Skip to main content
НОВИНИ

НАМИРАНЕТО НА РАБОТА В ОБЛАСТТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВСЕ ОЩЕ Е КОШМАР

By 18.10.2023октомври 26th, 2023No Comments
НАМИРАНЕТО НА РАБОТА В ОБЛАСТТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВСЕ ОЩЕ Е КОШМАР

18.10.2023 |

През последните две години технологичните компании са съкратили над 400 000 души. Конкуренцията за останалите работни места става все по-отчаяна.

 

През изминалата година технологичната индустрия преживя значителен спад, като според сайта Layoffs.fyi през 2022 и 2023 г. ще бъдат закрити над 400 000 работни места. Това създаде труден пазар на труда за специалистите в областта на технологиите, които сега се конкурират за по-малко позиции с по-ниски заплати и ограничени възможности за повишение. През изминалата година ИТ секторът е загубил около 2,5% от работните си места, което води до по-голяма несигурност на работните места и по-дълъг престой на настоящите длъжности.

Големите технологични компании, включително Meta, Google и Amazon, въведоха мащабни съкращения и замразяване на наемането на служители. Въпреки че някои съкратени работници са били наети отново, тези случаи са редки и не компенсират значително общата загуба на работни места. Съкращенията са следствие от бързия растеж, наблюдаван през 2020 г., когато компаниите наеха повече служители, отколкото можеха да издържат.

Непрекъснатият спад на пазара на труда в областта на технологиите предизвика безпокойство сред търсещите работа, което ги подтикна да бъдат по-настойчиви в търсенето си. Това беше очевидно по време на Grace Hopper Celebration, годишна конференция и кариерен панаир за жени и небинарни технологични работници, където мъжете масово се стичаха на панаира за работа. Отчаянието да си осигурят работа беше осезаемо, а участниците тичаха към панаира, докато персоналът на събитието ги призоваваше да забавят темпото.

Трудният пазар на труда се отрази на хора като Кари Грошевски, студентка по компютърни науки и икономика в университета Вандербилт. Въпреки че следва препоръчителните съвети за натрупване на опит чрез лични проекти, стажове и участие в клубове, Грошевски се чувства обезкуражена, тъй като наближава дипломирането си без предложение за работа. По същия начин Ния Максуейн, която се надява да премине от сектора на хотелиерството към технологиите като ръководител на проекти, прекарва часове всеки ден, кандидатствайки за около 40 позиции. Въпреки че усилията им водят до някои интервюта, осигуряването на работа остава предизвикателство.

Технологични специалисти като full stack инженера Филип Джон Базил активно работят в мрежа чрез платформи като LinkedIn и Discord с надеждата да си осигурят договор. Въпреки че е имал многобройни интервюта, той все още не е получил позиция. Силно конкурентният пазар на труда засилва решителността на търсещите работа и разчитането на работата в мрежа, за да увеличат шансовете си за намиране на работа.

Като цяло технологичната индустрия е изправена пред труден пазар на труда, който се характеризира със загуба на работни места, замразяване на наемането и засилена конкуренция за по-малко позиции. Търсещите работа се сблъскват с по-дългия период на заемане на настоящата длъжност, ограничените възможности за повишение и по-ниските заплати в някои сектори. Отчаянието да си осигурят работа е очевидно на кариерните панаири и конференции, като хората полагат големи усилия, за да изпъкнат сред конкуренцията. Въпреки усилията си, мнозина остават обезкуражени и несигурни за бъдещето си в бранша.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Базови дигитални умения