Skip to main content
НОВИНИ

ПОЛОВИНАТА ОТ ДНЕШНИТЕ РАБОТНИ УМЕНИЯ НЯМА ДА СА АКТУАЛНИ СЛЕД САМО 2 ГОДИНИ

By 19.10.2023юли 11th, 2024No Comments
ПОЛОВИНАТА ОТ ДНЕШНИТЕ РАБОТНИ УМЕНИЯ НЯМА ДА СА АКТУАЛНИ СЛЕД САМО 2 ГОДИНИ

19.10.2023 |

Много компании твърдят, че използват AI, но повечето от тях все още са в ранните етапи на внедряване

 

Според неотдавнашно проучване, проведено от edX, почти половината от уменията, които притежават днешните служители, няма да са актуални само след две години. Тази прогноза се основава на мнението на 800 ръководители и 800 служители. Анкетираните ръководители смятат, че 49% от уменията, които управляваните от тях служители притежават в момента, ще станат излишни до 2025 г. Освен това 47% от тези ръководители не вярват, че служителите им са достатъчно подготвени за бъдещото работно място.

Тази констатация не е изненадваща от страна на доставчик на образователни платформи, но това, което се откроява, е краткият времеви хоризонт за остаряване на уменията. Ръководителите, участващи в проучването, смятат още, че през следващите пет години повече от половината (56%) от основните роли на работещите със знания ще бъдат премахнати поради бързото навлизане на изкуствения интелект.

Според проучване 79% от ръководителите смятат, че работните места на начално ниво ще престанат да съществуват, тъй като технологията на изкуствения интелект създава нови роли за служителите. Освен това 56% от анкетираните смятат, че собствените им длъжности ще бъдат изцяло или частично заменени от ИИ. Някои лидери в бранша обаче се отнасят скептично към тези прогнози, като предполагат, че непосредственото въздействие на ИИ върху кариерните цели ще бъде минимално.

Ричард Йефтс, изпълнителен директор в HCL Software, смята, че ИИ ще предефинира работните места и перспективите за кариера, но точното въздействие върху служителите и техните задължения е несигурно. Фредерико Брага, ръководител на отдела за цифрови технологии в Debiopharm, добавя, че е трудно да се предвиди кога и къде ще настъпи тази промяна. Цялостното въздействие на ИИ върху работната сила предстои да се види, като мненията за степента на неговото влияние се различават.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за работещи

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Базови дигитални умения

Leave a Reply