Skip to main content
НОВИНИ

КОНФЕРЕНЦИЯ „ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ: НОВАТА ИНДУСТРИАЛНА ЕРА“

By 15.06.2023юли 11th, 2024No Comments
КОНФЕРЕНЦИЯ „ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ: НОВАТА ИНДУСТРИАЛНА ЕРА“

15.06.2023 |

В Международния център на УниКредит Булбанк в София се проведе конференцията „Изкуственият интелект: новата индустриална ера“ по време на Общото събрание на Конфиндустрия България. На събитието, инициирано от Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България, бяха обсъдени значителните възможности за италианските компании в България чрез интегрирането на изкуствения интелект в производствените им процеси.

Сред изтъкнатите участници бяха посланичката на Италия в София Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели, председателят на Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България Андреа Контò и председателят на Конфиндустрия Източна Европа Мария Луиза Мерони.

На конференцията беше подчертано значението на изкуствения интелект като фактор, който променя правилата на играта и е в състояние да революционизира цели индустрии. За да се използва неговият потенциал, от съществено значение са съвместните усилия с експерти в областта и далновидните действия, ръководени от фундаментални принципи.

Координационният план на Европейската комисия за изкуствения интелект, стартирал през 2018 г., изисква всяка държава членка да разработи национална стратегия за изкуствения интелект. Беше споменат проактивният подход на Италия, която през 2019 г. назначи група от 30 експерти, които представиха 82 предложения за национална стратегия. По подобен начин България одобри своята национална стратегия за ИИ на 16 декември 2020 г., съсредоточавайки се върху научноизследователския капацитет, насърчаването на доверието в ИИ и създаването на регулаторна рамка. Създаването на Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (ИНСАИТ) през 2022 г. отбеляза значителен етап за България, тъй като той стана първият по рода си в Югоизточна Европа.

Министър Стойчева, експерт и преподавател в областта на иновациите, подчерта, че компаниите, членуващи в Конфиндустрия България, могат да кандидатстват за подкрепа по програма „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“. Тази подкрепа обхваща внедряването на вече разработени високотехнологични решения и успешното прилагане на изкуствен интелект в различни индустриални сектори.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Leave a Reply