Skip to main content
НОВИНИ

МОЖЕ ЛИ OPENAI ДА СТАНЕ СЛЕДВАЩИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН ГИГАНТ?

By 08.10.2023No Comments
МОЖЕ ЛИ OPENAI ДА СТАНЕ СЛЕДВАЩИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН ГИГАНТ?

07.10.2023 |

Какво показва бизнесът на водещия AI стартъп за бъдещето на технологията

 

Когато беше пуснат през ноември миналата година, никой не би си представил какъв феноменален успех главния продукт на водещия AI стартъп OpenAI би бил. Chat GPT надмина с легии конкуренцията, като Bard на Google. Но ще успее ли да задържи преднината?

Интересът в технологията на искуственият интелект остава голям. Японската технологична инвестиционна компания SoftBank се ангажира с OpenAI, като им предоставя значителна финансова подкрепа. Основата на този ангажимент е сътрудничеството на OpenAI с Microsoft, чиято платформа за изчисления в облак Azure осигурява нужната им изчислителна мощност. За да получат тази подкрепа, Microsoft ще получи значителна част от бъдещите печалби на OpenAI. За OpenAI е жизненоважно да получи достатъчно финансиране, за да развие все по-софистицирани модели. Обучението на най-новия модел, GPT-4, се оценява на 100 милиона долара. Интересно е да се отбележи, че OpenAI не планира да развива следващия си голям модел (GPT-5), вместо това ще създадат по-икономично използван модел – GPT-4.5. Основна причина за това решение е, че цената на моделите е важен фактор и OpenAI стреми към балансиране между разходите и приходите си.

От друга страна, OpenAI не е компания, разработваща само Chat GPT. Главните им приходи идват от разработване на решения с искуствен интелект по поръчка за големи корпоративни клиенти, като инвестиционната банка Morgan Stanley.

OpenAI може да има ценни предимства, но те не гарантират нейното доминиране. Мрежовите ефекти, които са помогнали на големите компании като Alphabet, Amazon и Meta да се превърнат в квазимонополисти в сферите на търсенето, електронната търговия и социалните мрежи, все още не са се реализирали. Въпреки голямото количество потребители, GPT-4 не е значително подобрен спрямо предишната версия преди шест месеца. При оптимизацията с помощта на потребителски данни, цялостното представяне на GPT-4 се е променило по непредвидим начин и в някои случаи към по-лошо.

Битка да бъдеш първи в създаването на модели се среща и с недостатъци. За създателите на модели най-големият разход са експериментите, които често не дават резултати преди успешния модел да бъде обучен. OpenAI се смята, че е загубила 500 млн. долара през миналата година, въпреки че самото обучение на GPT-4 е струвало само една пета от тази сума. В света на изкуствения интелект, новините за неуспешни идеи разпространяват бързо, което помага на конкурентите на OpenAI да избегнат скъпоструващи грешки.

В крайна сметка, пазарът се предвижда да съдържа няколко големи универсални модела и множество специфични. Ако AI се окаже такъв, какъвто се смята, ролята на олигополист може да донесе на OpenAI много пари. А ако поддръжниците й наистина видят част от тези пари едва след като компанията е създала подобна на човек мислеща машина, тогава всички залози ще отпаднат.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещите

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект