Skip to main content
НОВИНИ

КАКВО СЕ СЛУЧИ В IT СЕКТОРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ?

By 02.10.2023октомври 6th, 2023No Comments
КАКВО СЕ СЛУЧИ В IT СЕКТОРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ?

02.10.2023 |

 

Програми и обучения

 

Започва записване за Bosch ECS Career Camp Vol.3

Отворено е записването за Bosch ECS Career Camp Vol.3 – третата инженерна академия на Bosch Инженеринг Център София. Програмата предлага обучение и придобиване на знания и технически умения в областта на цялостни решения за мобилност, като например автономно шофиране, арматурни табла, интелигентни дисплеи и други. В програмата могат да се включат млади хора, студенти и професионалисти в сферата на компютърните науки, компютърното и софтуерното инженерство. Кандидатстването е отворено до 17 ноември 2023 г., а програмата започва през януари 2024 г. Онлайн обучението се провежда по 2 часа на ден и включва курсове в четири направления: програмиране на C++ за автомобилната индустрия, програмиране на вградени приложения за автомобилната индустрия, тестване за автомобилната индустрия и инженеринг на системи и изисквания. Успешните завършили получават възможност да бъдат част от екипа на Bosch Инженеринг Център София.

Стартира Sirma Venture Lab 2.0

Venture Lab 2.0, съвместна инициатива на Sirma и фонда за рисков капитал Innovation Capital, стартира за втора поредна година с цел да намери и подкрепи технологични стартъпи, работещи в областта на изкуствения интелект, роботиката и автономни летящи устройства. Кандидатстването за инкубационната програма бе отворено до 30 септември, а финалистите ще бъдат обявени на 19 октомври. Стартъпите, които бъдат избрани, ще получат финансиране от Sirma в размер до 400 000 евро. В програмата предстои и работа с опитни ментори, включително Тихомир Тотев, техническият директор на Sirma, който ще помогне на стартъпите да изградят основния прототип на своите продукти и да валидират пазарния им потенциал. Други водещи ментори са Ангел Ангелов и Явор Гочев, които ще съдействат при разработването на устойчив бизнес модел, счетоводство, законодателство и други аспекти на предприемачеството.

Събития

 

Проведе се Robotics Strategy Forum 2023

На петото издание на Форума за стратегия в областта на роботиката 2023 бяха представени 12 теми, включващи киберсигурност, изкуствен интелект и технологични иновации в производството. В събитието участваха 25 панелисти от България, САЩ и Германия. Във вторият сезон на инкубатора по роботика PARA участваха 10 отбора, които се състезаваха за награди на стойност 5 хил. лева, включително участие в инкубатора на Founder Institute и в програмата на Столична община – Sandbox for Innovation. Изложбената зона на форума представи повече от 40 робота, сред които бионични, колаборативни и обучаващи се роботи, както и мини модел на интелигентна фабрика и други образователни проекти.

Постижения

 

INSAIT стана част от ELLIS, мрежа за развитие на изкуствен интелект

Институтът по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) е приет като член на Европейската лаборатория за обучение и интелигентни системи (ELLIS), което го прави първото звено на мрежата в Източна Европа. ELLIS е мрежа, включваща само научноизследователски организации със световни постижения в областта на изкуствения интелект и вече има 39 европейски членове, включително Оксфорд, Кеймбридж, Германският аерокосмически център (DLR) и други. Българската кандидатура за членство в ELLIS се разглежда в продължение на година и е резултат от сътрудничеството между Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и швейцарските ETH Цюрих и EPFL Лозана. INSAIT е първият от собствения си вид институт в Източна Европа, за който България планира да инвестира около 170 млн. лв. за период от 10 години.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения