Skip to main content
НОВИНИ

Предизвикателствата пред IT сектора

By 15.02.2024No Comments
Предизвикателствата пред IT сектора

15.02.2024 |

IT секторът в България се готви за тежка година. Софтуерната сфера влиза в криза след 15 години на постоянен висок растеж. До момента няма масови съкращения, но търсенето на нови кадри е намаляло. Някои компании отбелязват спад в очакванията си още от края на 2023 година. Предвиждат ли се съкращения и какво можем да очакваме от технологичните компании на нашия пазар през годината? Бистра Папазова, член на УС на на BASSKOM разказа повече подробности по темата.

По думите й „криза“ е твърде силна дума за ситуацията. Ръст има, но просто е по-слаб в сравнение с предишни години. Това се дължи на процеси, които текат в целия свят.

„Повод за притеснение не бих казала, че има, но със сигурност това е повод за преосмисляне в IT сектора в България. Ние много дълги години растяхме, радвахме се на много клиенти и западни партньори. Това доведе до много голям ръст на нашите разходи под формата на заплати. Отдавна вече не сме евтина IT дестинация и този процес сега просто се задълбочава и ние трябва да преосмислим какво всъщност предлагаме като индустрия“, сподели Папазова.

Тя отбеляза, че заетите в сектора са около 60 хиляди души, но има и много IT специалисти, които са извън него. Съкращения има, но те не са масови. Освен това има замразяване на наеманията на нови служители в компаниите, както и по-малко търсене на специалисти в сравнение с предишни години.

„Това са нормални икономически процеси. В икономиката няма такова нещо като „вечен ръст“ и ние го разглеждаме това като нормален период от икономическия цикъл, който очакваме, че ще премине. Това, което ние можем да направим и това, което споменах е да се позиционираме като място на иновации, място на много голяма експертиза, която да е привлекателна за нашите международни партньори. Ние се конкурираме с целия свят така, че трябва да си даваме сметка къде стоим“, каза Папазова. И добави:

„Моят съвет към всички IT специалисти е да наблегнат на своите умения и своята квалификация, защото квалифицирани хора винаги се търсят.“

 

Цялото интервю гледайте ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Дигитални умения