Skip to main content
ВОДЕЩИ ПРИЧИНИ ДА УЧИШ JAVA ПРЕЗ 2023

27.04.2023 |

Java е един от най-използваните и търсени езици за програмиране в глобален мащаб. Ако имаш интерес към софтуерното инженерство и искаш да се научиш да програмираш, то езикът несъмнено ще ти е от полза. Съвсем скоро предстои курсът за начинаещи Programming Basics with Java на SoftUni, който ще ти помогне да направиш първите си стъпки с лекота, затова не се колебай да се запишеш.

А ако все още се колебаеш дали това е езикът за теб, в днешната статия ще си поговорим по-подробно за Java, както и защо си струва да избереш именно него за свой първи език.

Накратко за Java

Java е език от високо ниво, предназначен за обектно-ориентирано програмиране, доказал се като един от най-достъпните и лесни за усвояване езици, ако си напълно начинаещ. Това е универсален език, който ще ти позволи да работиш по широк спектър от проекти, независимо от платформата, за която са предназначени. Това е така, защото в основата на Java e залегнал принципът “Write Once, Run Anywhere”.

За да се осигури именно тази възможност и програмите, написани на Java, да могат да се стартират на различни платформи, изходният код не се компилира до машинен код, а до т.нар. байт код. Този байт код се изпълнява от познатата като JVM или Java виртуална машина. Това осигурява преносимост, скалируемост и най-вече – гъвкавост за разработваните с Java проекти.

Java е типичен back-end език. С други думи, ако го изучаваш, ще се фокусираш върху разработката на сървърна логика – какво се случва зад кулисите, когато потребителите си взаимодействат с т.нар. front-end. Знаейки това, какви според теб възможности създава владеенето на езика? 

Какви врати отваря езикът?

Преносимостта и гъвкавостта на проектите, създавани с Java, превръщат езика в един от най-предпочитаните от страна на разработчиците, а и търсен от страна на работодателите. Ако отвориш една от големите платформи за търсене на работа в IT сферата в България, в който и да е момент, ще видиш, че Java се нарежда сред водещите езици. Към момента, в който пиша статията, има над 300 позиции с езика.

През 2020 година, екипът на Flyaps създава страхотна инфографика, която демонстрира в кои индустрии и кои компании разчитат силно на езика. Оставям ти линк към пълната Java инфографика, но едно нещо става ясно и от пръв поглед. Това е любимият език на големи компании в сериозни индустрии, компании като Amazon, AT&T и J.P. Morgan.

Причините, за да го изучаваш и допълнителна информация прочети тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитални умения в образованието 

Дигитална технология/ категория

Програмиране

Софтуерно инжинерство

Дигитални умения