Skip to main content
WORDPRESS. МАТ, КОЙТО ХВЪРЛИ ИНТЕРНЕТ В ДЖАЗА

02.05.2023 |

Историята на WordPress е любопитна и вълнуваща, тя е една от онези редки поредици от събития, които показват колко красив може да бъде животът онлайн и какви невероятни възможности създава

Днес различните езици за програмиране, платформи, библиотеки се множат по-бързо от всякога, ето защо е особено впечатляващо, че повече от 1/3 от сайтовете в днешния интернет се крепят… на една и съща технология. При това свързана с джаза.

WordPress се появи в точния момент, за да се превърне в начинанието, което позволи всеки да направи лесно и без да се задълбава своя добре направен сайт. Историята е особено интересна, Мат Муленвег създава платформата по неволя, държи на нейната независимост и обща достъпност, докато в същото време… успява да си натрупа сериозно състояние. И да остане един от най-позитивните герои във времената на повсеместния интернет. 

В джаза

WordPress се появи тъкмо навреме в момента, когато мрежата изведнъж стана достъпна, а сайтовете – готови да предлагат разнообразно съдържание. Платформата с отворен код обедини около себе си огромна общност. Благодарение на нея днес е по-лесно от всякога да имаш добре направен сайт, без да си програмист, дизайнер, или пък да имаш опит.

Много трудно човек може да си даде сметка какво значи 1/3 от днешния интернет. Различни източници дават разминаващи се данни, но това са приблизително 450 милиона уеб страници! Като през последните години не само броят, а и съотношението не спира да расте, WordPress добавя по 2% към „дела си“ от мрежата годишно, а според някои дори е подминал 40-те процента!

Днес основната база на проекта приютява 423 759 реда код, а тъй като програмистите работят на доброволни начала, до момента по него са положени 112 години в часове труд.

И всичко това започва съвършено случайно, от любопитството на едно хлапе.

2003-а, 19-годишният Мат Муленвег е първокурсник в Хюстънския университет. Решава да си направи блог и избира платформата b2/cafelog. Иска да покаже на състудентите си снимките, които е направил на екскурзия във Вашингтон. Блогът се казва Photomatt.net, а по-късно се превръща в просто Ma.tt.

По това време с помощта на b2/cafelog са направени едва 2000 сайта. Платформата далеч не е съвършена, на Мат му трябват минимални подобрения, така че да може да качи снимките си. Затова опитва да се свърже с хората, създали проекта… А днес всички ние, които ползваме WordPress, имаме огромния късмет, че удря на камък.

Създателят на платформата е изчезнал, а Мат решава да потърси съвет в един от популярните форуми за програмиране. „Софтуерната дилема на блога ми“, кръщава темата младежът и обяснява: „Софтуерът за логване в платформата, която ползвам, не е обновяван от месеци, а главният разработчик е изчезнал. Не мога да го намеря никъде, но се надявам, че поне е окей“.

Дните минават, отдолу се появява само един коментар. Някой си Майк Литъл пише: „Ако си сериозен в идеята да направим наследник на b2, би ми било интересно да се включа“.

Summertime 

И после, нещата просто се случват. Техният проект бавно, но сигурно започва да трупа последователи, за да се превърне в това, което е днес WordPress – платформата, която дава на всеки шанса да бъде представен в онлайн света.

Символично или не, официално проектът е създаден навръх първи април, датата се превръща в рожден ден на WordPress.

Хората не спират да предпочитат WordPress до днес, защото в базисния му вид няма нужда да умеете да програмирате. Системата е лесна, интуитивна, доказана от времето. Ако пък и програмирате поне малко, можете да доразвивате проекта си без граници. Разбира се, няма идеални решения, WordPress не винаги е най-добрият избор. Но определено е мит мнението, че е подходящ само за по-скромни проекти, и днес го ползват BBC America, Bloomberg Professional, TechCrunch и The New Yorker.

Но споменахме джаза… Какво ли общо има той с платформа за сайтове? Стилно решение на създателите, за което добре знаят феновете на WP, е всяка нова версия на платформата да бъде кръщавана на любим на програмистите джаз изпълнител. Първата официална версия от януари 2004-а носи името на Майлс Дейвис, а най-новата – от ноември 2022-а, е кръстена на пианиста Михаил Алперин – Миша. С излизането на всяка нова версия създателите на WordPress пускат и кратък плейлист с любимите им изпълнения на избрания джазмен.

„Технологиите са най-полезни тогава, когато събират хората“, казва Мат Муленвег. 

Но как той и съмишлениците му извървяват дългия път към успеха? Как той успява да се превърне в успешен предприемач, въпреки че става популярен с отворения код? Какви са вижданията на създателя на WordPress за бъдещето на мрежата и големите въпроси днес? Четете на сайта Дигитални истории.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Уеб разработка

Софтуерно инженерство

Дигитални умения

Leave a Reply