Skip to main content

Какво ново

Дигиталната среда се развива бързо, както и новините около нея.
В този раздел можете да намерите най-актуалната информация в дигиталния сектор, както и предстоящи събития.

Разделът Новини подчертава ключови актуализации за дигитални умения, като нови инициативи и проекти, които се въвеждат, развитие на политиката в цифровия дневен ред, цифрови тенденции и т.н.

Разделът Събития показва предстоящи събития, свързани с цифрови умения и работни места, както на ниво ЕС, така и на национално.

Бъди в течение с най-новото около цифровия преход.

Новини

С навлизането на изкуствения интелект учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори

By НОВИНИ
С навлизането на изкуствения интелект учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори

01.03.2024 |

С навлизането на изкуствения интелект (ИИ) в сферата на образованието учителите ще бъдат по-скоро ментори, а не лектори, коментира за БТА Красимир Стоев, специалист по обучение по софтуерни технологии, който бе лектор на семинар за директори и учители от Варна как да работят с Chat GPT. Основен организатор на срещата бе Центърът за творческо обучение в партньорство с Регионалното управление на образованието в крайморския град.

Изкуственият интелект е асистент – и на учителите и на учениците, дали той бъде използван в услуга или във вреда, зависи от потребителя, посочи Стоев. Според него големите страхове, че ИИ ще завладее света, не са оправдани, тъй като той не е автономна единица и няма как да даде непоискано съдържание. Учителите трябва да насърчават и навигират употребата на изкуствения интелект, за да може учениците да получават най-доброто, каза още Стоев. Той уточни, че преди няколко дни МОН е дало насоки за насърчаване употребата на ИИ в образователната система, които ще бъдат разпространени до всички директори и учители. Самият Стоев е участвал в работната група, която е разработила насоките и уточни, че те предвиждат преподавателите да ползват ИИ за генериране на съдържание, създаване на задачи, на контролни, както и за проверката им. Това ще облекчи огромния ежедневен товар, който пречи на учителите да обръщат индивидуално внимание на учениците си, каза още Стоев.

На въпрос как преподавателите ще „хващат“ децата, че домашните им са направени от ИИ, особено по точните науки, експертът посочи, че е необходимо да се промени начинът на изпитване. В новата реалност подходите трябва да се променят, целта на учителите не бива да е да видят правилно решени задачи, а правилно развити умения, защото задачите са всъщност средство за повишаване експертизата на децата, посочи Стоев. Той бе категоричен, че на съвременното дигитално поколение трябва да се дава информация по адекватен начин. Стоев допълни, че като преподавател е искал от ИИ да му генерира урок по биология за пчелите и е получил разказ как насекомите имат вградена GPS-система и така намират кошерите, как тагват и лайкват цветове и аромати. Изкуственият интелект използва думи, които на младите хора са им понятни и интересни и от това може да се възползва всеки учител, обясни експертът. Той допълни, че възможностите на ИИ могат да се използват по всеки учебен предмет, включително по физическо и рисуване.

Според Стоев в бъдеще учителите ще имат задачата да дават на учениците си т.нар. меки умения – да им предават опит, ценни съвети, да ги мотивират и насърчават, да ги учат на дисциплина. Позицията на експерта беше, че ИИ би могъл да се ползва активно от децата след 5-и клас, като дотогава те трябва да си изграждат умения за дебатиране, за излагане на мнението си с аргументи. Пред учителите обаче няма пречки да бъдат добри потребители на ИИ, могат да го ползват и тези в детските градини, за да генерират игри, обобщи Стоев.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

ЗАВРЪЩА СЕ АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ

By НОВИНИ
ЗАВРЪЩА СЕ АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ

01.03.2024 |

Четвъртото издание на младежкия научен фестивал „АЛО, КОСМОС | Говори България” се завръща на 25-ти юни в София Тех Парк под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Фестивалът запазва фокуса си върху изследването на космоса и STEAM областите и продължава да бъде вдъхновяващо образователно събитие за деца на всякаква възраст, техните родители и учители.

Тази година АЛО, КОСМОС отново ще бъде изпълнен с разнообразни активности, разпалващи въображението и мечтите за изследване на Вселената и отвъд нея. Подготвили сме безброй изумителни занимания за малки и големи, сред които чат на живо с астронавт от НАСА, завладяващи научни работилници, интерактивни изложби, провокиращи мисълта лекции и атрактивни демонстрации.

Тазгодишното издание ще се фокусира повече и върху A-то в STEAM, а именно ARTS, като програмата ще включи множество артистични занимания, сред които работилници за виртуална реалност и генериране на изображения чрез изкуствен интелект, рисуване, изложби и много други. Всичко това, за да отворим погледа на децата на България към изкуството и естетиката, които играят жизненоважна роля във всяка област, включително и в космическите науки.

Докато се подготвяме за нашето четвърто издание, се стремим към още по-забележително събитие, което да събере преподаватели, професионалисти от индустрията, научни експерти и най-вече – бъдещото поколение иноватори, астронавти, нобелови лауреати и мечтатели!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Официално обръщение от генералния секретар на ОИСР за присъединяването на България

By НОВИНИ
Официално обръщение от генералния секретар на ОИСР за присъединяването на България

dd.mm.2023

Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР, се обърна към аудиторията на форума OECD ACCESSION FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA, акцентирайки върху критичната роля на развитието на уменията за икономическото бъдеще на страната. Ето резюме на ключовите точки от неговото изказване:


▪️ Растеж и интеграция:

През последните две десетилетия в България се наблюдава стабилен икономически растеж и интеграция в глобалните вериги за създаване на стойност, което доведе до увеличаване на доходите на глава от населението от 30% от средните доходи в ОИСР през 2000 г. до над 50% днес. Този растеж беше подкрепен от стабилни макроикономически условия, стабилни публични финанси и стабилна финансова система.

▪️ Забавяне на икономическата конвергенция:

Въпреки тези постижения икономическата конвергенция с по-напредналите икономики се забави, особено след световната финансова криза. Развитието и повишаването на квалификацията на работната сила в България се счита за основен фактор за преодоляване на това забавяне, повишаване на производителността и насърчаване на икономическия растеж.

▪️ Умения и резултати на пазара на труда:

По-високите нива на умения се свързват с по-добри резултати на пазара на труда, включително по-високи доходи, по-добро здраве и благосъстояние, както и по-голяма гражданска и социална ангажираност. Въпреки това България е изправена пред предизвикателства, като например високия процент ученици, които не постигат добри резултати в ключови области (38,3 % по четене, математика и природни науки), в сравнение със средния процент за ОИСР от 16,4 %.

▪️ План за действие в областта на уменията:

ОИСР, в сътрудничество с Европейската комисия, помага на България в разработването на План за действие за умения. Този план има за цел да подобри уменията на младите хора и възрастните, да гарантира ефективното използване на уменията и да подобри управлението на системата за умения. Той ще се съсредоточи върху подобряването на прехода от образование към работа, адресирането на недостига на висококвалифицирани работници и подобряването на цифровите умения сред българите.

▪️ Справяне с промените на пазара на труда:

Тъй като пазарът на труда се развива, особено с цифровата трансформация, е необходимо работниците да придобият умения за адаптиране. Националната стратегия за изкуствен интелект на България и Планът за действие в областта на уменията имат за цел да укрепят свързаните с тях умения и да подкрепят ученето през целия живот.

▪️ Оползотворяване на неизползвания потенциал:

С намаляването на населението в трудоспособна възраст България трябва да оползотвори неизползвания трудов потенциал и да задържи талантите. Планът включва стимули за търсещите работа, възможности за повишаване на квалификацията и мерки за насърчаване на имиграцията на квалифицирани кадри.

▪️ Процес на присъединяване към ОИСР:

Корман подчерта, че процесът на присъединяване към ОИСР е трансформиращо пътуване за България, насочено към разработване на цялостна програма за реформи в различни области на политиката. Очаква се този процес да доведе до препоръки за подобряване на стандартите и възприемане на най-добрите практики за устойчив растеж.

В заключение, инвестирането в развитието на уменията е от решаващо значение за България, за да отговори на настоящите и бъдещите нужди на работодателите, да повиши доходите и да гарантира, че всички българи могат да се възползват от икономическите и обществените възможности.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Проведе се първият по рода си Форум на уменията

By НОВИНИ
Проведе се първият по рода си Форум на уменията

20.02.2024 |

Изграждането на умения на бъдещето за пазара на труда на фона на съвременни тенденции като демографски промени, развитие на изкуствения интелект, реиндустриализация и мобилност на населението обсъдиха представители на правителството, бизнеса, академичния и неправителствения сектор по време на форума OECD ACCESSION FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA, който организирахме съвместно с Дипломатически институт и с подкрепата на Министерство на труда и социалната политика и Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (UNHCR Bulgaria). Събитието имаше за цел да постави темата за уменията като ключова в процеса на присъединяване на България към ОИСР/OECD.

В откриването на форума, модерирано от директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова и президента на ДНК Гергана Паси, се включиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. Чрез видео обръщение форума приветства и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Те се обединиха около важността на присъединяването на България към ОИСР като основен външнополитически приоритет на страната ни, който би дал достъп до най-ефективните съвременни стандарти на публично управление. Беше поставен акцент върху изграждането на умения като инструмент за преодоляване на социалните неравенства и по-активно включване на всички демографски групи в демократичния процес.

Последва панел, посветен на напредъка в присъединителния процес на трите държави кандидати за ОИСР от Югоизточна Европа – България, Румъния и Хърватия. Панелът беше модериран от посланик Бисерка Бенишева, директор по европейските въпроси в „ПанЕвропа-България“, с участието на посланик Генка Георгиева, генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, г-жа Рина Етерович Горета, координатор по присъединяването на Хърватия към ОИСР, Н.Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в България, и г-жа Гандия Робъртсън, референт за присъединяването на България, Хърватия и Перу в ОИСР. Те изведоха на преден план приликите на присъединителния процес към ОИСР с присъединяването към ЕС и как добрите практики и уроци от процеса на европейска интеграция на трите държави могат да бъдат използвани и за напредък по членството в ОИСР.

Във форума онлайн се включи и Тамар Фридман Уилсън от Центъра по уменията на ОИСР (OECD Education and Skills), която представи изключително богат доклад с оценка и препоръки на ОИСР за нивото на умения на българското население. Тя отбеляза, че когато става въпрос за умения, те не се ограничават само до технически или професионални такива, но и когнитивни, метакогнитивни, социални, емоционални, дигитални. Изграждането на стратегическа рамка за насърчаването на съвкупността от всички тях може да донесе просперитет на българите в следващите десетилетия.

Вижте презентацията от доклада с оценка и препоръки на ОИСР – ТУК.

Специален фокус в рамките на форума беше поставен върху две мегатенденции на настоящето – демографските промени през призмата на политиката и науката, както и дигитализацията и използването на изкуствения интелект в образователния процес.

По темата за демографията с изказвания се включиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и доц. д-р Георги Бърдаров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Министър Шалапатова представи редица мерки, които ще бъдат предприети до 2027 г. – инвестиране на финансов ресурс в размер на 1 млрд. лв. за обучения по изграждане на умения на безработни и заети лица, създаване на платформа за обучение по базови и средни дигитални умения на възрастното население, активиране на уязвими групи на пазара на труда. Доц. Бърдаров проследи предпоставките за настоящата демографска картина в България и в Европа, както и компонентите на потенциална програма за демографски рестарт на България, сред които реформи и инвестиции в образование, здравеопазване, инфраструктура и политика на доходите.

Презентацията на доц. д-р Бърдаров ще откриете ТУК.

ПРИНОС към доклада (не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ доц. д-р Георги
Бърдаров

В дискусията за дигитализацията и образованието, модерирана от Теодор Панайотов от Ethermind, се включиха Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката, Доброслав Димитров от BASSCOM и Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България (UNICEF Bulgaria). Акцентите в техния разговор бяха поставени върху публикуването за първи път на препоръки за използването на изкуствен интелект в българската образователна система от страна на МОН, изграждането на дигитални умения у преподавателския състав в началните и средните училища, защитата на правата на децата в интернет, както и технологичността като съвременна форма на грамотност в контекста на петата индустриална революция, в която има голям риск неумението за боравене с изкуствен интелект да доведе до отпадане от пазара на труда на определени групи от населението.

В рамките на форума беше обособена и панелна дискусия за уменията в контекста на реиндустриализацията и икономическото управление, модерирана от гл. ас. д-р Мария Трифонова от Стопанския факултет на Софийския университет. В разговора се включиха Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент, Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (Trakia Economic Zone), инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружение „Соларна Академия България“ (Solar Academy Bulgaria), и д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Те се фокусираха върху регионалния икономически растеж в условията на зеления и цифровия преход в ЕС и как Европа може да запази своята конкурентоспособност и стратегическа автономия на фона на глобалната икономическа и суровинна надпревара и процесите на декарбонизация и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Форумът завърши с дискусия, посветена на неизползвания потенциал на бежанците на пазара на труда в България, в която се включиха Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, Георги Бебечев, генерален мениджър на Ital-Tex Ltd, и Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България. Бяха обсъдени широка палитра от предизвикателства и добри практики за по-бързото и ефективно интегриране на бежанците като необходим човешки капитал в българската икономика, в това число предлагането на безплатни езикови курсове по български, процедурите по признаване на образователна квалификация, придобита в чужбина, създаването на интегрирана платформа за търсене на работа от лица с бежански статут, по-тясното сътрудничество с работодателските организации и публичната комуникация за преодоляване на стигматизацията в обществото. В панела онлайн се включи и Надя Куценко, украински лекар, емигрирал в България.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Предизвикателствата пред IT сектора

By НОВИНИ
Предизвикателствата пред IT сектора

15.02.2024 |

IT секторът в България се готви за тежка година. Софтуерната сфера влиза в криза след 15 години на постоянен висок растеж. До момента няма масови съкращения, но търсенето на нови кадри е намаляло. Някои компании отбелязват спад в очакванията си още от края на 2023 година. Предвиждат ли се съкращения и какво можем да очакваме от технологичните компании на нашия пазар през годината? Бистра Папазова, член на УС на на BASSKOM разказа повече подробности по темата.

По думите й „криза“ е твърде силна дума за ситуацията. Ръст има, но просто е по-слаб в сравнение с предишни години. Това се дължи на процеси, които текат в целия свят.

„Повод за притеснение не бих казала, че има, но със сигурност това е повод за преосмисляне в IT сектора в България. Ние много дълги години растяхме, радвахме се на много клиенти и западни партньори. Това доведе до много голям ръст на нашите разходи под формата на заплати. Отдавна вече не сме евтина IT дестинация и този процес сега просто се задълбочава и ние трябва да преосмислим какво всъщност предлагаме като индустрия“, сподели Папазова.

Тя отбеляза, че заетите в сектора са около 60 хиляди души, но има и много IT специалисти, които са извън него. Съкращения има, но те не са масови. Освен това има замразяване на наеманията на нови служители в компаниите, както и по-малко търсене на специалисти в сравнение с предишни години.

„Това са нормални икономически процеси. В икономиката няма такова нещо като „вечен ръст“ и ние го разглеждаме това като нормален период от икономическия цикъл, който очакваме, че ще премине. Това, което ние можем да направим и това, което споменах е да се позиционираме като място на иновации, място на много голяма експертиза, която да е привлекателна за нашите международни партньори. Ние се конкурираме с целия свят така, че трябва да си даваме сметка къде стоим“, каза Папазова. И добави:

„Моят съвет към всички IT специалисти е да наблегнат на своите умения и своята квалификация, защото квалифицирани хора винаги се търсят.“

 

Цялото интервю гледайте ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Data Developer Meetup Event – February 2024

By НОВИНИ
Data Developer Meetup Event - February 2024

07.02.2023 |

About this Event

Data Developer Meetup Event – February 2024

Join us for an exciting in-person meetup event at EPAM Systems on Bulgaria Boulevard in Sofia, Bulgaria. This event is a great opportunity for data developers to connect, learn, and share their experiences. Network with fellow professionals and gain valuable insights into the latest trends and technologies in the field. Don’t miss out on this chance to expand your knowledge and meet like-minded individuals. Mark your calendars for February 2024 and get ready for an unforgettable event!

Details

Target audience

Digital skills for ICT professionals

Digital technology

Software engineering

#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

By НОВИНИ
#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

07.02.2024 |

Квантовите компютри са технология, за която слушаме от години. Твърденията за опасността, която представляват за съвременните криптографски алгоритми, крепящи киберпространството в момента, направо смразяват кръвта на всеки специалист по информационна сигурност. Но знаем ли какво представлява quantum computing-a и защо представлява такава опасност? Кога ще настъпи quantum ерата и ще дойде ли с нея краят на криптографията в настоящи й вид?

Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на следващия Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night на 13 февруари.

Програма на събитието:
• 18:30 – 19:00 – Регистрация
Вратите отварят в 18:30 часа.
• 19:00 – 19:05 – Откриване
• 19:05 – 19:15 – Keynote Антивирус БГ
• 19:15 – 19:45 – Какво е quantum computing и защо представяла опасност?
Иван Ангелов – Software Developer and Quantum Computing Practitioner
• 19:45 – 20:20 – Post-quantum криптография и киберсигурност
инж. Янко Спасов – Консултант по ИТ и Информационна Сигурност в „Антивирус БГ“ ЕООД
инж. Александър Атанасов – General Manager , Lead Consultant at HEIC
• 20:20 – 20:30 – Закриване на официалната част
• 20:30 – 22:00 – Networking

 

Входът е свободен, но се изисква предварителна регистрация.

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Киберсигурност

Изкуствен интелект

Най-добрите AI инструменти за образование

By НОВИНИ
Най-добрите AI инструменти за образование

05.02.2024 |

Повечето от разговорите около инструментите за изкуствен интелект (AI) често са насочени към бизнеса, но има огромен потенциал за AI драстично подобряване на нашите образователни системи. Това е един от най-ефективните инструменти, които учителите могат да имат на свое разположение, и често ги освобождава от административна тежест. Тези технологии няма да заменят учителите, а по-скоро ще им позволят да отделят повече време за обучението на учениците.

ИИ се разраства бързо в образователния сектор и се превръща в глобален пазар за милиарди долари. Този бърз растеж се дължи на способността му да трансформира много аспекти от процесите на преподаване и учене. AI може да създава завладяващи виртуални учебни среди, да произвежда „интелигентно съдържание“, да облекчава езиковите бариери, да запълва празнините между ученето и преподаването, да създава специализирани планове за всеки ученик и много повече. 

Много иновативни компании създават AI инструменти, за да постигнат тези резултати. Нека да разгледаме някои от най-добри AI инструмента за образование: 

 

1. Gradescope

Какво е Gradescope?

Инструментът Gradescope AI позволява на учениците да се оценяват един друг, като същевременно предоставят обратна връзка, което често отнема много време без технологията AI. Gradescope разчита на комбинация от машинно обучение (ML) и AI за по-лесно оценяване, което спестява време и енергия.

Като възлагат тези задачи на външни изпълнители, учителите могат да се съсредоточат върху по-важните. Gradescope може да се използва от учителя за оценяване на хартиени изпити и онлайн домашни, както и за подготовка на проекти на едно място.

Ето някои от основните характеристики на Gradescope:

 • Подпомогнато от AI и ръчно групиране на въпроси
 • Удължаване на времето, специфично за студентите
 • Оценяване с помощта на AI
 • Повишена ефективност и справедливост
2. Fetchy

Fetchy е генеративна, базирана на AI платформа, създадена специално за преподаватели. Тя дава възможност на преподавателите да разгърнат пълния си преподавателски потенциал. Те се стремят да постигнат това чрез опростяване и рационализиране на безбройните задачи, пред които са изправени преподавателите, включително създаване на увлекателни уроци, генериране на бюлетини, създаване на професионални имейли и др. Като използва силата на AI, Fetchy дава възможност на преподавателите да подобрят своите методи на преподаване, да оптимизират управлението на времето и да вземат уверени и информирани решения.

Fetchy е специализирана в персонализирането на генерирания език, за да отговори на изискванията на преподавателите. Като не се налага да формулира сложни подкани, Fetchy е лесно полезен за преподавателите. Когато използват персонализираните решения на Fetchy, преподавателите могат да очакват подходящи резултати, съобразени с техните специфични образователни изисквания.

 • Генерирайте планове за уроци
 • Преглед на историята от множество лещи/гледни точки
 • Намерете математически или научни експерименти
3.Nuance

Разположен в Бърлингтън, Масачузетс, Nuance предоставя софтуер за разпознаване на реч, който може да се използва както от студенти, така и от преподаватели. Продуктът на компанията Dragon Speech Recognition може да транскрибира до 160 думи в минута, помагайки на учениците, на които им е трудно да пишат или въвеждат. Инструментът също така поддържа вербални команди за навигация в документи, което е от съществено значение за студенти с изисквания за достъпност.

Dragon предлага много повече функции, включително възможност за диктуване на планове за уроци, учебни програми, работни листове, списъци за четене и други с темпове, три пъти по-бързи от писане. Той прави това, като същевременно постига 99% точност.

Ето някои от основните характеристики на Nuance’s Dragon:

 • Функции за достъпност, поддържащи вербални команди
 • Глас за оценка на работата на учениците
 • Диктувайте работа в клас с 99% точност

10-те най-добри AI инструменти за образованието ще откриете ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

By НОВИНИ
OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

02.02.2024 |

Присъединете се към нас на 20 февруари 2024 г. и гледайте на живо ключовия „ФОРУМ на ОИСР“, който бележи значителна крачка към интеграцията на България в ОИСР – доказателство за ангажимента на страната ни към високи постижения, иновации и глобално сътрудничество.

Тъй като България стои на прага на присъединяването към ОИСР, ние сме горди да представим това фундаментално събитие, организирано в стратегическо партньорство между България и ОИСР.

Защо да гледате?

 

 • Безпрецедентна проницателност: Осигурете си пряк достъп до мненията на министри, висши служители на ОИСР, уважавани бизнес лидери, неправителствени организации и академични светила.
 • Дискусии за бъдещето: Потопете се в основните умения за бъдещето, разгледани на фона на глобални мегатенденции като демографските промени, цифровата трансформация, глобализацията и изменението на климата.
 • Стратегическо сътрудничество: Станете свидетели на синергията между Дигитална национална коалиция, Българският дипломатически институт и различни министерства и сектори, които се обединяват, за да изградят единен подход към развитието на уменията.

ЦЕЛИ

 • Идентифициране на нуждите от умения: Да се разпознаят настоящите и бъдещите нужди от умения в България, особено в контекста на глобалните мегатенденции.
 • Укрепване на партньорствата: Да се насърчи сътрудничеството между правителството, бизнеса, образователните институции и неправителствените организации за съгласувано развитие на уменията.

РЕЗУЛТАТИ

 • Повишаване на осведомеността относно предизвикателствата и възможностите за повишаване на квалификацията в България: Повишено разбиране сред обществеността, политиците и заинтересованите страни за решаващата роля на уменията за справяне с демографските промени, цифровизацията, глобализацията и изменението на климата. Тази осведоменост ще подчертае значението на адаптирането към технологичния напредък и променящите се изисквания на пазара на труда, като насърчи колективния ангажимент за повишаване и преквалификация на българската работна сила.
 • Укрепване на партньорствата между различните заинтересовани страни за продължаващо сътрудничество след края на събитието.
Работен език: BG/EN
В сътрудничество с: Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, Министерството на иновациите и растежа и бизнес общността.
Гледай наживо ТУК.
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Innovation Explorer 2024

By НОВИНИ
Innovation Explorer 2024

26.01.2023 |

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer!

 

Събитието е насрочено за 22 февруари 2024 г. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Футуристична разходка през историята на българското предприемачество до най-високите постижения в съвременната
българската наука и технологии ви очакват. Билетите с цена за ранна регистрация и запазени места вече са в продажба на www.innovationexplorer.bg.

Организаторите са предвидили редица нововъведения в провеждането на самото събитие. Тази година форумът ще бъде във формат на маратонско събитие – от 8:00 до 22:00 часа. В една и съща зала са планирани три сцени: сцена на миналото (лява), сцена на настоящето (предна) и сцена на бъдещето (дясна), като столовете на публиката ще се обръщат автоматично към всяка сцена, когато на нея има оратор.

Сред най-важните теми в програмата на 2024 г. своето място ще заеме тази за развитието на изкуствения интелект и за първи път в България ще видим DeepMind, Antrophic и OpenAI на една и съща сцена. В панелните дискусии ще бъдат представени и темите за иновативните публични политики, иновативните институции, индустриите и професиите на бъдещето и др.

Промяната не чака никого. Светът около нас се променя. Начинът, по който правим бизнес, начинът, по който учим, начинът, по който общуваме помежду си, потребителските ни навици – списъкът е дълъг. А хората по природа се страхуват от промените. Но промяната може да бъде добра. Тя може да ни накара да се развиваме и да израстваме.

Иновациите изискват задължително промяна. Така че при всяка нова възможност сме изправени пред избор. Да продължим да вървим по познатия път или да преосмислим приоритетите си и да променим курса си напред и нагоре.

Детайли

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Career Show | Spring 2024

By НОВИНИ
Career Show | Spring 2024

25.01.2024 |

Нова година, нова работа!

Career Show се завръща с първото за годината събитие, което ще открие пред вас стотици нови възможности за по-успешна кариера! ✨

Career Show – Spring ще се проведе изцяло онлайн на 28 и 29 март!
Запазете си тези два дни, защото те могат да поставят началото на вълнуващи нови начинания!

Какво да очаквате:

 • Водещото кариерно експо изцяло онлайн
 • Възможност да се включите от всяка точка на света
 • 15-минутни видео срещи с топ работодатели
 • Програма с интересни теми от експертни лектори
 • Всичко в една платформа, на един клик разстояние

 

 

Научете повече и се регистрирайте:

🔎 Повече за събитието: https://careershow.bg/spring
💻 Бърза и напълно безплатна регистрация: https://careershow.bg/register
Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

By НОВИНИ
На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

24.01.2024 |

Придобилата изключителна световна известност чатбот платформа с изкуствен интелект ChatGPT скоро ще има свой български аналог. Изцяло българската програма, която по същество е първият отворен изкуствен интелект на български език, е разработена от специалисти от изследователския институт INSAIT към Софийския университет.

Програмата ще носи името BgGPT и ще заработи символично на националния ни празник 3 март. Това обявиха от института на специално събитие в София Тех парк, на което присъстваха премиерът Николай Денков, образователният министър Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Официални гости на събитието бяха и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Ролф От, Chargé d’Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

България е една от малкото държави, която разработва своя подобна платформа на собствен език, и която информация остава у нас и не зависи от чужди корпорации, като по този начин показваме, че можем да сме технологичен лидер, а не само потребител отбеляза проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT.

Платформата ще е напълно отворена и безплатна и се основава на над 3 милиарда думи и словосъчетания, като тепърва ще се развива много повече. В началото приоритет за използването й ще имат научни и обществени организации, които могат да се запишат предварително, за да я ползват и преди официалната дата на пускането й в свободна употреба – 3 март.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2024

By НОВИНИ
АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2024

24.01.2024 |

Предстои 11-тото издание на Академия за иновации!

 

ЗА ПРОЕКТА

Най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори ще награди отново най-иновативните младежки проекти.
Проектът е посветен на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. През 2024 година ще се реализира за единадесета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти оформят първите си бизнес проекти и разработват прототипи на идеите си.

Цел

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига.

Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2024 г. вече се провежда в национален мащаб, в партньорство с над 15 университетa и обучителни центрове и 50 партньора.

Проектът се реализира с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

Структура

Проектът е обособен в 3 основни модулa – 1/ менторство, 2/ лекции 3/ представяне на идеите.

Събитието е безплатно за студенти от цялата страна, но се изисква предварителна регистрация ТУК.

Допълнителна информация ще откриете на официалния сайт на Inovation Academy.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

By НОВИНИ
Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

16.01.2024 |

В оживения град Бургас, България, от 9 до 15 август 2024 г. ще се проведе  първата по рода си Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI). Това престижно събитие ще събере най-ярките млади  умове, които горят от нестихващо любопитство  към бързо развиващия се свят на изкуствения интелект (ИИ). IOAI има за цел да разпали този плам и да предизвика тези млади новатори да разширят границите на изкуствения интелект, като ги превърне в следващото поколение пионери и специалисти по решаване на проблеми.

 Уникален формат: Отвъд правилните отговори

IOAI се отличава с уникален формат, включващ два кръга: научен и практически. Тези кръгове не търсят само „правилния отговор“, а се фокусират върху решения, ориентирани към изводите. Участниците ще се включат в проектирането на експерименти, правейки изводи за възможностите и ограниченията на ИИ, като по този начин отразяват научния процес в реалния свят

Научният кръг: Тест за умения и знания

В научния кръг отборите получават задачи, основани на последните изследвания на изкуствения интелект, от 2 до 4 седмици преди IOAI. Те трябва да представят решенията си като работен код и резултати от модели в Google Colab, използвайки Python. В този кръг се оценяват основните им умения за кодиране и разбирането на основите на машинното обучение. Уникално е представянето в „боен стил“ на IOAI, където отборите защитават решенията си срещу предизвикателства от опоненти, участвайки в динамичен научен дискурс.

Практическият кръг: Практическа работа със софтуер за изкуствен интелект

Практическият кръг, който се провежда изцяло на място, запознава учениците с популярен софтуер за изкуствен интелект като ChatGPT, Dalle-2 и други. Този кръг изисква от екипите да анализират и обяснят поведението на ИИ, без да е необходимо да кодират. Това е рядка възможност за учениците да си взаимодействат с най-съвременния ИИ в реално време, като им предлага представа за практическите приложения на технологията на ИИ.

Какво обещава IOAI: Сътрудничество, предизвикателства и иновации

IOAI е нещо повече от състезание – това е пътешествие в дълбините на изкуствения интелект. Участниците могат да очакват да се изправят пред умопомрачителни предизвикателства, да си сътрудничат с колеги от цял свят и да изследват потенциала си в тази динамична област. Това е платформа за тези, които мечтаят да оформят бъдещето с решения, базирани на ИИ, или за тези, които искат да изпробват уменията си на глобална сцена.

България: традиция в провеждането на олимпиади

България, известна с това, че е била домакин на първите издания на няколко международни олимпиади, добавя IOAI към своето наследство. Изборът на Бургас, град на брега на Черно море, за място на провеждане е в съответствие с дългогодишната традиция на България да насърчава интелектуални състезания.

Впуснете се в приключение с изкуствен интелект

IOAI не е просто събитие, а началото на глобално движение в областта на ИИ. Тази олимпиада е призив към младите иноватори по света да се съберат, да споделят идеи и да движат напред бъдещето на технологиите. Докато се подготвяме за това новаторско събитие, очакването и вълнението са осезаеми. Международната олимпиада по изкуствен интелект през 2024 г. в България ще се превърне в крайъгълен камък по пътя на изкуствения интелект и фар за младите умове, които го ръководят.

 

Срокове и допълнителни подробности ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

MentAlly

By НОВИНИ
MentAlly

20.12.2023 |

Отборът на MentAlly заслужи третото място в AI&I FACTORY /// Challenge 2.0 @Plovdiv с иновативен подход за ментално здраве.

 

В рамките на образователния хакатон, проведен за първа година в Пловдив, отборът на MentAlly се отличи със своя проект, заслужавайки третото място сред силната конкуренция от млади предприемачи. Техният проект представлява каскадно техническо решение, включващо създаването на API и ChatBot, което цели да подпомогне поддържането на менталното здраве чрез избора на подходящи храни и дейности.

Фокусирайки се върху значимата връзка между храненето и психическото благополучие, MentAlly предлага уникално решение, което обединява най-новите технологии в областта на изкуствения интелект и обширна база данни, специфично насочена към българските потребители. Тяхната платформа е изключително подходяща както за разработчици, които търсят надеждна информация, така и за крайни потребители като бременни жени, майки, тийнейджъри и възрастни, които искат да подобрят своето ментално здраве чрез балансирано хранене и активности.

MentAlly се откроява със своята иновативност, предлагайки не само технологично решение, но и дълбоко разбиране за важността на храненето в контекста на менталното здраве. Техният подход към „вие сте това, което ядете“ е не просто лозунг, а реална практика, превръщаща храната в инструмент за подобряване на психическото благополучие. Това поставя MentAlly в авангарда на дигиталното здравеопазване и укрепва позицията на България като иновационен център в областта на здравните технологии.

„AI & I FACTORY“, съвместна инициатива на Дигитална Национална Коалиция и AI Cluster Bulgaria, наскоро приключи своята „AI & I FACTORY CHALLENGE 2.0“ в Пловдив, отбелязвайки поредния успешен етап в мисията си да разшири общественото разбиране и практическото приложение на изкуствения интелект (ИИ).

Този проект, част от поредица образователни и иновативни начинания, се фокусира върху вдъхновяването на технологичните експерименти и приобщаването, като е насочен по-специално към жените и младите таланти в технологичния сектор и сектора на ИИ.

„Challenge 2.0“ в Пловдив беше задълбочена двуседмична програма, която събра участници от различни университети. Тези начинаещи таланти се впуснаха в предприемачество, разработвайки решения, базирани на ИИ, с напътствия от ментори и експерти в области като бизнес развитие, дизайнерско мислене, софтуерно инженерство и киберсигурност.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

RibbonsHub

By НОВИНИ
RibbonsHub

20.12.2023 |

В последното издание на AI & I FACTORY , проектът RibbonsHub заслужено зае впечатляващото второ място. Тази иновативна стартъп идея, разработена от екип студенти, отговаря на жизненоважния въпрос за здравната осведоменост и диагностика в България, като въвежда пионерска платформа за събиране и анализ  на анонимизирани данни. Получените данни ще служат както на медицинските центрове, така и на отделните пациенти.

RibbonsHub е ярък пример за фокуса на хакатона, а именно приложението на изкуствения интелект за подобряване на общественото благосъстояние.

Поздравяваме талантливия екип на RibbonsHub и им желаем много успех по пътя на предприемачеството с кауза.

„AI & I FACTORY“, съвместна инициатива на Дигитална Национална Коалиция и AI Cluster Bulgaria, наскоро приключи своята „AI & I FACTORY CHALLENGE 2.0“ в Пловдив, отбелязвайки поредния успешен етап в мисията си да разшири общественото разбиране и практическото приложение на изкуствения интелект (ИИ).

Този проект, част от поредица образователни и иновативни начинания, се фокусира върху вдъхновяването на технологичните експерименти и приобщаването, като е насочен по-специално към жените и младите таланти в технологичния сектор и сектора на ИИ.

„Challenge 2.0“ в Пловдив беше задълбочена двуседмична програма, която събра участници от различни университети. Тези начинаещи таланти се впуснаха в предприемачество, разработвайки решения, базирани на ИИ, с напътствия от ментори и експерти в области като бизнес развитие, дизайнерско мислене, софтуерно инженерство и киберсигурност.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

КУЛМИНАЦИЯТА НА AI & I FACTORY /// Challenge 2.0

By НОВИНИ
КУЛМИНАЦИЯТА НА AI & I FACTORY /// Challenge 2.0

28.11.2023 |

Финалът на образователния хакатон AI & I FACTORY /// Challenge 2.0 @Plovdiv в Пловдив представи иновативния дух на града, като събра бъдещите лидери в технологиите на едно място!

 

Вечерта на 27 ноември в Networking Premium се превърна в едно истинско предприемаческо шоу, изпълнено с креативност и вдъхновение. Най-ярките млади умове в Пловдив представиха своите иновативни идеи, демонстрирайки силата на изкуствения интелект в различни сфери – от здравеопазване до земеделие.

Петте стартъп идеи на студентите от Пловдив бяха представяни в рамките на три минути за всяка идея, след което експертите в залата имаха на разположение пет минути, за да зададат въпроси и да оценят потенциала на продуктите и услугите, родени в хакатона.

🏆Сред всички впечатляващи проекти, BrightThrive изпъкна и спечели сърцата на журито и публиката. Стартъп проектът BrightThrive е приложение, което подпомага грижата за деца със специални образователни потребности и тяхното развитие. Благодарение на изкуствения интелект то ще може да предлага и генерира различни игри и образователни задачи спрямо напредъка, интересите и индивидуалните нужди на всяко едно дете.Поздравяваме талантливия екип на BrightThrive и всички участници, които поеха по пътя на предприемачеството с кауза.

След официалната част вечерта продължи с нетъурĸинг част за всички гости, млади предприемачи и инвеститори, които се включиха в събитието, за да обменят идеи. Със специалното присъствие на новоизбрания кмет на Пловдив – Костадин Димитров

 

Благодарим на Фондация „Америка за България„, че вярват в каузите на Дигитална национална коалиция и Клъстер изкуствен интелект България и ни позволяват да мечтаем, вдъхновяваме и допринасяме за дигиталното развитие на страната ни и интегрирането на все повече дами и млади хора в сфертата на иновативните технологии, изкуствения интелект и предприемачеството.

 
Продължаваме напред към /// Challenge 3.0!
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Global Power Platform Bootcamp Bulgaria 2024

By НОВИНИ
Global Power Platform Bootcamp Bulgaria 2024

21.11.2023 |

В постоянно развиващия се технологичен пейзаж е от решаващо значение да бъдете в крак с времето. Microsoft’s Power Platform се превърна в инструмент, който променя правилата на играта, давайки възможност на хората и организациите да трансформират данните в полезни прозрения и да стимулират иновациите.

За ентусиасти и професионалисти, които желаят да използват пълния потенциал на платформата Power Platform на Microsoft


Power Platform Bootcamp Bulgaria
e безплатно събитие, организирано от потребителски групи и общности от цял свят, за всички, които искат да научат повече за Power Platform на Microsoft.

Power Platform Bootcamp Bulgaria ще се проведе на 24 февруари 2024 г.

Основни акценти:

 • Ръководени от експерти прозрения: Научете от експерти в бранша и лидери на общността за платформата Power Platform на Microsoft.
 • Практически лаборатории: Потопете се в практическите сесии, за да подобрите уменията и познанията си.
 • Възможности за нетуъркинг: Свържете се както с професионалисти, така и с ентусиасти, за да разширите мрежата си.

Не пропускайте да се възползвате от тази възможност за задълбочено обучение.

Допълнително информация и регистрация ТУК

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

SGJ: HACKATHON 2023

By НОВИНИ
SGJ: HACKATHON 2023

20.11.2023 |

Присъединете се към Sofia Game Jam 2023 за уикенд, изпълнен с творчество и забавление, в който ученици, разработчици на игри и ентусиасти се събират, за да създават страхотни игри.

Хакатонът е ежегодният 48-часов гейм джем, който има за цел да събере хора, които са запалени по разработването на игри – от студенти до ветерани от индустрията, независими компании, геймъри и други ентусиасти – за да създават игри, да повишават уменията си и да укрепват приятелства.

На SGJ: HACKATHON 2023 ще можете да:
 • Създадете – Работете в екипи за проектиране, разработване, тестване и създаване на нови игри около централна тема, която ще бъде разкрита в началото на събитието.
 • Експериментирате – Изследвайте нови технологични инструменти, опитайте се в различни роли при разработката и тествайте уменията си.
 • Свържете се – Свържете се с общността на разработчиците на игри, изградете приятелства и получете възможности да се учите от хора с подобни интереси.

Допълнително информация и билети ще намерите ТУК.

 

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Национална конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“

By НОВИНИ
Национална конференция "Дигитални умения за дигиталното десетилетие"

20.11.2023 |

7 декември 2023 г.

2020 Event Space

 

В Европейската година на уменията Министерството на труда и социалната политика организира Национална конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“. Основната цел на форума е да провокира дискусия между национални и европейски институции, работодателски и браншови организации, синдикати, академичната общност и младежките организации по темата за дигиталната трансформация.

Във фокуса на конференцията е човекът – неговите възможности да се адаптира към промените на пазара на труда и необходимостта от включване в обучения за усвояване или надграждане на дигитални умения, необходими за професионалната му реализация.

Вижте програмата ТУК

 

Конференцията е с Вход „Свободен“!

Защо да присъствате?

 

 • За да научите тенденциите на пазара на труда
 • За да се запознаете с възможностите за включване в безплатни обучения
 • За да се включите в дискусията по темата за дигиталната трансформация

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Design WeekEnd 2023

By НОВИНИ
Design WeekEnd 2023

20.11.2023 |

От 24-ти до 26-ти ноември, Пловдив ще се превърне в център на креативността и дизайна, като приеме тридневното бранд дизайн състезание – Design WeekEnd 2023. Събитието, което събира ученици и студенти с интереси в областта на дизайна, обещава да бъде истинско дизайнерско предизвикателство.

Design WeekEnd е зашеметяващо състезание, което предоставя възможност на младите дизайнери да създадат бранд идентичност за само 26 часа. Това събитие кани талантливи младежи от цяла страна да докажат своите умения и креативност, било то в уеб дизайн, графичен дизайн или мултимедийно творчество.

 За кого е Design WeekEnd?

Дали сте ученик с навършени 16 години или студент със страст към дизайна, фотографията, видеообработката, печатните комуникации или социалните мрежи, Design WeekEnd предоставя платформа, на която може да се проявите.

Програма

Събитието започва със вдъхновяващи презентации и нови познания в петък, където участниците ще могат да се запознаят с предизвикателствата пред тях. След това идва най-голямото предизвикателство – работата в екип и сроковете, които са ограничени до събота и неделя.

Състезанието

Design WeekEnd предизвиква участниците да създадат бранд идентичност от нулата. В отбори от петима човека, участниците разполагат точно с 26 часа (и може би малко по-малко) за да създадат уникален бранд. Заданията са разнообразни и включват създаване на брандове за продукти и услуги като минерална вода, храна за домашни любимци, магазин за творчески материали, екстремни преживявания и музикални инструменти. Но предизвикателството не свършва тук – всеки отбор получава и по две думи на късмета, които трябва да вплете в бранда си. Тези думи са случайни и неочаквани, като например „плантация,“ „свредло,“ „вълна,“ „моторна резачка,“ „лобода“ и „рог.“

Менторите

Имайте предвид, че състезанието е свързано с предизвикателства, но има и ментори, които са професионалисти и експерти в областта на дизайна. Те са на разположение на участниците през целия процес и искат да споделят своя опит и знания, помагайки им да създадат невероятен бранд.

Регистрация

Ако искате да се включите в това уникално събитие и да изпробвате своите дизайнерски умения, регистрирайте се на официалния уебсайт на Design WeekEnd и следвайте тяхната страница в Instagram @designweekend.co.

Не изпускайте възможността да изразите своята креативност и да се състезавате срещу най-добрите млади дизайнери в страната на Design WeekEnd 2023 в Пловдив!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

IBM TechXchange Bulgaria

By НОВИНИ
IBM TechXchange Bulgaria

17.11.2023 |

21.11.2023 – 23.11.2023

TechXchange е новаторско, тридневно събитие, обединяващо иноватори и ентусиасти в областта на технологиите.

Присъединете се към IBM TechXchange Bulgaria за вдъхновяващо изследване на последните постижения в технологиите, където ще:

Получите прозрения от индустриални експерти, които ще разширят вашето разбиране за Данни и ИИ, Автоматизация, Сигурност, Устойчивост, Облачни технологии, Инфраструктура и Квантови технологии.

Участвате в практически семинари, за да подобрите уменията си и научите полезни съвети.

Запознаете със съмишленици от техническата общност и създадете ценни връзки.

Бъдете в крак с последните тенденции и иновации в продуктите на IBM – софтуер и хардуер.

 

Научете повече за ключовите оратори и програмата ТУК.

Необходима е предварителна регистрация!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 стартира

By НОВИНИ
Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 стартира

15.11.2023 |

Второто предизвикателство на AI & I FACTORY: Challenge 2.0 е вече в разгара си след вълнуващо откриване в Пловдив.


Образователната инициатива, организирана от Дигитална национална коалиция и AI Cluster Bulgaria, в партньорство с Фондация „Америка за България“, има за цел да срещне лидерите на утрешния ден със стартъп културата и необятните възможности на изкуствения интелект.

В продължение на две седмици участниците от различни университети в Пловдив, ще се потопят в света на предприемачеството, създавайки свои AI базирани решения с помощта на ментори, експерти в сфери като бизнес развитие, дизайн мислене, софтуерно инженерство, киберсигурност и други.

Тематичните области, в които студентите ще работят са:

 • здравеопазване и науки за живота
 • хранителни технологии
 • селско стопанство
 • индустриални системи


Шест отбора поеха предизвикателството и на 27 ноември в Пловдив ще се изправят пред експертно жури, представяйки старт-ъп идеите си. Заповядайте в NETWORKING Premium Coworking Spaces (PLOVDIV) за едно предприемаческо вечерно шоу.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Powers Summit 2023: „Изграждане на бъдещето на България чрез колективна интелигентност и диалог“

By НОВИНИ
Powers Summit 2023: „Изграждане на бъдещето на България чрез колективна интелигентност и диалог“

08.11.2023 |

На 7 ноември 2023 г., в София Тех парк се проведе третото издание на форума Powers Summit. На него се събраха лидерите на парламентарно представени политически групи и техните екипи, както и представителите на изпълнителната власт, за да се намерят решения в реално време по основните теми в диалог с индустрията, гражданския сектор и академичните среди.

За първа година Powers Summit започна с новите “Премиерска сесия” и “министерски сесии”, с участието министър-председателя акад. Денков, последван от участието на финансовия министър Асен Василев и министрите на енергетиката, икономиката, образованието, здравеопазването, земеделието и други министри и членове на висшия ешелон на властта.


Тази година „Българският Давос“ бе посветен на темите здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие и Бранд България – предприемачество, инвестиции и образование.

Ключовите приоритети, които бяха представени от браншовите организации пред властта, може да откриете тук.

Закриването на Powers Summit 2023 бе направено от Васил Терзиев, който в разговор с д-рПламен Русев разказа за София 2027 и по-точно как си представя да изглежда столицата ни след края на първия му мандат.

На въпроса какъв иска да е бранда на София след 4 години, г-н Терзиев отговори, че София ще се превърне в град на големите възможности, основа за реализацията на мечти, красива среда в която всички да живеем и да се развиваме.

Гледайте цялата програма на запис, разделена по панели. 

Powers Summit се съ-организира от Webit Foundation и Дигитална Национална Коалиция в партньорство с всички основни представителни организации на индустрията в България, работодателски организации, браншови камари, мозъчни тръстове и неправителствени организации. Powers Summit има медийната подкрепа на всички водещи медии в страната. Стратегически медиен партньор – Нова ТВ.

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

Дигитални умения

AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

By НОВИНИ
AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

07.11.2023 |

GENERAL CONCEPT

AI & I FACTORY е пионерска съвместна инициатива, ръководена от Digital National Alliance в сътрудничество с AI Cluster Bulgaria. Основната цел на проекта е да задълбочи разбирането на обществото за ключовата роля и трансформационния потенциал на изкуствения интелект (ИИ) в ежедневието. Той се стреми да вдъхнови експериментирането в технологичната сфера, като същевременно активно насърчава приобщаването, привличайки повече жени и млади таланти да започнат обогатяващи пътешествия в секторите на технологиите и ИИ.

Инициативата служи като средище, където се събират експерти, учени и начинаещи таланти от различни области. Чрез интересен спектър от дейности, включващ образователни семинари, работни срещи, хакатони, обучителни лагери и събития за създаване на мрежи, AI & I FACTORY създава среда за задълбочено изследване и съвместно обучение.

Акцентът ни е върху възпитанието на поколение иновативни умове, подготвени да управляват курса на утрешния технологичен пейзаж. Освен това се ангажираме да насърчаваме технологична индустрия, която подкрепя разнообразието и приобщаването на половете, като гарантираме балансирана и жизнена екосистема на изкуствения интелект.

CHALLENGE 2.0 @Plovdiv | 13-27 November 2023

Двуседмична безплатна хибридна образователна програма, която събира студенти от различни университети в Пловдив, България, за да изследват, изучават практиката и работят съвместно под ръководството на експерти от бизнеса и индустрията за разработване на базирани на изкуствен интелект решения на предварително дефинирани предизвикателства.

Основни дати

10 ноември – приключване на регистрационния формуляр
13 ноември – Церемония по откриването
14 ноември – Посещение на техническите лаборатории
15-26 ноември – Хакатон (онлайн)
27 ноември – Лично представяне (pitching) и церемония по награждаване

Повече информация и регистрация на https://linktr.ee/challenges.aifactory

Участието е напълно безплатно

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Проведе се четвъртото издание на AI N’ CYBER CONFERENCE

By НОВИНИ
Проведе се четвъртото издание на AI N' CYBER CONFERENCE

27.10.2023 |

Изкуственият интелект и киберсигурността придобиват все по-голямо значение във всички сфери на живота. Начинът, по който посрещаме тези предизвикателства и възможности, ще определи не само живота ни днес, но и този на бъдещите поколения. За да процъфтяваме, а не просто да оцеляваме, трябва да работим заедно.

Около това мнение се обединиха участниците на тазгодишната конференция AI N’ CYBER 2023, организирана от Дигитална Национална Коалиция в партньорство с Фондация „Конрад Аденауер“ и Economic.bg

Във фокуса на тазгодишната конференция бе примерът на Украйна – като държава, която успява да запази и съхрани дигиталната си инфраструктура дори по време на война.

„Всички хора осъждат агресията на Русия срещу Украйна, но мисля че тя блести като пример как една дигитално подготвена страна проявява устойчивост в тази ситуация. Впечатляващо е как те успяват да опазят цифровите си услуги и да съхранят безопасността на данните на украинските граждани. Има уроци, които Украйна ни дава и които трябва да научим“, коментира Гергана Паси, президент на ДНК.

Йегор Дубински, министър на дигиталната трансформация на Украйна, който се включи онлайн в конференцията, сподели своя опит по темата с изкуствения интелект и новите технологии. „Трябва не само на софтуерно ниво, но и на хардуерно ниво да имаме защита, защото враговете ще се опитват да създават свои собствени платформи и ще бъде трудно да се справим с това и да се борим.“


Българският министър на електронното управление Александър Йоловски
припомни мощната атака срещу правителствени сайтове и системи непосредствено след началото на войната през март миналата година.

„Ние се изправихме срещу тези атаки. Трябваше да намерим решение за много кратко време и ние създадохме защита, която ни помогна да се справим с атаките. Вървим в правилната посока. Действахме бързо тогава и бих казал, че сме много по-устойчиви в киберпространството, отколкото преди година.“

„Много по-устойчиви сме в киберпространството отколкото преди една година. Моето министерство се стреми към дигиталната трансформация на България. Правим необходимите стъпки в тази посока и не изоставаме.“

Министърът на цифровата трансформация на Украйна – Михайло Федоров адресира конференцията AI N’ CYBER CONFERENCE 2023 @Sofia Tech Park, споделяйки основните приоритети на страната относно подпомагане цифровия преход на частния сектор и устойчивата дигитализация на държавните структури. С благодарност за поканата към министъра на електронното управление на Република България – Александър Йоловски, той сподели готовност за обмен на добри практики с България и света като цяло.

 

Гледайте записа от видео обръщението ТУК.

За допълнително информация посетете официалния сайт на конференцията.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

5G

ДОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ ФИРМИТЕ НА БЕЛИТЕ ХАКЕРИ?

By НОВИНИ
ДОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ ФИРМИТЕ НА БЕЛИТЕ ХАКЕРИ?

20.10.2023 |

60% от белите хакери разглеждат хакерството като своя кариера, а 61% се занимават с изучаването и разработването на хакерски инструменти с генеративен AI

 

Нов доклад на HackerOne разкрива, че предприятията все още гледат с подозрение на хакерите с бяла шапка, въпреки че те играят жизненоважна роля в осигуряването на киберсигурността. В доклада се посочва, че 52 % от специалистите по киберсигурност по-скоро биха приели съществуването на неоткрити уязвимости, отколкото да работят с хакери. Освен това 60% от специалистите смятат, че на етичните хакери не може да се има пълно доверие. Липсата на ясен канал за разкриване на уязвимости в организациите се посочва като основна причина, поради която хакерите не съобщават за откритите от тях уязвимости.

Компаниите, които следват най-добрите практики за разкриване на пропуски в сигурността, обаче, извличат полза от сътрудничеството с бели хакери. Три четвърти от клиентите на HackerOne твърдят, че хакерите са им помогнали да избегнат значителни инциденти в областта на киберсигурността. При положение че средната цена на нарушение на сигурността на данните достига 4,45 млн. долара, приемането на съществуването на уязвимости и допускането на етични хакери да тестват системите може да изгради доверие у клиентите и заинтересованите страни и да намали вероятността от скъпоструващи нарушения на сигурността.

Въпреки предизвикателствата, хакерството като професия продължава да набира популярност. В доклада се посочва, че 60 % от хакерите смятат, че хакерството е кариера, в сравнение с 41 % през предходната година. Освен това 61% се занимават с изучаване и разработване на хакерски инструменти с генеративен изкуствен интелект, за да разкриват по-ефективно уязвимости.

Крис Евънс, главен директор по информационна сигурност в HackerOne, заявява, че макар киберпрестъпниците да нанасят значителни щети, по-голямата част от лицата, занимаващи се с хакерство, са граждани, спазващи законите, които се стремят да направят интернет по-безопасен и да си изкарват прехраната. От решаващо значение за организациите е да преодолеят стигмата, свързана с хакерите, и да осигурят ясни канали за разкриване на уязвимости. Това ще позволи сътрудничество между хакерите с бяла шапка и компаниите, което ще доведе до подобряване на мерките за киберсигурност.

В заключение, въпреки нарастващите рискове в цифровото пространство, предприятията все още гледат с подозрение на хакерите с бяла шапка. Липсата на доверие между организациите и хакерите пречи на компаниите да получат важна информация и ги излага на повече рискове. Въпреки това, компаниите, които следват най-добрите практики за разкриване на уязвимости, се възползват от сътрудничеството с етични хакери. Хакерството като професия продължава да се развива, като хакерите се посвещават на по-нататъшното развитие на своите умения. От съществено значение е организациите да преодолеят пропастта в доверието и да създадат ясни канали за разкриване на уязвимости, за да подобрят мерките за киберсигурност като цяло.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Куберсигурност

ПОЛОВИНАТА ОТ ДНЕШНИТЕ РАБОТНИ УМЕНИЯ НЯМА ДА СА АКТУАЛНИ СЛЕД САМО 2 ГОДИНИ

By НОВИНИ
ПОЛОВИНАТА ОТ ДНЕШНИТЕ РАБОТНИ УМЕНИЯ НЯМА ДА СА АКТУАЛНИ СЛЕД САМО 2 ГОДИНИ

19.10.2023 |

Много компании твърдят, че използват AI, но повечето от тях все още са в ранните етапи на внедряване

 

Според неотдавнашно проучване, проведено от edX, почти половината от уменията, които притежават днешните служители, няма да са актуални само след две години. Тази прогноза се основава на мнението на 800 ръководители и 800 служители. Анкетираните ръководители смятат, че 49% от уменията, които управляваните от тях служители притежават в момента, ще станат излишни до 2025 г. Освен това 47% от тези ръководители не вярват, че служителите им са достатъчно подготвени за бъдещото работно място.

Тази констатация не е изненадваща от страна на доставчик на образователни платформи, но това, което се откроява, е краткият времеви хоризонт за остаряване на уменията. Ръководителите, участващи в проучването, смятат още, че през следващите пет години повече от половината (56%) от основните роли на работещите със знания ще бъдат премахнати поради бързото навлизане на изкуствения интелект.

Според проучване 79% от ръководителите смятат, че работните места на начално ниво ще престанат да съществуват, тъй като технологията на изкуствения интелект създава нови роли за служителите. Освен това 56% от анкетираните смятат, че собствените им длъжности ще бъдат изцяло или частично заменени от ИИ. Някои лидери в бранша обаче се отнасят скептично към тези прогнози, като предполагат, че непосредственото въздействие на ИИ върху кариерните цели ще бъде минимално.

Ричард Йефтс, изпълнителен директор в HCL Software, смята, че ИИ ще предефинира работните места и перспективите за кариера, но точното въздействие върху служителите и техните задължения е несигурно. Фредерико Брага, ръководител на отдела за цифрови технологии в Debiopharm, добавя, че е трудно да се предвиди кога и къде ще настъпи тази промяна. Цялостното въздействие на ИИ върху работната сила предстои да се види, като мненията за степента на неговото влияние се различават.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Базови дигитални умения

НАМИРАНЕТО НА РАБОТА В ОБЛАСТТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВСЕ ОЩЕ Е КОШМАР

By НОВИНИ
НАМИРАНЕТО НА РАБОТА В ОБЛАСТТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВСЕ ОЩЕ Е КОШМАР

18.10.2023 |

През последните две години технологичните компании са съкратили над 400 000 души. Конкуренцията за останалите работни места става все по-отчаяна.

 

През изминалата година технологичната индустрия преживя значителен спад, като според сайта Layoffs.fyi през 2022 и 2023 г. ще бъдат закрити над 400 000 работни места. Това създаде труден пазар на труда за специалистите в областта на технологиите, които сега се конкурират за по-малко позиции с по-ниски заплати и ограничени възможности за повишение. През изминалата година ИТ секторът е загубил около 2,5% от работните си места, което води до по-голяма несигурност на работните места и по-дълъг престой на настоящите длъжности.

Големите технологични компании, включително Meta, Google и Amazon, въведоха мащабни съкращения и замразяване на наемането на служители. Въпреки че някои съкратени работници са били наети отново, тези случаи са редки и не компенсират значително общата загуба на работни места. Съкращенията са следствие от бързия растеж, наблюдаван през 2020 г., когато компаниите наеха повече служители, отколкото можеха да издържат.

Непрекъснатият спад на пазара на труда в областта на технологиите предизвика безпокойство сред търсещите работа, което ги подтикна да бъдат по-настойчиви в търсенето си. Това беше очевидно по време на Grace Hopper Celebration, годишна конференция и кариерен панаир за жени и небинарни технологични работници, където мъжете масово се стичаха на панаира за работа. Отчаянието да си осигурят работа беше осезаемо, а участниците тичаха към панаира, докато персоналът на събитието ги призоваваше да забавят темпото.

Трудният пазар на труда се отрази на хора като Кари Грошевски, студентка по компютърни науки и икономика в университета Вандербилт. Въпреки че следва препоръчителните съвети за натрупване на опит чрез лични проекти, стажове и участие в клубове, Грошевски се чувства обезкуражена, тъй като наближава дипломирането си без предложение за работа. По същия начин Ния Максуейн, която се надява да премине от сектора на хотелиерството към технологиите като ръководител на проекти, прекарва часове всеки ден, кандидатствайки за около 40 позиции. Въпреки че усилията им водят до някои интервюта, осигуряването на работа остава предизвикателство.

Технологични специалисти като full stack инженера Филип Джон Базил активно работят в мрежа чрез платформи като LinkedIn и Discord с надеждата да си осигурят договор. Въпреки че е имал многобройни интервюта, той все още не е получил позиция. Силно конкурентният пазар на труда засилва решителността на търсещите работа и разчитането на работата в мрежа, за да увеличат шансовете си за намиране на работа.

Като цяло технологичната индустрия е изправена пред труден пазар на труда, който се характеризира със загуба на работни места, замразяване на наемането и засилена конкуренция за по-малко позиции. Търсещите работа се сблъскват с по-дългия период на заемане на настоящата длъжност, ограничените възможности за повишение и по-ниските заплати в някои сектори. Отчаянието да си осигурят работа е очевидно на кариерните панаири и конференции, като хората полагат големи усилия, за да изпъкнат сред конкуренцията. Въпреки усилията си, мнозина остават обезкуражени и несигурни за бъдещето си в бранша.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Базови дигитални умения

Събития

Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.?

By СЪБИТИЯ
Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.?

01.03.2024 |

[WEBINAR] Защо UGC и създателите на съдържание са ключът към успеха през 2024 г.

Присъединете се към нас за едно вълнуващо онлайн събитие, в което ще навлезем в бъдещето на икономиката на създателите.

Потопете се в трансформиращата сила на генерираното от потребителите съдържание (UGC) и получете ценни прозрения от експерти в бранша. Независимо дали сте маркетолог, собственик на бизнес или самият вие сте създател на съдържание, този уебинар е задължителен за посещение!

Ще представим успешни и неуспешни сътрудничества с влиятелни личности, ще проучим как UGC променя отношенията между марките и създателите и ще обсъдим стратегии за интегриране на създателите във вашата реклама, за да увеличите продажбите.

Това онлайн събитие ще бъде водено от двама експерти в бранша с +15 години опит:

Пол Булет / главен изпълнителен директор на Click Analytic

 • Експерт в областта на маркетинга на влиятелните личности и бивш лектор в Университета в Ньошател.
 • Управлява глобални програми за влиятелни личности за марки, продаващи на дребно.
 • Наскоро разработи инструмент с изкуствен интелект за автоматизиране на връзките с авторите в Click Analytic.

Джес Джаспър / Ръководител на отдел „Партньорства“ във Фондацията за растеж

 • Водеща в една от най-добрите DTC агенции в Обединеното кралство.
 • Управлява стотици кампании с влиятелни лица за водещи марки като GymShark и Bulk.
 • Стимулира растежа на много марки с многомилионна стойност.Не пропускайте възможността да изпреварите кривата и да научите как да използвате UGC, за да увеличите успеха на вашата марка. Запазете мястото си сега!
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Маркетинг стратегии

Умения за автоматизация

Дигитални умения

Киберсигурност

Дата

07.03.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие

Въведение в изкуствения интелект (AI)

By СЪБИТИЯ
Въведение в изкуствения интелект (AI)

01.03.2024|

Запознайте се с историята на изкуствения интелект и как да използвате силата му в ежедневието и бизнеса си. Вижте ИИ в действие отблизо на този безплатен семинар!

Въведение в изкуствения интелект:

Присъединете се към нас за едно вълнуващо онлайн събитие, което ще демистифицира света на изкуствения интелект (ИИ). Независимо дали сте технологичен ентусиаст или просто сте любопитни за ИИ, това събитие е идеално за вас! Нашите експертни лектори ще разбият сложните концепции на парченца, така че да са лесни за разбиране от всеки.

Защо да присъствате?

 • Научете основите: Получете цялостно въведение в изкуствения интелект и разберете неговите приложения в реалния свят.
 • Открийте най-съвременните технологии: Запознайте се с най-новите постижения в областта на ИИ и как те оформят различни индустрии.
 • Общувайте с експерти: Взаимодействайте с професионалисти от бранша и придобийте представа за бъдещето на ИИ.
 • Възможности за работа в мрежа: Свържете се със съмишленици, които споделят вашата страст към ИИ.Не пропускайте тази невероятна възможност да се потопите в завладяващия свят на ИИ. Регистрирайте се сега и се пригответе да разширите знанията си!
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Дата

07.03.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ 4.0

By СЪБИТИЯ
АЛО, КОСМОС | ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ 4.0

01.03.2024 |


Фестивалът запазва фокуса си върху изследването на космоса и STEAM областите и продължава да бъде вдъхновяващо образователно събитие за деца на всякаква възраст, техните родители и учители.
Тази година АЛО, КОСМОС отново ще бъде изпълнен с разнообразни активности, разпалващи въображението и мечтите за изследване на Вселената и отвъд нея. Подготвили сме безброй изумителни занимания за малки и големи, сред които чат на живо с астронавт от НАСА, завладяващи научни работилници, интерактивни изложби, провокиращи мисълта лекции и атрактивни демонстрации. Тазгодишното издание ще се фокусира повече и върху A-то в STEAM, а именно ARTS, като програмата ще включи множество артистични занимания, сред които работилници за виртуална реалност и генериране на изображения чрез изкуствен интелект, рисуване, изложби и много други.

Всичко това, за да отворим погледа на децата на България към изкуството и естетиката, които играят жизненоважна роля във всяка област, включително и в космическите науки. Докато се подготвяме за нашето четвърто издание, се стремим към още по-забележително събитие, което да събере преподаватели, професионалисти от индустрията, научни експерти и най-вече – бъдещото поколение иноватори, астронавти, нобелови лауреати и мечтатели!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Дата

25.06.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Форум „Джон Атанасов“ – София Тех Парк

#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

By СЪБИТИЯ
#22 Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night

07.02.2024 |

Квантовите компютри са технология, за която слушаме от години. Твърденията за опасността, която представляват за съвременните криптографски алгоритми, крепящи киберпространството в момента, направо смразяват кръвта на всеки специалист по информационна сигурност. Но знаем ли какво представлява quantum computing-a и защо представлява такава опасност? Кога ще настъпи quantum ерата и ще дойде ли с нея краят на криптографията в настоящи й вид?

Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на следващия Cyber Security Talks Bulgaria – Quantum Night на 13 февруари.

Програма на събитието:
• 18:30 – 19:00 – Регистрация
Вратите отварят в 18:30 часа.
• 19:00 – 19:05 – Откриване
• 19:05 – 19:15 – Keynote Антивирус БГ
• 19:15 – 19:45 – Какво е quantum computing и защо представяла опасност?
Иван Ангелов – Software Developer and Quantum Computing Practitioner
• 19:45 – 20:20 – Post-quantum криптография и киберсигурност
инж. Янко Спасов – Консултант по ИТ и Информационна Сигурност в „Антивирус БГ“ ЕООД
инж. Александър Атанасов – General Manager , Lead Consultant at HEIC
• 20:20 – 20:30 – Закриване на официалната част
• 20:30 – 22:00 – Networking

 

Входът е свободен, но се изисква предварителна регистрация.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дата

13/02/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Polygraphia Office Center, бул. „Цариградско шосе“ 47, зала „JOHANNESBURG“, София

OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

By СЪБИТИЯ
OECD FORUM | SKILLS MATTER FOR BULGARIA

02.02.2024 |

Присъединете се към нас на 20 февруари 2024 г. и гледайте на живо ключовия „ФОРУМ на ОИСР“, който бележи значителна крачка към интеграцията на България в ОИСР – доказателство за ангажимента на страната ни към високи постижения, иновации и глобално сътрудничество.

Тъй като България стои на прага на присъединяването към ОИСР, ние сме горди да представим това фундаментално събитие, организирано в стратегическо партньорство между България и ОИСР.

Защо да гледате?

 

 • Безпрецедентна проницателност: Осигурете си пряк достъп до мненията на министри, висши служители на ОИСР, уважавани бизнес лидери, неправителствени организации и академични светила.
 • Дискусии за бъдещето: Потопете се в основните умения за бъдещето, разгледани на фона на глобални мегатенденции като демографските промени, цифровата трансформация, глобализацията и изменението на климата.
 • Стратегическо сътрудничество: Станете свидетели на синергията между Дигитална национална коалиция, Българският дипломатически институт и различни министерства и сектори, които се обединяват, за да изградят единен подход към развитието на уменията.

ЦЕЛИ

 • Идентифициране на нуждите от умения: Да се разпознаят настоящите и бъдещите нужди от умения в България, особено в контекста на глобалните мегатенденции.
 • Укрепване на партньорствата: Да се насърчи сътрудничеството между правителството, бизнеса, образователните институции и неправителствените организации за съгласувано развитие на уменията.

РЕЗУЛТАТИ

 • Повишаване на осведомеността относно предизвикателствата и възможностите за повишаване на квалификацията в България: Повишено разбиране сред обществеността, политиците и заинтересованите страни за решаващата роля на уменията за справяне с демографските промени, цифровизацията, глобализацията и изменението на климата. Тази осведоменост ще подчертае значението на адаптирането към технологичния напредък и променящите се изисквания на пазара на труда, като насърчи колективния ангажимент за повишаване и преквалификация на българската работна сила.
 • Укрепване на партньорствата между различните заинтересовани страни за продължаващо сътрудничество след края на събитието.
Работен език: BG/EN
В сътрудничество с: Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, Министерството на иновациите и растежа и бизнес общността.
Гледай наживо ТУК.
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Дата

20.02.2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие

AI MEETUP SOFIA

By СЪБИТИЯ
AI MEETUP SOFIA

29.01.2024 |

Присъединете се към нас, за да опознаете света на изкуствения интелект и неговите авангардни практически приложения и да се възхитите на изумителните проекти, които оформят нашето бъдеще.

Презентации от:

Николай Бабулков, главен технически директор в Eilla AI
Владимир Петков – главен изпълнителен директор в Identrix, CDO в Updata One
Теодор Панайотов, главен изпълнителен директор на Ethermind

Не пропускайте тази изключителна възможност да станете свидетели на революцията в областта на ИИ в действие. Време е да се впуснете във вълнуващо пътешествие в бъдещето и да откриете безкрайните възможности, които се крият в сферата на изкуствения интелект.

Запазете мястото си още днес:
https://app.mindstone.com/mindspace/mindstone_ai_meetup/

 

Защо трябва да присъствате?

 • Присъединете се към многонационална общност и се учете от най-добрите компании и лидери в областта на изкуствения интелект в световен мащаб.
 • Запознайте се отблизо с проектите за ИИ, които предефинират границите на технологиите и човешкия потенциал.
 • Учете се от най-ярките умове в областта и придобийте ценни познания за постоянно развиващия се пейзаж на ИИ.
 • Разгърнете любопитството си, подхранете креативността си и разширете мрежата си, докато се свързвате с други почитатели и пионери на ИИ.
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Дата

01/02/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

The Venue, Sofia Tech Park

Innovation Explorer 2024

By СЪБИТИЯ
Innovation Explorer 2024

25.01.2024 |

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer!

 

Събитието е насрочено за 22 февруари 2024 г. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Футуристична разходка през историята на българското предприемачество до най-високите постижения в съвременната
българската наука и технологии ви очакват. Билетите с цена за ранна регистрация и запазени места вече са в продажба на www.innovationexplorer.bg.

Организаторите са предвидили редица нововъведения в провеждането на самото събитие. Тази година форумът ще бъде във формат на маратонско събитие – от 8:00 до 22:00 часа. В една и съща зала са планирани три сцени: сцена на миналото (лява), сцена на настоящето (предна) и сцена на бъдещето (дясна), като столовете на публиката ще се обръщат автоматично към всяка сцена, когато на нея има оратор.

Сред най-важните теми в програмата на 2024 г. своето място ще заеме тази за развитието на изкуствения интелект и за първи път в България ще видим DeepMind, Antrophic и OpenAI на една и съща сцена. В панелните дискусии ще бъдат представени и темите за иновативните публични политики, иновативните институции, индустриите и професиите на бъдещето и др.

Промяната не чака никого. Светът около нас се променя. Начинът, по който правим бизнес, начинът, по който учим, начинът, по който общуваме помежду си, потребителските ни навици – списъкът е дълъг. А хората по природа се страхуват от промените. Но промяната може да бъде добра. Тя може да ни накара да се развиваме и да израстваме.

Иновациите изискват задължително промяна. Така че при всяка нова възможност сме изправени пред избор. Да продължим да вървим по познатия път или да преосмислим приоритетите си и да променим курса си напред и нагоре.

 

Детайли

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения

Дата

22/02/2024

Достъп до събитието

Платено събитие (200лв)

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

София Тех Парк

Академия за иновации | 2024

By СЪБИТИЯ
Академия за иновации | 2024

25.01.2024 |

Предстои 11-тото издание на Академия за иновации!

 

ЗА ПРОЕКТА

Най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори ще награди отново най-иновативните младежки проекти.
Проектът е посветен на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. През 2024 година ще се реализира за единадесета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти оформят първите си бизнес проекти и разработват прототипи на идеите си.

Цел

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига.

Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2024 г. вече се провежда в национален мащаб, в партньорство с над 15 университетa и обучителни центрове и 50 партньора.

Проектът се реализира с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

Структура

Проектът е обособен в 3 основни модулa – 1/ менторство, 2/ лекции 3/ представяне на идеите.

Събитието е безплатно за студенти от цялата страна, но се изисква предварителна регистрация ТУК.

Допълнителна информация ще откриете на официалния сайт на Inovation Academy.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Софтуерно инженертсво

Дигитални умения

Дата

31/05/2024 – 01/06/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Career Show | Spring 2024

By СЪБИТИЯ
Career Show | Spring 2024

25.01.2024 |

Нова година, нова работа!

 

Career Show се завръща с първото за годината събитие, което ще открие пред вас стотици нови възможности за по-успешна кариера! ✨

Career Show – Spring ще се проведе изцяло онлайн на 28 и 29 март!
Запазете си тези два дни, защото те могат да поставят началото на вълнуващи нови начинания!

Какво да очаквате:

 • Водещото кариерно експо изцяло онлайн
 • Възможност да се включите от всяка точка на света
 • 15-минутни видео срещи с топ работодатели
 • Програма с интересни теми от експертни лектори
 • Всичко в една платформа, на един клик разстояние

 

 

Научете повече и се регистрирайте:

🔎 Повече за събитието: https://careershow.bg/spring
💻 Бърза и напълно безплатна регистрация: https://careershow.bg/register
Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

28-29/03/2024

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Онлайн събитие

IBM TechXchange Bulgaria

By СЪБИТИЯ
IBM TechXchange Bulgaria

18.11.2023 |

TechXchange е новаторско, тридневно събитие, обединяващо иноватори и ентусиасти в областта на технологиите.

Присъединете се към IBM TechXchange Bulgaria за вдъхновяващо изследване на последните постижения в технологиите, където ще:

Получите прозрения от индустриални експерти, които ще разширят вашето разбиране за Данни и ИИ, Автоматизация, Сигурност, Устойчивост, Облачни технологии, Инфраструктура и Квантови технологии.

Участвате в практически семинари, за да подобрите уменията си и научите полезни съвети.

Запознаете със съмишленици от техническата общност и създадете ценни връзки.

Бъдете в крак с последните тенденции и иновации в продуктите на IBM – софтуер и хардуер.

 

Научете повече за ключовите оратори и програмата ТУК.

Необходима е предварителна регистрация!

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

21.11.2023 – 23.11.2023

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Sheraton Sofia Hotel Balkan
5 Sveta Nedelya Square
Sofia

Design WeekEnd 2023

By СЪБИТИЯ
Design WeekEnd 2023

19.11.2023 |

От 24-ти до 26-ти ноември, Пловдив ще се превърне в център на креативността и дизайна, като приеме тридневното бранд дизайн състезание – Design WeekEnd 2023. Събитието, което събира ученици и студенти с интереси в областта на дизайна, обещава да бъде истинско дизайнерско предизвикателство.

Design WeekEnd е зашеметяващо състезание, което предоставя възможност на младите дизайнери да създадат бранд идентичност за само 26 часа. Това събитие кани талантливи младежи от цяла страна да докажат своите умения и креативност, било то в уеб дизайн, графичен дизайн или мултимедийно творчество.

 За кого е Design WeekEnd?

Дали сте ученик с навършени 16 години или студент със страст към дизайна, фотографията, видеообработката, печатните комуникации или социалните мрежи, Design WeekEnd предоставя платформа, на която може да се проявите.

Програма

Събитието започва със вдъхновяващи презентации и нови познания в петък, където участниците ще могат да се запознаят с предизвикателствата пред тях. След това идва най-голямото предизвикателство – работата в екип и сроковете, които са ограничени до събота и неделя.

Състезанието

Design WeekEnd предизвиква участниците да създадат бранд идентичност от нулата. В отбори от петима човека, участниците разполагат точно с 26 часа (и може би малко по-малко) за да създадат уникален бранд. Заданията са разнообразни и включват създаване на брандове за продукти и услуги като минерална вода, храна за домашни любимци, магазин за творчески материали, екстремни преживявания и музикални инструменти. Но предизвикателството не свършва тук – всеки отбор получава и по две думи на късмета, които трябва да вплете в бранда си. Тези думи са случайни и неочаквани, като например „плантация,“ „свредло,“ „вълна,“ „моторна резачка,“ „лобода“ и „рог.“

Менторите

Имайте предвид, че състезанието е свързано с предизвикателства, но има и ментори, които са професионалисти и експерти в областта на дизайна. Те са на разположение на участниците през целия процес и искат да споделят своя опит и знания, помагайки им да създадат невероятен бранд.

Регистрация

Ако искате да се включите в това уникално събитие и да изпробвате своите дизайнерски умения, регистрирайте се на официалния уебсайт на Design WeekEnd и следвайте тяхната страница в Instagram @designweekend.co.

Не изпускайте възможността да изразите своята креативност и да се състезавате срещу най-добрите млади дизайнери в страната на Design WeekEnd 2023 в Пловдив!

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения

Дата

24.11.2023 – 26.11.2023

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

ТУ София, филиал Пловдив

SGJ: HACKATHON 2023

By СЪБИТИЯ
SGJ: HACKATHON 2023

20.11.2023 |

Присъединете се към Sofia Game Jam 2023 за уикенд, изпълнен с творчество и забавление, в който ученици, разработчици на игри и ентусиасти се събират, за да създават страхотни игри.

Хакатонът е ежегодният 48-часов гейм джем, който има за цел да събере хора, които са запалени по разработването на игри – от студенти до ветерани от индустрията, независими компании, геймъри и други ентусиасти – за да създават игри, да повишават уменията си и да укрепват приятелства.

На SGJ: HACKATHON 2023 ще можете да:
 • Създадете – Работете в екипи за проектиране, разработване, тестване и създаване на нови игри около централна тема, която ще бъде разкрита в началото на събитието.
 • Експериментирате – Изследвайте нови технологични инструменти, опитайте се в различни роли при разработката и тествайте уменията си.
 • Свържете се – Свържете се с общността на разработчиците на игри, изградете приятелства и получете възможности да се учите от хора с подобни интереси.

Допълнително информация и билети ще намерите ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

01.12.2023 – 03.12.2023

Достъп до събитието

Платено събитие (50лв.)

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

Barter Community Hub | Sofia

Национална конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“

By СЪБИТИЯ
Национална конференция "Дигитални умения за дигиталното десетилетие"

18.12.2023 |

В Европейската година на уменията Министерството на труда и социалната политика организира Национална конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“. Основната цел на форума е да провокира дискусия между национални и европейски институции, работодателски и браншови организации, синдикати, академичната общност и младежките организации по темата за дигиталната трансформация.

Във фокуса на конференцията е човекът – неговите възможности да се адаптира към промените на пазара на труда и необходимостта от включване в обучения за усвояване или надграждане на дигитални умения, необходими за професионалната му реализация.

Вижте програмата ТУК

 

Конференцията е с Вход „Свободен“!

Защо да присъствате?

 

 • За да научите тенденциите на пазара на труда
 • За да се запознаете с възможностите за включване в безплатни обучения
 • За да се включите в дискусията по темата за дигиталната трансформация

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Киберсигурност

Дигитални умения

Дата

07.12.2023

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Присъствено събитие

Локация на събитието

2020 Event Space

бул. „България“ №1 (малкото НДК, вход до кино „Люмиер“)

AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

By СЪБИТИЯ
AI & I FACTORY /// CHALLANGE 2.0 @PLOVDIV

29.10.2023 |

GENERAL CONCEPT

AI & I FACTORY е пионерска съвместна инициатива, ръководена от Digital National Alliance в сътрудничество с AI Cluster Bulgaria. Основната цел на проекта е да задълбочи разбирането на обществото за ключовата роля и трансформационния потенциал на изкуствения интелект (ИИ) в ежедневието. Той се стреми да вдъхнови експериментирането в технологичната сфера, като същевременно активно насърчава приобщаването, привличайки повече жени и млади таланти да започнат обогатяващи пътешествия в секторите на технологиите и ИИ.

Инициативата служи като средище, където се събират експерти, учени и начинаещи таланти от различни области. Чрез интересен спектър от дейности, включващ образователни семинари, работни срещи, хакатони, обучителни лагери и събития за създаване на мрежи, AI & I FACTORY създава среда за задълбочено изследване и съвместно обучение.

Акцентът ни е върху възпитанието на поколение иновативни умове, подготвени да управляват курса на утрешния технологичен пейзаж. Освен това се ангажираме да насърчаваме технологична индустрия, която подкрепя разнообразието и приобщаването на половете, като гарантираме балансирана и жизнена екосистема на изкуствения интелект.

CHALLENGE 2.0 @Plovdiv | 13-27 November 2023

Двуседмична безплатна хибридна образователна програма, която събира студенти от различни университети в Пловдив, България, за да изследват, изучават практиката и работят съвместно под ръководството на експерти от бизнеса и индустрията за разработване на базирани на изкуствен интелект решения на предварително дефинирани предизвикателства.

Основни дати

10 ноември – приключване на регистрационния формуляр
13 ноември – Церемония по откриването
14 ноември – Посещение на техническите лаборатории
15-26 ноември – Хакатон (онлайн)
27 ноември – Лично представяне (pitching) и церемония по награждаване

Повече информация и регистрация на https://linktr.ee/challenges.aifactory

Участието е напълно безплатно

Детайли

Уебсайт

www.digitalalliance.bg 

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Дата

13.11.2023 – 27.11.2023

Достъп до събитието

Безплатно събитие

Формат на събитието

Хибриден

Локация на събитието

NETWORKING Premium Coworking Spaces (PLOVDIV)

AI N’ CYBER CONFERENCE 2023

By СЪБИТИЯ
AI N' CYBER CONFERENCE 2023

27.09.2023 |

Дигитална Национална Коалиция, заедно с фондация Конрад Аденауер в България и Economic.bg представят четвъртата годишна конференция AI N’ CYBER, насрочена за 26 октомври в София Тех Парк.

Надграждайки предходните издания, тазгодишната конференция ще се фокусира върху належащите предизвикателства, които се предвижда да оформят пейзажа на изкуствения интелект и киберсигурността през 2024 година.

Еднодневната физическа конференция има за цел да събере водещи компании, експерти, политици и иноватори, които да обсъдят най-новите технологии, тенденции и предизвикателства в бързо развиващите се области на изкуствения интелект и киберсигурността.

Програмата на събитието ще откриете ТУК

Детайли

Уебсайт

www.sofiacybersec.com

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за публична администрация

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Куберсигурност

Дата

26.10.2023

Достъп до събитието

Платено събитие (General admission: 50лв.)

Формат на събитието

Присъствено събитие

</