Skip to main content
НОВИНИ

Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

By 16.01.2024No Comments
Първата международна олимпиада по изкуствен интелект 2024 в България

16.01.2024 |

В оживения град Бургас, България, от 9 до 15 август 2024 г. ще се проведе  първата по рода си Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI). Това престижно събитие ще събере най-ярките млади  умове, които горят от нестихващо любопитство  към бързо развиващия се свят на изкуствения интелект (ИИ). IOAI има за цел да разпали този плам и да предизвика тези млади новатори да разширят границите на изкуствения интелект, като ги превърне в следващото поколение пионери и специалисти по решаване на проблеми.

 Уникален формат: Отвъд правилните отговори

IOAI се отличава с уникален формат, включващ два кръга: научен и практически. Тези кръгове не търсят само „правилния отговор“, а се фокусират върху решения, ориентирани към изводите. Участниците ще се включат в проектирането на експерименти, правейки изводи за възможностите и ограниченията на ИИ, като по този начин отразяват научния процес в реалния свят

Научният кръг: Тест за умения и знания

В научния кръг отборите получават задачи, основани на последните изследвания на изкуствения интелект, от 2 до 4 седмици преди IOAI. Те трябва да представят решенията си като работен код и резултати от модели в Google Colab, използвайки Python. В този кръг се оценяват основните им умения за кодиране и разбирането на основите на машинното обучение. Уникално е представянето в „боен стил“ на IOAI, където отборите защитават решенията си срещу предизвикателства от опоненти, участвайки в динамичен научен дискурс.

Практическият кръг: Практическа работа със софтуер за изкуствен интелект

Практическият кръг, който се провежда изцяло на място, запознава учениците с популярен софтуер за изкуствен интелект като ChatGPT, Dalle-2 и други. Този кръг изисква от екипите да анализират и обяснят поведението на ИИ, без да е необходимо да кодират. Това е рядка възможност за учениците да си взаимодействат с най-съвременния ИИ в реално време, като им предлага представа за практическите приложения на технологията на ИИ.

Какво обещава IOAI: Сътрудничество, предизвикателства и иновации

IOAI е нещо повече от състезание – това е пътешествие в дълбините на изкуствения интелект. Участниците могат да очакват да се изправят пред умопомрачителни предизвикателства, да си сътрудничат с колеги от цял свят и да изследват потенциала си в тази динамична област. Това е платформа за тези, които мечтаят да оформят бъдещето с решения, базирани на ИИ, или за тези, които искат да изпробват уменията си на глобална сцена.

България: традиция в провеждането на олимпиади

България, известна с това, че е била домакин на първите издания на няколко международни олимпиади, добавя IOAI към своето наследство. Изборът на Бургас, град на брега на Черно море, за място на провеждане е в съответствие с дългогодишната традиция на България да насърчава интелектуални състезания.

Впуснете се в приключение с изкуствен интелект

IOAI не е просто събитие, а началото на глобално движение в областта на ИИ. Тази олимпиада е призив към младите иноватори по света да се съберат, да споделят идеи и да движат напред бъдещето на технологиите. Докато се подготвяме за това новаторско събитие, очакването и вълнението са осезаеми. Международната олимпиада по изкуствен интелект през 2024 г. в България ще се превърне в крайъгълен камък по пътя на изкуствения интелект и фар за младите умове, които го ръководят.

 

Срокове и допълнителни подробности ТУК.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения в образованието 

Дигитални умения за деца

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Дигитални умения