Skip to main content

Какво ново

Дигиталната среда се развива бързо, както и новините около нея.
В този раздел можете да намерите най-актуалната информация в дигиталния сектор, както и предстоящи събития.

Разделът Новини подчертава ключови актуализации за дигитални умения, като нови инициативи и проекти, които се въвеждат, развитие на политиката в цифровия дневен ред, цифрови тенденции и т.н.

Разделът Събития показва предстоящи събития, свързани с цифрови умения и работни места, както на ниво ЕС, така и на национално.

Бъди в течение с най-новото около цифровия преход.

Новини

Европейски награди за цифрови умения 2024: Приемат се кандидатури!

By НОВИНИ
Европейски награди за цифрови умения 2024: Приемат се кандидатури!

26.03.2024 |

С цел да се отбележат изключителните постижения на проекти и инициативи, насочени кьм преодоляване на недостига на цифрови умения в Европа, „Европейските награди за цифрови умения за 2024 г.“ (EDSA24) са официално отворени за кандидатстване.

Въз основа на огромния успех на миналогодишното издание, в което участваха 330 участници в пет различни категории, „Европейската комисия и Платформата за цифрови умения и работни места“ с радост обявяват началото на (EDSA24). Този престижен проект има за цел да отличи и отбележи изключителните усилия на организациите в цяла Европа, които са се ангажирали с подобряване на цифровите умения чрез своите иновативни проекти, програми и инициативи. Предстоящото издание обещава да издигне това признание до безпрецедентни висоти.

По-долу са описани категориите за тазгодишното издание на конкурса:
 • Digital Upskilling @ Work: Инициативи, посветени на подобряването на цифровите умения и преквалификацията на специалисти в различни сектори, включително МСП, с акцент врху улесняването на намирането на работа за специалисти в областта на ИКТ на всички нива.
 • Цифрови умения за образованието: Проекти, насочени кьм повишаване на цифровите умения на преподаватели, ученици, институции за професионално образование и обучение (ПОО) и училищни администрации.
 • Включване в цифровия свят: Усилията, насочени кьм осигуряване на цифрово обучение и насърчаване на медийната грамотност сред маргинализирани общности, включително, но не само, етнически малцинства, мигранти, хора с увреждания, изолирани възрастни хора, деца и други рискови групи.
 • Жените в кариерата в областта на ИКТ: Инициативи, насочени кьм увеличаване на представителството на жените в професиите в областта на ИКТ, предлагане на възможности за повишаване на цифровите умения на жените на работното място и вдъхновяване на младите жени да се насочат кьм кариера в областта на ИКТ.
 • Умения в областта на киберсигурността: Програми, предназначени за развиване на умения за киберсигурност сред гражданите и МСП. които да осигурят стабилна защита срещу цифрови заплахи.

Кандидатстването е отворено до 2 април 2024 г.

Всички организации – публични, частни, академични, изследователски или обучителни центрове, училища, МСП, големи корпорации, финансирани от ЕС консорциуми за проекти, публични администрации, НПО или граждански инициативи – които са започнали или приключили проекти или инициативи, насочени кым насърчаване на усвояването на цифрови умения в една от петте категории за награди, се насърчават да кандидатстват за разглеждане.

За тези, които не са сигурни в допустимостта на своите проекти, екипьт на платформата за цифрови умения и работни места е на разположение за съдействие на адрес: info@digitalskillsjobs.eu.

Готови ли сте да осветите цифровите постижения на Европа? Научете повече за новото издание и попълнете онлайн формуляра за кандидатстване: https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/ready-showcase-europes-prowess-digital-skills-european-digital-skills-awards-2024-are.

За финалистите и победителите в новото издание наградата се състои от:
 • Споменаване и присьствие на онлайн сбитието, на което ще бъдат обявени финалистите;
 • Покана за участие на победителите в церемонията по награждаването в Брюксел (пьтните и квартирните разходи се поемат от организаторите). Това ще бъде сщо така възможност за победителите да се срещнат с представители на Европейската комисия и членове на националните коалиции;
 • Публикуване на инициативата/проекта в платформата „Цифрови умения и работни места“, включително популяризиране в профилите на @DigitalSkillsEU в социалните медии;
 •   Трофей и сертификат

Официалната документация е достьпна тук: https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/european-digital-skills-awards-2024-0

Нека спечелят най-добрите проекти за цифрови умения!

 

За платформата за цифрови умения и работни места

Платформата за цифрови умения и работни места (DSJP) е домьт на инициативите за цифрови умения и работни места в Европа и сърцето на Общността за цифрови умения и работни места. Създадена като една от инициативите, стартирани в рамките на програмата „Механизьм за сворзване на Европа“, платформата допринася за програмата „Цифрова Европа“ – амбициозна програма на ЕС, която се стреми да направи Европа по-конкурентоспособна в световната цифрова икономика чрез изграждане на цифров капацитет и осигуряване на широко използване на цифровите технологии в целия ЕС. Платформата се стреми да повиши цифровите компетентности на европейското общество и работната сила и предлага широк спектьр от обучения и подкрепа за кариерно развитие, преглед на добри практики, експертни сьвети, възможности за финансиране и финансови инструменти, новини, събития и много други за налагане цифровите умения в Европа.

Информация за контакт: За повече информация, моля, свържете се с:

Екипът на DSJP: info@digitalskillsjobs.eu

Контакт с медиите: За повече информация, моля, свържете се с: info@digitalskillsjobs.eu

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

HackTheBusiness – Регистрацията е отворена!

By НОВИНИ
HackTheBusiness - Регистрацията е отворена!

13.03.2024 |

Какво е предизвикателството?

HackTheBusiness предлага предизвикателство по предприемачество, специално адаптирано за млади умове, които са жадни да изследват огромния потенциал на Устойчивостта.

Предизвикателството е да се предложи новаторска бизнес идея, която да навигира устойчивия пейзаж и да открие нови граници в екологичната индустрия, свързана с агро-хранителната, строителната, производствената и цифровите и креативните индустрии.

Участниците се насърчават да мислят критично, творчески и устойчиво, с цел да се адресират екологичните проблеми и да допринесат за по-екосъзнателно и устойчиво бъдеще в тези ключови сектори!

Кой може да участва?

Ако сте на възраст между 18 и 40 години, базирани в Европа, със страст към иновациите и устойчивостта – присъединете се!

Състезанието HackTheBusiness е насочено към ярки умове, включително студенти, нови стартиращи предприемачи и изследователи, които искат да придобият предприемачески умения и да изследват своя потенциал.

Състезателите могат да участват индивидуално или в отбори от до 4 члена.

За Състезанието

Финалът на HackTheBusiness ще се състои в Иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк в София, България на 26-ти и 27-ми март 2024 г.

Вие и вашият отбор ще имате възможността да се представите, за да участвате в програмата за бизнес ускорение на ENTREPRENEDU, където вашата устойчива идея има голям потенциал да донесе реални промени в света, с помощта на менторите на ENTREPRENEDU.

Трябва да се регистрирате до 18-ти март!

КАНДИДАТСТВАЙТЕ СЕГА

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Честит 8 март, Международен ден на жената!

By НОВИНИ
Честит 8 март, Международен ден на жената!

08.03.2024 |

Честит 8-ми Март!

Това е денят, в който отбелязваме значимата роля на жената в обществото. Все пак без приноса на жената, светът, какъвто го познаваме, нямаше да бъде същият. Нека да се възхитим на силата, упоритостта, таланта и грацията, с които жената постига своите цели.

Днес искаме да припомним за едни от най-влиятелните дами в технологичния свят.

Да започнем с известната Ада Лъвлейс, родена на 10 декември 1815 г. в Лондон, тя е  първият програмист в историята. Ада е разработила алгоритъм за изчисления на машина, който се смята за прародител на съвременното програмиране. Програмният език „Ада“ е наречен в чест на нея. В допълнение към своите работи в областта на компютърните науки, Ловлейс също е известна със своите преводи и коментари на научни трудове, както и с публикуването на много статии и есета по различни теми.

Следва великата Хеди Ламар, родена на 9 ноември 1914 г. във Виена. Тя е смятана за „Най-красивата жена в Европа“. Освен екзотичния си външен вид и актьорски умения тя е била и велик изобретател. Хеди разработва технология за честотното разпръскване, която се използва в днешния свят за подобряване на сигнала на безжични комуникации и Wi-Fi мрежи.

Интересен факт е че тя се премества от Германия в Съединените щати и променя сценичното си име. След избухването на Втората световна война, Хеди решила да служи на новата си родина. Тя е назначена за изпълнението на облигации в отбраната.

Маргарет Хамилтън родена на 17 август 1936 г. e американски информатик, системен инженер и предприемач. Тя е известна с работата си в NASA и е отговорна за разработването на софтуер, който е помогнал за успешното пристигане на човека на Луната през 1969 г.

Преди са работи в NASA, тя е участвала в производство на мюзикълите „Майкъл“ и „Рей“, като актриса в Манхатън. Това разнообразие в кариерата й показва, че талантът й и интересите са простирали от актьорство до технологии и компютърни науки.

Джини Ромети родена на 29 Юли през 1957 г. е първата жена, която е станала изпълнителен директор на IBM в историята на компанията. Тя е една от най-влиятелните жени в технологичната индустрия и е известна с ръководенето си на гиганта IBM през период на значителни промени и иновации.

Като за финал нека обърнем внимание към едно значимо и уникално постижение в българската история. Това постижение принадлежи на Райна Касабова, българката, която остава запомнена в историята като първата жена в света, която участва в боен полет. През времето на Балканската война (1912 – 1913 г.), Райна Касабова, на 15 години, доброволно работи в полева болница край Одрин. На 30 октомври 1913 г., тя взема участие в боен полет със самолет „Воазен“, под командването на подпоручик Стефан Калинов. Така Райна Касабова вписва своето име в световната история като първата жена-пионерка в авиацията.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

The Women and Girls in Science 2024 (WGS24) challenge

By НОВИНИ
The Women and Girls in Science 2024 (WGS24) challenge

01.03.2024 |

Предизвикателството за Жени и Момичета в Науката 2024 (WGS24), организирано от Организацията на НАТО за наука и технологии (STO), е събитие за жени студентки и начинаещи изследователки до 30 години. Целта на предизвикателството WGS24 е да вдъхнови млади жени да следват в областите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) и да донесе повече разнообразие в тези дисциплини. Предизвикателството стартира на 8 февруари 2024 г., в чест на Деня на Организацията на обединените нации за жени и момичета в науката 2024 г. (11 февруари 2024 г.), с призив за изследователски предложения. Избраните кандидати ще вземат участие в финала на предизвикателството в Штаб-квартирата на НАТО (Брюксел, Белгия) на 30 май 2024 г.

 

Предизвикателство WGS24:

 • Обхват: Участниците ще бъдат помолени да представят кратко изследователско предложение, вдъхновено от следния въпрос: Каква изследователска идея бихте искали НАТО да реализира през следващите пет години? Предложенията трябва да засягат поне една от следните области на фокус на НАТО в областта на науката и технологиите: сигурността на енергията, изменението на климата, човешката сигурност, обществената устойчивост. Идеите могат да имат за цел решаването на съществуващ проблем или да предотвратят неговото развитие.
 • Аудитория: Това предизвикателство е насочено към млади жени студентки (бакалавър, магистър, доктор) и начинаещи изследователки до 30 години, които са граждани на държавите-членки на НАТО.
 • Описание: Състезанието ще се проведе по следния начин:

 

o Призив за изследователски предложения: Предизвикателството започва с призив за предложения. Участниците са поканени да попълнят Google формуляра на английски до 21 април 2024 г., 23:59 CET, обхващайки своите визионерски идеи в 1,300 думи.

 

o Процес на подбор на кандидати: След фазата на подаване, нашите експерти ще подберат дванадесетте най-добри (12) кандидатури на базата на критерии като новизна, актуалност, съгласуваност, осъществимост и потенциално положително въздействие върху обществото. Избраните кандидати ще получат покана за финала в Штаб-квартирата на НАТО, за да представят лично своите препоръки.

 

o Финал WGS24: Финалът ще се проведе на четвъртък, 30 май 2024 г., в Штаб-квартирата на НАТО. На всеки участник ще бъде отделено по 10 минути, за да представи своята идея, следвана от 5-минутна сесия за въпроси и отговори. Победителите ще бъдат определени от жури от експерти на STO.

o Награда: Най-добрите три участници ще бъдат наградени с пътуване до Центъра на НАТО за морско изследване и експериментиране (CMRE) – лаборатория за научни изследвания и експерименти от световен клас, намираща се в Ла Специя, Италия.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инжинерство

Дигитални умения

С навлизането на изкуствения интелект учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори

By НОВИНИ
С навлизането на изкуствения интелект учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори

01.03.2024 |

С навлизането на изкуствения интелект (ИИ) в сферата на образованието учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори, коментира за БТА Красимир Стоев, специалист по обучение по софтуерни технологии, който бе лектор на семинар за директори и учители от Варна как да работят с Chat GPT. Основен организатор на срещата бе Центърът за творческо обучение в партньорство с Регионалното управление на образованието в крайморския град.

Изкуственият интелект е асистент – и на учителите и на учениците, дали той бъде използван в услуга или във вреда, зависи от потребителя, посочи Стоев. Според него големите страхове, че ИИ ще завладее света, не са оправдани, тъй като той не е автономна единица и няма как да даде непоискано съдържание. Учителите трябва да насърчават и навигират употребата на изкуствения интелект, за да може учениците да получават най-доброто, каза още Стоев. Той уточни, че преди няколко дни МОН е дало насоки за насърчаване употребата на ИИ в образователната система, които ще бъдат разпространени до всички директори и учители. Самият Стоев е участвал в работната група, която е разработила насоките и уточни, че те предвиждат преподавателите да ползват ИИ за генериране на съдържание, създаване на задачи, на контролни, както и за проверката им. Това ще облекчи огромния ежедневен товар, който пречи на учителите да обръщат индивидуално внимание на учениците си, каза още Стоев.

На въпрос как преподавателите ще „хващат“ децата, че домашните им са направени от ИИ, особено по точните науки, експертът посочи, че е необходимо да се промени начинът на изпитване. В новата реалност подходите трябва да се променят, целта на учителите не бива да е да видят правилно решени задачи, а правилно развити умения, защото задачите са всъщност средство за повишаване експертизата на децата, посочи Стоев. Той бе категоричен, че на съвременното дигитално поколение трябва да се дава информация по адекватен начин. Стоев допълни, че като преподавател е искал от ИИ да му генерира урок по биология за пчелите и е получил разказ как насекомите имат вградена GPS-система и така намират кошерите, как тагват и лайкват цветове и аромати. Изкуственият интелект използва думи, които на младите хора са им понятни и интересни и от това може да се възползва всеки учител, обясни експертът. Той допълни, че възможностите на ИИ могат да се използват по всеки учебен предмет, включително по физическо и рисуване.

Според Стоев в бъдеще учителите ще имат задачата да дават на учениците си т.нар. меки умения – да им предават опит, ценни съвети, да ги мотивират и насърчават, да ги учат на дисциплина. Позицията на експерта беше, че ИИ би могъл да се ползва активно от децата след 5-и клас, като дотогава те трябва да си изграждат умения за дебатиране, за излагане на мнението си с аргументи. Пред учителите обаче няма пречки да бъдат добри потребители на ИИ, могат да го ползват и тези в детските градини, за да генерират игри, обобщи Стоев.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

ЗАВРЪЩА СЕ АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ

By НОВИНИ
ЗАВРЪЩА СЕ АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ

01.03.2024 |

Четвъртото издание на младежкия научен фестивал „АЛО, КОСМОС | Говори България” се завръща на 25-ти юни в София Тех Парк под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Фестивалът запазва фокуса си върху изследването на космоса и STEAM областите и продължава да бъде вдъхновяващо образователно събитие за деца на всякаква възраст, техните родители и учители.

Тази година АЛО, КОСМОС отново ще бъде изпълнен с разнообразни активности, разпалващи въображението и мечтите за изследване на Вселената и отвъд нея. Подготвили сме безброй изумителни занимания за малки и големи, сред които чат на живо с астронавт от НАСА, завладяващи научни работилници, интерактивни изложби, провокиращи мисълта лекции и атрактивни демонстрации.

Тазгодишното издание ще се фокусира повече и върху A-то в STEAM, а именно ARTS, като програмата ще включи множество артистични занимания, сред които работилници за виртуална реалност и генериране на изображения чрез изкуствен интелект, рисуване, изложби и много други. Всичко това, за да отворим погледа на децата на България към изкуството и естетиката, които играят жизненоважна роля във всяка област, включително и в космическите науки.

Докато се подготвяме за нашето четвърто издание, се стремим към още по-забележително събитие, което да събере преподаватели, професионалисти от индустрията, научни експерти и най-вече – бъдещото поколение иноватори, астронавти, нобелови лауреати и мечтатели!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Официално обръщение от генералния секретар на ОИСР за присъединяването на България

By НОВИНИ
Официално обръщение от генералния секретар на ОИСР за присъединяването на България

dd.mm.2023

Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР, се обърна към аудиторията на форума OECD ACCESSION FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA, акцентирайки върху критичната роля на развитието на уменията за икономическото бъдеще на страната. Ето резюме на ключовите точки от неговото изказване:


▪️ Растеж и интеграция:

През последните две десетилетия в България се наблюдава стабилен икономически растеж и интеграция в глобалните вериги за създаване на стойност, което доведе до увеличаване на доходите на глава от населението от 30% от средните доходи в ОИСР през 2000 г. до над 50% днес. Този растеж беше подкрепен от стабилни макроикономически условия, стабилни публични финанси и стабилна финансова система.

▪️ Забавяне на икономическата конвергенция:

Въпреки тези постижения икономическата конвергенция с по-напредналите икономики се забави, особено след световната финансова криза. Развитието и повишаването на квалификацията на работната сила в България се счита за основен фактор за преодоляване на това забавяне, повишаване на производителността и насърчаване на икономическия растеж.

▪️ Умения и резултати на пазара на труда:

По-високите нива на умения се свързват с по-добри резултати на пазара на труда, включително по-високи доходи, по-добро здраве и благосъстояние, както и по-голяма гражданска и социална ангажираност. Въпреки това България е изправена пред предизвикателства, като например високия процент ученици, които не постигат добри резултати в ключови области (38,3 % по четене, математика и природни науки), в сравнение със средния процент за ОИСР от 16,4 %.

▪️ План за действие в областта на уменията:

ОИСР, в сътрудничество с Европейската комисия, помага на България в разработването на План за действие за умения. Този план има за цел да подобри уменията на младите хора и възрастните, да гарантира ефективното използване на уменията и да подобри управлението на системата за умения. Той ще се съсредоточи върху подобряването на прехода от образование към работа, адресирането на недостига на висококвалифицирани работници и подобряването на цифровите умения сред българите.

▪️ Справяне с промените на пазара на труда:

Тъй като пазарът на труда се развива, особено с цифровата трансформация, е необходимо работниците да придобият умения за адаптиране. Националната стратегия за изкуствен интелект на България и Планът за действие в областта на уменията имат за цел да укрепят свързаните с тях умения и да подкрепят ученето през целия живот.

▪️ Оползотворяване на неизползвания потенциал:

С намаляването на населението в трудоспособна възраст България трябва да оползотвори неизползвания трудов потенциал и да задържи талантите. Планът включва стимули за търсещите работа, възможности за повишаване на квалификацията и мерки за насърчаване на имиграцията на квалифицирани кадри.

▪️ Процес на присъединяване към ОИСР:

Корман подчерта, че процесът на присъединяване към ОИСР е трансформиращо пътуване за България, насочено към разработване на цялостна програма за реформи в различни области на политиката. Очаква се този процес да доведе до препоръки за подобряване на стандартите и възприемане на най-добрите практики за устойчив растеж.

В заключение, инвестирането в развитието на уменията е от решаващо значение за България, за да отговори на настоящите и бъдещите нужди на работодателите, да повиши доходите и да гарантира, че всички българи могат да се възползват от икономическите и обществените възможности.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Проведе се първият по рода си Форум на уменията

By НОВИНИ
Проведе се първият по рода си Форум на уменията

20.02.2024 |

Изграждането на умения на бъдещето за пазара на труда на фона на съвременни тенденции като демографски промени, развитие на изкуствения интелект, реиндустриализация и мобилност на населението обсъдиха представители на правителството, бизнеса, академичния и неправителствения сектор по време на форума OECD ACCESSION FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA, който организирахме съвместно с Дипломатически институт и с подкрепата на Министерство на труда и социалната политика и Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (UNHCR Bulgaria). Събитието имаше за цел да постави темата за уменията като ключова в процеса на присъединяване на България към ОИСР/OECD.

В откриването на форума, модерирано от директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова и президента на ДНК Гергана Паси, се включиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. Чрез видео обръщение форума приветства и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Те се обединиха около важността на присъединяването на България към ОИСР като основен външнополитически приоритет на страната ни, който би дал достъп до най-ефективните съвременни стандарти на публично управление. Беше поставен акцент върху изграждането на умения като инструмент за преодоляване на социалните неравенства и по-активно включване на всички демографски групи в демократичния процес.

Последва панел, посветен на напредъка в присъединителния процес на трите държави кандидати за ОИСР от Югоизточна Европа – България, Румъния и Хърватия. Панелът беше модериран от посланик Бисерка Бенишева, директор по европейските въпроси в „ПанЕвропа-България“, с участието на посланик Генка Георгиева, генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, г-жа Рина Етерович Горета, координатор по присъединяването на Хърватия към ОИСР, Н.Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в България, и г-жа Гандия Робъртсън, референт за присъединяването на България, Хърватия и Перу в ОИСР. Те изведоха на преден план приликите на присъединителния процес към ОИСР с присъединяването към ЕС и как добрите практики и уроци от процеса на европейска интеграция на трите държави могат да бъдат използвани и за напредък по членството в ОИСР.

Във форума онлайн се включи и Тамар Фридман Уилсън от Центъра по уменията на ОИСР (OECD Education and Skills), която представи изключително богат доклад с оценка и препоръки на ОИСР за нивото на умения на българското население. Тя отбеляза, че когато става въпрос за умения, те не се ограничават само до технически или професионални такива, но и когнитивни, метакогнитивни, социални, емоционални, дигитални. Изграждането на стратегическа рамка за насърчаването на съвкупността от всички тях може да донесе просперитет на българите в следващите десетилетия.

Вижте презентацията от доклада с оценка и препоръки на ОИСР – ТУК.

Специален фокус в рамките на форума беше поставен върху две мегатенденции на настоящето – демографските промени през призмата на политиката и науката, както и дигитализацията и използването на изкуствения интелект в образователния процес.

По темата за демографията с изказвания се включиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и доц. д-р Георги Бърдаров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Министър Шалапатова представи редица мерки, които ще бъдат предприети до 2027 г. – инвестиране на финансов ресурс в размер на 1 млрд. лв. за обучения по изграждане на умения на безработни и заети лица, създаване на платформа за обучение по базови и средни дигитални умения на възрастното население, активиране на уязвими групи на пазара на труда. Доц. Бърдаров проследи предпоставките за настоящата демографска картина в България и в Европа, както и компонентите на потенциална програма за демографски рестарт на България, сред които реформи и инвестиции в образование, здравеопазване, инфраструктура и политика на доходите.

Презентацията на доц. д-р Бърдаров ще откриете ТУК.

ПРИНОС към доклада (не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ доц. д-р Георги
Бърдаров

В дискусията за дигитализацията и образованието, модерирана от Теодор Панайотов от Ethermind, се включиха Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката, Доброслав Димитров от BASSCOM и Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България (UNICEF Bulgaria). Акцентите в техния разговор бяха поставени върху публикуването за първи път на препоръки за използването на изкуствен интелект в българската образователна система от страна на МОН, изграждането на дигитални умения у преподавателския състав в началните и средните училища, защитата на правата на децата в интернет, както и технологичността като съвременна форма на грамотност в контекста на петата индустриална революция, в която има голям риск неумението за боравене с изкуствен интелект да доведе до отпадане от пазара на труда на определени групи от населението.

В рамките на форума беше обособена и панелна дискусия за уменията в контекста на реиндустриализацията и икономическото управление, модерирана от гл. ас. д-р Мария Трифонова от Стопанския факултет на Софийския университет. В разговора се включиха Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент, Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (Trakia Economic Zone), инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружение „Соларна Академия България“ (Solar Academy Bulgaria), и д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Те се фокусираха върху регионалния икономически растеж в условията на зеления и цифровия преход в ЕС и как Европа може да запази своята конкурентоспособност и стратегическа автономия на фона на глобалната икономическа и суровинна надпревара и процесите на декарбонизация и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Форумът завърши с дискусия, посветена на неизползвания потенциал на бежанците на пазара на труда в България, в която се включиха Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, Георги Бебечев, генерален мениджър на Ital-Tex Ltd, и Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България. Бяха обсъдени широка палитра от предизвикателства и добри практики за по-бързото и ефективно интегриране на бежанците като необходим човешки капитал в българската икономика, в това число предлагането на безплатни езикови курсове по български, процедурите по признаване на образователна квалификация, придобита в чужбина, създаването на интегрирана платформа за търсене на работа от лица с бежански статут, по-тясното сътрудничество с работодателските организации и публичната комуникация за преодоляване на стигматизацията в обществото. В панела онлайн се включи и Надя Куценко, украински лекар, емигрирал в България.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Предизвикателствата пред IT сектора

By НОВИНИ
Предизвикателствата пред IT сектора

15.02.2024 |

IT секторът в България се готви за тежка година. Софтуерната сфера влиза в криза след 15 години на постоянен висок растеж. До момента няма масови съкращения, но търсенето на нови кадри е намаляло. Някои компании отбелязват спад в очакванията си още от края на 2023 година. Предвиждат ли се съкращения и какво можем да очакваме от технологичните компании на нашия пазар през годината? Бистра Папазова, член на УС на на BASSKOM разказа повече подробности по темата.

По думите й „криза“ е твърде силна дума за ситуацията. Ръст има, но просто е по-слаб в сравнение с предишни години. Това се дължи на процеси, които текат в целия свят.

„Повод за притеснение не бих казала, че има, но със сигурност това е повод за преосмисляне в IT сектора в България. Ние много дълги години растяхме, радвахме се на много клиенти и западни партньори. Това доведе до много голям ръст на нашите разходи под формата на заплати. Отдавна вече не сме евтина IT дестинация и този процес сега просто се задълбочава и ние трябва да преосмислим какво всъщност предлагаме като индустрия“, сподели Папазова.

Тя отбеляза, че заетите в сектора са около 60 хиляди души, но има и много IT специалисти, които са извън него. Съкращения има, но те не са масови. Освен това има замразяване на наеманията на нови служители в компаниите, както и по-малко търсене на специалисти в сравнение с предишни години.

„Това са нормални икономически процеси. В икономиката няма такова нещо като „вечен ръст“ и ние го разглеждаме това като нормален период от икономическия цикъл, който очакваме, че ще премине. Това, което ние можем да направим и това, което споменах е да се позиционираме като място на иновации, място на много голяма експертиза, която да е привлекателна за нашите международни партньори. Ние се конкурираме с целия свят така, че трябва да си даваме сметка къде стоим“, каза Папазова. И добави:

„Моят съвет към всички IT специалисти е да наблегнат на своите умения и своята квалификация, защото квалифицирани хора винаги се търсят.“

 

Цялото интервю гледайте ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Data Developer Meetup Event – February 2024

By НОВИНИ
Data Developer Meetup Event - February 2024

07.02.2023 |

About this Event

Data Developer Meetup Event – February 2024

Join us for an exciting in-person meetup event at EPAM Systems on Bulgaria Boulevard in Sofia, Bulgaria. This event is a great opportunity for data developers to connect, learn, and share their experiences. Network with fellow professionals and gain valuable insights into the latest trends and technologies in the field. Don’t miss out on this chance to expand your knowledge and meet like-minded individuals. Mark your calendars for February 2024 and get ready for an unforgettable event!

Details

Target audience

Digital skills for ICT professionals

Digital technology

Software engineering

#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

By НОВИНИ
#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

07.02.2024 |

Квантовите компютри са технология, за която слушаме от години. Твърденията за опасността, която представляват за съвременните криптографски алгоритми, крепящи киберпространството в момента, направо смразяват кръвта на всеки специалист по информационна сигурност. Но знаем ли какво представлява quantum computing-a и защо представлява такава опасност? Кога ще настъпи quantum ерата и ще дойде ли с нея краят на криптографията в настоящи й вид?

Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на следващия Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night на 13 февруари.

Програма на събитието:
• 18:30 – 19:00 – Регистрация
Вратите отварят в 18:30 часа.
• 19:00 – 19:05 – Откриване
• 19:05 – 19:15 – Keynote Антивирус БГ
• 19:15 – 19:45 – Какво е quantum computing и защо представяла опасност?
Иван Ангелов – Software Developer and Quantum Computing Practitioner
• 19:45 – 20:20 – Post-quantum криптография и киберсигурност
инж. Янко Спасов – Консултант по ИТ и Информационна Сигурност в „Антивирус БГ“ ЕООД
инж. Александър Атанасов – General Manager , Lead Consultant at HEIC
• 20:20 – 20:30 – Закриване на официалната част
• 20:30 – 22:00 – Networking

 

Входът е свободен, но се изисква предварителна регистрация.

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Киберсигурност

Изкуствен интелект

Най-добрите AI инструменти за образование

By НОВИНИ
Най-добрите AI инструменти за образование

05.02.2024 |

Повечето от разговорите около инструментите за изкуствен интелект (AI) често са насочени към бизнеса, но има огромен потенциал за AI драстично подобряване на нашите образователни системи. Това е един от най-ефективните инструменти, които учителите могат да имат на свое разположение, и често ги освобождава от административна тежест. Тези технологии няма да заменят учителите, а по-скоро ще им позволят да отделят повече време за обучението на учениците.

ИИ се разраства бързо в образователния сектор и се превръща в глобален пазар за милиарди долари. Този бърз растеж се дължи на способността му да трансформира много аспекти от процесите на преподаване и учене. AI може да създава завладяващи виртуални учебни среди, да произвежда „интелигентно съдържание“, да облекчава езиковите бариери, да запълва празнините между ученето и преподаването, да създава специализирани планове за всеки ученик и много повече. 

Много иновативни компании създават AI инструменти, за да постигнат тези резултати. Нека да разгледаме някои от най-добри AI инструмента за образование: 

 

1. Gradescope

Какво е Gradescope?

Инструментът Gradescope AI позволява на учениците да се оценяват един друг, като същевременно предоставят обратна връзка, което често отнема много време без технологията AI. Gradescope разчита на комбинация от машинно обучение (ML) и AI за по-лесно оценяване, което спестява време и енергия.

Като възлагат тези задачи на външни изпълнители, учителите могат да се съсредоточат върху по-важните. Gradescope може да се използва от учителя за оценяване на хартиени изпити и онлайн домашни, както и за подготовка на проекти на едно място.

Ето някои от основните характеристики на Gradescope:

 • Подпомогнато от AI и ръчно групиране на въпроси
 • Удължаване на времето, специфично за студентите
 • Оценяване с помощта на AI
 • Повишена ефективност и справедливост
2. Fetchy

Fetchy е генеративна, базирана на AI платформа, създадена специално за преподаватели. Тя дава възможност на преподавателите да разгърнат пълния си преподавателски потенциал. Те се стремят да постигнат това чрез опростяване и рационализиране на безбройните задачи, пред които са изправени преподавателите, включително създаване на увлекателни уроци, генериране на бюлетини, създаване на професионални имейли и др. Като използва силата на AI, Fetchy дава възможност на преподавателите да подобрят своите методи на преподаване, да оптимизират управлението на времето и да вземат уверени и информирани решения.

Fetchy е специализирана в персонализирането на генерирания език, за да отговори на изискванията на преподавателите. Като не се налага да формулира сложни подкани, Fetchy е лесно полезен за преподавателите. Когато използват персонализираните решения на Fetchy, преподавателите могат да очакват подходящи резултати, съобразени с техните специфични образователни изисквания.

 • Генерирайте планове за уроци
 • Преглед на историята от множество лещи/гледни точки
 • Намерете математически или научни експерименти
3.Nuance

Разположен в Бърлингтън, Масачузетс, Nuance предоставя софтуер за разпознаване на реч, който може да се използва както от студенти, така и от преподаватели. Продуктът на компанията Dragon Speech Recognition може да транскрибира до 160 думи в минута, помагайки на учениците, на които им е трудно да пишат или въвеждат. Инструментът също така поддържа вербални команди за навигация в документи, което е от съществено значение за студенти с изисквания за достъпност.

Dragon предлага много повече функции, включително възможност за диктуване на планове за уроци, учебни програми, работни листове, списъци за четене и други с темпове, три пъти по-бързи от писане. Той прави това, като същевременно постига 99% точност.

Ето някои от основните характеристики на Nuance’s Dragon:

 • Функции за достъпност, поддържащи вербални команди
 • Глас за оценка на работата на учениците
 • Диктувайте работа в клас с 99% точност

10-те най-добри AI инструменти за образованието ще откриете ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

By НОВИНИ
OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

02.02.2024 |

Присъединете се към нас на 20 февруари 2024 г. и гледайте на живо ключовия „ФОРУМ на ОИСР“, който бележи значителна крачка към интеграцията на България в ОИСР – доказателство за ангажимента на страната ни към високи постижения, иновации и глобално сътрудничество.

Тъй като България стои на прага на присъединяването към ОИСР, ние сме горди да представим това фундаментално събитие, организирано в стратегическо партньорство между България и ОИСР.

Защо да гледате?

 

 • Безпрецедентна проницателност: Осигурете си пряк достъп до мненията на министри, висши служители на ОИСР, уважавани бизнес лидери, неправителствени организации и академични светила.
 • Дискусии за бъдещето: Потопете се в основните умения за бъдещето, разгледани на фона на глобални мегатенденции като демографските промени, цифровата трансформация, глобализацията и изменението на климата.
 • Стратегическо сътрудничество: Станете свидетели на синергията между Дигитална национална коалиция, Българският дипломатически институт и различни министерства и сектори, които се обединяват, за да изградят единен подход към развитието на уменията.

ЦЕЛИ

 • Идентифициране на нуждите от умения: Да се разпознаят настоящите и бъдещите нужди от умения в България, особено в контекста на глобалните мегатенденции.
 • Укрепване на партньорствата: Да се насърчи сътрудничеството между правителството, бизнеса, образователните институции и неправителствените организации за съгласувано развитие на уменията.

РЕЗУЛТАТИ

 • Повишаване на осведомеността относно предизвикателствата и възможностите за повишаване на квалификацията в България: Повишено разбиране сред обществеността, политиците и заинтересованите страни за решаващата роля на уменията за справяне с демографските промени, цифровизацията, глобализацията и изменението на климата. Тази осведоменост ще подчертае значението на адаптирането към технологичния напредък и променящите се изисквания на пазара на труда, като насърчи колективния ангажимент за повишаване и преквалификация на българската работна сила.
 • Укрепване на партньорствата между различните заинтересовани страни за продължаващо сътрудничество след края на събитието.
Работен език: BG/EN
В сътрудничество с: Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, Министерството на иновациите и растежа и бизнес общността.
Гледай наживо ТУК.
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Innovation Explorer 2024

By НОВИНИ
Innovation Explorer 2024

26.01.2023 |

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer!

 

Събитието е насрочено за 22 февруари 2024 г. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Футуристична разходка през историята на българското предприемачество до най-високите постижения в съвременната
българската наука и технологии ви очакват. Билетите с цена за ранна регистрация и запазени места вече са в продажба на www.innovationexplorer.bg.

Организаторите са предвидили редица нововъведения в провеждането на самото събитие. Тази година форумът ще бъде във формат на маратонско събитие – от 8:00 до 22:00 часа. В една и съща зала са планирани три сцени: сцена на миналото (лява), сцена на настоящето (предна) и сцена на бъдещето (дясна), като столовете на публиката ще се обръщат автоматично към всяка сцена, когато на нея има оратор.

Сред най-важните теми в програмата на 2024 г. своето място ще заеме тази за развитието на изкуствения интелект и за първи път в България ще видим DeepMind, Antrophic и OpenAI на една и съща сцена. В панелните дискусии ще бъдат представени и темите за иновативните публични политики, иновативните институции, индустриите и професиите на бъдещето и др.

Промяната не чака никого. Светът около нас се променя. Начинът, по който правим бизнес, начинът, по който учим, начинът, по който общуваме помежду си, потребителските ни навици – списъкът е дълъг. А хората по природа се страхуват от промените. Но промяната може да бъде добра. Тя може да ни накара да се развиваме и да израстваме.

Иновациите изискват задължително промяна. Така че при всяка нова възможност сме изправени пред избор. Да продължим да вървим по познатия път или да преосмислим приоритетите си и да променим курса си напред и нагоре.

Детайли

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Career Show | Spring 2024

By НОВИНИ
Career Show | Spring 2024

25.01.2024 |

Нова година, нова работа!

Career Show се завръща с първото за годината събитие, което ще открие пред вас стотици нови възможности за по-успешна кариера! ✨

Career Show – Spring ще се проведе изцяло онлайн на 28 и 29 март!
Запазете си тези два дни, защото те могат да поставят началото на вълнуващи нови начинания!

Какво да очаквате:

 • Водещото кариерно експо изцяло онлайн
 • Възможност да се включите от всяка точка на света
 • 15-минутни видео срещи с топ работодатели
 • Програма с интересни теми от експертни лектори
 • Всичко в една платформа, на един клик разстояние

 

 

Научете повече и се регистрирайте:

🔎 Повече за събитието: https://careershow.bg/spring
💻 Бърза и напълно безплатна регистрация: https://careershow.bg/register
Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

By НОВИНИ
На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

24.01.2024 |

Придобилата изключителна световна известност чатбот платформа с изкуствен интелект ChatGPT скоро ще има свой български аналог. Изцяло българската програма, която по същество е първият отворен изкуствен интелект на български език, е разработена от специалисти от изследователския институт INSAIT към Софийския университет.

Програмата ще носи името BgGPT и ще заработи символично на националния ни празник 3 март. Това обявиха от института на специално събитие в София Тех парк, на което присъстваха премиерът Николай Денков, образователният министър Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Официални гости на събитието бяха и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Ролф От, Chargé d’Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

България е една от малкото държави, която разработва своя подобна платформа на собствен език, и която информация остава у нас и не зависи от чужди корпорации, като по този начин показваме, че можем да сме технологичен лидер, а не само потребител отбеляза проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT.

Платформата ще е напълно отворена и безплатна и се основава на над 3 милиарда думи и словосъчетания, като тепърва ще се развива много повече. В началото приоритет за използването й ще имат научни и обществени организации, които могат да се запишат предварително, за да я ползват и преди официалната дата на пускането й в свободна употреба – 3 март.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2024

By НОВИНИ
АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2024

24.01.2024 |

Предстои 11-тото издание на Академия за иновации!

 

ЗА ПРОЕКТА

Най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори ще награди отново най-иновативните младежки проекти.
Проектът е посветен на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. През 2024 година ще се реализира за единадесета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти оформят първите си бизнес проекти и разработват прототипи на идеите си.

Цел

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига.

Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2024 г. вече се провежда в национален мащаб, в партньорство с над 15 университетa и обучителни центрове и 50 партньора.

Проектът се реализира с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

Структура

Проектът е обособен в 3 основни модулa – 1/ менторство, 2/ лекции 3/ представяне на идеите.

Събитието е безплатно за студенти от цялата страна, но се изисква предварителна регистрация ТУК.

Допълнителна информация ще откриете на официалния сайт на Inovation Academy.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

By НОВИНИ
Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

16.01.2024 |

В оживения град Бургас, България, от 9 до 15 август 2024 г. ще се проведе  първата по рода си Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI). Това престижно събитие ще събере най-ярките млади  умове, които горят от нестихващо любопитство  към бързо развиващия се свят на изкуствения интелект (ИИ). IOAI има за цел да разпали този плам и да предизвика тези млади новатори да разширят границите на изкуствения интелект, като ги превърне в следващото поколение пионери и специалисти по решаване на проблеми.

 Уникален формат: Отвъд правилните отговори

IOAI се отличава с уникален формат, включващ два кръга: научен и практически. Тези кръгове не търсят само „правилния отговор“, а се фокусират върху решения, ориентирани към изводите. Участниците ще се включат в проектирането на експерименти, правейки изводи за възможностите и ограниченията на ИИ, като по този начин отразяват научния процес в реалния свят

Научният кръг: Тест за умения и знания

В научния кръг отборите получават задачи, основани на последните изследвания на изкуствения интелект, от 2 до 4 седмици преди IOAI. Те трябва да представят решенията си като работен код и резултати от модели в Google Colab, използвайки Python. В този кръг се оценяват основните им умения за кодиране и разбирането на основите на машинното обучение. Уникално е представянето в „боен стил“ на IOAI, където отборите защитават решенията си срещу предизвикателства от опоненти, участвайки в динамичен научен дискурс.

Практическият кръг: Практическа работа със софтуер за изкуствен интелект

Практическият кръг, който се провежда изцяло на място, запознава учениците с популярен софтуер за изкуствен интелект като ChatGPT, Dalle-2 и други. Този кръг изисква от екипите да анализират и обяснят поведението на ИИ, без да е необходимо да кодират. Това е рядка възможност за учениците да си взаимодействат с най-съвременния ИИ в реално време, като им предлага представа за практическите приложения на технологията на ИИ.

Какво обещава IOAI: Сътрудничество, предизвикателства и иновации

IOAI е нещо повече от състезание – това е пътешествие в дълбините на изкуствения интелект. Участниците могат да очакват да се изправят пред умопомрачителни предизвикателства, да си сътрудничат с колеги от цял свят и да изследват потенциала си в тази динамична област. Това е платформа за тези, които мечтаят да оформят бъдещето с решения, базирани на ИИ, или за тези, които искат да изпробват уменията си на глобална сцена.

България: традиция в провеждането на олимпиади

България, известна с това, че е била домакин на първите издания на няколко международни олимпиади, добавя IOAI към своето наследство. Изборът на Бургас, град на брега на Черно море, за място на провеждане е в съответствие с дългогодишната традиция на България да насърчава интелектуални състезания.

Впуснете се в приключение с изкуствен интелект

IOAI не е просто събитие, а началото на глобално движение в областта на ИИ. Тази олимпиада е призив към младите иноватори по света да се съберат, да споделят идеи и да движат напред бъдещето на технологиите. Докато се подготвяме за това новаторско събитие, очакването и вълнението са осезаеми. Международната олимпиада по изкуствен интелект през 2024 г. в България ще се превърне в крайъгълен камък по пътя на изкуствения интелект и фар за младите умове, които го ръководят.

 

Срокове и допълнителни подробности ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

MentAlly

By НОВИНИ
MentAlly

20.12.2023 |

Отборът на MentAlly заслужи третото място в AI&I FACTORY /// Challenge 2.0 @Plovdiv с иновативен подход за ментално здраве.

 

В рамките на образователния хакатон, проведен за първа година в Пловдив, отборът на MentAlly се отличи със своя проект, заслужавайки третото място сред силната конкуренция от млади предприемачи. Техният проект представлява каскадно техническо решение, включващо създаването на API и ChatBot, което цели да подпомогне поддържането на менталното здраве чрез избора на подходящи храни и дейности.

Фокусирайки се върху значимата връзка между храненето и психическото благополучие, MentAlly предлага уникално решение, което обединява най-новите технологии в областта на изкуствения интелект и обширна база данни, специфично насочена към българските потребители. Тяхната платформа е изключително подходяща както за разработчици, които търсят надеждна информация, така и за крайни потребители като бременни жени, майки, тийнейджъри и възрастни, които искат да подобрят своето ментално здраве чрез балансирано хранене и активности.

MentAlly се откроява със своята иновативност, предлагайки не само технологично решение, но и дълбоко разбиране за важността на храненето в контекста на менталното здраве. Техният подход към „вие сте това, което ядете“ е не просто лозунг, а реална практика, превръщаща храната в инструмент за подобряване на психическото благополучие. Това поставя MentAlly в авангарда на дигиталното здравеопазване и укрепва позицията на България като иновационен център в областта на здравните технологии.

„AI & I FACTORY“, съвместна инициатива на Дигитална Национална Коалиция и AI Cluster Bulgaria, наскоро приключи своята „AI & I FACTORY CHALLENGE 2.0“ в Пловдив, отбелязвайки поредния успешен етап в мисията си да разшири общественото разбиране и практическото приложение на изкуствения интелект (ИИ).

Този проект, част от поредица образователни и иновативни начинания, се фокусира върху вдъхновяването на технологичните експерименти и приобщаването, като е насочен по-специално към жените и младите таланти в технологичния сектор и сектора на ИИ.

„Challenge 2.0“ в Пловдив беше задълбочена двуседмична програма, която събра участници от различни университети. Тези начинаещи таланти се впуснаха в предприемачество, разработвайки решения, базирани на ИИ, с напътствия от ментори и експерти в области като бизнес развитие, дизайнерско мислене, софтуерно инженерство и киберсигурност.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

RibbonsHub

By НОВИНИ
RibbonsHub

20.12.2023 |

В последното издание на AI & I FACTORY , проектът RibbonsHub заслужено зае впечатляващото второ място. Тази иновативна стартъп идея, разработена от екип студенти, отговаря на жизненоважния въпрос за здравната осведоменост и диагностика в България, като въвежда пионерска платформа за събиране и анализ  на анонимизирани данни. Получените данни ще служат както на медицинските центрове, така и на отделните пациенти.

RibbonsHub е ярък пример за фокуса на хакатона, а именно приложението на изкуствения интелект за подобряване на общественото благосъстояние.

Поздравяваме талантливия екип на RibbonsHub и им желаем много успех по пътя на предприемачеството с кауза.

„AI & I FACTORY“, съвместна инициатива на Дигитална Национална Коалиция и AI Cluster Bulgaria, наскоро приключи своята „AI & I FACTORY CHALLENGE 2.0“ в Пловдив, отбелязвайки поредния успешен етап в мисията си да разшири общественото разбиране и практическото приложение на изкуствения интелект (ИИ).

Този проект, част от поредица образователни и иновативни начинания, се фокусира върху вдъхновяването на технологичните експерименти и приобщаването, като е насочен по-специално към жените и младите таланти в технологичния сектор и сектора на ИИ.

„Challenge 2.0“ в Пловдив беше задълбочена двуседмична програма, която събра участници от различни университети. Тези начинаещи таланти се впуснаха в предприемачество, разработвайки решения, базирани на ИИ, с напътствия от ментори и експерти в области като бизнес развитие, дизайнерско мислене, софтуерно инженерство и киберсигурност.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

КУЛМИНАЦИЯТА НА AI & I FACTORY /// Challenge 2.0

By НОВИНИ
КУЛМИНАЦИЯТА НА AI & I FACTORY /// Challenge 2.0

28.11.2023 |

Финалът на образователния хакатон AI & I FACTORY /// Challenge 2.0 @Plovdiv в Пловдив представи иновативния дух на града, като събра бъдещите лидери в технологиите на едно място!

 

Вечерта на 27 ноември в Networking Premium се превърна в едно истинско предприемаческо шоу, изпълнено с креативност и вдъхновение. Най-ярките млади умове в Пловдив представиха своите иновативни идеи, демонстрирайки силата на изкуствения интелект в различни сфери – от здравеопазване до земеделие.

Петте стартъп идеи на студентите от Пловдив бяха представяни в рамките на три минути за всяка идея, след което експертите в залата имаха на разположение пет минути, за да зададат въпроси и да оценят потенциала на продуктите и услугите, родени в хакатона.

🏆Сред всички впечатляващи проекти, BrightThrive изпъкна и спечели сърцата на журито и публиката. Стартъп проектът BrightThrive е приложение, което подпомага грижата за деца със специални образователни потребности и тяхното развитие. Благодарение на изкуствения интелект то ще може да предлага и генерира различни игри и образователни задачи спрямо напредъка, интересите и индивидуалните нужди на всяко едно дете.Поздравяваме талантливия екип на BrightThrive и всички участници, които поеха по пътя на предприемачеството с кауза.

След официалната част вечерта продължи с нетъурĸинг част за всички гости, млади предприемачи и инвеститори, които се включиха в събитието, за да обменят идеи. Със специалното присъствие на новоизбрания кмет на Пловдив – Костадин Димитров

 

Благодарим на Фондация „Америка за България„, че вярват в каузите на Дигитална национална коалиция и Клъстер изкуствен интелект България и ни позволяват да мечтаем, вдъхновяваме и допринасяме за дигиталното развитие на страната ни и интегрирането на все повече дами и млади хора в сфертата на иновативните технологии, изкуствения интелект и предприемачеството.

 
Продължаваме напред към /// Challenge 3.0!
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Global Power Platform Bootcamp Bulgaria 2024

By НОВИНИ
Global Power Platform Bootcamp Bulgaria 2024

21.11.2023 |

В постоянно развиващия се технологичен пейзаж е от решаващо значение да бъдете в крак с времето. Microsoft’s Power Platform се превърна в инструмент, който променя правилата на играта, давайки възможност на хората и организациите да трансформират данните в полезни прозрения и да стимулират иновациите.

За ентусиасти и професионалисти, които желаят да използват пълния потенциал на платформата Power Platform на Microsoft


Power Platform Bootcamp Bulgaria
e безплатно събитие, организирано от потребителски групи и общности от цял свят, за всички, които искат да научат повече за Power Platform на Microsoft.

Power Platform Bootcamp Bulgaria ще се проведе на 24 февруари 2024 г.

Основни акценти:

 • Ръководени от експерти прозрения: Научете от експерти в бранша и лидери на общността за платформата Power Platform на Microsoft.
 • Практически лаборатории: Потопете се в практическите сесии, за да подобрите уменията и познанията си.
 • Възможности за нетуъркинг: Свържете се както с професионалисти, така и с ентусиасти, за да разширите мрежата си.

Не пропускайте да се възползвате от тази възможност за задълбочено обучение.

Допълнително информация и регистрация ТУК

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

SGJ: HACKATHON 2023

By НОВИНИ
SGJ: HACKATHON 2023

20.11.2023 |

Присъединете се към Sofia Game Jam 2023 за уикенд, изпълнен с творчество и забавление, в който ученици, разработчици на игри и ентусиасти се събират, за да създават страхотни игри.

Хакатонът е ежегодният 48-часов гейм джем, който има за цел да събере хора, които са запалени по разработването на игри – от студенти до ветерани от индустрията, независими компании, геймъри и други ентусиасти – за да създават игри, да повишават уменията си и да укрепват приятелства.

На SGJ: HACKATHON 2023 ще можете да:
 • Създадете – Работете в екипи за проектиране, разработване, тестване и създаване на нови игри около централна тема, която ще бъде разкрита в началото на събитието.
 • Експериментирате – Изследвайте нови технологични инструменти, опитайте се в различни роли при разработката и тествайте уменията си.
 • Свържете се – Свържете се с общността на разработчиците на игри, изградете приятелства и получете възможности да се учите от хора с подобни интереси.

Допълнително информация и билети ще намерите ТУК.

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Национална конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“

By НОВИНИ
Национална конференция "Дигитални умения за дигиталното десетилетие"

20.11.2023 |

7 декември 2023 г.

2020 Event Space

 

В Европейската година на уменията Министерството на труда и социалната политика организира Национална конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“. Основната цел на форума е да провокира дискусия между национални и европейски институции, работодателски и браншови организации, синдикати, академичната общност и младежките организации по темата за дигиталната трансформация.

Във фокуса на конференцията е човекът – неговите възможности да се адаптира към промените на пазара на труда и необходимостта от включване в обучения за усвояване или надграждане на дигитални умения, необходими за професионалната му реализация.

Вижте програмата ТУК

 

Конференцията е с Вход „Свободен“!

Защо да присъствате?

 

 • За да научите тенденциите на пазара на труда
 • За да се запознаете с възможностите за включване в безплатни обучения
 • За да се включите в дискусията по темата за дигиталната трансформация

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Design WeekEnd 2023

By НОВИНИ
Design WeekEnd 2023

20.11.2023 |

От 24-ти до 26-ти ноември, Пловдив ще се превърне в център на креативността и дизайна, като приеме тридневното бранд дизайн състезание – Design WeekEnd 2023. Събитието, което събира ученици и студенти с интереси в областта на дизайна, обещава да бъде истинско дизайнерско предизвикателство.

Design WeekEnd е зашеметяващо състезание, което предоставя възможност на младите дизайнери да създадат бранд идентичност за само 26 часа. Това събитие кани талантливи младежи от цяла страна да докажат своите умения и креативност, било то в уеб дизайн, графичен дизайн или мултимедийно творчество.

 За кого е Design WeekEnd?

Дали сте ученик с навършени 16 години или студент със страст към дизайна, фотографията, видеообработката, печатните комуникации или социалните мрежи, Design WeekEnd предоставя платформа, на която може да се проявите.

Програма

Събитието започва със вдъхновяващи презентации и нови познания в петък, където участниците ще могат да се запознаят с предизвикателствата пред тях. След това идва най-голямото предизвикателство – работата в екип и сроковете, които са ограничени до събота и неделя.

Състезанието

Design WeekEnd предизвиква участниците да създадат бранд идентичност от нулата. В отбори от петима човека, участниците разполагат точно с 26 часа (и може би малко по-малко) за да създадат уникален бранд. Заданията са разнообразни и включват създаване на брандове за продукти и услуги като минерална вода, храна за домашни любимци, магазин за творчески материали, екстремни преживявания и музикални инструменти. Но предизвикателството не свършва тук – всеки отбор получава и по две думи на късмета, които трябва да вплете в бранда си. Тези думи са случайни и неочаквани, като например „плантация,“ „свредло,“ „вълна,“ „моторна резачка,“ „лобода“ и „рог.“

Менторите

Имайте предвид, че състезанието е свързано с предизвикателства, но има и ментори, които са професионалисти и експерти в областта на дизайна. Те са на разположение на участниците през целия процес и искат да споделят своя опит и знания, помагайки им да създадат невероятен бранд.

Регистрация

Ако искате да се включите в това уникално събитие и да изпробвате своите дизайнерски умения, регистрирайте се на официалния уебсайт на Design WeekEnd и следвайте тяхната страница в Instagram @designweekend.co.

Не изпускайте възможността да изразите своята креативност и да се състезавате срещу най-добрите млади дизайнери в страната на Design WeekEnd 2023 в Пловдив!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

IBM TechXchange Bulgaria

By НОВИНИ
IBM TechXchange Bulgaria

17.11.2023 |

21.11.2023 – 23.11.2023

TechXchange е новаторско, тридневно събитие, обединяващо иноватори и ентусиасти в областта на технологиите.

Присъединете се към IBM TechXchange Bulgaria за вдъхновяващо изследване на последните постижения в технологиите, където ще:

Получите прозрения от индустриални експерти, които ще разширят вашето разбиране за Данни и ИИ, Автоматизация, Сигурност, Устойчивост, Облачни технологии, Инфраструктура и Квантови технологии.

Участвате в практически семинари, за да подобрите уменията си и научите полезни съвети.

Запознаете със съмишленици от техническата общност и създадете ценни връзки.

Бъдете в крак с последните тенденции и иновации в продуктите на IBM – софтуер и хардуер.

 

Научете повече за ключовите оратори и програмата ТУК.

Необходима е предварителна регистрация!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 стартира

By НОВИНИ
Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 стартира

15.11.2023 |

Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 е вече в разгара си след вълнуващо откриване в Пловдив.


Образователната инициатива, организирана от Дигитална национална коалиция и AI Cluster Bulgaria, в партньорство с Фондация „Америка за България“, има за цел да срещне лидерите на утрешния ден със стартъп културата и необятните възможности на изкуствения интелект.

В продължение на две седмици участниците от различни университети в Пловдив, ще се потопят в света на предприемачеството, създавайки свои AI базирани решения с помощта на ментори, експерти в сфери като бизнес развитие, дизайн мислене, софтуерно инженерство, киберсигурност и други.

Тематичните области, в които студентите ще работят са:

 • здравеопазване и науки за живота
 • хранителни технологии
 • селско стопанство
 • индустриални системи


Шест отбора поеха предизвикателството и на 27 ноември в Пловдив ще се изправят пред експертно жури, представяйки старт-ъп идеите си. Заповядайте в NETWORKING Premium Coworking Spaces (PLOVDIV) за едно предприемаческо вечерно шоу.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Powers Summit 2023: „Изграждане на бъдещето на България чрез колективна интелигентност и диалог“

By НОВИНИ
Powers Summit 2023: „Изграждане на бъдещето на България чрез колективна интелигентност и диалог“

08.11.2023 |

На 7 ноември 2023 г., в София Тех парк се проведе третото издание на форума Powers Summit. На него се събраха лидерите на парламентарно представени политически групи и техните екипи, както и представителите на изпълнителната власт, за да се намерят решения в реално време по основните теми в диалог с индустрията, гражданския сектор и академичните среди.

За първа година Powers Summit започна с новите “Премиерска сесия” и “министерски сесии”, с участието министър-председателя акад. Денков, последван от участието на финансовия министър Асен Василев и министрите на енергетиката, икономиката, образованието, здравеопазването, земеделието и други министри и членове на висшия ешелон на властта.


Тази година „Българският Давос“ бе посветен на темите здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие и Бранд България – предприемачество, инвестиции и образование.

Ключовите приоритети, които бяха представени от браншовите организации пред властта, може да откриете тук.

Закриването на Powers Summit 2023 бе направено от Васил Терзиев, който в разговор с д-рПламен Русев разказа за София 2027 и по-точно как си представя да изглежда столицата ни след края на първия му мандат.

На въпроса какъв иска да е бранда на София след 4 години, г-н Терзиев отговори, че София ще се превърне в град на големите възможности, основа за реализацията на мечти, красива среда в която всички да живеем и да се развиваме.

Гледайте цялата програма на запис, разделена по панели. 

Powers Summit се съ-организира от Webit Foundation и Дигитална Национална Коалиция в партньорство с всички основни представителни организации на индустрията в България, работодателски организации, браншови камари, мозъчни тръстове и неправителствени организации. Powers Summit има медийната подкрепа на всички водещи медии в страната. Стратегически медиен партньор – Нова ТВ.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

Дигитални умения

AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

By НОВИНИ
AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

07.11.2023 |

GENERAL CONCEPT

AI & I FACTORY е пионерска съвместна инициатива, ръководена от Digital National Alliance в сътрудничество с AI Cluster Bulgaria. Основната цел на проекта е да задълбочи разбирането на обществото за ключовата роля и трансформационния потенциал на изкуствения интелект (ИИ) в ежедневието. Той се стреми да вдъхнови експериментирането в технологичната сфера, като същевременно активно насърчава приобщаването, привличайки повече жени и млади таланти да започнат обогатяващи пътешествия в секторите на технологиите и ИИ.

Инициативата служи като средище, където се събират експерти, учени и начинаещи таланти от различни области. Чрез интересен спектър от дейности, включващ образователни семинари, работни срещи, хакатони, обучителни лагери и събития за създаване на мрежи, AI & I FACTORY създава среда за задълбочено изследване и съвместно обучение.

Акцентът ни е върху възпитанието на поколение иновативни умове, подготвени да управляват курса на утрешния технологичен пейзаж. Освен това се ангажираме да насърчаваме технологична индустрия, която подкрепя разнообразието и приобщаването на половете, като гарантираме балансирана и жизнена екосистема на изкуствения интелект.

CHALLENGE 2.0 @Plovdiv | 13-27 November 2023

Двуседмична безплатна хибридна образователна програма, която събира студенти от различни университети в Пловдив, България, за да изследват, изучават практиката и работят съвместно под ръководството на експерти от бизнеса и индустрията за разработване на базирани на изкуствен интелект решения на предварително дефинирани предизвикателства.

Основни дати

10 ноември – приключване на регистрационния формуляр
13 ноември – Церемония по откриването
14 ноември – Посещение на техническите лаборатории
15-26 ноември – Хакатон (онлайн)
27 ноември – Лично представяне (pitching) и церемония по награждаване

Повече информация и регистрация на https://linktr.ee/challenges.aifactory

Участието е напълно безплатно

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Събития

Разработване на финтех продукти с отчитане на риска

By СЪБИТИЯ
Разработване на финтех продукти с отчитане на риска

20.05.2024 |

Заповядайте на едно вълнуващо събитие, посветено на разработването на финтех продукти с внимание към управлението на рисковете.
Независимо дали сте опитен професионалист, или тепърва започвате, това събитие ще ви предостави ценни идеи и стратегии за ориентиране в постоянно променящия се финтех пейзаж. Отбележете си календара и не пропускайте събитието!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

22.05.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

ул. „Уилям Гладстон“ 8, София

Уебинар за хакване на лихвени проценти

By СЪБИТИЯ
Уебинар за хакване на лихвени проценти

20.05.2024 |

Присъединете се към основателите на chat mtg и Nestment, за да видите как технологията премахва посредниците в света на ипотечните кредити и ви спестява ГОЛЕМИ ПАРИ.

Пречат ли ви високите лихвени проценти да си купите жилище? Какво ще кажете, ако можете да свалите цял пункт от текущите лихвени проценти!?

Е, можете. Благодарение на нова ипотечна компания – chat mtg – можете да заобиколите посредниците в кредитирането и да получите огромна отстъпка от лихвения си процент. Имате възможност да надникнете под капака на chat mtg, да получите предварително одобрение и да си осигурите ипотечен кредит преди всички останали.
Присъединете се към нас и основателя на chat mtg Адам Каламчи, за да научите какво не искат да знаят големите кредитори.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

12.06.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на събитието с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за събитието.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

(начална-крайна дата)

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Платено събитие (цена)

Формат на събитието

Онлайн събитие

Присъствено събитие

Локация на събитието

(адрес)

DIGITALK КОНФЕРЕНЦИЯ+AI

By СЪБИТИЯNo Comments
DIGITALK КОНФЕРЕНЦИЯ+AI

05.04.2024 |

ЗА СЪБИТИЕТО

Значителните нововъведения и експоненциалното внедряване на революционни технологии ще продължат дълбоко да променят начина, по който живеем и правим бизнес на всички нива. Свидетели сме на тектонична промяна, която променя всичко и завинаги.

Digitalk 2024 ще ви преведе през сложната матрица на бъдещето, представяйки на своята сцена хората и технологиите, които оформят нашето утре.

 • 1 ДЕН, ИЗПЪЛНЕН С ЦЕННО СЪДЪРЖАНИЕ
 • НАД 40 ЛЕКТОРИ
 • 800+ УЧАСТНИЦИ
 • НЕОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ 

КЛЮЧОВИ ТЕМИ

 • Епохата на изкуствения интелект: комерсиализация и въздействие в различните отрасли
 • Как хората и машините могат да работят заедно
 • Нови технологични екосистеми, големи данни и облачни платформи
 • Преосмисляне на въображението и творчеството в областта на технологиите
 • Устойчиви и чисти технологии, стартиращи предприятия с бъдеще
 • Перспективи пред пазара на рисков капитал през 2024 г.
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества заглавието на събитието с главни букви; същото се помества в по-горната секция "ADD TITLE".

dd.mm.2023

ПОПЪЛВА СЕ: Тук се помества кратко обобщение, последвано от пълния текст за събитието.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

14.05.2024

Достъп до събитието

Платено събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

София Ивент Център, 1407 Hladilnika, Mall Paradise, floor 3

Изкуствен Интелект Industrial Summit 2024

By СЪБИТИЯ
Изкуствен Интелект Industrial Summit 2024

01.04.2024 |

За събитието:

AI Industrial Summit 2024 е събитие на общността, което ще се проведе в събота, 14 септември 2024 г., за седми път в България.

След успешните IoT Bulgaria Summit 2016, 2017, 2018 и 2019 г., решихме да направим всичко възможно и да организираме петото издание на конференцията през 2022 г., като разширим съдържанието и с AI и променим името на AI and IoT Bulgaria Summit.

Сега конференцията се нарича AI Industrial Summit, защото фокусът е предимно върху индустриалната автоматизация.

Това е еднодневно лично събитие, фокусирано върху изкуствения интелект, автоматизацията и интернет на нещата.

Конференцията ще се проведе в Лабораторния комплекс@ София Тех Парк. Останете в крак с последните новини. Нашият екип работи по предварителния график.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

14.09.2024

Достъп до събитието

Предстои да бъде обявено

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Лабораторен комплекс @ Sofia Tech Park, етаж 2, София Тех Парк 111Б, бул. „Цариградско шосе“ 1784 София

SERP Интернационална Концеренция 2024

By СЪБИТИЯ
SERP Интернационална Концеренция 2024

01.04.2024 |

За събитието: 

Очаква се повече от 700 гости от 4 континента да се съберат на конференцията SERP Conf. 2024. Конференцията, която вече е международна, е едно от най-разпознаваемите събития за SEO общността.

„Събитието вече е двудневно. Големият интерес ни мотивира да увеличим капацитета на залата с повече от 50%, както и предлаганите билети – очакваме повече от 700 души в зала 3 на НДК. Мястото, което избрахме да бъде дом на SERP Conf. International 2024 – Националният дворец на културата – символизира растеж, развитие и големи цели. Вярваме, че е време за следващата стъпка“, коментира Никола Минков, главен изпълнителен директор и основател на Serpact, SERP Conf. и SERP Acad. и главен изпълнителен директор и съосновател на Trackian.

През двата дни на конференцията посетителите ще имат възможност да получат знания и да се възползват от личния опит на топ лектори от водещи компании като Google, Ahrefs, Digital Olympus, Growth Skills и др.

Гари Илийс: Той е едно от най-разпознаваемите имена, свързани с Google през последните месеци. Според длъжностната му характеристика той е анализатор на тенденциите за уебмастъри в Google, но според постовете му в социалните мрежи той е също така елф на къщата и шеф на отдела за слънце и щастие в Google. Той е един от най-влиятелните експерти по SEO в света и често е основен говорител на конференции като SMX и Pubcon. За нас е изключително удоволствие да го приветстваме на SERP Conf. 2024

Диксън Джоунс: Той е истински SEO ветеран – работи на предните линии от 1999 г. и понастоящем е главен изпълнителен директор на InLinks, SEO инструмент, изграден около теми и семантично търсене. Неговият проект InLinks спечели наградата „Технология за търсене на годината“ и се развива като водеща технология за SEO на субекти. Диксън е бил лектор на много конференции и университети, включително Pubcon, Brighton SEO, SES и SMX.

Патрик Стоукс: Патрик Стоукс е продуктов консултант, технически SEO оптимизатор и посланик на Ahrefs, организатор на Raleigh SEO Meetup, най-успешната SEO среща в САЩ, както и на срещата „Бира и SEO“. Той е водещ SEO автор на Web Almanac 2021 и SEO рецензент за 2022 г. Освен това е водещ лектор на конференции като SMX, Pubcon, Ungagged, TechSEO Boost и др. и председателства конференцията Raleigh SEO.

Александра Тахалова: Главен изпълнителен директор и основател на Digital Olympus Александра е едно от най-разпознаваемите имена в SEO индустрията. След като в продължение на няколко години успешно ръководи маркетинговия отдел на Semrush за Европа, Близкия изток и Африка, тя основава своя собствена компания. Сега тя има за цел да помогне на бизнеса да увеличи органичния си трафик чрез ефективни стратегии за изграждане на връзки. Digital Olympus си сътрудничи със Seract по различни проекти.

Събитието ще се проведе изцяло на английски език, а организаторите обещават, че всеки гост ще си тръгне с нови компетенции, които може да приложи веднага в практиката си – по теми като SEO, SEM, маркетинг на съдържанието, управление на социални мрежи, електронна търговия и изкуствен интелект. Вторият ден на конференцията се очаква да бъде в партньорство с агенцията за дигитален маркетинг Xplora.

„Една от причините да бъда лектор на 18 и 19 април в София е, че разбирам важността и значението на конференцията за развитието на SEO екосистемата, а оттам и на онлайн бизнеса като цяло“, споделя Лавал Чичестър, основател и главен изпълнителен директор на Growth Skills и лектор на SERP Conf. 2024. „Радвам се, че ще мога да споделя опита си от първа ръка от работата с международни компании като Apple, Seamless AI, MoneyLion, Western Union и др. в областта на оптимизацията за търсачки, дигиталния маркетинг, брандинга и предприемачеството.“

И тази година зад щанда на конференцията застанаха СУ „Свети Климент Охридски“, Българската асоциация за електронна търговия, БСК, и Ecommerce Europe, както и местни партньори от различни държави, включително Полша, Румъния, Босна и Херцеговина и др.

„За четвърта поредна година Българската асоциация за електронна търговия (БАЕ) е партньор на SERP Conf. – еталонното събитие за SEO, електронна търговия и дигитален маркетинг: конференция, изложение и работа в мрежа с елитни професионалисти от цял свят. Конференцията е възможност за онлайн бизнеса и предприемачите да издигнат бизнеса си на следващо ниво, както и възможност за изграждане на международни партньорства. Подкрепата на SERP Conf. 2024 от страна на Ecommerce Europe и индустриалните партньори в областта на електронната търговия в Европа е знак за високата добавена стойност на събитието за индустрията, която през 2023 г. реализира 975 млрд. евро, съставляващи 4,68% от БВП на Стария свят“, казва Жанет Найденова, председател на БЕА.

SERP Conf. 2023 се проведе през октомври 2023 г. с участието на лектори от 3 континента и гости от 25 държави, сред които Япония, Израел, Канада, Грузия, Китай, Шотландия и др. По данни на организаторите 31% от посетителите са били от висшия мениджмънт или са заемали други ръководни длъжности в различни компании. Тъй като билетите бяха разпродадени много преди крайния срок, бяха освободени допълнителни места – продадени бяха 109,5% от първоначално обявените.

Побързайте да резервирате билета си за SERP Conf.2024 тук: https://serpconf.com/product/serp-conf-2024/

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

18-19 Април 2024

Достъп до събитието

Платено събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Зала 3 – НДК, улица Площад България 1 Триадица, 1463 София

DataCon София 2024

By СЪБИТИЯ
DataCon София 2024

01.04.2024 |

За събитието:
Готови ли сте да оформите собственото си бъдеще? 🤩
Потопете се в света на големите данни и изкуствения интелект на едно епично пътешествие – DataCon Sofia 2024!
❌ Не пропускайте шанса да се учите от най-добрите! ❌

𝐔𝐧𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐡𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐝𝐞𝐩𝐭𝐡𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐧𝐞𝐰 𝐡𝐞𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬:
👉 Овладейте BI на самообслужване и разгърнете силата на машинното обучение
👉 Ориентирайте се в етиката на изкуствения интелект и проучете най-новите разпоредби за данните
👉 Учете се от лидери в бранша като Ab Initio, Snowflake и Schwarz IT

𝑻𝒘𝒐 𝒅𝒂𝒚𝒔 𝒑𝒂𝒄𝒌𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒊𝒏𝒔𝒊𝒈𝒉𝒕𝒔:

1️⃣ 𝐃𝐚𝐲 𝟏: 𝐁𝐢𝐠 𝐃𝐚𝐭𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐲𝐬𝐭𝐢𝐟𝐢𝐞𝐝
👉 BI на самообслужване и вземане на решения на базата на данни
👉 Превръщане на необработените данни в бизнес въздействие с помощта на изкуствен интелект
👉 Панелна дискусия „Стратегия за данните и управление на данните“, водена от Пол Уинзор (Snowflake)

2️⃣ 𝐃𝐚𝐲 𝟐: 𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐈 𝐋𝐚𝐧𝐝𝐬𝐜𝐚𝐩𝐞
👉 Напредък в областта на изкуствения интелект: нови възможности за ML и Gen AI в Snowflake
👉 Как информацията се превърна в център на вселената (с Дейви Проктор, Ab Initio)
👉 Панелна дискусия за етиката и регулациите в областта на изкуствения интелект, водена от д-р Андреас Бекс (Ab Initio)

💥 Непременно!

🎫 Посетете https://planet.schwarz/en/datacon2024 за повече информация, подробности за лекторите и за да се регистрирате за Test Drive с нашите партньори!

#DataScience #AI #MachineLearning #BigData #Sofia #Conference #Event #DataCon

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

10-11 Април 2024

Достъп до събитието

Платено събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Planet Schwarz Tech Theater, бул. „Черни връх“ 51; Индустриална зона „Хладилника“, София, България

Въведение в AI & Solutions с услугата Azure OpenAI

By СЪБИТИЯ
Въведение в AI & Solutions с услугата Azure OpenAI

26.03.2024 |

Присъединете се към нас за ексклузивно онлайн обучение – „Въведение в изкуствения интелект и решения с услугата Azure OpenAI“.

Подготвили сме изчерпателно безплатно обучение, предназначено да ви въведе в трансформиращия свят на изкуствения интелект (AI), използвайки мощната услуга Azure OpenAI Service.
Курсът е подходящ за професионалисти, студенти и всички, които желаят да проучат възможностите, които AI и Azure OpenAI Service могат да донесат на различни индустрии. Независимо дали искате да повишите квалификацията си, да преминете на длъжност, фокусирана върху AI, или просто да задоволите любопитството си към AI, това обучение по основи е предназначено за вас.
Предоставя се на български език и е напълно безплатно, сега можете да се възползвате от опита на нашите умели инструктори.

 

💻 Програма
9:30 – 9:45 – Откриване
Дайте старт на своето пътуване в областта на изкуствения интелект с топло посрещане и преглед на учебния път, който ви очаква в това обучение.
9:45 – 10:45 – Въведение в AI
Предимства и ограничения на LLMs, смекчаване на пристрастията и халюцинациите на AI, спазване на етичните принципи на AI и изготвяне на точни подсказки.
10:45 – 11:00 – Почивка
11:00 – 11:45 – Основи на AzureAI
Въведение в услугите на Azure OpenAI, прилагане на инженеринг на подкани и как да използвате данните си в Azure OpenAI + демонстрация
11:45 – 12:00 – ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

28.03.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие

Европейската регулация на ИИ

By СЪБИТИЯ
Европейската регулация на ИИ

13.03.2024 |

Събитието ще се проведе на 26 март 2024 г. от 10:00 до 13:00 ч. в Дома на Европа в София. Дискусията се организира от Бюрото на Европейския парламент в България и Българския център за нестопанско право. Специални гости ще бъдат български депутати в Европейския парламент. Дискусията ще бъде водена от журналистите Доротея Дачкова и Силвия Великова.

Целта на събитието е да бъдат дискутирани различните аспекти, свързани с приемането и прилагането на Акта за изкуствения интелект, следващи стъпки на европейските институции и държавите членки, възможни мерки и добри практики, които могат да създадат по-големи гаранции на местно ниво. Специално внимание ще бъде отделено на европейските избори и рисковете, които крие използването на новите технологии с изкуствен интелект за правото на изразяване и информация по време на избори.

За да се включите в събитието, моля да се регистрирате за него до 12:00 ч. на 25 март 2024 г., като попълните формуляра ТУК.

ПРОГРАМА

Детайли

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дата

26/03/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Домът на Европа, София

Global AI BootCamp Bulgaria 2024

By СЪБИТИЯ
Global AI BootCamp Bulgaria 2024

12.03.2024 |

Global AI Bootcamp Bulgaria 2024 – Това ще бъде полудневно хибридно събитие за технологиите на Microsoft за изкуствен интелект.

Global AI Bootcamp е безплатно еднодневно събитие, организирано от местни общности от цял свят, които са запалени по изкуствения интелект в стека на Microsoft.

Събитието се провежда от 1 до 31 март на места в цял свят, централно организирано от нашата централа в Холандия и подкрепено от Microsoft. Събитието е идеалният баланс между качествено съдържание, страхотни лекции, учене и споделяне с други членове на общността.

Потопете се и научете как да внедрявате интелигентност в решенията си с платформата за изкуствен интелект на Microsoft, включително предварително обучени услуги за изкуствен интелект като Cognitive Services и Bot Framework, както и инструменти за дълбоко обучение като Azure Machine Learning, Visual Studio Code Tools for AI и Cognitive Toolkit.

По време на този AI Bootcamp ще получите вдъхновение по време на сесиите и практически опит по време на работилниците. В края на деня ще можете да внедрите ИИ във вашите приложения.

В България Global AI Bootcamp 2024 ще се проведе присъствено на 30 март.

Вземи билета си от ТУК!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дата

30/03/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Financial Summit: Investment, Technology, Innovation

By СЪБИТИЯ
Financial Summit: Investment, Technology, Innovation

12.03.2024 |

ЗА СЪБИТИЕТО

Индустрията на финансовите услуги се навигира в предизвикателни времена. Макроикономическата несигурност, продължаващите геополитически напрежения, по-голямото регулаторно натискане и развиващите се очаквания на потребителите променят облика на целия сектор.

Експоненциалното приемане на генеративния AI, преходът към облака, отворените финанси и увеличените рискове от измами и киберсигурност катализират създаването на нови продукти и стратегии, които биха могли да подготвят сцената за нова ера.

Финансовият Съмит е логична стъпка напред, следваща развиващия се пазар, и ще продължи традицията на ФинТех Форума да предоставя проницателно съдържание и качествен нетуъркинг в рамките на финансовата индустрия.

СЪДЪРЖАНИЕ

Банкиране
ФинТех
Застрахователни технологии (Insurtech)
Най-съвременните технологии и AI
Капиталови пазари
Криптовалути, Блокчейн, Цифрови валути, Токенизация
Инвестиционни Тенденции

ПРЕДВАРИТЕЛНИ ТЕМИ

 • Финансовата индустрия в рамките на Геополитическата Динамика и Макроикономически Перспективи
 • Какво следва за банковия сектор сред глобална несигурност, технологична революция и основни предизвикателства
 • Инвестиционният пейзаж на България: Нови инструменти и възможности подкрепящи растежа на компаниите и насърчаващи иновациите
 • Най-новите технологии и AI оформящи бъдещето на финансовите услуги
 • Устойчиви Финанси
 • Очаквания на потребителите и клиентски преживявания
 • Перспективи на капиталовите пазари и алтернативни начини за финансиране
 • КиберСигурност и Откриване на Измами
 • Цифрови и Криптовалути

 

Можете да намерите ПРОГРАМАТА и Лекторите ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

ФинТех

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

Дата

26/03/2024

Достъп до събитието

Платено събитие (цена)

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

jPrime 2024

By СЪБИТИЯ
jPrime 2024

12.03.2024 |

jPrime е конференция с дискусии за Java, различни езици на JVM, мобилни технологии, уеб и най-добри практики. Организирана е от Българската Java потребителска група и се подкрепя от най-големите компании в страната.

jPrime предлага комбинация от страхотни международни лектори заедно с най-добрите презентатори от България и Балканите. Разделена е на две части и предоставя страхотни възможности за обучение, хакване, нетуъркинг и забавление.

Можете да намерите ПРОГРАМАТА и лекторите ТУК.

Регистрирайте се СЕГА!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

28/05/2024 – 29/05/2024

Достъп до събитието

Платено събитие (100лв)

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

София Тех Парк

Startup Founder Forum с Георги Къдрев

By СЪБИТИЯ
Startup Founder Forum с Георги Къдрев

05.03.2024 |

Продължителност: 
| 3 часа |

Достъп: 

| безплатен мобилен е-Ticket |

Описание на събитието:

Ако създавате, консултирате или финансирате стартъпи в Източна Европа, не пропускайте това лично събитие в София, на което ще разговаряте с един от най-добрите предприемачи в региона. Наш основен гост за това събитие е Георги Къдрев, главен изпълнителен директор и съосновател на Imagga и Kelvin Health. След този „разговор край огъня“ ще има дълга сесия с въпроси и отговори от публиката, последвана от отворен форум за създаване на мрежи с най-добрите местни предприемачи, съветници и инвеститори от мрежата на Founder Institute. Не пропускайте тази възможност да се поучите от един от най-добрите иноватори в региона и да се запознаете с други представители на стартъп общността.

За основния говорител: Георги Къдрев, главен изпълнителен директор и съосновател на Imagga & Kelvin Health

Георги Къдрев, който първоначално печели признание с Imagga, технологична фирма с изкуствен интелект, специализирана в глобалното разпознаване на изображения, печели място в класацията „30 под 30“ на Forbes България през 2013 г. за приноса си към технологичното предприемачество. В отговор на пандемията от COVID-19 той разширява иновативния си обхват, като през 2020 г. става съосновател на Kelvin Health – компания, посветена на революционизирането на здравеопазването чрез задвижвани от ИИ термоизображения за ранно, неинвазивно откриване и наблюдение на различни здравословни състояния. От създаването си през 2020 г. компанията е получила множество световни награди за иновации. Георги е един от най-активните членове на българската стартъп общност и има невероятна страст да подкрепя нашата млада, но процъфтяваща екосистема.

Цени:
Това събитие е безплатно с подкрепата на нашия местен партньор Hyperspace Social Tech Hub.

Допълнителни ресурси:
Намерете още събития за стартиращи компании, научете повече за намирането на съосновател или посетете нашия блог Insights за повече съвети за стартиращи компании.

За Founder Institute:
Founder Institute е най-доказаната мрежа в света, която превръща идеите в стартиращи предприятия, които могат да бъдат финансирани, а стартиращите предприятия – в глобални бизнеси. От 2009 г. насам нашите структурирани акселераторски програми са помогнали на повече от 7000 предприемачи да наберат над 1,75 млрд. долара финансиране. Базирана в Силициевата долина и с клонове в 100 държави, нашата мисия е да даваме възможност на общности от талантливи и мотивирани хора да изграждат въздействащи технологични компании по целия свят.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Предприемачество

Изкуствен интелект

Куберсигурност

Дата

07.03.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Hyperspace Social Tech Hub
ул. “20-ти април” №13, 1606 София, България

Hack TUES X

By СЪБИТИЯ
Hack TUES X

05.03.2024 |

Десетото юбилейно издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от възпитаниците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет – София, ще се проведе от 13 до 16 март 2024 г.

Hack TUES е състезание, в което отборите имат по-малко от три дни да направят авторски софтуерен или хардуерен проект по зададена от организаторите тема, използвайки всякакви технологии.

Хакатонът е единствената образователна практика в България, която е включена сред иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО за Техническо и професионално образование и обучение.В изданието на събитието през 2023 г. се включиха над 280 участници в над 60 отбора. А, тази година юбилейното събитие ще даде възможност за участие на завършили от всички випуски на ТУЕС.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

13 – 16/03/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

София Тех Парк

Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.?

By СЪБИТИЯ
Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.?

01.03.2024 |

[WEBINAR] Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.

Присъединете се към нас за едно вълнуващо онлайн събитие, в което ще навлезем в бъдещето на икономиката на създателите.

Потопете се в трансформиращата сила на генерираното от потребителите съдържание (UGC) и получете ценни прозрения от експерти в бранша. Независимо дали сте маркетолог, собственик на бизнес или самият вие сте създател на съдържание, този уебинар е задължителен за посещение!

Ще представим успешни и неуспешни сътрудничества с влиятелни личности, ще проучим как UGC променя отношенията между марките и създателите и ще обсъдим стратегии за интегриране на създателите във вашата реклама, за да увеличите продажбите.

Това онлайн събитие ще бъде водено от двама експерти в бранша с +15 години опит:

Пол Булет / главен изпълнителен директор на Click Analytic

 • Експерт в областта на маркетинга на влиятелните личности и бивш лектор в Университета в Ньошател.
 • Управлява глобални програми за влиятелни личности за марки, продаващи на дребно.
 • Наскоро разработи инструмент с изкуствен интелект за автоматизиране на връзките с авторите в Click Analytic.

Джес Джаспър / Ръководител на отдел „Партньорства“ във Фондацията за растеж

 • Водеща в една от най-добрите DTC агенции в Обединеното кралство.
 • Управлява стотици кампании с влиятелни лица за водещи марки като GymShark и Bulk.
 • Стимулира растежа на много марки с многомилионна стойност.Не пропускайте възможността да изпреварите кривата и да научите как да използвате UGC, за да увеличите успеха на вашата марка. Запазете мястото си сега!
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Маркетинг стратегии

Умения за автоматизация

Дигитални умения

Киберсигурност

Дата

07.03.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие