Skip to main content
НОВИНИ

На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

By 24.01.2024No Comments
На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

24.01.2024 |

Придобилата изключителна световна известност чатбот платформа с изкуствен интелект ChatGPT скоро ще има свой български аналог. Изцяло българската програма, която по същество е първият отворен изкуствен интелект на български език, е разработена от специалисти от изследователския институт INSAIT към Софийския университет.

Програмата ще носи името BgGPT и ще заработи символично на националния ни празник 3 март. Това обявиха от института на специално събитие в София Тех парк, на което присъстваха премиерът Николай Денков, образователният министър Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Официални гости на събитието бяха и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Ролф От, Chargé d’Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

България е една от малкото държави, която разработва своя подобна платформа на собствен език, и която информация остава у нас и не зависи от чужди корпорации, като по този начин показваме, че можем да сме технологичен лидер, а не само потребител отбеляза проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT.

Платформата ще е напълно отворена и безплатна и се основава на над 3 милиарда думи и словосъчетания, като тепърва ще се развива много повече. В началото приоритет за използването й ще имат научни и обществени организации, които могат да се запишат предварително, за да я ползват и преди официалната дата на пускането й в свободна употреба – 3 март.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект