Skip to main content

Какво ново

Дигиталната среда се развива бързо, както и новините около нея.
В този раздел можете да намерите най-актуалната информация в дигиталния сектор, както и предстоящи събития.

Разделът Новини подчертава ключови актуализации за дигитални умения, като нови инициативи и проекти, които се въвеждат, развитие на политиката в цифровия дневен ред, цифрови тенденции и т.н.

Разделът Събития показва предстоящи събития, свързани с цифрови умения и работни места, както на ниво ЕС, така и на национално.

Бъди в течение с най-новото около цифровия преход.

Новини

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ АВГУСТ

By НОВИНИ
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ АВГУСТ

04.09.2023 |

Инвестиции и придобивания

Insight Enterprises придобива Amdaris

Insight Enterprises, интегратор на решения за цифрова трансформация от Fortune 500, придоби Amdaris, базиран в Обединеното кралство партньор, сертифициран по Microsoft Gold, като добави услуги за разработка на софтуер и консултации. Българският офис на Amdaris ще остане непроменен, с нови офиси във Варна и Пловдив.

Разрастване

Valtech отвори офис в България

Valtech, глобална компания за бизнес трансформация и дигитализация, отвори офис в София.В стремежа си към разширяване и иновации компанията е в процес на събиране на динамичен екип, включващ софтуерни инженери, бизнес анализатори, мениджъри на проекти, специалисти по осигуряване на качеството, както и DevOps и Site Reliability инженери. Работи се по различни платформи и технологии, а DXP и Composable Commerce са сред основните линии на услуги.

Програми и обучения

София Тех парк стартира South East European Innovators Program

София Тех парк стартира инициативата South East European Innovators Program (SEEIP) – програма, подкрепяща иноватори, предприемачи и изследователи. Тя ще започне през октомври, но кандидатстването вече е отворено за компании и екипи: https://seeip.eu/. Експертна комисия ще определи избраните участници на два етапа – през септември и през март. Технологичната програма ще е в полза на предприемачи и изследователи, които искат да създадат компания и да развият бизнес проект, включва елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер, като няма ограничение за областта на разработваните проекти. SEEIP ще следва екипите по целия път – от установяване на конкретен продукт/услуга, през намиране на инвестиции, до комерсиализация и излизане на международни пазари. Програмата ще се провежда на английски език в хибриден модел – онлайн обучения и присъствени събития, а в допълнение участниците ще могат да получат и индивидуални консултации с екип от експерти.

Втори сезон на Bosch Startup Harbour в България

Bosch Startup Harbour, акселераторската програма за стартиращи компании на Bosch, стартира втория си сезон в България. Управлявана от Bosch Digital, звеното, специализирано в областта на IoT, изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията, тази инициатива е пригодена за технологични стартъпи. Тя свързва тези стартъпи с експерти на Бош от различни звена, като им предоставя менторство, напътствия и възможност да си сътрудничат по реални проекти на Група Бош. Фокусните области на програмата обхващат иновации, базирани на генеративен AI и синтетични данни, подобряване на обучението чрез генеративен AI, разширена реалност при разработване на софтуер за автономно шофиране, интелигентни сензорни технологии за проследяване на движението и производителността в Метавселената и дигитализация в производството. Кандидатурите за тази програма са отворени до 30 септември, а повече подробности можете да намерите тук. Освен това програмата Bosch Startup Harbour се разширява и в Сърбия.

24 български студенти са част от програма RISE на Visteon

Програмата е с продължителност 18 месеца и студентите участват в три етапа: едномесечно въведение в автомобилния софтуер и механика, последвано от два етапа, включващи проекти в реални условия, насочени към тестване на софтуер, интеграция и програмиране. Над 50 участници са част от тази инициатива в технологичния център на Visteon в София.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ТОП МРЕЖА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By НОВИНИ
БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ELLIS

04.09.2023 |

България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS

 

Неотдавна България, представлявана от Института за изследване на системите и изкуствения интелект (ИНСАИТ), получи желаната покана да се присъедини към Европейската лаборатория за обучение и интелигентни системи (ELLIS). Този стратегически ход бележи дебюта на България като член на избрана група държави, посветени на развитието на изследванията и иновациите в областта на изкуствения интелект (ИИ).

Официалното обявяване на това партньорство беше направено от министър-председателя Николай Денков, към когото се присъединиха професор Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Климент Охридски“, и професор Мартин Вечев, визионерът зад INSAIT. Сътрудничеството между тези изтъкнати структури означава значителна крачка към засилване на влиянието на България в глобалния пейзаж на изкуствения интелект.

Да получиш покана за ELLIS не е никак малко. Строгият процес на подбор разглеждаше българската кандидатура на INSAIT повече от година. ELLIS, която се явява първостепенна европейска мрежа за развитие на ИИ, се стреми да позиционира континента като водеща сила в иновациите в областта на ИИ, оспорвайки превъзходството на САЩ и Китай.

Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и СУ „Св. Климент Охридски“ у нас се създава първата точка от топ мрежата в региона – „ELLIS Unit Sofia“. Една от отличителните черти на ELLIS е изключителното членство, което включва само най-изтъкнатите изследователски организации в света, които са показали изключителни постижения в областта на изследванията на ИИ. Днес INSAIT се присъединява към редиците на уважавани институции като Оксфордския университет, Университета в Кеймбридж, Германския аерокосмически център (DLR), EPFL (Лозана), ETH Цюрих, Института „Макс Планк“ (Тюбинген), Технион (Тел Авив), ТУ Мюнхен (Мюнхен), Сорбоната (Париж) и др. Тази асоциация извежда България в горните ешелони на изследванията в областта на ИИ, като насърчава сътрудничеството със световни лидери в областта на мисълта.

INSAIT  е първият по рода си институт в Източна Европа. Той е създаден в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и швейцарските ETH Zurich и EPFL. Държавата ще инвестира в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии около 170 млн. лв. в рамките на 10 години.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

META ПРЕДСТАВИ SEAMLESSM4T

By НОВИНИ
META ПРЕДСТАВИ SEAMLESSM4T

23.08.2023 |

Meta представи SeamlessM4T – първият универсален мултимодален и многоезичен модел за превод с изкуствен интелект, който позволява на потребителите да общуват, отвъд езиковите бариери. Понастоящем SeamlessM4T е достъпен за изследователите и разработчиците под съответния лиценз. Публикувани са и метаданните на SeamlessAlign – най-големият набор от данни с отворен код за мултимодален превод с 270 000 часа усвоена реч.

Създаването на универсален преводач на езици не е лесна задача, а сегашните системи за преобразуване на реч и текст в реч обхващат само малка част от световните езици. Въз основа на постиженията на изследователи от цял свят, които в продължение на много години се стремят да създадат универсален преводач, SeamlessM4T използва единен системен подход за повишаване на ефективността и качеството на преводите, като намалява грешките и забавянията в сравнение с методите на сегментираните модели. Той използва изводите от тези усилия, за да осигури многоезичен и мултимодален превод чрез единен модел, изграден от различни източници на устни данни, давайки най-съвременни резултати. SeamlessM4T поддържа:

 • Разпознаване на реч на почти 100 езика;
 • Преобразуване на реч в текст за близо 100 входни и изходни езика;
 • Преобразуване на реч в текст, поддържащо почти 100 входни езика и 36 изходни езика;
 • Превод от текст на реч за почти 100 езика;
 • Преобразуване на текст в реч, поддръжка на почти 100 входни езика и 35 изходни езика.

SeamlessM4T бележи нов етап в разработването на технология с изкуствен интелект, която преодолява езиковите различия и улеснява връзката и комуникацията между хора, говорещи различни езици.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

OPENAI ПОЗВОЛИ НА КОМПАНИИТЕ ДА ДООБУЧАВАТ GPT-3.5 TURBO СЪС СВОИТЕ СОБСТВЕНИ ДАННИ

By НОВИНИ
OPENAI ПОЗВОЛИ НА КОМПАНИИТЕ ДА ДООБУЧАВАТ GPT-3.5 TURBO СЪС СВОИТЕ СОБСТВЕНИ ДАННИ

23.08.2023 |

Koмпaниитe, ĸoитo изпoлзвaт eзиĸoвия мoдeл oт фaмилиятa GРТ-3.5 Тurbо, вeчe мoгaт дa гo aдaптиpaт ĸъм cвoитe нyжди, ĸaтo въвeждaт coбcтвeни избpaни данни. B peзyлтaт нa тoвa тoзи пepcoнaлизиpaн мoдeл мoжe дa cъoтвeтcтвa или дopи дa нaдxвъpля cпocoбнocттa нa GРТ-4 да изпълнява виcoĸocпeциaлизиpaни зaдaчи.

Cлeд излизaнeтo мoдeлът GРТ-3.5 Тurbо в нaчaлoтo нa гoдинaтa paзpaбoтчицитe и ĸoмпaниитe нacтoятeлнo пoиcĸaxa дa имaт възмoжнocт дa пepcoнaлизиpaт мoдeлa, зa дa мoжe тoй пo-пълнo дa oтгoвapя нa изиcĸвaниятa нa пoтpeбитeлитe. Haпpимep дa cъздaдaт yниĸaлeн чaтбoт, ĸoйтo дa пoмaгa нa ĸлиeнтитe, ĸaтo oбщyвa c тяx нa oпpeдeлeн eзиĸ или пo oпpeдeлeн нaчин. Дoceгa caмo мoдeлитe GРТ-3 ĸaтo dаvіnсі-002 и bаbbаgе-002 пpeдлaгaxa пoдoбни възмoжнocти, пишe Тhе Vеrgе.

Πpeдимcтвaтa нa тoвa пepcoнaлизиpaнe вĸлючвaт пoвишeнa yпpaвляeмocт нa мoдeлa (мoдeлът мнoгo пo-дoбpe cлeдвa инcтpyĸциитe); нaдeжднo фopмaтиpaнe нa изxoдa (aĸo тpябвa oтгoвopитe дa ce пpeдocтaвят в oпpeдeлeн фopмaт); пepcoнaлизиpaнe нa тoнa, вĸлючитeлнo имитaция нa глaca нa бpaндa, нaпpимep зa peĸлaмa или вътpeшни ĸoмyниĸaции. Зa ИT ĸoмпaниитe мoдeлът GРТ-3.5 Тurbо пpeдлaгa възмoжнocттa АІ дa cъздaвa pyтинeн ĸoд или дa фopмaтиpa и финaлизиpa pзлични фpaгмeнти oт ĸoд.

Фaмилиятa мoдeли GРТ-3.5 Тurbо мoжe дa oбpaбoтвa дo 4000 cимвoлa eднoвpeмeннo, ĸoeтo cпopeд ОреnАІ e двa пъти пoвeчe в cpaвнeниe c пpeдишнитe мoдeли. Tecтoвeтe пoĸaзвaт, чe cлeд финaтa нacтpoйĸa c пoмoщтa нa фиpмeнитe дaнни зaявĸитe ca cтaнaли c дo 90% пo-ĸpaтĸи.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

ИТ СЕКТОРЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЛИДЕР ПО РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

By НОВИНИ
ИТ СЕКТОРЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЛИДЕР ПО РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

21.08.2023 |

Проучването на възнагражденията и придобивките на българския пазар на Tack TMI Bulgaria за 2023 обхваща над 115 000 служители и над 1000 позиции. И тази година лидер е сферата на информационните технологии. Сериозната конкуренция на високо квалифицирани професионалисти води до постоянен растеж на заплатите.

Проучването събира информация от 350 компании от различни сектори на икономиката, като особено силно представени са секторите на високите технологии, аутсорсинг, производство, хотели, банки и финансови институции. Участие взимат някои от най-големите и влиятелни работодатели както в България (25%), така и в международен мащаб (75%).

Демографската ситуация, липсата на квалифициран труд и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за бъдещия растеж на възнагражденията в България в дългосрочен план, посочват анализаторите.Възнагражденията в страната продължават да нарастват макар и с по-умерени темпове спрямо предходните години, като множество други фактори оказват влияние върху заплатите. 

Макар България да не е сред страните, чиито компании прилагат най-интересните практики – като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в болничен и подобни, тенденциите за увеличение на възнагражденията и разширяването на пакета от социални придобивки остава актуална, отчита изследването.

Отчита се, че компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки за служителите си. Сред придобивките, които служителите могат да получат при работодатели в страната през последните две години, са грижа за психичното здраве на служителите, предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет.

63% от заетите в технологичния сектор искат да работят хибридно, а 27% споделят, че предпочитат изцяло отдалечени позиции. Статистиката на платформата отчита, че след пандемията дистанционният режим на работа остава предпочитан, а едва 8% от IT специалистите искат да се върнат в офисите. Тенденцията дори се засилва и през последните месеци активно се търсят длъжности за работа от разстояние.

От началото на месеца най-търсените дистанционни позиции са за софтуерни разработчици, като най-предпочитан от кандидатите е Backend Development сегментът. По данни на платформата, той води убедително с близо 40% от всички търсения за дистанционна работа.

Python е езикът, на който предпочитат да програмират специалистите с 32% от всички търсения. Докато по-масовите от типа на Java, .NET и PHP, за които се търсят повече специалисти и съответно се предлагат и повече на брой обяви с дистанционен режим на работа, остават по-назад.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

КОНКУРС ЗА ИДЕИ ЗА СЪБИТИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА „ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И ПРОГРАМИРАЙТЕ“ Е ОТВОРЕН

By НОВИНИ
КОНКУРС ЗА ИДЕИ ЗА СЪБИТИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА „ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И ПРОГРАМИРАЙТЕ“ Е ОТВОРЕН

06.08.2023 |

До 13.09.2023 година неправителствени организации и читалища от цялата страна могат да кандидатстват в конкурса на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование – „Запознайте се и програмирайте“ (Meet and Code). Българският партньор е фондация „Работилница за граждански инициативи“.

За седма поредна година Инициативата ще предостави финансиране в размер до 580 лв. на организирано събитие по програмиране и дигитални умения. Целта е да се провокира интереса към дигиталните умения на младите хора у нас. Участниците могат да изпращат свои идеи за събития, популяризиращи програмирането и различни дигитални умения сред деца и младежи на възраст от 8 до 24 години.

Събитията ще се планират в периода от 1-ви септември до 31-ви октомври 2023 г., с акцент върху Европейската седмица на програмирането (7-ми – 22-ри октомври). Финансираните събития са безплатни за всички. Едно събитие трябва да включва минимум 20 човека и да продължи минимум 4 часа. Организациите могат да изпратят няколко различни свои идеи за събития.

Тази година одобряването на събития ще се реализира по реда на получаване на кандидатурите. Можете да намерите полезни ресурси, презентации, набори от инструменти и връзки на български и на английски за различните етапи на обучение – от начинаещи до напреднали – в Inspiration Library.

Повече информация за условията за кандидатстване ще откриете ТУК.

Details

Target audience

Digital skills for all

Digital technology

Digital skills

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮЛИ?

By НОВИНИ
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮЛИ?

01.08.2023 |

Новини

OutDid привлече 2.5 млн. долара инвестиция

OutDID, английски стартъп, основан от българина Звездин Бесарабов и румънката Ана-Мария Прикоп през 2022 г., успешно набра 2,5 млн. долара в начален кръг на финансиране. Инвестицията беше ръководена от Jump Crypto, дъщерно дружество на американската инвестиционна компания Jump Trading, с участието на Superscrypt, фонд за рисков капитал, базиран в Сингапур, и 15 бизнес ангели. OutDID правят технологично решение за верификация на идентичността без централизиран достъп, обработка и съхраняване на лична информация, като по този начин се справя с нарастващата загриженост за кражбата на самоличност. Средствата ще бъдат използвани за по-нататъшно разработване на техния продукт, за да може той да се прилага в различни отрасли, изискващи проверка на самоличността, с гъвкавост за персонализиране за отделни компании.

SULZER създава развоен център в София

Германската компания SULZER прави стратегически ход, като създава център за разработка на софтуер в София, инвестирайки първоначално 1,5 млн. евро. Това разширяване ще доведе до създаването на близо 100 нови работни места за ИТ специалисти. Клиентите на SULZER включват известни производители на автомобили като BMW, AUDI, DAIMLER, Porsche, Rolls Royce, VW, Skoda и други. Инвестицията е в съответствие с бизнес политика, целяща оптимизиране на веригите за доставки. Със своя опит в предоставянето на ИТ решения за процесите по веригата за доставки в автомобилната индустрия, SULZER обслужва клиенти в автомобилния, инженерния и застрахователния сектор от създаването си през 1978 г.

„Информационно обслужване“ разработва нова информационна платформа за Министерство на електронното управление

Националният системен интегратор, „Информационно обслужване“, работи по нова информационна платформа за българското Министерство на електронното управление. Платформата има за цел да ускори издаването на „сини карти“ за пребиваване и работа на чужденци в страната. Тя ще дигитализира и оптимизира процесите в различните участващи администрации, включително Дирекция „Миграция“, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, Министерство на външните работи и ДАНС. Министърът на електронното управление Александър Йоловски разкри и плановете за предлаганите изменения на свързаните с тях закони и наредби.

Обучение

20 студенти и ученици участват в Лятната академия на A1

Започна петото издание на Лятната академия на А1, която до края на септември ще предложи практически умения и знания на 20 ученици. Сред тазгодишните участници са студенти от институции като НБУ, УНСС, Технически университет-София и ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“. Опитни ментори ще ги напътстват в областта на информационните технологии, дигиталната трансформация, мрежите и услугите и маркетинга, ще работят по ключови проекти на А1, като същевременно ще получават месечно възнаграждение и социални придобивки.

Hitachi Solutions Bulgaria набра кандидати за обучителната си програма SPACE

Програмата за обучение SPACE на Хитачи Солюшънс България, която започна през юли, привлече над 300 кандидатури. В Центъра за оценяване 30 предварително подбрани кандидати преминаха през различни задачи и индивидуални. Програмата, подкрепена от служители на компанията от различни международни офиси, предлага обучение по основите на Microsoft и работа по реални проекти в рамките на 3 месеца. Модулите включват Power Platform, Dynamics, Azure Cloud, C#, .NET, JavaScript, React, като същевременно се насърчава развитието на меки умения – адаптивност, критично мислене и работа в екип чрез менторство.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ВЪЗХОДЪТ НА ГЕНЕРАТИВНИЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ: 70% ОТ СВЕТОВНИТЕ ФИРМИ СЕ ВПУСКАТ!

By НОВИНИ
ВЪЗХОДЪТ НА ГЕНЕРАТИВНИЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ: 70% ОТ СВЕТОВНИТЕ ФИРМИ СЕ ВПУСКАТ!

27.07.2023 |

Неотдавнашно проучване на VentureBeat сред глобални ръководители разкрива, че над половината от компаниите по света (54,6%) експериментират с генеративен ИИ, а 18,2% вече го прилагат в дейността си.

Въпреки това само малка част от тях, около една пета, възнамеряват да инвестират повече ресурси във внедряването на ИИ през следващата година или две.

ИИ е приветстван като една от най-мощните технологии след интернет, а потенциалното му въздействие върху различни индустрии е огромно. Основателят на Microsoft, Бил Гейтс подчерта трансформационния му потенциал, като го сравни с появата на микропроцесора, персоналните компютри, интернет и мобилните телефони.

Въпреки обещаващите перспективи на ИИ, много организации подхождат предпазливо към внедряването му поради ограничени ресурси и недостатъчна подкрепа от страна на ръководството или заинтересованите страни. Проучването също така подчертава, че 36,4 % от организациите са изправени пред предизвикателства при внедряването на ИИ от следващо поколение поради ограничени ресурси.

Участниците в проучването разкриват, че най-често срещаният случай на използване на генеративен ИИ е в задачи за обработка на естествен език като чат и съобщения (46%), следван от създаването на съдържание (32%). Значителен брой (32%) обаче съобщават, че използват ИИ за други цели или изобщо не го използват. Респондентите оценяват високо универсалността на ИИ и потенциала му да подобри работата с клиентите.

Компаниите, които се стремят да внедрят инструменти за ИИ, срещат предизвикателства поради ограничени бюджети или липса на приоритизиране на бюджетите. Доставчиците на технологии за ИИ са изправени и пред задачата да убедят потенциалните си клиенти да увеличат разходите си или да преразпределят бюджетите си, за да възприемат решения за ИИ.

Бързото развитие на ИИ променя пейзажа, като прави решенията, базирани на ИИ, по-достъпни дори за организации, които преди не са ги разглеждали. Продължават да се появяват нови продукти и функции на ИИ, които разширяват възможностите и приложенията на генеративния ИИ.

Пътешествието на генеративния ИИ е едва в началото си, като много компании все още проучват начини за използване на ИИ за постигане на бизнес целите си. Тъй като индустрията на ИИ продължава да се развива, бъдещите резултати вероятно ще представят различна картина, показваща все по-голямо приемане и проучване на технологията на ИИ.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

STEM ЦЕНТРОВЕ В НАД 2 200 УЧИЛИЩА

By НОВИНИ
STEM ЦЕНТРОВЕ В НАД 2 200 УЧИЛИЩА

07.07.2023 |

Предстои изграждането на STEM центрове и кабинети в 2 271 училища със средства от Плана за възстановяване и устойчивост по думите на министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред делегати на Осмия конгрес на Синдиката на българските учители.

Очаква се някои училища още през 2024 година да започнат да обучават в тях.

„Това е промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучение, на начина на преподаване на знание”, посочи проф. Цоков.

Дигиталната среда е много важна и предстои доизграждане на т.нар. „Дигитална раница“ – платформата трябва да се допълни с повече ресурси, създадени от и за учители и ученици. В рамките на бюджета за 2023 г., който ще се обсъжда следващата седмица, средствата за образование са увеличени със 750 млн. лева

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮНИ

By НОВИНИ
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА ПРЕЗ ЮНИ

03.07.2023 |

НОВИНИ:

 • Vitosha Venture Partners влага 1 млн. евро в 9 нови компании

Vitosha Venture инвестира 2 млн. лева в 5 развити стартъпа и 4 проекта от програмата на фонда на Accelerate. 5-те компании в напреднал етап са Native Spaces, SN Metals, Nakantara, Chat Hala и FinqUp, а по програмата бяха финансирани Nomad Cabins, Petstay, Diplom Id и Twisted Technology. Vitosha Venture планират да вложат още 2млн. евро, които са останали във фонда. 

 • Icanpreneur набира pre-seed инвестиция в размер до 1,2 млн. Евро

Icanpreneur, българска компания-разработчик, набира инвестиция в размер на 1,2 млн. евро. Компанията има за цел да навигира технологични стартъпи да преминат през пазарно валидиране и да достигнат успешен продукт чрез софтуерна система. Компанията обяви и програма за достъп на 200 нови потребителя, с която платформата да се развие и подобри. 

 • SoCyber набра 760 хил. Евро

Българската компания за киберсигурност SoCyber набра 760 хил. евро от различни компании и трима бизнес ангели от SeedBlink. Създадена през 2018г. компанията  средствата си за развиване на AI. 

 • Innovation Capital инвестира 200 хил. евро в NEXT BASKET

Платформата за управление на електронни магазини – NEXT BASKET, получи 200хил. евро от фонда за рисков капитал Innovation Capital. Средствата ще се използват за допълнително разработване на софтуера и нови функционалности. Наскоро NEXT BASKET обяви партньорство с euShipments. 

 • CloudCart навлиза в Румъния

CloudCart е българска eCommerce компания, която разширява своята дейност и в Румъния. Тя постига този успех чрез партньорство с банки и компании и цели да развие пазара си в България, Гърция, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. CloudCart предлага софтуер за автоматизирано създаване на онлайн магазини. 

 • MiCA oфициaлнo ce пpeвъpнa в зaĸoн

MiCA е регламент за пазарите на крипто активи, който официално се превърна в закон. За да извършват дейности в ЕС, крипто борси и доставчици на крипто портфейли трябва да разполагат със съответното количество резерви. Разпоретбите на MiCA ще започнат да се прилагат през 2024г. 

 • Европейският парламент прие проектозакон за AI

Европейският парламент прие закон, който ограничава използването на изкуствен интелект. Проектът на „Закон за изкуствения интелект“ ще постави под повече ограничения инструментите, задвижвани от AI, а разработчиците на AI щe бъдaт зaдължeни дa пpeдоcтaвят cиcтeмитe cи зa пpeглeд, преди дa ги направят широко достъпни. Πapлaмeнтът peши и дa ce пpидъpжa ĸъм зaбpaнaтa зa биoмeтpични cиcтeми зa идeнтифиĸaция в peaлнo вpeмe, cиcтeми зa „coциaлнo oцeнявaнe“, както и технология за разпознаване на емоции от правоприлагащите органи, работодатели и образователни институции.

СЪБИТИЯ: 

 • DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp

DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp, който се провежда онлайн от 10 до 22 юли. Лекторите са експерти от екипа на DataArt, а темите освен технологични са насочени и в областта на бизнеса и практическата насоченост. Лекциите и дискусиите са на английски език, а участниците могат сами да избират на кои модули да присъстват.

 • Мрежата на Европейските дигитални иновационни хъбове събра на форум в Брюксел над 400 участници

European Digital Innovation Hubs Network – EDIH събра в Брюксел над 400 участници с обща цел да насърчат дигиталната трансформация на Европа. Мрежата е финансирана от Програмата ‘’Цифрова Европа’’, която доставя изкуствен интелект и най-новите технологии. EDIH предлага и услиги като обучение и развитие на умения, улесняване до достъпа на иновации и ‘’тестване преди инвестиране’’. 

ОБУЧЕНИЕ: 

 • AIBEST организира безплатна лятна техническа академия в Бургас

В техническата академия на AIBEST участие взеха над 100 ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Членове на компанията ще бъдат ментори на децата, които са събрани в екипи и работят по различни казуси, близкси до реален проект. Най-добре представилите се получиха награди. 

 • INSAIT стартира двумесечна лятна AI програма за ученици

INSAIT стартира двумесечна лятна програма за ученици, която ще се състои  в София Тех Парк през лятото на 2024г. Програмата се казва STARS ( Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students). Стажът продължава 8 седмици, а участниците ще бъдат включени в разработката на най-новите технологии и изследвания в областта на ИИ и информатиката. 

 • 22-ма предприемачи влизат в Dare to Scale

22-ма предприемачи от 12 компании влизат в петото издание на програмата Dare to Scale. Участниците участват в развиване на дейност в софтуерната индустрия, e-commerce, спорт и други. Основателите на компаниите ще участват в обучения за развитие на скалиращ бизнес: управление на организацията, маркетинг и продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Компаниите ще имат достъп до местната менторска мрежа на Endeavor, а съдружници и директори от PwC България също ще работят индивидуално с участниците за втора година. 

Details

Уебсайт

Таргет аудитория 

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ специалисти

Дигитална технология/категория

Дигитални умения

Изкуствен интелект

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на новината с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за новината

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

СОФИЯ ТЕХ ПАРК СЕ ТЕЛЕПОРТИРА В НЕОБЯТНИЯ КОСМОС

By НОВИНИ
СОФИЯ ТЕХ ПАРК СЕ ТЕЛЕПОРТИРА В НЕОБЯТНИЯ КОСМОС

30.06.2023 |

АЛО, КОСМОС | Говори България 3.0  се превърна в истинска научна площадка и вълшебен празник за всички любители на STEAM науките.

На 29 юни се проведе третото издание на младежкия научен фестивал АЛО, КОСМОС | Говори България 3.0. Основната програма на събитието вĸлючи множество научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от най-различни области на науĸата. Фестивалът е иницииран от Атлантическия Клуб в България, Американското Посолство, Националния Space&STEAM клъстер и София Тех Парк.

За пръв път в историята администраторът на НАСА се обърна към българска институция. Поводът за обръщението на Бил Нелсън към българските деца и младеж е именно неподражаемият научен младежки фестивал.

„Вие сте поколението „Артемида“. Това е поколението, което ще ни помогне да се върнем на Луната. Именно Вашето поколение ще бъде първото, което ще стъпи на Марс и дори ще отиде отвъд.“

Целта на фестивала бе да развълнува и вдъхнови младежкото въображение, мечти и перспективи към по-високо, по-дълбоко и по-далеч, отвъд видимия хоризонт на ежедневието. Не на последно място, фестивалът промотира преследването на кариера и развитие в STEAM науките с цел генериране на иновативни решения за предизвикателствата на бъдещето.

Темите на фестивала бяха насочени към Космоса и Вселената, включително черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране и живот до границите на безсмъртието, Антарктида и всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или не още.

Заедно с над 10 общини от цяла България, създадохме един незабравим ден, в който взеха участие:

1500+ посетители

15+ гост лектори с впечатляващи лекции, които ни отведоха на пътешествия в далечни галактики, разкриха тайните на Вселената и ни вдъхновиха да мечтаем и да откриваме все повече.

40+ интерактивни щанда, които представиха вълшебството на науката и ни поканиха да се впуснем в различни предизвикателства. От глобални компании до местни инициативи, всички те представиха своите иновативни проекти и създадоха вълнуваща атмосфера на открито.

20+ работилници, където се научихме как да прилагаме знанията си и да създаваме неща, които досега дори трудно можехме да си представим. От конструиране на роботи, до опити за телепортация и създаване на черни дупки, всеки участник беше свидетел на това как науката отваря безброй врати.

10+ демонстрации на открито, които ни позволиха да се потопим във вълнуващия свят на космическата наука и да се впуснем в невероятни мисловни и физически предизвикателства.

Ключови моменти от фестивала бяха:

 • Лично обръщение към децата на „Ало, Космос! 3.0“ от Бил Нелсън, главен администратор на НАСА
 • Дългоочаĸваният разговор с д-р Свати Мохан (америĸансĸи аероĸосмичесĸи инженер, ръĸоводител на операциите за насочване и управление на мисията на НАСА Марс 2020), в ĸойто 10 учениĸа получиха отговор на своите ĸосмичесĸи въпроси диреĸтно от нея.
 • Виртуална разходĸа из ЦЕРН, след ĸоято ще беше проведена Q&A сесия между еĸипа на ЦЕРН, ученици и млади учени.
 • Разговор с Грегъри „Бокс“ Джонсън – известен тест пилот на F-16 на Lockheed Martin, бивш астронавт на НАСА и бивш президент на Центъра за развитие на науката в Космоса.

Изразяваме искрена благодарност към всички партньори, доброволци, съорганизатори, участници и гости на третото издание на фестивала, които ни подкрепиха и заедно създадохме космически вдъхновяващата магия АЛО, КОСМОС | Говори България 3.0

Ако не сте присъствали на АЛО, КОСМОС | Говори България 3.0, не пропускайте възможността да прегледате:

Повече за фестивала и програмата, ТУК.

Снимки можете да изтеглите от ТУК.

За въпроси и контакти – info@hello-space.eu

Този ден ще остане запечатан в нашите сърца и ще продължи да вдъхновява следващите поколения на научни изследователи и любители на Космоса. С нетърпение очакваме да Ви срещнем отново догодина на адреса на иновациите – София Тех Парк.

Детайли

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ ДВИГАТЕЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ В БЪЛГАРИЯ

By НОВИНИ
ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ ДВИГАТЕЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ В БЪЛГАРИЯ

30.06.2023 |

Дигитализацията създава възможности за всички индустрии и може да бъде следващият двигател за икономически растеж в България според Тери Ли – генерален мениджър на „Хуауей Технолоджис България“ по време на конференцията „Дигитална София – умният град“, организирана от Столична община и фондация „Дигитална България“.

Тери Ли заяви още, че

„държавите в световен мащаб се фокусират върху развитието на цифровите си икономики, за да се противопоставят на икономическите предизвикателства. Всяка страна, в зависимост от етапа на своето развитие, ще следва уникални пътища за цифров растеж, а различните индустрии и организации ще изберат най-подходящия подход.“

България и други държави вече имат цифрови и зелени стратегии за подобряване на градския живот.

Българският пазар на ИКТ бележи забележителен растеж, като през последните седем години оборотът му се е увеличил с 300% и е достигнал 2,5 милиарда евро, по данни на International Data Corporation (IDC).

„Богатата традиция на България в ИТ сектора привлича многобройни предприятия. Отворената и справедлива бизнес среда в страната за чуждестранни инвеститори допълнително допринася за нейната привлекателност“

заяви Тери Ли, генерален мениджър на водеща технологична компания.

По време на неотдавнашно събитие Huawei представи своето решение за „умни градове“, демонстрирайки прилагането му на различни места по света. Използването на интелигентни решения демонстрира тяхната стойност в полза на жителите на града, бизнеса и мениджърите. Примерите включват енергийно ефективно интелигентно осветление, подобрено управление на трафика и екологични решения за намаляване на замърсяването.

Като част от пътя на цифровата трансформация Huawei се стреми да предостави цялостни подходи за интелигентни градове, подпомагайки градовете с данни в реално време за изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН. Д-р Мартин Захариев, координатор на събитието и член на Управителния съвет на фондация „Дигитална България“, подчерта, че интелигентният град изисква усилията на интелигентни хора и тази конференция играе важна роля в продължаващия процес на цифрова трансформация.

Конференцията имаше за цел да ускори използването на електронни и технологични услуги от администрацията и бизнеса, да насърчи иновациите чрез финансови механизми и да предостави възможности за иновации в градската среда. Тя също така послужи като платформа за информиране на гражданите и заинтересованите страни за инициативите на местното електронно управление и концепцията за „интелигентен град“.

По време на събитието правителството, представителите на бизнеса и заинтересованите страни обединиха усилията си, обединени от обща визия за цифровизацията и насърчаването на бъдещето на съвременните технологични решения в България.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

КОНФЕРЕНЦИЯ „ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ: НОВАТА ИНДУСТРИАЛНА ЕРА“

By НОВИНИ
КОНФЕРЕНЦИЯ „ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ: НОВАТА ИНДУСТРИАЛНА ЕРА“

15.06.2023 |

В Международния център на УниКредит Булбанк в София се проведе конференцията „Изкуственият интелект: новата индустриална ера“ по време на Общото събрание на Конфиндустрия България. На събитието, инициирано от Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България, бяха обсъдени значителните възможности за италианските компании в България чрез интегрирането на изкуствения интелект в производствените им процеси.

Сред изтъкнатите участници бяха посланичката на Италия в София Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели, председателят на Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България Андреа Контò и председателят на Конфиндустрия Източна Европа Мария Луиза Мерони.

На конференцията беше подчертано значението на изкуствения интелект като фактор, който променя правилата на играта и е в състояние да революционизира цели индустрии. За да се използва неговият потенциал, от съществено значение са съвместните усилия с експерти в областта и далновидните действия, ръководени от фундаментални принципи.

Координационният план на Европейската комисия за изкуствения интелект, стартирал през 2018 г., изисква всяка държава членка да разработи национална стратегия за изкуствения интелект. Беше споменат проактивният подход на Италия, която през 2019 г. назначи група от 30 експерти, които представиха 82 предложения за национална стратегия. По подобен начин България одобри своята национална стратегия за ИИ на 16 декември 2020 г., съсредоточавайки се върху научноизследователския капацитет, насърчаването на доверието в ИИ и създаването на регулаторна рамка. Създаването на Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (ИНСАИТ) през 2022 г. отбеляза значителен етап за България, тъй като той стана първият по рода си в Югоизточна Европа.

Министър Стойчева, експерт и преподавател в областта на иновациите, подчерта, че компаниите, членуващи в Конфиндустрия България, могат да кандидатстват за подкрепа по програма „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“. Тази подкрепа обхваща внедряването на вече разработени високотехнологични решения и успешното прилагане на изкуствен интелект в различни индустриални сектори.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

844 000 ЕВРО ЗА БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА „ЦИФРОВА ЕВРОПА“

By НОВИНИ
844 000 ЕВРО ЗА БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА "ЦИФРОВА ЕВРОПА"

14.06.2023 |

Добри новини за българските ИТ и технологични проекти! И трите проекта, подадени от български организации по програма „Цифрова Европа“, са одобрени за финансиране. Тези проекти са насочени към създаването на пространствата за данни, цялостното управление на активите в критичните производствени отрасли, мобилността и медийните данни. Общо българските организации ще получат финансова подкрепа в размер на 844 069 евро.

От стартирането на програмата „Цифрова Европа“ през 2021 г. досега са одобрени 18 проекта, които обхващат различни области като цифрови умения, киберсигурност, европейски цифрови иновационни хъбове и др. Българските организации са получили финансиране от програмата на обща стойност 16,4 млн. евро.

Освен това Министерството на транспорта и съобщенията изпълнява и функцията на национален координатор на секторните проекти по Механизма за свързване на Европа. В момента се изпълняват два проекта, включително проучване на потенциалните точки за разполагане на подводни кабелни системи по българското черноморско крайбрежие като част от проекта Black Sea Landing Point.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Големи данни

Телекомуникации

БЪЛГАРСКИ УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ОБУЧИ 3100 ГРУЗИНСКИ IT СПЕЦИАЛИСТИ

By НОВИНИ
БЪЛГАРСКИ УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ОБУЧИ 3100 ГРУЗИНСКИ IT СПЕЦИАЛИСТИ

08.06.2023 |

През 2020 г. българският учебен център New Horizons Bulgaria, част от консорциума „ИКТ Обучения Грузия“ ДЗЗД, спечели грузински публичен търг за доставка на онлайн IT обучения. Българският учебен център беше избран измежду кандидати от много други страни, като  САЩ, Индия, Б Румъния, и Грузия. Критериите за избор на доставчика на обучения са особено стриктни, като с най-голяма тежест са опитът на инструкторите и учебния център, препоръки от предишни проекти, качество на планът за изпълнение, реалистичен работен план и балансиран екип с правилна комбинация от умения.

Проектът протече под надзорът на грузинската държавна агенция по иновации и технологии (GITA) и беше спонсориран от Световната банка.

Основната задача на проекта беше да се обучат и сертифицират 3 000 грузински IT специалисти в 17 различни IT направления.

Стартирайки през октомври 2020 г. и приключвайки през март 2023 г. Учебният център New Horizons Bulgaria проведе 169 курса на 47 различни теми и въвлече в проекта общо 46 лектори, които са със средно 15 г. опит в IT сферата.

Обученията бяха проведени изцяло в онлайн среда. Сред задачите и успехите на проекта са:

 • подбор на кандидат-курсисти, като са прегледани и оценени над 20 500 кандидатури;
 • входящи тестове за определяне на текущото ниво на знания по всяка тема;
 • Регистрирани бяха 3 507 одобрени курсисти и сформирани 169 учебни групи;
 • Обученията на английски език бяха предоставени съгласно графика, като 3 101 курсисти завършиха своето обучение;
 • Разработени бяха изходящи тестове за края на всяко обучение, гарантирайки по-добра подготовка на курсистите за сертификационните изпити

Проектът постигна 64% успеваемост при курсистите, получили ваучерите при полагане на международния сертификационен изпит, което значително подобри бъдещите им кариерни перспективи. 

Благодарение на този проект, Грузия ще засили конкурентоспособността на своя човешки капитал и IT потенциал на международния пазар, ще се увеличат активностите на малките и средните предприятия и тяхната иновативно, а  индивидуалните предприемачи и IT ентусиастите ще бъдат стимулирани за тяхното активно участие в дигиталната икономика на страната.

Таблица на обученията:

 

Направление/тема Проведен курс
1 Project Management and Business Analysis PRINCE2® Foundation
PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)®
IT Business Analyst
2 Front-end Programing JavaScript and Front-End Frameworks
3 Back-end Programming C#
ASP.NET
C/C++
Python+Django
PHP Laravel
Java+Spring
Node.JS
4 Microsoft Certification Microsoft Azure Administrator (AZ-104)
Microsoft Azure Architect (AZ-305)
Microsoft Data Analyst (DA-100)
5 Linux Certification Linux Administrator
Linux Engineer
6 Cisco Certification DEVASC
CCNA
DEVCOR
ENCOR
SCOR
7 Virtualization Professional VMware vSphere 7.x (2V0-21.20)
8 Blockchain Technology Blockchain Fundamentals
Blockchain Development
Cryptocurrency Fundamentals
9 Cybersecurity EC-Council Certified Security Specialist (ECSS)
CompTIA Security+ SY0-601
Cybersecurity Ethical Hacker (CEH) v.11
10 Computer Aided Design and Engineering CAD/CAM
CAE
11 AI/ML and Data Science AI Solution on Azure
Data Science Solution on Azure
12 Mobile and Game Development Associate Android Developer
iOS App Development with Swift
React Native
Unity 3D Certified Associate
13 UX/UI Design UX & UI Design Jumpstart
14 DevOps DevOps with Jenkins
DevOps Kubernetes Application Developer
DevOps Fundamentals
15 QA Engineering QA Functional Testing
QA Automation Testing
16 Cloud Services AWS Solutions Architect Associate
Google Associate Cloud Engineer
17 IT Service Management ITIL®4  Foundation

 

Ню Харайзънс България (New Horizons Bulgaria) е учебен център за IT обучения повече с над 20 годишна история и над 42 000 обучени курсисти, заедно с 33 международни и национални награди. Предлагани са обучения за: Project Management, Leadership, Programming in HTML5/CSS/JavaSscript, C #, C/C ++, Python, PHP, Java, Node.js, Android and iOS Development, Game Development, UX/UI Design, Software Testing, Microsoft, Cisco®, Blockchain & Cryptocurrency, Information Security, Web Application Security, CAD/CAM/CAE, Artificial Intelligence, Machine Learning, Data Analytics, DevOps, Cloud technologies and Virtualization, IT Service management.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА МАЙ МЕСЕЦ?

By НОВИНИ
КАКВО СЕ СЛУЧИ В ИТ СЕКТОРА МАЙ МЕСЕЦ?

05.06.2023 |

„Черният лебед“ на Dronamics извърши първи успешен полет

Българската авиокомпания за товарни дронове Dronamics постигна важен етап с успешния първи полет на своя товарен дрон, известен като „Черният лебед“. По време на тестовия полет на летище Балчик дронът остана във въздуха около 10 минути и беше управляван дистанционно от двама пилоти на земята. Той измина разстояние от 21,5 километра, като поддържаше средна скорост от 140 км/ч, и достигна височина от над 600 метра. Успешният полет позволи на основателите на Dronamics, братята Свилен и Константин Рангелови, да получат лиценз на компанията за търговски полети на безпилотни товарни дронове в Европа, като планират да започнат дейността си по-късно тази година.

 

Endurosat получи финансиране от серия А в размер на 10 млн. долара

Endurosat, водеща компания в областта на научните и технологичните проучвания и изследвания и разработване на аерокосмически технологии и услуги, успешно набра 10 млн. долара финансиране от серия А. Инвестиционният кръг бе ръководен от CEECAT Capital, инвестиционна компания, специализирана в пазарите в Централна и Източна Европа. Притокът на средства ще позволи на Endurosat да разшири пазарния си дял в сателитната индустрия и да подсили екипа си. През следващите три години Endurosat има за цел да подкрепи множество космически мисии за своите клиенти в орбита, като компанията вече има пет напълно ангажирани мисии. Със седалището си в Люксембург, инженерна и производствена база в София и офиси в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, Endurosat понастоящем разполага с екип от над 130 професионалисти.

 

Valantic придобива AIOPSGROUP, което увеличава решенията за електронна търговия

Valantic, базирана в Германия ИТ компания, придоби AIOPSGROUP, обещаващ български стартъп, специализиран в решения за електронна търговия. Основана през 2019 г., AIOPSGROUP бързо се превърна в многомилионен бизнес, обслужващ известни марки като Puma и Rossignol. Въпреки че финансовите детайли на придобиването не бяха разкрити, сделката ще засили присъствието на Valantic в европейския пейзаж на електронната търговия. Експертният опит на AIOPSGROUP в областта на консултирането и предоставянето на решения за електронна търговия B2B и B2C ще изиграе решаваща роля в това стратегическо разширяване.

 

AlfaStar Capital ще инвестира 25 млн. евро в компании в ранен етап на развитие

Нов фонд за дялово инвестиране, AlfaStar Capital, ще инвестира минимум 25 млн. евро в компании в ранен етап на развитие в България. Фондът, ръководен от основателите и партньори Десислава Господинова, Любомир Стайков, Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев, в момента е в процес на набиране на капитал. Активният инвестиционен период, който започва в края на тази година, се очаква да продължи приблизително пет години. В момента се водят преговори с потенциални инвеститори от Европа, Азия и САЩ, а фондът вече е направил първата си инвестиция през 2022 г. Инвеститорите, независимо от предишния им опит, могат да участват с минимална инвестиция от 100 хил. евро.“

 

Европейският парламент прие AI Act

Европейският парламент прие Акта за изкуствения интелект – закон, който установява правила и насоки за разработването и използването на модели с изкуствен интелект в Европа. Целта е да се гарантира прозрачност и етични практики при приложенията на ИИ. Законът забранява използването на системи за ИИ, които използват манипулативни техники, човешката уязвимост или класифицират хората въз основа на лични характеристики. Той също така забранява практики като дистанционна биометрична идентификация, пpoгнoзни полицейски системи и извличане на биометрични данни от социални медии или записи от камери. Законът категоризира системите за изкуствен интелект във „високорискови“ и „нискорискови“ въз основа на потенциалното им въздействие върху безопасността, здравето на хората и околната среда.

 

Събития

 

Създателят на програмния език C++, Бярне Строуструп, пристига в България

Бярне Строуструп, създателят на C++, ще посети София на 9 юни, за да участва в конференцията „C++: пътища и перспективи”. Той ще се присъедини към над 100 световни експерти на срещата на Международния съвместен технически комитет WG21 за разработване на стандарти за C++. Акцентът ще бъде поставен върху създаването на версията C++26 на езика за програмиране.

 

Проведе се четвърто издание на Олимпиада по програмиране в Правец

В четвъртото издание на олимпиадата по програмиране в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец се състезаваха 35 ученици, като повече от половината постигнаха резултати над 60%, а седем ученици надхвърлиха 90%. Най-добре представилите се участници ще имат възможност за стажове, менторски програми и потенциални предложения за работа в Шварц ИТ България, съорганизатор на събитието.

 

Обучения

 

Progress стартира кандидатстването за платената си стажантска програма

Progress предлага платена стажантска програма за софтуерни инженери, която започва през юли и продължава 6 месеца. Могат да кандидатстват студенти със специалност „Компютърни науки“ или „Софтуерно инженерство“, както и софтуерни инженери в процес на обучение. За да се кандидатства са нужни CV и мотивационно писмо, както и решаване на практическа задача и интервю. Стажът включва работа по реални задачи заедно с ментор, а на отличените стажанти могат да бъдат предложени постоянни позиции в Progress.

 

Започна кандидатстването за академията на Kodar за IT специалисти в Пловдив

Академията за ИТ специалисти „Кодар“ в Пловдив приема кандидатури за 6-месечния си платен стаж, който включва работа по реални проекти за международни клиенти. Програмата започва на 3 юли, а след приключването ѝ на участниците може да бъде предложена постоянна работа в Kodar.

 

Телерик Академия обяви нови приеми за три от програмите Upskill

Телерик академията отвори кандидатури за своите Upskill програми, включващи обучения за UX/UI дизайнери, React разработчици и DevOps инженери. Обучаемите работят в малки групи, получават постоянна обратна връзка от експерти и могат да се възползват от отстъпки от таксите за обучение за конкретни програми. Практическите програми продължават 3 месеца.

 

Нов Център за дигитални технологии бе открит в ТУ- София

В Техническия университет в София беше открит нов Център за дигитални технологии с 14 компютърни лаборатории, благодарение на безвъзмездното дарение на водещи ИТ компании. Центърът ще улесни обучението на студентите и изследователските проекти, като в него са разположени компании като Musala Soft и Sirma Lab.

 

GrowIT Academy за обучение на IT специалисти в Плевен

Създаването на GrowIT Academy в Плевен има за цел да обучава ИТ специалисти и да подпомага развитието на ИТ сектора в Северозападна България. Основателят Теодор Тодоров планира да създаде около 300 работни места в региона през следващите 5 години, като предлага безплатно обучение на потенциални кандидати с бъдещи планове за развитие. Бъдещ планов е разширяването на академията към Видин и Монтана.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Уеб разработка

КОМАНДИТЕ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

By НОВИНИ
КОМАНДИТЕ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

01.06.2023 |

Консолидацията на изкуствения интелект в ежедневието ни е не само технологичен скок, но и началото на нова ера на удобство, ефективност и автоматизация, която променя начина по който си взаимодействаме със света около нас.

Но за да влезем в дълбокото и да използваме изкуственият интелект по възможно най-ефективният за нас начин, командите (prompts) които задаваме са особено важни, за да имаме възможно най-добрият резултат. Те са езикът, чрез който хората дават своите инструкции към машините.

Примери за основни команди са може да са: „Обясни как работи фотосинтезата“ или „Напиши резюме на „Хамлет“, но тези заявки са само повърхността. Генеративният езиков модел може много повече и изкуството да се съчиняват добри команди помага за това. AI може да произвежда сложни отговори въз основа на милиони текстове, които потребителят е вкарал. Друг начин да се използва е да се създават приложения или да се автоматизира голяма част от работния ден. Това се постига с ефективни команди, като основни са избора на подходящите думи и техния ред.

Бен Стоукс, създател на PromptBase, пазар за команди за AI, казва:

„Добрият автор на команди може да създава такива, които произвеждат последователни, висококачествени резултати (напр. изображения, текст или код) с ниски разходи.“

Изображение: Bloomberg

Но какво прави една команда добра?  Погледнете изображението отгоре. Помислете как бихте могли да го опишете. „Усмихнат мъж в костюм, вдигнал палец“? „Човек със бели зъби, вдигнат палец, комикс балонче с надпис супер“? Като за начало е добре, но опишете изображението с повече подробности. Помислете за ключови думи, като „кавказки тип“ или „красив“. Може да определите стила – „винтидж“ и „поп арт“. Всички тези думи веч се съдържат в командата за това конкретно изображение.

За да подобрят значително образа, генериран от модела DALL-E 2, изследователите работят върху усъвършенстването на инструкциите и разработването на „суперкоманди“. Тези сложни инструкции, състоящи се от стотици думи, подтикват изкуствения интелект да изследва своята база данни и да разширява възможностите си отвъд въображението на създателите. Един от подходите включва ролеви игри с ChatGPT, при които потребителите подтикват ИИ да се преструва на някой друг.. Чрез използването на специфични думи и структури на изреченията може да се повлияе на поведението на ИИ, а по-сложните и подробни инструкции водят до по-добри резултати. На свой ред, ChatGPT може да пита за още подробности.

Подобно на журналист, който използва различни думи, за да зададе един и същи въпрос, думите и структурите на изреченията могат да повлияят на поведението на ИИ. Важно е как формулирате инструкциите, а не само съдържанието. По-сложните и конкретни указания водят до по-добри резултати.

Не на последно място, ChatGPT може да стане автор на команди. Но защо да се учите да съчинявате добри команди, ако изкуственият интелект може да го направи сам? Защото макар често срещаните пророчества, в които се предполага, че AI ще излезе отвърд контрола на човеците, повечето приложения с изкуствен интелект дълго време ще разчитат в голяма степен на „човешкия фактор“, който да предоставя инструкции, да усъвършенства резултатите, да насочва технология в нови посоки.

Колкото повече използваме изкуственият интелект, толкова повече разбираме какво работи, какво не, и защо. По този начин и по-малко заплашителен става той – ChatGPT все още е ограничена машина, но образователните институции трябва да се възползват от възможността да се включат в обучението за писане на команди за изкуствен интелект, докато полето все още е в зародиш.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0

By Аудитория, За всички, За деца, В образованието, Технология, AI & ML, AR & VR, Базови дигитални умения, Роботика, IoT, НОВИНИ
HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0

29.05.2023 |

ЕДИН ФЕСТИВАЛ ОТВЪД КОСМИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ

 

ЕДИН ДЕН
1000+ посетители
15+ гост лектори
20+ работилници
Награди
Жестов превод

 

Пригответе се да откриете света на безкрайните възможности и вдъхновение, с третото издание на младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България!“, който се завръща на 29 юни в София Тех Парк.

Целта на фестивала е да развълнува и вдъхнови младежкото въображение, мечти и перспективи към по-високо, по-дълбоко и по-далеч, отвъд видимия хоризонт на ежедневието. Не на последно място, фестивалът промотира преследването на кариера и развитие в STEAM науките с цел генериранена иновативни решения за предизвикателствата на бъдещето.

Темите на фестивала отново са насочени към Космоса и Вселената, включително черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране и живот до границите на безсмъртието, Антарктида и всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или не още. Тези теми вдъхновяват младежкото въображение, мечти и мащаби към по-високо, по-дълбоко и по-далече отвъд видимия хоризонт на ежедневието.

Предишните две издания на фестивала успяха да привлекат над 3 000 души и имаха обща аудитория от над 22 милиона зрители от цял свят.

„Ало, Космос! Говори България! 3.0“ обещава да бъде още по-грандиозно и вдъхновяващо.

Основната програма на фестивала включва множество научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от най-различни области на науката. Ето някои от акцентите на събитието:

 • Разговори с учените | Сцена „Марс“ & сцена „Луна“

Сцена Марс и сцена Луна са двете зали, в които тази година сме подготвили програма за малки и големи любопитковци, интересуващи се от наука и безкрайната тема за Космоса.

🚀Акцентът на сцена Луна ще бъде дългоочакваният разговор с д-р Свати Мохан (американски аерокосмически инженер, ръководител на операциите за насочване и управление на мисията на НАСА Марс 2020), в който 10 ученика ще получат отговор на своите космически въпроси директно от нея.

🚀Сцена Марс ще бъде мястото, където ще се проведе виртуална разходка из ЦЕРН, след която ще бъде проведена Q&A сесия между екипа на ЦЕРН, ученици и млади учени.

 • Научни работилници:

💥ДНК и безсмъртие

💥Създаване на черна дупка

💥Диамантена планета

💥Астро парти

💥Галактичен зоопарк

 • Завладяващи демонстрации:

🚀Лаборатория „Rocket Science“, TechnoMagicLand

🚀Наблюдение на слънцето. Катедра „Астрономия“, Физически факултет, Софийски университет

🚀Аеробатичен полет (самолет), Лейтенант Николай Калайджиев, пилот във Военновъздушните сили на Република България, световен рекордьор

 

„Ало, Космос! Говори България! 3.0“ е не просто фестивал, а пътека към невероятни светове и вълнуващи възможности на бъдещето.

Очакваме ви на 29 юни 2023 г. на адреса на иновациите – София Тех Парк, където ще преживеем един ден изпълнен с космически мечти и безгранично любопитство.

Събитието е напълно безплатно за всички посетители, но изисква предварителна регистрация!

Регистрирай се тук: HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0 | Eventbrite

Уебсайт на фестивала: Home 2023 (hello-space.eu)

Facebook събитие: HELLO SPACE | Bulgaria Calling 3.0 | Facebook

Детайли

Уебсайт

www.hello-space.eu

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Роботика

Изкуствен интелект

Телекомуникации

Дигитални умения

Виртуална реалност

ПРОГНОЗА: ТОП 10 НА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

By НОВИНИ
ПРОГНОЗА: ТОП 10 НА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

25.05.2023 |

До 2025 година хората и машините ще работят едно и също количество часове. Автоматизацията ще измести или модифицира около 85 милиона работни места – предимно там, където преобладават ръчни и рутинни, повтарящи се  задачи, сочи доклад на Световния икономически форум.

Нуждата от масово повишаване на квалификацията по отношение на дигиталните умения беше потвърдена и от глобално проучване на HR компанията Adecco Group. В него 69% от анкетираните споделят, че искат допълнителни възможности за надграждащо обучение в тази област.

Недостигът на таланти в световен мащаб също прави повишаването на дигиталните умения все по-важно. Липсата на квалифициран персонал със специфични умения засяга много индустрии – от производството до веригата за доставки и счетоводството.

На база на съществените промени на пазара на труда и технологичния напредък, Adecco Group прогнозира, че познания в следните десет сфери ще бъдат най-търсените към 2025 г.:

 • Анализ на данни и облачни услуги (от архитекти и разработчици до учени по данни);
 • Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML);
 • Анализ на масиви от данни (Big Data Science);
 • Дигитален маркетинг и разработването на стратегии в тази област;
 • Автоматизация на процесите;
 • Бизнес развитие;
 • Дигитална трансформация;
 • Информационна сигурност (включително киберсигурността);
 • Разработка на софтуер и приложения (UX/UI, блокчейн програмиране);
 • Интернет на нещата (IoT).

Въпреки това, най-търсените умения са комбинация от твърди и меки умения. Така че освен технологични умения, списъкът включва и умения като:

 • Разрешаване на проблеми;
 • Емоционална интелигентност – умение да разбираш себе си и другите;
 • Предприемачество и поемане на рискове;
 • Гъвкавост и адаптивност;
 • Нетуъркинг;
 • Поддържане на психично здраве – справяне със стреса, депресията и тревожността.

„По-важно от всякога е хората да осъзнаят, че собственото им развитие зависи основно от тях самите. Повишаването на квалификацията и преквалификацията са отговорност както на компаниите, така и на служителите”, подчерта д-р Ирина Йончева, HR директор на Adecco България.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ЕДВА 23% ОТ БЪЛГАРИТЕ С ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ, КНСБ ЩЕ ПОДКРЕПИ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ В УСВОЯВАНЕТО ИМ

By НОВИНИ
ЕДВА 23% ОТ БЪЛГАРИТЕ С ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ, КНСБ ЩЕ ПОДКРЕПИ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ В УСВОЯВАНЕТО ИМ

25.05.2023 |

Използването на динамично развиващите се дигитални инструменти, приложения и системи е ключово за адаптирането към съвременните изисквания на пазара на труда. В същото време е предизвикателство, което стои както пред всеки от нас, така и пред цялото общество, за да е в крак страната ни с технологичния напредък. През последните години в световен мащаб той достига такива измерения, че притежаването на дигитални умения вече е важно за всеки аспект от живота ни.

Ето защо КНСБ следи с тревога данните за нивото на дигиталните умения в България. Според Евростат страната ни е на четвърто място отзад напред в ЕС (преди Италия, Полша и Румъния) по дял на населението, притежаващо основни дигитални умения – 23,4%, в сравнение с 27,5% средно за ЕС. Едва 7,8% от лицата притежават умения над основните (26,5% средно за ЕС). По дял на лицата без общи дигитални компетентности изпреварваме само Румъния (10.13%) – в България техният дял е 6.2%, а средно за ЕС са 3%. България води и негативната класация по дял от населението, чиито дигитални умения и компетентности е могат да бъдат оценени, тъй като не е използвало интернет през последните 3 месеца – 24.7% при средно за ЕС 11 на сто.

Според НСИ около 13% от българите никога не са използвали интернет, като в Северозападен район те са 16%, а в Югозападен – 7.6%. Направеният анализ на дигиталните умения в 16 икономически сектора у нас показа, че само 19% от работната сила имат дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност. На този фон над 90% от работните места изискват специфични видове дигитални умения.

Предизвикателствата пред ученето през целия живот и ограничените инвестиции в обучение забавят и усилията на ЕС да запълни празнината в дигиталните умения до 2030 г., според представители и експерти от ЕС, които настояват за спешна подкрепа за повишаване на уменията и преквалификацията на хората от всички възрасти. Според проучване на ОИСР обучението остава ниско в много държави заради високите цени и различия в качеството му, като се подчертава необходимостта от повече публични инвестиции в учене през целия живот.

На фона на всички тези данни за критично ниското ниво на дигитални умения на българските граждани и драматичното разминаване с нуждите на трудовия пазар, правителството наскоро одобри възможност за финансиране на цифрови и други ключови компетентности. За първи път ще се финансират обучения за придобиване на определено ниво на дигитална компетентност.

С опита, знанията и уменията, които имат, КНСБ и Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение ще подкрепят трудовите хора на България в процеса за придобиване на така необходимите дигитални умения. Напълно безплатно и на територията на цялата страна конфедерацията ще предостави възможност за обучение на всички свои членове, както и на всеки желаещ.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ПРОЕКТ „ГОТОВИ ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“

By НОВИНИ
ПРОЕКТ "ГОТОВИ ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ"

23.05.2023 |

Осемдесет и седем стандарта за дигитални умения и компетенции на ключови длъжности за предприятия в 16 сектора на икономиката разработи експертен екип в рамките на проект „Готови за дигитална трансформация“, осъществяван от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), съобщиха от Камарата.

Проектът е финансиран със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и цели повишаване на специфичните дигитални умения на работната сила в 16 икономически дейности/поддейности по КИД 2008.

Разработването на компетентностните профили беше предшествано от анализи на потребностите от дигитални умения в 16-те сектора, включени в проекта. Анализите показаха, че само 19 на сто от заетите покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност.

Проучванията показват, че 53 на сто от работодателите търсят работна ръка с напреднало ниво на основните дигитални компетенции, а 14 на сто изискват високо специализирано ниво. 31 на сто биха приели работници със средно ниво на основните дигитални компетенции, а едва 2 на сто – с основно ниво. По отношение на специфичните дигитални компетенции 59 на сто от работодателите изискват напреднало ниво, 16 на сто – високо специализирано ниво, 20 на сто – средно, а 5 на сто – основно ниво.

Казано иначе, близо 70 на сто от изискваните в профилите нива на владеене са за „напреднало“ и „високо специализирано“ ниво на дигитална компетентност. Това е индикатор за променящия се характер на труда, променящата се специфика на изпълняваните задачи на работното място и динамично нарастващите изисквания към дигиталните умения в условията на преход към цифровизирани работни места.

На този фон 38 на сто от заетите в изследваните икономически сектори притежават само базова дигитална компетентност – минимални дигитални умения, свързани с ползването на по-широко приложими унифицирани софтуерни продукти и дигитални технологии като“Уиндоус“ (Windows), „Уърд“ (Word), „Ексел“ (Excel), „ПауърПойнт“ (PowerPoint), работа с „Аутлук“ (Outlook), работа в интернет, работа с дигитални платформи за комуникация и др. Това е показател за качеството и резултатите от базовата подготовка – образованието и професионалното обучение.

Над 40 на сто от изследваните лица имат в една или друга степен проблеми с дигиталните умения, което неизбежно рефлектира върху качеството на тяхната работа, върху пригодността им за заетост и способността им за успешен преход на пазара на труда. Около 15 на сто от изследваните лица имат задълбочаващи се проблеми с дигиталните умения, което ги приближава към отпадане от пазара на труда, дигитална изолация, социално и цифрово неравенство.

Според експертите, ангажирани в проекта на БСК, изискванията към дигиталната компетентност все повече ще нарастват. Нивото на дигитални умения изостава от темпа, динамиката в нарастване на изискванията на пазара на труда. Масовото обучение по базови дигитални компетентности, донякъде ще подобри състоянието, но няма да отговори на реалните потребности на предприятията и заетите лица

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на новината с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за новината

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

БЪЛГАРСКИ СТАРТЪП УЧИ ДЕЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕ ЧРЕЗ НАСТОЛНА ИГРА

By В образованието, Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Аудитория, За всички, За деца, НОВИНИ
БЪЛГАРСКИ СТАРТЪП УЧИ ДЕЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕ ЧРЕЗ НАСТОЛНА ИГРА

22.05.2023 |

Продуктът Little Programmer е насочен към най-малките, но Александър и Анна Петкови имат и по-големи амбиции

В последните години компютърното програмиране, под една или друга форма, навлезе сериозно в бизнеса в България. Все още обаче има предразсъдъци и неразбиране от страна на много хора за важността на този сегмент.

Със задачата да покажат на българските семейства, че програмирането нито е толкова сложно, нито толкова трудно, но пък много много важно, се заемат Александър и Анна Петкови. Те създават Little Programmer – първата настолна игра за деца от 4-годишна възраст, която разкрива тайните на кодирането и всичко, което им е необходимо, за да навлязат по-дълбоко в тази сфера.

Повече от десет години се занимавам професионално с програмиране. Преподавал съм и в университет. Това, което забелязахме с годините ни опит, е, че има голяма разлика между това как се възприема програмирането на пазара на труда и това как се възприема от обикновения човек. Нашата идея е да вкараме програмирането и компютърната грамотност в обикновеното домакинство, като таргетираме деца от предучилищна до юношеска възраст“, разказва Александър пред Economic.bg.

Тяхното най-голямо конкурентно предимство, според самия Александър, е достъпността и липсата на екранно време, тъй като продуктът им е насочен към най-малките потребители.

Идеята е разработена главно през втората половина на 2022 г., а премиерата на продукта беше на 14 март тази година. Преди това е имало предпремиерни бройки.

Амбициите на младото семейство не спират до тук. Те искат да научат не само децата на първите стъпки в програмирането, но и техните родители на компютърна грамотност. Eдна от бъдещите линии, по които Little Programmer ще се развива, е именно създаването на продукт, който да увеличи компютърната грамотност на родителите и да им покаже различни начини, по които да ограничават и следят действията на децата си в онлайн пространството, без това да преминава границите на нормалното.

В момента работим по прототипите на следващите два продукта. Като следващия ще бъде книга за малко по-големи деца, която ще е като естествено продължение на играта. Третият продукт ще е за юноши и той ще бъде първият, който ще е онлайн – компютърна игра“, разказва Александър Петков.

Всички продукти, които създават Александър и Анна, учат децата чрез историите на четири малки животни. Те са част от настолната игра, а в бъдеще ще влязат и като главни герои в книгата. Единствено продуктът за юноши ще бъде с по-различна концепция – в него ще участва изкуствен интелект, който трябва да бъде програмиран с помощта на детето.

Основната мисия, която имат Александър и Анна, е да създадат една по-спокойна и безопасна онлайн среда. Защото когато родители и деца имат нужните знания, не се губят в хилядите кодове и тайни вратички, които крие виртуалното пространство.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В „ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ“

By НОВИНИ
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПЛАНИРА ДА ОБУЧИ 1 МЛН. ДУШИ В "ДЪЛБОКИ ТЕХНОЛОГИИ"

23.05.2023 |

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) планира да обучи 1 млн. души в „дълбоки технологии“ (deep tech) до края на 2025 г. по новата си програма EIT Deep Tech Talent Initiative. Към нея ще могат да кандидатстват европейски гимназии, университети, компании и други видове организации, които искат да обучават свои кадри – в това число и български.

Първите заявки за кандидатстване ще започнат през ноември, но ще са ограничени до университети, които вече са работили с EIT през програмата ѝ HEI. След това ще започне кандидатстването от всички други желаещи.

Кандидатстването от български училища и университети ще може да се случи през сайта на програмата след началото на 2023 г., когато програмата ще бъде отворена и за институции, които не са работили преди това с EIT.

Програмата ще бъде финансирана първоначално с 25 млн. евро от бюджета на EIT, но институтът се надява на значително съфинансиране от други заинтересовани страни, които покани да се включат в инициативата.

Deep tech е широк термин, който не е конкретно дефиниран. По време на събитието директорът на EIT Мартин Керн го описа като „всичко, което включва в себе си технологии и наука“, а преди няколко месеца в интервю за „Капитал“.

С този проект Европа ще се опита да затвори част от пропастта между себе си и своите технологични конкурентни, дефинирани като САЩ и Китай. Подобни програми имат за цел обучат голям брой хора от различни страни, като същевременно сплотят и представителите на различните държави и езикови групи в съюза.

Details

Target audience

Digital skills for all

Digital skills for the workforce

Digital skills for ICT professionals

Digital skills for children

Digital skills for public administration

Digital technology

Artificial Intelligence

Cybersecurity

5G

ОТВОРЕНА ДИСКУСИЯ: ТОП ТРЕНДОВЕТЕ – ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ, НАГЛАСИ

By Телекомуникации, Аудитория, За ИКТ професионалисти, Технология, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, НОВИНИ
ОТВОРЕНА ДИСКУСИЯ: ТОП ТРЕНДОВЕТЕ - ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ, НАГЛАСИ

17.05.2023 |

Мнението на Професионалистите от Индустрията и Мениджмънта

DevStyleR организира отворена дискусия “ТОП Трендовете – Заплати, Придобивки, Нагласи…”, на която водещи експерти и представители от технологичния бранш у нас ще коментират резултатите до момента от проучването “Заплатите в #TECH Сектора – TechPay Insights 2023”.

Темата за заплатите в #TECH Сектора в България винаги ще бъде сред най-вълнуващите и коментирани, която поражда различни мнения и гледни точки. Тя е важна част от кариерното развитие и доброто бъдеще на ИТ талантите и всички, които са част от технологичния свят.

Сред водещите теми, на които ще се даде гласност на отворената дискусия са:

 • “От значение ли е дипломата от ВУЗ или сертификатът от ИТ академия за нивото на заплащане в сектора?
 • Коя е преобладаващата технологична индустрия с най-силно участие в проучването?
 • 87 % мъже vs. 11 % жени участници в проучванетo
 • Защо Трудовият договор е по-предпочитан от гражданския?
 • Каква трябва да бъде началната заплата на Junior Developers?
 • Колко процента преобладават самоуките ИТ професионалисти и каква е тяхната най-висока степен на образование?

Дискусията е отворена за всички. Нека кажем “ДА!” на прозрачността и доброто бъдеще за ИТ сектора в България с реални резултати и откровено мнение.

Отворената дискусия “ТОП Трендовете – Заплати, Придобивки, Нагласи…” ще се проведе на 18 май от 17:00 часа. Участието е безплатно.

Ако искате да гледате дискусията на живо и да имате възможност да задавате въпроси на гост-участниците и всички присъстващи, регистрирайте се тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ОТВОРЕНА Е РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА JAVA2DAYS 2023

By Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Аудитория, В образованието, За ИКТ професионалисти, Технология, Базови дигитални умения, НОВИНИ
ОТВОРЕНА Е РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА JAVA2DAYS 2023

17.05.2023 |

Регистрацията за Java2Days 2023 е официално отворена. Не пропускайте шанса да станете част от най-очакваното Java събитие на годината, което ще се проведе от 27 до 29 юни в красивия морски курорт Албена, разположен в живописен и екологично чист залив на Черно море.

Java2Days 2023 обещава да ви даде уникални и незабравими преживявания, събирайки най-ярките умове в Java общността за три изпълнени с разнообразни дейности дни на иновативни лекции, практически семинари и несравними възможности за работа в мрежа.

Не пропускайте невероятната възможност да се потопите в света на Java. Събитието ще допринесе значително върху професионалното ви развитие. Осигурете си място на Java2Days 2023 още днес от тук и изберете вида на желания от вас билет.

Повече подробности около събитието можете да разберете на международното издание DevStyleR.IORegistration for Java2Days 2023 – The Most Anticipated Event is Now Open

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

СТАРТ НА ПРОУЧВАНЕТО ЗА ЗАПЛАТИТЕ В TEХ СЕКТОРА 2023

By Микроелектроника, Изчисления, Технология, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, Аудитория, Роботика, За ИКТ професионалисти, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, НОВИНИ
СТАРТ НА ПРОУЧВАНЕТО ЗА ЗАПЛАТИТЕ В TECH СЕКТОРА 2023

15.05.2023 |

Стартира новото проучване за заплатите в #TECH сектора – TechPay Insights.

Проучването има за цел да даде по-ясна представа за заплащането, което получават всички представители от технологичната индустрия в България, заемащи различни тех позиции от най-ниското ниво до най-високото.

Тазгодишното проучване цели да даде отговори на вълнуващи теми, като:

 • Как войната между Русия и Украйна се отрази на развитието на ИТ бранша?
 • Има ли положителна развръзка, въпреки трудния период през който преминава страната ни?
 • Отразява ли се на заплатите икономическата криза у нас?
 • Кои са най-високоплатените технологични професии?
 • Опитът определя ли заплащането?
 • Кои са компаниите у нас, които предлагат най-добри условия за работа?

Тези и още много други въпроси ще откриете в анкетата на DevStyleR, която е напълно анонимна.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

БЕЗПЛАТНА АКАДЕМИЯ ЗА IT СПЕЦИАЛИСТИ – СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

By Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Изчисления, Телекомуникации, Дигитален маркетинг, Технология, Аудитория, Базови дигитални умения, За всички, НОВИНИ
БЕЗПЛАТНА АКАДЕМИЯ ЗА IT СПЕЦИАЛИСТИ - СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

15.05.2023 |

Създаването на академията за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT Academy в Плевен има за цел да помогне на региона на Северозападна България да се развие IT сектора, като създаде голямо количество добри кадри. Те ще са основа за изграждане на центрове за развитие, където да се създават различни продукти. Това разказва Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.

GrowIT е инициатива, насочена към развиване на предприемаческата среда, чрез технологии. Част от нея е GrowIT Academy – първата академия в Плевен, насочена към повишаване на квалификацията и предоставяне на възможност за професионална реализация в областта на информационните технологии.

Целта на академията е да превърне Централна северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб на България, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години.

Успешно завършилите GrowIT имат възможност да започнат своята първа работа в ClearWare – компания, специализирана в технологично разработване на първоначалните версии на едни от най-иновативните продукти на бъдещето. Те ще работят върху създаване на прототипи за технологични решения за български и европейски стартиращи компании.

Академията е напълно безплатна, предстоящи издания и допълнителна информация – тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Телекомуникации

Изчисления

INFINEON СТАРТИРА ПАРТНЬОРСТВО ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИ С ТУ – СОФИЯ

By Технология, Микроелектроника, Аудитория, В образованието, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
INFINEON СТАРТИРА ПАРТНЬОРСТВО ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИ С ТУ - СОФИЯ

15.05.2023 |

Партньорството е част от европейски проект, чиято цел е да засили капацитета на ЕС за микроелектроника. Опция е и магистърска програма.

Австрийското дружество на германския производител на чипове Infineon започва партньорство с Техническия университет – София, за обучение на докторанти. Инициативата е част от европейския проект IPCEI по микроелектрониката, който обединява компании и изследователски организации от различни страни, а крайната цел е да се подсили технологичният капацитет на индустрията в ЕС.

В плановете на следващ етап е сътрудничеството между ТУ и Infineon Austria да бъде разширено и за магистри. За българските студенти това е възможност да работят по научни проекти в една от най-големите комапнии за чипове в света.

Партньорство

 

Микроелектрониката е глобална индустрия и всеки зависи от всеки, но колкото по-силна е нашата позиция, толкова по-важна роля имаме в дискусиите. Това е целта на IPCEI – да развие капацитета на целия регион, посочи Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria, при представянето на програмата в ТУ. По думите й става дума не за изтичане на мозъци, а за циркулиране на интелектуален капацитет, за това страните да работят заедно. „Това отваря много въможности за младите хора“, каза тя.

Проектът IPCEI предлага много различни възможности за магистри и докторанти. Те могат да останат в университета в България, но освен да работят тук, могат да получават месечна стипендия в продължение на 3 до 4 години, обясни Венета Иванова от Infineon Austria – една от десетките българи, които работят в компанията. За студентите съществуват възможности за стажантски програми, като в зависимост от темата, по която работя, те могат да избират дали това да е само през лятото или за период от 6 до 12 месеца, добави тя.

Сред най-големите

 

Infineon Austria е част от германската Infineon Technologies, която е в топ 20 на световните производители на чипове, само три от които са в Европа (най-големите са с централи в Азия и САЩ). За последната година групата е произвела 9.4 млрд. чипа. Австрийското поделение има 5.2 млрд. евро оборот и близо 5500 служители за миналата година, което е около 10% от резултатите на групата. В Австрия обаче се правят около 20% от разработките, като за миналата година разходите за научноизследователска дейност са 585 млн. евро (около 11% от приходите).

Компанията има фабрика за чипове в австрийския град Филах, която произвежда т. нар. изключително тънки силициеви пластини и е специализирана в областта на микроелектромеханичните системи (MEMS). Звеното се занимава и с разработката на нови полупроводникови материали като силициев карбид и галиев нитрид. Заедно с предприятието в Дрезден, Германия, формира обща „виртуална“ фабрика.

Прочетете интервюто със Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria, тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Микроелектроника

CAREER SHOW TECH 2023

By Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, 5G & WiFi, AR & VR, IoT, Роботика, Аудитория, Софтуерно инженерство, В образованието, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, НОВИНИ
CAREER SHOW TECH 2023

10.05.2023 |

Career Show Tech 2023 е специализирано онлайн събитие за реализация и развитие в ИТ сферата! Събитието е напълно безплатно и ще се проведе на 18 и 19 май изцяло онлайн.

На Career Show Tech 2023 ви очакват над 100 работодатели с отворени позиции за ИТ специалисти, с които можете да говорите директно за позициите, които ви интересуват. Ще се срещнете с представители на топ компании в света, като Youtube, Binance, Dyson, KBC Global Services, Аксенчър, Dynamo Software, Luxoft и много други.

Лектори на семинарната програма ще са основатели на редица технологични компании и синиър инженери, които ще говорят за: 

 • Изкуствения интелект и бъдещето на технологичните професии 
 • Струва ли си да се развивате в областта на клауд технологиите?
 • Възможно ли е да работите изцяло в Web3?
 • Как да създавате Андроид приложения без да сте програмист?

За допълнителна информация и регистрация на www.careershow.bg.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Уеб разработка

Мобилни приложения

Софтуерно инженерство

Големи данни

Телекомуникации

Блокчейн

Киберсигурност

УМНИЯТ ГРАД УВЕЛИЧАВА ТЕЖЕСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК

By Изчисления, Телекомуникации, Технология, Медийна грамотност, Киберсигурност, 5G & WiFi, AI & ML, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, За всички, Мобилни приложения, За работещи, Блокчейн, За ИКТ професионалисти, Големи данни, Микроелектроника, НОВИНИ
УМНИЯТ ГРАД УВЕЛИЧАВА ТЕЖЕСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК

03.05.2023 |

За много хора словосъчетанието умен град е просто поредният изкуствен термин, включващ модерната дума „смарт“. На практика обаче това е концепция, чието реализиране обещава мащабни и постепенни промени в животите на огромен брой хора по целия свят. 

Причините за това са много, но в основата стоят два свързани един с друг фактори. На първо място е неумолимата тенденция на нарастване на градското население. В момента градовете заемат едва няколко процента от територията на света, но приютяват повече от половината от неговото население. Официално градското население надмина селското такова в световен мащаб някъде между 2005 и 2010 г. У нас това е факт от 60-те години на ХХ век. 

Нарастването на броя на хората, живеещи в градове, подкрепено от всеобщия ръст на населението на планетата води след себе си втори фактор – градовете се сблъскват със специфични управленчески, екологични и други трудности. 

Обединяващото при тях е, че технологиите дават ако не отговор, то поне улеснени начини за тяхното преодоляване. Големият брой жители, събрани на малка площ, пък дори може да е позитив например от гледна точка на събираните данни. 

В основата на концепцията на умния град стои подобряването на живота на гражданите чрез използването на иновации и технологии. Това са високоскоростни мрежи за данни, сензори, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, облачни технологии, географски системи, визуализации и други технологии, които позволяват на градовете да се управляват по-ефективно и да осигурят подобри услуги за гражданите. 

Една от основните цели на умните градове е да намалят разходите за енергия, вода и други ресурси, като същевременно да подобряват ефективността на транспорта и мобилността. Това може да се постигне чрез използване на сензори, които наблюдават трафика и регулират светофарите, като по този начин се намалява времето, което шофьорите прекарват в задръствания. Технологиите позволяват и по-добро управление на отпадъците с цел по-чиста и здравословна околна среда. 

Умните градове също така могат да подобряват и съвсем директно живота на гражданите, като им предоставят по-добри услуги в сфери като здравеопазването, образованието и културата. Например използването на цифрови системи за управление на здравни заведения може да намали времето за чакане на пациентите, а разработването на приложения за образователни цели може да даде възможност на хората да учат по-лесно и ефективно. 

Не на последно място, умният град може да увеличи тежестта и да насърчи участието на отделния гражданин в управлението на града. Приложения и онлайн услуги позволяват на хората незабавно да докладват за местни проблеми, а мрежовите платформи им дават възможност да се обединяват и да обменят мнения в общности.

 Може да се заключи, че умните градове са едно от решенията за бъдещето, които могат да подобрят живота на хората, като използват иновации и технологии за оптимизиране на градските услуги и ресурси. 

Източник: „Дигиталният преход към устойчивия град“, анализ на Digitalk

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

5G

Интернет на нещата

Мобилни приложения

Големи данни

Блокчейн

Дигитални умения

Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By Технология, AI & ML, Аудитория, За всички, НОВИНИ
Г-7 ПРИЗОВАВА ЗА РЕГУЛАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

03.05.2023 |

Страните от Г-7 трябва да приемат регулации в областта на изкуствения интелект (ИИ), основани на оценка на риска. Това препоръчват министрите, които отговарят за процеса на дигитализация, в заключително изявление, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Такасаки, предава Ройтерс.

Важно е обаче въпросните регулации да „съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и да са основани на демократични ценности.

Участниците във форума признаха, че „политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността.

„Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията. Тя допълни, че Европейският съюз трябва да постигне и политическо споразумение през тази година за защитата на авторските права по отношение на музиката и визуалните продукти, създадени с технологии с машинно самообучение.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект. Токио се надява да накара страните от Г-7 „да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЕК В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

By IoT, AI & ML, Аудитория, AR & VR, За всички, Роботика, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, НОВИНИ
НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЕК В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

03.05.2023 |

Възможно ли е този век да е най-важният в човешката история? XXI век вече се оказа период на бърз растеж. На прага сме на разработването на нови технологии, които могат да променят изцяло начина на живот на хората – и могат да допринесат за безпрецедентни нива на екзистенциален риск.

Вижте как решенията, които вземаме сега, могат да окажат голямо влияние върху бъдещето на човечеството.

Режисьор: Джон Мейс, AIM Creative Studios, разказва: Джордж Зайдан, музика: Андре Айрес.

Налични са субтитри на български.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Микроелектроника

Блокчейн

Големи данни

IoT

Софтуерно инженерство

Виртуална реалност

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ КОНФИГУРИРАНЕ НА СОБСТВЕН КОМПЮТЪР

By Технология, Базови дигитални умения, Аудитория, За всички, НОВИНИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ КОНФИГУРИРАНЕ НА СОБСТВЕН КОМПЮТЪР

03.05.2023 |

Има различни варианти за оптимизиране на настолен компютър, освен с обичайните ъпдейти. Модерната технология позволява да се прибегне до сглобяване на всеки един елемент в кутията, за да се достигне до желаното устройство като характеристики, параметри, дори външен вид. Препоръчително е да сте запознати не само с хардуерната конфигурация, но и със софтуерната, за да функционира всичко на желаното ниво.

Защо да конфигурираме настолен компютър сами?

Голям брой от частите могат да се намерят на достъпни цени и дори да разполагате с ограничен бюджет, е възможно да извършите конфигурацията собственоръчно. По този начин ще бъдете сигурни, че всеки един детайл или програма ще бъде поставен и инсталиран единствено от вас, дори да се налага по-продължителна работа. Настолните устройства могат да се свържат едновременно към няколко монитора, а по този начин можете да проверите дали видеокартата е достатъчно силна, за да поддържа определена резолюция. Според различните предпочитания, кутията на компютъра може да бъде хоризонтална или вертикална.

Задължителни компоненти и как да изберем подходящи?

Най-важните съставни модули за конфигурация на компютъра включват:

 • Процесор – препоръчително е да е съвместим с параметрите на другите части;
 • Дънна платка – служи за повечето процеси, извършващи се в устройството;
 • Видео карта – при сглобяване е необходимо да се съобразите с характеристиките на монитора;
 • RAM – при по-висока бързина на зареждане на програмите и обработване на специализирана информация;
 • HDD – при наличие на широка база данни и файлове, увеличете дигиталното пространство.
 • Ако разполагате с лаптоп, може да добавите и SSD за съхранение на повече файлове и друга информация.

Специалистите от Ardes.bg съветват да определите с каква цел желаете да използвате устройството, след направената конфигурация. Препоръчително е да предприемете план за сглобяването на машината предварително и да следвате стъпките последователно. Ако компютърът ще се използва за геймърска станция, е необходимо да наблегнете на висока рам памет, да увеличите пространството на твърдия диск и да осигурите кутия от подходяща материя, за да не се претоварва от захранването. Сглобяването може да отнеме повече време, ако е необходима поръчка на някой елемент от чужд онлайн магазин. 

Как правилно да асемблираме конфигурацията?

Препоръчително е да свързвате последователно различните компоненти в кутията. Сглобяването, както при повечето технологични продукти, започва от вътрешните елементи. Поради наличието на много свързващи компоненти, като кабели и платки, трябва да изберете подходяща кутия, за да се съхрани информацията и да има достатъчно място, за да не се засягат различните части. При комбинация на повече видео карти или вентилатори, изберете подходящо пространство, за да не се натоварва платката от високите обороти, създадени при интензивна работа. Конфигурацията трябва да отговаря на препоръките на производителя.

Стъпки при сглобяване на компютъра

Препоръчва се съединяването на компонентите да бъде върху маса или бюро. Инсталационните инструкции трябва да бъдат прочетени и приложени внимателно. За компютърната конфигурация е необходима по-нова операционна система, затова използвайте поне Windows 10. При добавяне на допълнителни охладители в процеса на сглобяване, е желателно термопастата да се нанася внимателно, за да не се получават токови смущения. Всички кабели и свързващи компоненти трябва да се съединят с точните конектори. Сложна част като дънната платка, свържете с фин инструмент, за да избегнете нараняване на пиновете.

Предимства на собственоръчното сглобяване

Най-голямото предимство е възможността за свободно подбиране на всички детайли, включени в машината. Това позволява да изберете и комбинирате най-доброто за дадената дейност, за която ще използвате настолния компютър. Впоследствие ще имате възможност да подобрявате устройството и няма да бъде необходимо да се съобразявате с „последните“ модификации на съответната компания. Технологиите постоянно се възобновяват, особено в софтуерен аспект, затова конфигурациите, инсталирани в моделите, трябва да са гъвкави. Сглобяването ще осигури свобода при бъдещи изисквания за оптимизиране на дейностите.

Монтиране на компютъра

Сглобяването се състои от различни детайли и конфигурации, в зависимост от желания резултат. При включване към захранването, обърнете внимание на броя гнезда, които има разклонителят. Някои от моделите изискват определен волтаж, затова има опасност от прегряване или късо съединение. След като свържете корпуса към монитора и останалите аксесоари, обърнете внимание на разположението на външните части и на това дали разполагате с достатъчно разстояние за охлаждане.

Проверка на конфигурацията

При финализиране на процеса по сглобяване на компютъра, е наложително да започнете с високо натоварване, за да проверите издръжливостта и надеждността на машината. За всеки компонент има определен режим на функционалност, а съвместимостта помежду им се проверява чрез различни процеси, протичащи при различен вид работа. Асемблирането на компютъра е завършено, когато конфигурацията функционира без забавяне, не прегрява и не натоварва. Необходими са и допълнителни подобрения на софтуерната част, за да станат компонентите съвместими и да няма „счупване“, дори при свързване на USB.

След като завършите сглобяването на компютъра, като един истински PC Builder, е задължително да запазите кутиите и допълнителните гаранционни документи. Производителите на технологичните състави за всички машини са определили даден период на оптимална дейност, при съвместимост на елементи. Натоварването над препоръчителните показатели може да доведе както до технически, така и до физически неизправности. Съчетанието между компонентите ще позволи да създадете една оптимална работна станция, подходяща за вашите цели.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

TECHNOVATION 2023

By Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, AI & ML, Дигитален маркетинг, AR & VR, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, За всички, Блокчейн, За работещи, Големи данни, За ИКТ професионалисти, Микроелектроника, Технология, НОВИНИ
TECHNOVATION 2023

03.05.2023 |

ELEVATE. INTEGRATE. ACCELERATE.

 

ЗА СЪБИТИЕТО

След успехa на първото издание на Technovation, списание „Мениджър“ подготвя второто през 2023 г. Технологичното събитие тази година ще дискутира как се развива секторът в България и по света, както и какво търсят инвеститорите и как се излиза на чужди пазари. Какви отношения ще развием с изкуствения интелект? Какво ни очаква от следващото поколение технологии? Как ще се развива финтех сцената? Кои са успешните примери за създаване на нови бизнес възможности чрез иновации?

В рамките на 4 дискусионни панела водещи мениджъри и експерти с признат авторитет ще дискутират как технологиите подобряват бизнес средата.

Аудитория: C-level представители/decision maker-и от технологични компании, както и други сектори – ритейл, търговия, тежка и лека индустрия, транспорт, здравеопазване; предприемачи; инвеститори; потребители със страст към технологиите.

Дистрибуция: събитието се записва, а видеа от отделните панели ще бъдат публикувани няколко дни след провеждането му в manager.bg, Facebook и LinkedIn.

 

Технологичното събитие тази година ще разгледа:

 • Как се развива секторът в България и по света, както и какво търсят инвеститорите и как се излиза на чужди пазари?
 • Какви отношения ще развием с изкуствения интелект?
 • Какво ни очаква от следващото поколение технологии?
 • Как ще се развива финтех сцената?
 • Кои са успешните примери за създаване на нови бизнес възможности чрез иновации?

 

ПРОГРАМА

 • Първи панел: Investments in tech: staying ahead
 • Втори панел: AI era: Hello, I am here
 • Трети панел: Fintech 2023: What’s coming?
 • Четвърти панел: Flying in the clouds

Детайли с темите, участниците в дискусиите и регистрационна форма за безплатно присъствие в залата, ще откриете тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Големи данни

Телекомуникации

Изкуствен интелект

Киберсигурност

5G

НАЙ-ДОБРИТЕ УЧИТЕЛСКИ ПРАКТИКИ ЗА ГОДИНАТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ В БЪЛГАРИЯ

By AI & ML, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, IoT, Софтуерно инженерство, Аудитория, Уеб разработка, В образованието, Мобилни приложения, За работещи, Блокчейн, За ИКТ професионалисти, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, Телекомуникации, НОВИНИ
НАЙ-ДОБРИТЕ УЧИТЕЛСКИ ПРАКТИКИ ЗА ГОДИНАТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ В БЪЛГАРИЯ

03.05.2023 |

Над 400 учители, директори и образователни експерти взеха участие в тазгодишното издание на образователното събитие “Добрите практики на фокус” на 29 и 30 април в София

Арт терапевтично студио за подобряване на емоционалните компетентности на учениците; проектно-базираното обучение за отбелязване празниците на различни етноси в училище и развиване на толерантност между учениците; ученическо портфолио по биология за развиване на научна грамотност, краткосрочна памет и мотивация; и взеобхватна училищна стратегия за екологично образование и развиване на осъзнатост за глобалните предизвикателства, свързани с климатичните промени. Това са образователните практики, които тази година бяха оценени най-високо в конкурса “Добрите практики на фокус”. За втора поредна година конкурсът събира, описва и популяризира добри примери от работата на учителите в България.

Отличията бяха връчени на 29 април в София по време на най-голямото образователно събитие със същото име, което събра над 400 учители, директори и образователни експерити за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век. 

Организатори на конкурса и финалното събитие “Добрите практики на фокус” са фондация “Заедно в час” и образователния сайт prepodavame.bg.

Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури от над 40 души. В критерия за избор те търсят практиките, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците. 

“Много често говорим какво не се случва в българските класни стаи, какво трябва да се промени и поправи. Това създава грешното впечатление, че не се случват смислени и вдъхновяващи неща. С “Добрите практики на фокус” искаме да покажем именно колко много ресурс и потенциал има в училищата в страната. Получихме много добри примери, които вярваме ще са полезни за учители от други училища – да намерят вдъхновение, да намерят съмишленици и да търсят нови възможности да бъдат още по-полезни на своите ученици.”

Освен награди на журито бяха връчени и награди на публиката и допълнителни специални награди на част от партньорите в събитието.

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, учители от цялата страна имаха възможност се включат и във важна дискусия за това как осигуряваме качествено образование на всички ученици с участието на Анелия Андреева от Националния инспекторат по образование, представители на Световната банка и образователни експерти. [очаквайте скоро запис от дискусията]

След дискусията участниците във форума черпиха от опита на д-р Рима Шор – ръководител на педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк. Тя вдъхнови присъстващите с лекция “Овластяване на учителите”, посветена на силата и въздействието на учителската работа [очаквайте скоро запис от лекцията]. Тя проведе и две практически работилници, свързани със стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и адаптирането на добри практики от други места. Работилниците се радваха на огромен интерес от страна на учителите и помогнаха на много преподаватели да си представят как могат да иновират повече в своята педагогическа практика.

Освен от международния гост учителите на форума учиха с преживяване още през практически работилници, подготвени от учители от София, Варна, Стаза Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево. 

Първият ден на събитието срещна учителите и с над 30 образователни организации и инициативи по време на специално образователно изложение. 

Още за събитието и пълен списък на отличените награди вижте тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

ЗАПОЧВА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА КОНКУРСА „ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО”

By Софтуерно инженерство, IoT, Уеб разработка, Аудитория, Мобилни приложения, В образованието, Блокчейн, За работещи, Големи данни, За ИКТ професионалисти, Технология, Микроелектроника, Киберсигурност, Изчисления, AI & ML, Телекомуникации, AR & VR, Дигитален маркетинг, Базови дигитални умения, Медийна грамотност, Роботика, 5G & WiFi, НОВИНИ
ЗАПОЧВА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА КОНКУРСА „ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО”

03.05.2023 |

По традиция кампанията и церемонията по награждаването ще се проведат под патронажа на Министъра на образованието и науката

От днес, 3 май 2023 г., започва регистрацията за участие в конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“ за 2023 г., организиран от БАИТ за четвърта поредна година.

Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на дигитално съдържание, връзката на училищата с бизнеса и подготовката за изграждане на STEM центрове. Конкурсът търси учителите – дигитални новатори, преподаващи от 1-ви до 12-ти клас.

Могат да участват всички учители, включително помощник-учители, обучаващи ученици от 1-ви до 12-ти клас по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на МОН. Всеки учител може да кандидатства или да бъде номиниран* в една или повече категории. (*При номинациите също се изисква попълването на всички полета на формуляра за кандидатстване, както и доказателствен материал в подкрепа на кандидатурата.)

Регистрацията в конкурса става чрез подаване на Формуляр за кандидатстване

Краен срок за регистрация: 26.05.2023 г. до 17:00 ч.

В подкрепа към кандидатурите:

Ще се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители във Facebook, LinkedIn, учебни платформи, получени по имeйл, резултати от тестове, видео материали, линкове към материали и видео материали.

Конкурсът ще определи носителите на отличия в следните 4 категории:

 1. Технологични иновации:
 • Приложение на ИКТ в цялостния обучителен процес – тестове, домашни, визуализация и примери;
 • Допълнителни технологични иновации – симулационни среди, автоматизация, генериране на уникални тестове с еднаква степен на трудност (оценяване и индивидуализиране), проверка за авторство;
 • Използване на специални технологични средства в извънкласната дейност – 3D принтери, системи за проектиране с компютър /CAD системи/, виртуална реалност и др.;
 • Принос за усвояване на материала (сравнение на резултати от тестове с предишни години).
 1. Качествено учебно съдържание:
 • Интерактивно представяне на съдържанието: ангажиране на учениците в провеждането и подготовката на учебния час;
 • Учене чрез забавление с платформа, базирана на игри и построяване на различни светове, която насърчава творчеството, сътрудничеството и решаването на проблеми /игри, викторини и други форми със състезателен елемент/;
 • Обратна връзка от родители , ученици и гостуващи лектори;
 • Многократно използване от други учители и/или училища.
 1. Практическа насоченост на преподаването по информационни технологии:
 • Участие на учители в НП „Бизнесът преподава“ (чрез актуализиране на знанията и запознаване с примери от практиката за повишаване на практическата насоченост на преподаването и/или използване на специалисти от практиката като помощник-учители, гостуващи лектори). Използване в учебния процес на практически примери и познания за нови технологии, придобити  по време на обучение във фирмите;
 • Други форми на сътрудничество с бизнеса с цел практическата насоченост на обучението в клас;
 • Извънкласни форми на сътрудничество с бизнеса – стажове, кръжоци и посещения във фирми.
 1. Принос за качествено изграждане на STEM център:
 • Подготовка за използване на STEM центъра в учебния процес;
 • Подготовка на атрактивно и интерактивно съдържание за извънкласната дейност/клубове;
 • Подготовка на учители за успешна работа с технологичните средства в STEM центъра;
 • Програми за формиране на интереса към STEM;
 • Програми за формиране на STEM умения.

Журито, което включва членовете на Управителния и Контролния съвети на БАИТ, ще отличи най-добрите кандидатури от 1-во до 3-то място във всяка от четирите категории.

Победителите ще бъдат отличени на официална церемония в ТехноМеджикЛенд на 27.06.2023 г.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Телекомуникации

Уеб разработка

Големи данни

Мобилни приложения

Дигитален маркетинг

Изкуствен интелект

Дигитални умения

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ИИ ПРОАКТИВНО, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ЗАПАЗВАТЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ

By За всички, За ИКТ професионалисти, Технология, AI & ML, Аудитория, НОВИНИ
ИЗПОЛЗВАЙТЕ ИИ ПРОАКТИВНО, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ЗАПАЗВАТЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ

02.05.2023 |

Нека направим така, че България да стане от онези икономики в света, които с помощта на ИИ увеличават производителността си и стават все по-конкурентоспособни. 

Този призив отправи председателят на УС на БАСКОМ и УС на БРАИТ Доброслав Димитров пред главните изпълнителни директори и техните екипи на холдинг “Стара планина”. Холдингът включва ключови компании, сред които М+С Хидравлик – хидравлични мотори и кормилни управления, Хидравлични елементи и системи АД – хидравлични цилиндри, Елхим Искра АД – акумулатори, стартерни и тягови батерии, Българска роза АД – етерични масла, Боряна АД – конфекция, плетени изделия и трикотаж, Фазан АД – производител на чорапи, Устрем АД – производство на резервни части. 

Доброслав Димитров бе поканен от председателя на АИКБ Васил Велев да запознае представителите на холдинга с новите възможности, които отваря пред бизнеса изкуственият интелект.
 

Той е множител на умения и производителност, увеличава капацитет и дава изпреварващо предимство на компаниите, които бързо успеят да намерят приложението му, разказа Доброслав Димитров. Той поясни как работи изкуственият интелект, как се обучава и какво може да очакваме в съвсем близко бъдеще от развитието на технологията. Не пропусна да засегне и важни социални предизвикателства, пред които ще се изправим много скоро – задълбочаване на пропастта между бизнесите и експертите, които прилагат изкуствен интелект и тези, които не го правят; изостряне на социалните неравенства в обществата и многобройни морални дилеми, които тази мощна технология поставя пред човека. 

От ключово значение е ние, хората, да запазим контрола си върху взимането на решенията. Изкуственият интелект може да има многобройни предложения как да оптимизираме  бизнеса си, например, но ние, собствениците и управителите на фирмите сме тези, които трябва да взимаме крайните решения, защото имаме целия контекст, обусловен от човешкия фактор, поясни още Доброслав Димитров.
 

“Ние тук в тази зала не може да направим нищо срещу това някой луд в някоя пещера да започне да разработва биологично оръжие с помощта на изкуствен интелект. Но може да направим така, че нашите компании да не започнат изведнъж да си губят договорите, защото други компании някъде по света вече са внедрили изкуствен интелект и благодарение на това предлагат по-добри условия и по-ниски цени”, каза още Доброслав Димитров.

 Той очерта конкретни сфери на приложение на изкуствения интелект в машиностроенето, ERP системите, управлението на базите данни и мн. др.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

WORDPRESS. МАТ, КОЙТО ХВЪРЛИ ИНТЕРНЕТ В ДЖАЗА

By Аудитория, За всички, За работещи, За ИКТ професионалисти, Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Медийна грамотност, 5G & WiFi, НОВИНИ
WORDPRESS. МАТ, КОЙТО ХВЪРЛИ ИНТЕРНЕТ В ДЖАЗА

02.05.2023 |

Историята на WordPress е любопитна и вълнуваща, тя е една от онези редки поредици от събития, които показват колко красив може да бъде животът онлайн и какви невероятни възможности създава

Днес различните езици за програмиране, платформи, библиотеки се множат по-бързо от всякога, ето защо е особено впечатляващо, че повече от 1/3 от сайтовете в днешния интернет се крепят… на една и съща технология. При това свързана с джаза.

WordPress се появи в точния момент, за да се превърне в начинанието, което позволи всеки да направи лесно и без да се задълбава своя добре направен сайт. Историята е особено интересна, Мат Муленвег създава платформата по неволя, държи на нейната независимост и обща достъпност, докато в същото време… успява да си натрупа сериозно състояние. И да остане един от най-позитивните герои във времената на повсеместния интернет. 

В джаза

WordPress се появи тъкмо навреме в момента, когато мрежата изведнъж стана достъпна, а сайтовете – готови да предлагат разнообразно съдържание. Платформата с отворен код обедини около себе си огромна общност. Благодарение на нея днес е по-лесно от всякога да имаш добре направен сайт, без да си програмист, дизайнер, или пък да имаш опит.

Много трудно човек може да си даде сметка какво значи 1/3 от днешния интернет. Различни източници дават разминаващи се данни, но това са приблизително 450 милиона уеб страници! Като през последните години не само броят, а и съотношението не спира да расте, WordPress добавя по 2% към „дела си“ от мрежата годишно, а според някои дори е подминал 40-те процента!

Днес основната база на проекта приютява 423 759 реда код, а тъй като програмистите работят на доброволни начала, до момента по него са положени 112 години в часове труд.

И всичко това започва съвършено случайно, от любопитството на едно хлапе.

2003-а, 19-годишният Мат Муленвег е първокурсник в Хюстънския университет. Решава да си направи блог и избира платформата b2/cafelog. Иска да покаже на състудентите си снимките, които е направил на екскурзия във Вашингтон. Блогът се казва Photomatt.net, а по-късно се превръща в просто Ma.tt.

По това време с помощта на b2/cafelog са направени едва 2000 сайта. Платформата далеч не е съвършена, на Мат му трябват минимални подобрения, така че да може да качи снимките си. Затова опитва да се свърже с хората, създали проекта… А днес всички ние, които ползваме WordPress, имаме огромния късмет, че удря на камък.

Създателят на платформата е изчезнал, а Мат решава да потърси съвет в един от популярните форуми за програмиране. „Софтуерната дилема на блога ми“, кръщава темата младежът и обяснява: „Софтуерът за логване в платформата, която ползвам, не е обновяван от месеци, а главният разработчик е изчезнал. Не мога да го намеря никъде, но се надявам, че поне е окей“.

Дните минават, отдолу се появява само един коментар. Някой си Майк Литъл пише: „Ако си сериозен в идеята да направим наследник на b2, би ми било интересно да се включа“.

Summertime 

И после, нещата просто се случват. Техният проект бавно, но сигурно започва да трупа последователи, за да се превърне в това, което е днес WordPress – платформата, която дава на всеки шанса да бъде представен в онлайн света.

Символично или не, официално проектът е създаден навръх първи април, датата се превръща в рожден ден на WordPress.

Хората не спират да предпочитат WordPress до днес, защото в базисния му вид няма нужда да умеете да програмирате. Системата е лесна, интуитивна, доказана от времето. Ако пък и програмирате поне малко, можете да доразвивате проекта си без граници. Разбира се, няма идеални решения, WordPress не винаги е най-добрият избор. Но определено е мит мнението, че е подходящ само за по-скромни проекти, и днес го ползват BBC America, Bloomberg Professional, TechCrunch и The New Yorker.

Но споменахме джаза… Какво ли общо има той с платформа за сайтове? Стилно решение на създателите, за което добре знаят феновете на WP, е всяка нова версия на платформата да бъде кръщавана на любим на програмистите джаз изпълнител. Първата официална версия от януари 2004-а носи името на Майлс Дейвис, а най-новата – от ноември 2022-а, е кръстена на пианиста Михаил Алперин – Миша. С излизането на всяка нова версия създателите на WordPress пускат и кратък плейлист с любимите им изпълнения на избрания джазмен.

„Технологиите са най-полезни тогава, когато събират хората“, казва Мат Муленвег. 

Но как той и съмишлениците му извървяват дългия път към успеха? Как той успява да се превърне в успешен предприемач, въпреки че става популярен с отворения код? Какви са вижданията на създателя на WordPress за бъдещето на мрежата и големите въпроси днес? Четете на сайта Дигитални истории.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Уеб разработка

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

ЖЕНИТЕ, КОИТО БЛЕСНАХА В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СВЯТ

By Аудитория, Технология, За всички, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Големи данни, Микроелектроника, Изчисления, Телекомуникации, Медийна грамотност, 5G & WiFi, IoT, НОВИНИ
ЖЕНИТЕ, КОИТО БЛЕСНАХА В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СВЯТ

02.05.2023 |

Техните истории са интересни и вдъхновяващи

Някои смятат, че жените не разбират от технологии. Това обаче далеч не е така и доказателство е фактът, че има много жени специалисти, които са доказали своята стойност в голямото разнообразие от професии. Представяме ви няколко от най-зашеметяващите дами, които са оставили името си в историята на програмирането:

Графиня Ада Лъвлейс

Чували ли сте за нея? Това е дъщерята на великия поет Джордж Байрон. И колкото и да е шокиращо, тя е била първия програмист в света. Родена е в Лондон през 1815 година. Като малка, Ада обичала да се свие в някой уединен ъгъл с писалка и тетрадка. Майка и се страхувала, че дъщеря й е наследила литературния талант на баща си и ще продължи неговото дело. Ада обаче въобще не се интересувала от поезията – тя била обсебена от идеята за самолета, който проектирала.

Когато е била на 17 години, Ада се запознала с математика Чарлз Бабидж, който е познат като изобретателя на първия компютър. Момичето е превело труда на Бабидж – „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“. Интересното е, че самия превод бил придружен с нейни лични обяснения от 52 страници, пише iskamdaznam.

Наред с други неща, тя описва алгоритъма за изчисляване на числата на Бернули за да ги разбере компютъра. Нейната изчислителна последователност може спокойно да се счита за първата компютърна програма. Много от идеите на момичето станали основа за развитието на съвременното програмиране. В нейните записки за първи път в света се споменават неща като „работна клетка“, „подпрограма“, „цикъл“.

Грейс Хопър

Като дете тя се славела с пословичното си любопитство. Така и си останала. Малката Грейс демонтира седем алармени часовници – с тези си действия доста озадачава майка си. Поради болестта на баща си, тя не искала да бъде поредната американска съпруга, която да не бъде нищо повече от домакиня. Достойната зестра обаче не била толкова важна, колкото доброто образование. Ето защо бащата избрал последното, което определило съдбата на дъщеря му. Талантливата Грейс Хопър бързо получила докторска степен в Йейл. Когато започнала Втората световна война, момичето отишло да служи във флота. През 1943 г. тя е прехвърлена в артилерийското компютърно бюро на Харвардския университет. Тя е сред първите програмисти на компютъра Марк I. Грейс Хопър е създала езика за програмиране COBOL, който все още е актуален. Първа използва термина „бъг“ в доклада си за грешка.

Мариса Майер

Майер счупва всички съществуващи стереотипи за женската интелигентност, ставайки главен изпълнителен директор на „Yahoo!“. Родена е в семейството на инженер и художник през 1975 г. в Уисконсин, САЩ. След като завършва магистратура в Станфорд, тя започва работа в Google, където става първата жена софтуерен инженер. По-късно тя работи от един отдел в друг, правейки уеб дизайн, занимавайки се с мениджмънт, маркетинг, обучение на персонал. В резултат неуморимата блондинка се оказва президент на отдела за разработка на IT продукти.

Мариса Майер се озовава в трудна ситуация, когато й предлагат длъжността на изпълнителен директор на Yahoo, защото била бременна. Известно е, че това не е предпоставка за развитието на кариера. Въпреки това, Мариса впечатлила борда на директорите. Ръководството на фирмата за миг не се усъмнило, че тя е тази, която ще изведе Yahoo от кризата. След като през 2017 г. напуска Yahoo, заедно със своя колега Мунос Торес тя създава Lumi Labs, който е технологичен бизнес инкубатор. Новата компания се базира в Пало Алто, Калифорния, а дейността и е фокусирана върху изкуствен интелект и потребителски медии. Тя дължи своята кариера преди всичко на характера си, който представлява невероятна „експлозивна смес“ от педантизъм и работохолизъм.

Прочетете още тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Дигитални умения

МАЙ В SOFTWARE UNIVERSITY

By Технология, Базови дигитални умения, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Аудитория, За всички, В образованието, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
МАЙ В SOFTWARE UNIVERSITY

02.05.2023 |

С удоволствие ви представяме новите модули и курсове, които стартират в SoftUni през май. 

Програмата на всеки един от тях е подбрана и разработена с оглед на най-търсените от работодателите умения. Технологиите, на които се наблягат в тях, са в унисон с най-съвременните тенденции.

 • На 2 май стартира обучението за напреднали “C++ Advanced” с лектор Дончо Ангелов: https://bit.ly/3mZhzVA
 • Новият курс „Containers and Cloud“ с лектор Мартин Градев ще ви запознае с най-добрите практики за създаване на контейнери с Docker: https://bit.ly/3oxLkNr
 • Курсът “MySQL“ с лектор Николай Банкин стартира на 10 май: https://bit.ly/40AS62v
 • С обучението “HTML & CSS” с лектор Константин Данков ще се научите да създавате съвременни уеб сайтове с HTML & CSS: https://bit.ly/3V3BP4R
 • Модулът “Algorithms with Java” с лектор Николай Банкин стартира на 22 май: https://bit.ly/43VJ96G
 • Модулът “Algorithms with C#” с лектор Атанас Атанасов стартира на 22 май: https://bit.ly/3LnfPPh
 • Модул “Microsoft Excel” с лектор Десислава Топузакова стартира на 25 май: https://bit.ly/43VP0ZN
 • Курс “Microsoft Excel Fundamentals” с лектор Десислава Топузакова стартира на 25 май: https://bit.ly/3Arbe8g

Можете да разгледате повече за курсовете и модулите от тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Програмиране

Дигитални умения

Уеб разработка

СОФТУЕРНИТЕ КОМПАНИИ ИМАТ КЛЮЧОВА РОЛЯ В БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

By Технология, AI & ML, Софтуерно инженерство, Аудитория, За всички, За ИКТ професионалисти, НОВИНИ
СОФТУЕРНИТЕ КОМПАНИИ ИМАТ КЛЮЧОВА РОЛЯ В БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

02.05.2023 |

Ако само преди шест месеца формулирахме мисия на БАСКОМ да преведем България и икономиката ѝ през революцията на дигиталната трансформация, то сега вече сме в коренно различна ситуация – налице е петата индустриална революция на изкуствения интелект. Буквално шест месеца ни делят от кардинална промяна на всички икономически, социални и обществени нива. Софтуерните компании ще имат ключова роля в бизнес трансформацията, предизвикана от изкуствения интелект, но и държавата трябва спешно да се събуди. Това послание отправи Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, по време на традиционната пролетна среща на софтуерните компании – членове на Асоциацията. Този път срещата се проведе в Благоевград.

Българската икономика е млада и често това ни поставя в неизгодна ситуация спрямо икономиките с дългогодишни традиции, но в момента заради революцията на изкуствения интелект имаме шанса всички да сме равни на стартовата линия. Но ако не направим кардинални промени – и на бизнес, и на държавно ниво, ще станем излишни.

 Софтуерните компании изразиха притеснение от продължаващата политическа нестабилност в държавата, от компрометирането на бюджетната рамка, от възможни нови посегателства върху данъчната система и от отдалечаването от еврозоната. Поемайки председателството на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), БАСКОМ ще продължи настоятелните усилия за участие на БРАИТ в националния диалог за тристранно сътрудничество. Експоненциалното развитие на изкуствения интелект ще изправи всички сфери на българската икономика пред редица напълно нови предизвикателства, които ще изискват адекватен технологичен отговор и светкавична адаптивност, ако искаме да запазим конкурентоспособност.

От БАСКОМ отчетоха напредък по основни приоритети на Асоциацията, свързани с достъпа до таланти. Благодарение на обединените усилия на сродните асоциации в ИКТ индустрията оптимизираната процедура за издаване на сини карти, чрез които се привличат висококвалифицирани специалисти от трети страни извън ЕС, вече е факт. По тази линия продължава и инициативата на БАСКОМ ITogether.BG за поддържане на активна комуникация с българските ИТ общности в чужбина с цел промотиране на Българи като добра дестинация за живот и ИТ кариера. 

Продължават и паралелните усилия на БАСКОМ за развитие на образованието в сферата на информационните технологии. Набира скорост инициативата на Асоциацията за проучване на успешните модели на съществуващите ИТ училища като ТУЕС и училищата в Бургас, Варна, Стара Загора и др. с цел мултиплицирането им в повече региони в страната до минимум 10 нови ИТ училища. 

По отношение на друг приоритет на Асоциацията – развитие на бизнеса чрез споделяне на опит и подобряване на средата – успешно стартира и инициативата на БАСКОМ – Business Tree. В динамично променящата се бизнес среда вследствие на инвазията на изкуствения интелект, дискусионният формат Business Tree ще бъде платформата за споделяне на актуален професионален опит на всички нива в софтуерната индустрия, както и платформа за комуникация с другите сектори на българската икономика.

Софтуерните компании от БАСКОМ проведоха и среща с ученици и студенти от Благоевград, представяйки различните роли в сектора, споделяйки опит от бизнес ежедневието и вдъхновяващия път на лекторите, цялостната нагласа и важните компетенции и умения, които се търсят от работодателите. „Започнете отрано, бъдете последователни, отделяйте поне 8 часа на ден за програмиране. В ИТ сектора вие не работите, вие сте създатели. Ученето в този сектор е за цял живот. Изкуственият интелект се използва за множител на възможности и за спестяване на време. Той задължава програмиста да развие в себе си поглед върху голямата картина и да не се фокусира само върху кода, а върху крайния продукт и конкретните нужди на клиента, които се решават“. Това бяха само част от посланията, които софтуерният сектор отправи към младите таланти.

Кога и в кой етап от образованието да се започне работа и как да се съчетаят успешно двете, как да избереш правилната за теб роля и фирма, какви хора ще се търсят и как фирмите ще развиват силните им страни, какви умения са потребни, какви са видовете професии в ИТ индустрията, ще замени ли изкуственият интелект програмистите – това бяха част от въпросите в дискусията. Срещата се проведе в Американския университет в Благоевград и в нея се включиха както студенти, така и ученици с профилирана ИТ подготовка, както и техни преподаватели.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Изкуствен интелект

Дигитални умения

ПО-МАЛКОТО ОГРАНИЧЕНИЯ В ПРЕПОДАВАНЕТО ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ПО-КАЧЕСТВЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

By Роботика, Софтуерно инженерство, Уеб разработка, Мобилни приложения, Телекомуникации, Дигитален маркетинг, Медийна грамотност, Аудитория, За деца, Технология, В образованието, Базови дигитални умения, НОВИНИ
ПО-МАЛКОТО ОГРАНИЧЕНИЯ В ПРЕПОДАВАНЕТО ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ПО-КАЧЕСТВЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

02.05.2023 |

Време е да се помисли за диференцирано заплащане, за да се задържат добрите учители по приоритетните дисциплини

Рамките, които са заложени от МОН, са препъникамъкът в съвременното обучение на млади кадри. Невъзможността да имаме правото да реализираме по-нов и истински полезен подход в процесите на обучение. Трябва да се дава свобода. Директорът да има възможност да възлага часове на хора от бизнеса, които в рамките на 4-5 часа да могат да идват и да преподават. Това със сигурност ще мотивира учениците, ще им даде и друга гледна точка, ще мотивира и преподавателите, което от своя страна ще вдигне нивото и ще доведе до по-качествено образование в държаватa. 

Около това мнение се обединиха преподаватели от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи – гр. Варна и Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – гр. Стара Загора на провелата се поредна среща-дискусия, която БАСКОМ организира с ИТ училища в България. На срещите някои от най-успешните технологични училища представят и обменят добри практики от своите модели на обучение с цел да се проучи опитът им и да се мултиплицира и в други градове от страната. Модератор на срещата бе Иван Русев – част от работната групата на БАСКОМ, която се занимава с проблемите на образованието.

И двете училища във Варна и Стара Загора са създадени преди по-малко от три години, а вече са утвърден притегателен център за младежите от съответните региони. Инж. Вяра Дукова, директор на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи – гр. Варна, сподели че учебният план е ключов за всяка гимназия. „Основното нещо, на което залагаме е във факултативните часове децата да изучават математика. Смятаме, че нито един инженер или програмист не би бил успешен, ако няма добро ниво на познание на математика. Идеята на ученическото образование е да се постига трайно знание в нещо, а не препускане в материал, който учениците не могат да разберат и усвоят. За нас е важно да изградим фундаменти, които после бизнесът или университетът ще надгради“. 

Инж. Дукова е категорична, че днешните деца са много различни във възприятията си и следва да се намери подход и език към тях. „Опитахме се да изградим модел, при който университетски преподаватели да влизат в часовете на гимназиално ниво. Това не беше успешна практика, защото университетският преподавател изнася едно знание, докато ученикът следва да бъде научен. Необходими са много повече примери и работа с децата на гимназиално ниво“, казва още тя. 

Камелия Крумова, директор на ПГКНМА “проф. Минко Балкански” – гр. Стара Загора

Проблемът с кадрите е другата голяма тема, която бе застъпена в срещата.

„Много е трудно да намериш преподаватели, които да покриват изискванията и едновременно с това да успееш да ги задържиш. Често те идват при нас за определен период, ние влагаме ресурси в тяхното образование и не след дълго ИТ индустрията ги поглъща. Преподаването не е просто работа, то е кауза и не е за всеки“, разказа Камелия Крумова, директор на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – гр. Стара Загора. Камелия Крумова допълни, че имаме множество кандидатури за учители от хора от други сектори, например банковия, които някога са придобили педагогическа правоспособност и са решили след години да се пробват като учители. Необходимо е да се намери механизъм тези хора да бъдат подкрепени, например знанията им да бъдат актуализирани и оценени, защото като цяло се подхожда с недоверие, а сред тези кандидати може да има много стойностни педагози с нереализиран потенциал. Като съвет към бъдещите технологични училища в други градове г-жа Крумова подчерта, че е безусловно важно на първо място да може да се разчита на ядро от страхотни преподаватели, както и на сериозната подкрепа на местната власт – формулата за успех на училището в гр. Стара Загора.

Доброслав Димитров постави темата за това колко време отнема на учителите да подготвят своите материали и какво голямо усилие е това. „Аз самият съм съосновател на академия за обучение на програмисти, която развивам вече 10 години и знам колко трудоемък процес е. Смело мога да кажа, че от два месеца сме много по-продуктивни благодарение на инстуремните, базирани на изкуствен интелект, които внедрихме. Това е един колосален преход, който може да реши в голям процент проблемите със създаване на съдържание или на цялостен курс. Изкуственият интелект би помогнал на учителите например да измислят конкретни задачи или курсови работи за всеки един ученик така, че да са му интересни и да са персонализирани спрямо неговото ниво на знание и разбиране. С помощта на тези инструменти могат да се подготвят добри материали и цялостният процес на преподаване да бъде подобрен. Това освобождава творчески ресурс, който би могъл да бъде насочен към учениците. Прилагането на изкуствения интелект прави така, че новите джуниъри да са на ниво мидлевъл и това вече се случва“, сподели Доброслав Димитров. 

Участниците в дискусията бяха единодушни, че поне два пъти в годината директорите на ИТ училища, заедно с представители на МОН и бизнеса, имат нужда да се срещат, за да обменят информация и да споделят казуси, които могат да намерят своето решение, именно през такива разговори. Те отново подчертаха важността на това възможно най-скоро да има редовно правителство и министър на образованието, който да адресира всички посочени проблеми.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

 Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Изкуствен интелект

DIGITALK CONFERENCE – ЗА ХОРА, КОИТО ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА С РЕВОЛЮЦИОННИ ИДЕИ

By Киберсигурност, Дигитален маркетинг, AI & ML, Аудитория, AR & VR, За всички, Роботика, За работещи, Софтуерно инженерство, За ИКТ професионалисти, Уеб разработка, Мобилни приложения, Блокчейн, Големи данни, Изчисления, Технология, Телекомуникации, НОВИНИ
DIGITALK CONFERENCE - ЗА ХОРА, КОИТО ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА С РЕВОЛЮЦИОННИ ИДЕИ

28.04.2023 |

Sofia Event Center & ONLINE

18 May 2023

 

1 ДЕН, ИЗПЪЛНЕН С ЦЕННО СЪДЪРЖАНИЕ

40+ ЛЕКТОРИ

1000+ ПОСЕТИТЕЛИ НА МЯСТО & ОНЛАЙН

НЕОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ ПРИ ПОИСКВАНЕ

 

В изданието си през 2023 г. Digitalk ще представи хората, иновациите и технологичните пробиви, които ще движат напред човечеството и бизнеса. Амбициозните компании няма да се опитват да изградят мост към миналото, а вместо това ще прегърнат прекъсването и ще използват своите инвестиции и най-добри идеи, за да проектират ново бъдеще.

КЛЮЧОВИ ТЕМИ

Страхотните причини да присъствате

 • Пробивни бизнес модели и идеи
 • Издигане на местната екосистема
 • Възходът на инвестициите с идеална цел
 • Трансформиращата сила на технологиите, свързани с климата
 • Промяна на приоритетите на VC: Фокусът на новия цикъл
 • Следващата ера за стартиращите предприятия: от растеж към рентабилност

НЕВЕРОЯТНИТЕ ЛЕКТОРИ, ПРОГРАМА И БИЛЕТИ – ТУК

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Мобилни приложения

Телекомуникации

Изкуствен интелект

Киберсигурност

КАК СЕ РАЗВИВАТ ТАЛАНТИ – АКАДЕМИЯ TBS

By Телекомуникации, AI & ML, IoT, AR & VR, Аудитория, Роботика, За всички, Софтуерно инженерство, В образованието, Уеб разработка, За работещи, Мобилни приложения, За ИКТ професионалисти, Блокчейн, Големи данни, Микроелектроника, Технология, Изчисления, Киберсигурност, НОВИНИ
КАК СЕ РАЗВИВАТ ТАЛАНТИ - АКАДЕМИЯ TBS

28.04.2023 |

Недостигът на кадри в IT сектора е неоспорим факт. Правилният път за отстраняването му е многопластов и динамичен, точно както самия бранш. „TBS Академия“ е създадена с ясна мисия – да предложи най-доброто практическо и персонализирано обучение в сферата на ИТ инфраструктура.

Създадена през 2021 г., „TBS Академия“ успява да обучи общо 40 специалисти, 21 от тях вече работят в компанията, като сами са избрали отдела, в който искат да се развиват. Изцяло безплатна, Академията дава възможност на всеки с интерес в сферата не само да добие знания, но и да получи шанс за бъдещо кариерно развитие в TBS след успешно приключване на обучението. В основата ѝ са устремът на преподавателския екип и ясното съзнание за една цялостна трансформация на учещите се. Академията набира популярност, като стартира с 25 кандидати през 2021, чийто брой значително нараства на 122 за последното обучение.

Новият, по-амбициозен етап в историята на Академията, поощрен от големия ѝ успех, е разширяването ѝ в други балкански страни по същия модел, като TBS офисите ще се превръщат в своеобразни образователни хъбове. Актуална, различна и практически насочена, Академията успешно съчетава амбицията и хъса за знания с нуждата от добре обучени IT кадри.

За Академията

Обучението започва с тримесечна технологично насочена теоретична част, която обхваща основите на съвременната ИТ инфраструктура. След успешно приключване на първия етап се преминава към платен тримесечен практически стаж, по време на който курсистите получават възможност да се включват в реални текущи проекти на компанията. За голяма част от тях финалната стъпка е да започнат работа в TBS, която ги напътства в цялостното им кариерно развитие.

След придобиване на практически опит новите експерти се насърчават да се явят на финансиран от компанията международно признат сертификационен изпит. За целта е изграден собствен сертификационен център към Академията, част от мрежата на Pearson VUE, разположен в офиса на TBS в