора, които не са технически специалисти, като дава достъпни и лесни за разбиране примери и обяснения. Това е нещо, върху което аз самият съм работил много да развия и знам, че отнема време. Също така е много важно да не оставиш курсистите с усещането, че ти си знаещият, а те не знаят нищо, защото това би ги потиснало и затворило за обучителния процес.
Друго много важно нещо е преподавателят да работи активно с групата – както да стимулира тези, които са активни, така и да мотивира тези курсисти, които са по-тихи и свити. Важно е да се намери темпото на групата – нито твърде бързо, нито твърде бавно. Също така да се дава възможност на участниците да мислят и да решават казуси и задачи, в които преподавателят не дава готовия отговор, а модерира процесът на търсене и откриване на решението на задачата заедно с групата.

Нужно ли е преподавателят да се адаптира към групата курсисти?

Със сигурност адаптивността и персонализираният подход са особено важни за добрия преподавател. Всяка група, на която съм преподавал в годините е била различна от останалите и няма универсален подход, който винаги да работи. За мен е важно да разчупя средата в групата, да успеем да постигнем по-неформално усещане, в което хората се отпускат и се завързват приятелства, споделят се шеги, мислим заедно върху работните казуси и обменяме опит. В този ред на мисли, преподавателят трябва да има добро чувство за хумор, но и социална интелигентност да внимава средата в групата да е уважителна към всички и да няма дискриминиращо и изключващо отношение към някого от курсистите. Сега с настоящата виртуална среда, в която преподаваме е много важно да мотивираме хората да си пускат камерите и да участват пълноценно в лекцията, защото разсейващите фактори, когато сме в дигитална среда са много и преподавателят понякога води неравна битка. Все пак аз винаги задавам правила на групата и рамка на виртуална хигиена.

Цялото интервю може да  прочетете тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разботка

Мобилни приложения

Изкуствен интелект

Роботика

Телекомуникации

DARE 2 SCALE

By Аудитория, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, 5G & WiFi, Роботика, IoT, Софтуерно инженерство, НОВИНИ
DARE 2 SCALE

28.04.2023 |

Програмата за растеж за най-перспективните компании в България!

Една от най-успешните програми за растеж на Endeavor – Dare to Scale (D2S) ще се проведе за пета поредна година в София и ще е с продължителност от четири месеца – от септември до декември 2023 г. 

Какво е Dare to Scale

Dare to Scale е 4-месечен акселератор за предприемачи, които желаят да увеличат мащаба на вече печелившия си бизнес с помощта на експертно наставничество и работа в мрежа. Програмата има за цел да подпомогне българските стартиращи компании в късен етап на развитие в стремежа им да се превърнат в глобално конкурентни, ориентирани към растеж и устойчиви предприятия.

Всяка година партньорите на програмата, съвместно с мрежата Endeavor, провеждат интервюта с одобрените кандидати и избират група от 6-12 амбициозни компании, които да се присъединят към Dare to Scale.

За програмата

Основателите на компаниите ще имат възможност да участват в специализирани обучения в ключови за развитието на всеки скалиращ бизнес области: управление на организацията, маркетинг и продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което компаниите ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.

В момента тече приемът за петото издание на програмата! Могат да кандидатстват компании, базирани в България, с оборот над 200 000 лв. за изминалата година и с до 150 служители. 

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 30 април 2023 г. 

Подробна информация тук

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Софтуерно инженерство

Телекомуникации

Уеб разработка

Големи данни

КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ В ИТ

By Блокчейн, За деца, Големи данни, В образованието, Технология, Микроелектроника, Киберсигурност, Изчисления, AI & ML, Телекомуникации, AR & VR, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, За всички, НОВИНИ
КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ В ИТ

28.04.2023 |

Обмисляш ли в момента професионалния си път след завършване на образованието? Замислял ли си се за динамичната и постоянно развиваща се сфера на ИТ? Не търси повече! Присъеди се към предстоящото събитие, за да се запознаеш с вълнуващите възможности, които се предлагат като програмист или дизайнер. Направи първата стъпка към мечтаната кариера и открий възможностите, които те очакват!

Кога?

04-ти май от 19:00 ч.

Къде?

Очакваме ви на бул. „Черни връх“ 51, ет. 2, за Компютърна академия IT STEP. (Входът е от задната страна на сградата, откъм ул. „Борис Николов – Моката“).

Какво представлява събитието?

Събитието ще е под формата на дискусия, с кратка презентация. В него ще вземат участие най-добрите преподаватели от IT STEP ACADEMY ( в направление „Програмиране“ и „Дизайн“). Ще имате възможността да се запознаете отблизо с техните истории и да почерпите вдъхновение от техния опит. 

Събитието ще се проведе на две части (в две различни зали), като вие ще имате възможност да избирате къде желаете да присъствате и кое е най-любопитно и полезно за вас. 

Потвърдете участието си, като се регистрирате тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инжинерство

Уеб разработка

Мобилни приложения

Телекомуникации

SKILLO – IT АКАДЕМИЯ И ВРЪЗКА КОМПАНИИ – СЛУЖИТЕЛИ

By Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Аудитория, За всички, За деца, В образованието, За работещи, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
SKILLO - IT АКАДЕМИЯ И ВРЪЗКА КОМПАНИИ-СЛУЖИТЕЛИ

28.04.2023 |

SKILLO е специализиран център за обучения по софтуерни технологии!

Екипът обучава професионалисти да повишат квалификацията си и начинаещи, които сега започват. Свързват и топ професионалистите с атрактивни работни проекти и възможности.

ЗА КОМПАНИЯТА

„Ние от Skillo сме ИТ професионалисти с дългогодишен опит, които вярваме, че развитието на ИТ кадри е един от най-важните процеси за софтуерната индустрия в България. Tова трябва да бъде един непрекъснат процес, за да може българския пазар на кадри да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. Създадохме център за обучение по софтуерно тестване, защото знаем, че можем да осигурим най-добрите обучения в тази област. Quality Assurance е относително нова и динамично развиваща се област, в която ИТ компаниите инвестират, което от своя страна води до повишаване на търсенето на кадри в софтуерното тестване.

Ние сме ИТ специалисти с чувство за отговорност, дълг и дългогодишен опит в бранша и ИТ индустрията в България. Тъй като образователната система в страната, не успява да посрещне всички нужди на бизнеса, ние се почувствахме длъжни да създадем този център за обучения, за да помогнем за развитието на сектора и на икономиката създавайки и развивайки кадри. Това е основния мотив, който ни кара да развиваме успешно центъра за обучения по софтуерно тестване. През периода на нашето съществуване сме помогнали на много хора да започнат кариера в ИТ сферата или да се развият. Добрите резултати от нашите обучения ни карат всеки ден да се развиваме и подобряваме, давайки най – доброто на нашите курсисти.

Поддържаме високо качество на нашите обучения, защото в центъра работим с висококвалифицирани преподаватели, с дългогодишен опит в сферата и задълбочени практически познания в областта. Разполагаме с 3 учебни зали в София, които предоставят всички необходими условия за професионалното и приятно провеждане на желаното от Вас обучение. Провеждаме занятията в малки групи, за да създадем чувството на екипност и приятелска атмосфера, докато се учите.”

Прочетете интервюто на BESCO с управителя на SKILLO тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

ВОДЕЩИ ПРИЧИНИ ДА УЧИШ JAVA ПРЕЗ 2023

By Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Аудитория, За всички, В образованието, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
ВОДЕЩИ ПРИЧИНИ ДА УЧИШ JAVA ПРЕЗ 2023

27.04.2023 |

Java е един от най-използваните и търсени езици за програмиране в глобален мащаб. Ако имаш интерес към софтуерното инженерство и искаш да се научиш да програмираш, то езикът несъмнено ще ти е от полза. Съвсем скоро предстои курсът за начинаещи Programming Basics with Java на SoftUni, който ще ти помогне да направиш първите си стъпки с лекота, затова не се колебай да се запишеш.

А ако все още се колебаеш дали това е езикът за теб, в днешната статия ще си поговорим по-подробно за Java, както и защо си струва да избереш именно него за свой първи език.

Накратко за Java

Java е език от високо ниво, предназначен за обектно-ориентирано програмиране, доказал се като един от най-достъпните и лесни за усвояване езици, ако си напълно начинаещ. Това е универсален език, който ще ти позволи да работиш по широк спектър от проекти, независимо от платформата, за която са предназначени. Това е така, защото в основата на Java e залегнал принципът “Write Once, Run Anywhere”.

За да се осигури именно тази възможност и програмите, написани на Java, да могат да се стартират на различни платформи, изходният код не се компилира до машинен код, а до т.нар. байт код. Този байт код се изпълнява от познатата като JVM или Java виртуална машина. Това осигурява преносимост, скалируемост и най-вече – гъвкавост за разработваните с Java проекти.

Java е типичен back-end език. С други думи, ако го изучаваш, ще се фокусираш върху разработката на сървърна логика – какво се случва зад кулисите, когато потребителите си взаимодействат с т.нар. front-end. Знаейки това, какви според теб възможности създава владеенето на езика? 

Какви врати отваря езикът?

Преносимостта и гъвкавостта на проектите, създавани с Java, превръщат езика в един от най-предпочитаните от страна на разработчиците, а и търсен от страна на работодателите. Ако отвориш една от големите платформи за търсене на работа в IT сферата в България, в който и да е момент, ще видиш, че Java се нарежда сред водещите езици. Към момента, в който пиша статията, има над 300 позиции с езика.

През 2020 година, екипът на Flyaps създава страхотна инфографика, която демонстрира в кои индустрии и кои компании разчитат силно на езика. Оставям ти линк към пълната Java инфографика, но едно нещо става ясно и от пръв поглед. Това е любимият език на големи компании в сериозни индустрии, компании като Amazon, AT&T и J.P. Morgan.

Причините, за да го изучаваш и допълнителна информация прочети тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Програмиране

Софтуерно инжинерство

Дигитални умения

RAILS GIRLS SOFIA 15

By Технология, Базови дигитални умения, Уеб разработка, Мобилни приложения, Аудитория, За всички, В образованието, За работещи, НОВИНИ
RAILS GIRLS SOFIA 15

27.04.2023 |

12-13 май 2023г

Rails Girls София за петнадесети път!

Rails Girls е безплатен двудневен уъркшоп, насочен към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите.

Основната цел е да се покаже, че програмирането е забавно, интересно, вълнуващо и много полезно умение, което може да бъде използвано по много различни начини. Ще имате възможност да създадете своето първо уеб приложение, в приятна атмосфера и под ръководството на опитни инструктори. Повече за събитието ↓

Събитието изисква предварителна (безплатна) регистрация.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Уеб разработка

Мобилни приложения

ФЕСТИВАЛ ПО ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОГРАМИРАНЕ

By Технология, Базови дигитални умения, Аудитория, За всички, За деца, В образованието, НОВИНИ
ФЕСТИВАЛ ПО ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОГРАМИРАНЕ

27.04.2023 |

Включи се в първото издание на фестивал по дигитални технологии и програмиране на Училищна Телерик Академия.

КАКВО ДА ОЧАКВАШ?

 • Изложение на 100+ дигитални проекта, разработени от ученици, които се обучават в школите в академията
 • Вдъхновяващи истории от интересни личности
 • Среща с наши възпитаници и преподаватели от цялата страна
 • Игри, награди и други изненади

ПРОГРАМА:

10:00 – 10:20 – Откриване

10:20 – 13:00 – Изложение на проекти

13:30 – 15:00 – Вдъхновяващи истории

15:00 – 16:00 – Закриване

Събитието е безплатно, като предварителната регистрация е задължителна. Регистрирай се тук – https://bit.ly/3K2rLFw

Фестивалът се организира от Училищна Телерик Академия, с подкрепата на Sofia Tech Park, Фондация “Америка за България”, Lidl и има за цел да вдъхнови и възнагради усилията на всички дигитални създатели от школите им.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

SOFTUNI’S AI SUMMIT 2023

By Технология, AI & ML, Аудитория, За всички, За работещи, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
SOFTUNI'S AI SUMMIT 2023

27.04.2023 |

Гледай безплатно онлайн конференцията „SoftUni’s AI Summit 2023“ нa 29 април и 30 април 2023 г. от 10:00 до 17:00 часа с разнообразния състав от експерти в областта на изкуствения интелект.

Програма – 29.04.2023 г.

 • 10:00 – 10:30 – Въведение, Йордан Даракчиев
 • 10:45 – 11:45 – Going Far with Open-Source Tools in NLP/Как да стигнем далеч с Open-Source инструменти в NLP?, Крум Арнаудов
 • 12:00 – 13:00 – ChatGPT и как да станем по-мързеливи, Александър Атанасов
 • 13:30 – 14:30 – Данните са най-важният хиперпараметър, Любен Сяров
 • 14:45 – 15:45 Класификационни модели за български език (анализ на оценки и нагласи в отзиви), Атанас Атанасов
 • 16:00 – 17:00 – Unlocking Hidden Potentials: Object Affordances and How AI Detects Them/Отключване на скрити потенциали: Object Affordances и как AI ги открива, Денис Захариев

Програма – 30.04.2023 г.

 • 10:00 – 10:30 – Въведение, Йордан Даракчиев
 • 10:45 – 11:45 – От данни до продукт (през лупата на MLOps), Михаил Бахчеванов
 • 12:00 – 13:00 – Преобразуватели (transducers) и моделиране на естествени езици, Иван Стефанов
 • 13:30 – 14:30 – Супер-резолюция чрез невронни мрежи, Виктор Белчев
 • 14:45 – 15:45 – Stable Diffusion: Painting the Picture with Text, Йордан Даракчиев
 • 16:00 – 17:00 – A Bird’s Eye View of Reinforcement Learning/Reinforcement learning от птичи поглед, Христо Буюклиев

За повече информация и регистрация тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

BESCO: ВРЕМЕ Е ДА СЕ НАСЪРЧАТ ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ИЗВЪН СОФИЯ

By За ИКТ професионалисти, Технология, Микроелектроника, Киберсигурност, Изчисления, AI & ML, Телекомуникации, AR & VR, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, За всички, Блокчейн, За работещи, Големи данни, НОВИНИ
BESCO: ВРЕМЕ Е ДА СЕ НАСЪРЧАТ ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ИЗВЪН СОФИЯ

27.04.2023 |

Светозар Георгиев, председател на УС на BESCO – Българска предприемаческа асоциация, Добромир Иванов, изп. директор на BESCO, в „Бизнес старт”

Законът за насърчаване на инвестициите в България не е адекватен на това, което правят съседните ни държави. Околните държави се справят по-добре от нас, защото начинът, по който те определят класовете инвеститори и начинът, по който се дава държавната помощ – това, с което държавата всъщност подкрепя, за да се случат сделките, са фундаментално различни. В момента имаме готови законопроекти, които трябва да изменят ситуацията. Предлагаме изменения в закона, с които да се даде фокус върху средно- и високотехнологични компании, които са извън София и вследствие на това да се промени начинът, по който се определят съответните класове инвеститори. Това коментираха Светозар Георгиев, председател на УС на BESCO – Българска предприемаческа асоциация, и Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCО, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

София вече се смята за по-развит регион и особено, когато става въпрос за високотехнологичните бизнеси, в столицата има даже канибализъм между компаниите и е много важно да се развиват регионите извън София, обясняват събеседниците.

„В София конкуренцията за кадри е толкова голяма, че в момента на идването на някой технологичен гигант, който да извлече още инженери да отидат да работят при него, не е ясно дали това изобщо би помогнало на екосистемата в града…Когато една конкуренция е прекалено интензивна и имаме затворен пазар, какъвто е в София, ние вече ставаме не конкурентоспособни и на регионално ниво, защото цената на труда става прекалено висока”.

Според събеседниците е много важно да се промени и размерът на бюджета, с които привличаме инвеститорите. В момента бюджетът на Агенцията ни за инвестиции е около 9 млн. лева. За сравнение Сърбия преди няколко седмици влезе в една сделка с 300 млн. евро.

„Съответно ние не отговаряме на базови изисквания, когато един инвеститор гледа региона, за да можем да сме конкурентни на това, което предлагат другите държави около нас”.

По думите на събеседниците са необходими спешни промени в образователната система и ключов приоритет в сферата е създаването на стандарт за качеството на работа на учителите.

„Трябва да е ясно образователните институции, училищата и университетите какъв продукт създават накрая…В момента системата е изключително формална, няма критерии за качество и там изоставаме грандиозно спрямо Европа и целия свят”.

Коментирайки резултатите от парламентарните избори, събеседниците подчертават, че очакванията на бизнеса и на хората са свързани с това да има редовно правителство, което да върши работа. Държавата от две години работи в сервизен режим, служебното правителство не е орган, който може да легитимира важните въпроси и дългосрочните ангажименти, които трябва да се поемат и ние от този режим трябва да излезем.

Обществото е фрагментирано, но това не е само български феномен. Само че – както и в бизнеса, не можем да чакаме всички фактори и конюнктура да се наредят идеално, за да започнем да вършим работа, няма как да стане, трябва да работим с това, което имаме. Нашият апел към политиците е да престанат да се стараят към идеален сценарии, тъй като той няма да стане. През това време ключови аспекти от пътя на България напред реално са под въпрос или да бъдат отложени, или дори загърбени – като членството ни в еврозоната, в Шенген, супер много се бави Планът за възстановяване и устойчивост, а към това може да добавим още и много институции, които са с изтекли мандати.

„Ние сме парламентарна република, тя трябва да се управлявана по този начин и политическите партии, които са в парламента – в каквато и конфигурация да са, трябва да работят”, изтъкват събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

POLICY IN THE BAR – HUMAN CLOUD

By Дигитален маркетинг, AR & VR, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, За всички, Блокчейн, За работещи, Големи данни, За ИКТ професионалисти, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, НОВИНИ
POLICY IN THE BAR - HUMAN CLOUD

26.04.2023 |

Policy in the Bar е нетуъркинг събитие на BESCO, което в неформална среда, на по бира, среща хората от предприемаческата екосистемата. Сред тях са различни, както собственици на бизнеси, така и инвеститори, политици и журналисти. Срещите са в приятелска атмосфера и целят изграждане на контакти и дискусии относно идеите, които могат да подобрят икономическия модел на България.

GigsRemote ще бъдат също на събитието, за да споделят повече human cloud услугите на бъдещето. GigsRemote е иновативна платформа, свързваща специалисти на свободна практика от Източна Европа с бизнеси, нуждаещи се от висококачествен талант за реализацията на своите проекти. Компанията действа като импресарио за фрилансърите, намирайки най-добрите проекти, спрямо техният опит и желание за професионален растеж. GigsRemote дава възможност на компаниите да осъществят дуалната им стратегия за реализация на ИТ проекти, използвайки ядро от ключови кадри в компанията и наемайки специализирани външни специалисти.

Моделът е оптимизиран за всички участници, като компанията представя ценово и времево-ефективна алтернатива на традиционния модел на набиране персонал чрез агенции за подбор или отдаване под наем на служители.

Заповядайте, за да се запознаем и заедно да градим бъдещето на България!

Повече за събитието тук

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инжинерство

Уеб разработка

Дигитални умения

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

ТАЙНИТЕ НА СИЛНИЯ ЕКИП ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

By Киберсигурност, Аудитория, За всички, За работещи, За ИКТ професионалисти, Технология, НОВИНИ
ТАЙНИТЕ НА СИЛНИЯ ЕКИП ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

26.04.2023 |

С бързата дигитализация на бизнеса значението на киберсигурността нарасна драстично за компании от всякакъв мащаб и във всички сектори. Нейната сложност и специфични изисквания налагат на организациите да изграждат екипи по сигурността за вътрешно ползване или да я получават като услуга от доставчици на управлявани услуги за сигурност (MSSP).

Добрият екип по киберсигурност не е просто група от хора, а сложна комбинация от технологии, процеси и редица хора с различен опит. Човешкият фактор е от първостепенно значение за възвръщаемостта на инвестициите в киберсигурността, защото киберсигурността е свързана с хората, а не с технологиите. Дори и най-добрата технология няма да работи ефективно, ако не е настроена правилно от експерт, който знае какво прави.

ПЛАНИРАНЕТО

ПЪРВО ПЛАНИРАЙТЕ, ПОСЛЕ НАЕМЕТЕ

Може би си мислите, че началната точка за изграждане на екип по киберсигурност е да наемете технически системен администратор, който да наблюдава системите за сигурност, или специалист по киберсигурност, който разбира от съответствие и управление на киберсигурността. По-добрият подход обаче е да определите стратегия за киберсигурност въз основа на вашите корпоративни нужди и цели, преди да наемете екипа, който може да изпълни тази стратегия.

Планирането може да се извърши вътрешно или с помощта на външни консултанти, но винаги имайте предвид: Стратегията винаги трябва да се изготвя преди първото наемане на служители.

САМООЦЕНКА

Направете самооценка, за да определите бизнес целите си, свързани с технологиите, цифровите активи, известните технологии и т.н.

ПРИОРИТИЗИРАЙТЕ

Започнете с непосредствените си нужди, но имайте предвид какво може да планира организацията ви в бъдеще, за да сте сигурни, че стратегията ви за киберсигурност е съобразена не само с настоящето, но и с бъдещето.

ДЕФИНИРАЙТЕ

Дефинирайте стабилна стратегия за киберсигурност с необходимите роли, отговорности, експертни познания и нива на обслужване, които очаквате от вашия екип по киберсигурност. Това включва дефиниране на:

 • липсващи архитектурни изисквания
 • оперативни изисквания
 • неоперативни умения
 • изисквания за съответствие с изискванията на индустрията

Осигуряването на всичко горепосочено ви позволява да създадете по-добра организационна структура и техническа инфраструктура, която може да се мащабира с разрастването на бизнеса ви. То също така създава по-рентабилен и функционален екип, който може да се развива с течение на времето.

НУЖДИ

Тъй като търсенето на експерти по киберсигурност е изключително голямо, първите ви стъпки са от решаващо значение:

 • Помислете стратегически за краткосрочните и дългосрочните си цели, уязвимостите и слабостите си.
 • Оценете честно колко добре работи съществуващият ви екип.
 • Преценете икономическия си контекст

ДЕФИНИРАЙТЕ УСЛУГИТЕ СИ ЗА СИГУРНОСТ

 • Определете пазарното търсене на вашите услуги – проучете настоящите и бъдещите пазарни тенденции, разпоредби (напр. въвеждането на GDPR през 2018 г. увеличи търсенето на проверки за съответствие на сигурността)
 • Помислете какво ще ви отличи от вашите конкуренти на пазара – това може да са нишови услуги, вашата компетентност в бранша, начинът, по който предлагате услугите си, и т.н.
 • Съсредоточете се върху основните умения в областта на киберсигурността
 • Създайте ясна визия за това как ще изглеждат вашите услуги
 • Опишете резултатите от предоставянето на вашите услуги и добавената стойност за клиента
 • Не забравяйте да следите за баланса между сигурност, използваемост и функционалност

Прочетете стратегиите за изграждане на отличен екип по сигурността и още полезна информация – тук

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Киберсигурност

CAREER SHOW TECH 2023

By Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, IoT, Роботика, Аудитория, Софтуерно инженерство, За всички, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, НОВИНИ
CAREER SHOW TECH 2023

26.04.2023 |

Готови ли сте да завладеете тех-вселената? На 18 и 19 май можете да изстреляте кариерата си към нови върхове с Career Show Tech – онлайн събитието за ИТ специалисти! Срещнете се със 100+ водещи ИТ работодатели, чуйте завладяващи лекции за високи технологии и последните тенденции в ИТ! 

Ако търсите ново поле за кариерно развитие, това онлайн събитие ще ви даде възможности за професионален networking и работа в различни сфери на технологичната индустрия като:

 • Software Development
 • Cloud Engineering
 • Quality Assurance
 • DevOps & SysAdmin
 • AI & Machine Learning

Какво да очаквате?

 • Два дни кариерно експо
 • Изцяло онлайн
 • 15-минутни видео срещи с топ работодатели в ИТ
 • Вдъхновяващи лектори от YouTube, Binance, Brandwatch и др.
 • Програма с вълнуващи теми

Всичко в една платформа, на един клик разстояние

Безплатно е, забавно е и може да промени живота ви!

От уюта на вашия диван или от близкото кафене, включете се в събитието, дори и за кратко!

 • За да чуете безплатно световни лидери от технологичния бранш
 • За да говорите директно с фирми, прескачайки всички формалности
 • За да се свържете с работодатели, които често са трудни за достигане
 • За да си сверите часовника, дори да не търсите активно нова работа

Регистрация и допълнително информация тук!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Машинно обучение

Софтуерно инженерство

Изчисления

Киберсигурност

5G

ТОП 100 НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ИТ ЛИЧНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

By AR & VR, 5G & WiFi, Роботика, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, За всички, Мобилни приложения, За работещи, Блокчейн, За ИКТ професионалисти, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, НОВИНИ
ТОП 100 НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ИТ ЛИЧНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

26.04.2023 |

„Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България” е ежегоден индекс на Career Show, отличаващ личностите, които имат значителен принос за развитието на ИТ индустрията в България и служат за пример за добри практики и висок професионализъм!

Добрите постижения заслужават признание!

Индексът „Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България“ е създаден с цел да поощри специалистите в ИТ бранша за техния всеотдаен труд и усилията, които ежедневно влагат в развитието на ИТ индустрията у нас!

Класираните са представители на следните групи👇👇👇

 • CEO на технологична компания
 • ИТ стартъп основатели
 • Тийм лидери
 • ИТ иноватори / Инфлуенсъри
 • ИТ професионалисти
 • Лектори
 • Обучители

Вижте ИТ личностите, които вдъхновяват и служат за пример за добри практики и висок професионализъм в сферата тук

Методология

Листата за публичен вот включва всички номинации, подадени в периода за номинации (20-31.03.2023), както и номинираните в периода на късна номинация (03-18.04.2023). 

Career Show се свързват с номинираните с детайли за тяхната номинация и следващи стъпки.

Чрез публичния вот, всеки има възможност да избере до 10 души от листата, които смята за пример в сферата на информационните технологии в България.

Период за публично гласуване: 03-18.04.2023

Индексът на топ 100 се определя на база получените гласове.

При равен вот, човекът с най-много номинации взема предимство.

Резултатите са публикувани по азбучен ред след приключване на публичният вот.

 

За повече детайли тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Мобилни приложения

Изчисления

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ CHATGPT ТЕХНОЛОГИЧНИ РАБОТНИ МЕСТА?

By Аудитория, За всички, За работещи, За ИКТ професионалисти, Технология, AI & ML, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Дигитален маркетинг, НОВИНИ
КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ CHATGPT ТЕХНОЛОГИЧНИ РАБОТНИ МЕСТА?

26.04.2023 |

Сякаш няма достатъчно страхове за съкращения в технологичната индустрия, а изведнъж се появи ChatGPT към списъка с неща, за които работниците трябва да се тревожат. Базираният на изкуствен интелект чатбот прониква все повече на работното място, докато технологията се развива с бързи темпове, пише CNBC.

От началото на тази година технологичната индустрия вече е съкратила 5% повече работни места, отколкото през цялата 2022 г., според Challenger, Gray & Christmas. Процентът на съкращенията е напът да надмине загубата на работни места от 2001 г. – най-лошата година за пазара на труда в технологичния сектор поради dotcom срива.

Тъй като съкращенията продължават да се увеличават, работниците не само се страхуват да не бъдат съкратени, те се страхуват да не бъдат сменени изцяло. Неотдавнашен доклад на Goldman Sachs установи, че 300 милиона работни места по света са засегнати от AI и автоматизацията.

ChatGPT и AI не трябва да предизвикват страх сред служителите, защото тези инструменти ще помогнат на хората и компаниите да работят по-ефективно“, според Султан Саидов, съосновател и президент на Beamery, глобална компания за софтуер за управление на човешкия капитал като услуга, който има собствен GPT, или генеративен предварително обучен трансформатор, наречен TalentGPT.

„Вече се изчислява, че 300 милиона работни места ще бъдат засегнати от AI и автоматизацията“, казва Саидов. „Въпросът е: това означава ли, че тези хора ще сменят или ще загубят работата си? Мисля, че в много случаи по-скоро ще се промени, отколкото да се загуби.“

ChatGPT е един вид GPT инструмент, който използва модели за обучение за генериране на човешки отговори и Саидов казва, ч