Skip to main content
НОВИНИ

КОМАНДИТЕ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

By 01.06.2023септември 21st, 2023No Comments
КОМАНДИТЕ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

01.06.2023 |

Консолидацията на изкуствения интелект в ежедневието ни е не само технологичен скок, но и началото на нова ера на удобство, ефективност и автоматизация, която променя начина по който си взаимодействаме със света около нас.

Но за да влезем в дълбокото и да използваме изкуственият интелект по възможно най-ефективният за нас начин, командите (prompts) които задаваме са особено важни, за да имаме възможно най-добрият резултат. Те са езикът, чрез който хората дават своите инструкции към машините.

Примери за основни команди са може да са: „Обясни как работи фотосинтезата“ или „Напиши резюме на „Хамлет“, но тези заявки са само повърхността. Генеративният езиков модел може много повече и изкуството да се съчиняват добри команди помага за това. AI може да произвежда сложни отговори въз основа на милиони текстове, които потребителят е вкарал. Друг начин да се използва е да се създават приложения или да се автоматизира голяма част от работния ден. Това се постига с ефективни команди, като основни са избора на подходящите думи и техния ред.

Бен Стоукс, създател на PromptBase, пазар за команди за AI, казва:

„Добрият автор на команди може да създава такива, които произвеждат последователни, висококачествени резултати (напр. изображения, текст или код) с ниски разходи.“

Изображение: Bloomberg

Но какво прави една команда добра?  Погледнете изображението отгоре. Помислете как бихте могли да го опишете. „Усмихнат мъж в костюм, вдигнал палец“? „Човек със бели зъби, вдигнат палец, комикс балонче с надпис супер“? Като за начало е добре, но опишете изображението с повече подробности. Помислете за ключови думи, като „кавказки тип“ или „красив“. Може да определите стила – „винтидж“ и „поп арт“. Всички тези думи веч се съдържат в командата за това конкретно изображение.

За да подобрят значително образа, генериран от модела DALL-E 2, изследователите работят върху усъвършенстването на инструкциите и разработването на „суперкоманди“. Тези сложни инструкции, състоящи се от стотици думи, подтикват изкуствения интелект да изследва своята база данни и да разширява възможностите си отвъд въображението на създателите. Един от подходите включва ролеви игри с ChatGPT, при които потребителите подтикват ИИ да се преструва на някой друг.. Чрез използването на специфични думи и структури на изреченията може да се повлияе на поведението на ИИ, а по-сложните и подробни инструкции водят до по-добри резултати. На свой ред, ChatGPT може да пита за още подробности.

Подобно на журналист, който използва различни думи, за да зададе един и същи въпрос, думите и структурите на изреченията могат да повлияят на поведението на ИИ. Важно е как формулирате инструкциите, а не само съдържанието. По-сложните и конкретни указания водят до по-добри резултати.

Не на последно място, ChatGPT може да стане автор на команди. Но защо да се учите да съчинявате добри команди, ако изкуственият интелект може да го направи сам? Защото макар често срещаните пророчества, в които се предполага, че AI ще излезе отвърд контрола на човеците, повечето приложения с изкуствен интелект дълго време ще разчитат в голяма степен на „човешкия фактор“, който да предоставя инструкции, да усъвършенства резултатите, да насочва технология в нови посоки.

Колкото повече използваме изкуственият интелект, толкова повече разбираме какво работи, какво не, и защо. По този начин и по-малко заплашителен става той – ChatGPT все още е ограничена машина, но образователните институции трябва да се възползват от възможността да се включат в обучението за писане на команди за изкуствен интелект, докато полето все още е в зародиш.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект