Skip to main content
НОВИНИ

The Women and Girls in Science 2024 (WGS24) challenge

By 05.03.2024юли 11th, 2024No Comments
The Women and Girls in Science 2024 (WGS24) challenge

01.03.2024 |

Предизвикателството за Жени и Момичета в Науката 2024 (WGS24), организирано от Организацията на НАТО за наука и технологии (STO), е събитие за жени студентки и начинаещи изследователки до 30 години. Целта на предизвикателството WGS24 е да вдъхнови млади жени да следват в областите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) и да донесе повече разнообразие в тези дисциплини. Предизвикателството стартира на 8 февруари 2024 г., в чест на Деня на Организацията на обединените нации за жени и момичета в науката 2024 г. (11 февруари 2024 г.), с призив за изследователски предложения. Избраните кандидати ще вземат участие в финала на предизвикателството в Штаб-квартирата на НАТО (Брюксел, Белгия) на 30 май 2024 г.

 

Предизвикателство WGS24:

  • Обхват: Участниците ще бъдат помолени да представят кратко изследователско предложение, вдъхновено от следния въпрос: Каква изследователска идея бихте искали НАТО да реализира през следващите пет години? Предложенията трябва да засягат поне една от следните области на фокус на НАТО в областта на науката и технологиите: сигурността на енергията, изменението на климата, човешката сигурност, обществената устойчивост. Идеите могат да имат за цел решаването на съществуващ проблем или да предотвратят неговото развитие.
  • Аудитория: Това предизвикателство е насочено към млади жени студентки (бакалавър, магистър, доктор) и начинаещи изследователки до 30 години, които са граждани на държавите-членки на НАТО.
  • Описание: Състезанието ще се проведе по следния начин:

 

o Призив за изследователски предложения: Предизвикателството започва с призив за предложения. Участниците са поканени да попълнят Google формуляра на английски до 21 април 2024 г., 23:59 CET, обхващайки своите визионерски идеи в 1,300 думи.

 

o Процес на подбор на кандидати: След фазата на подаване, нашите експерти ще подберат дванадесетте най-добри (12) кандидатури на базата на критерии като новизна, актуалност, съгласуваност, осъществимост и потенциално положително въздействие върху обществото. Избраните кандидати ще получат покана за финала в Штаб-квартирата на НАТО, за да представят лично своите препоръки.

 

o Финал WGS24: Финалът ще се проведе на четвъртък, 30 май 2024 г., в Штаб-квартирата на НАТО. На всеки участник ще бъде отделено по 10 минути, за да представи своята идея, следвана от 5-минутна сесия за въпроси и отговори. Победителите ще бъдат определени от жури от експерти на STO.

o Награда: Най-добрите три участници ще бъдат наградени с пътуване до Центъра на НАТО за морско изследване и експериментиране (CMRE) – лаборатория за научни изследвания и експерименти от световен клас, намираща се в Ла Специя, Италия.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект

Софтуерно инжинерство

Дигитални умения

Leave a Reply