Skip to main content
РИСКОВИЯТ КАПИТАЛ (ВСЕ ОЩЕ) Е ВЛЮБЕН ВЪВ ФИНТЕХ ИНДУСТРИЯТА

24.04.2023 |

Дори и със значително по-ниски оценки от пазара рисковите инвеститори продължават да се фокусират върху финансовите технологии.

Трудно ще намерите голям фонд за рисков капитал, без значение по света или в България, който да не се интересува от компании за финансови технологии. Интерес всъщност е слаба дума – през последното десетилетие множество фондове сложиха финтех компаниите в самия център на стратегиите си и наливаха щедри инвестиции при щедри оценки. Това доведе до пренаселване на пазара в някои отношения – например огромния брой портфейли, които вероятно ще минат през фаза на консолидация или просто фалит на много от тях.

Интересът на рисковия капитал към финтех компаниите все още е тук, но е значително по-специализиран. Инвестициите все още са щедри, защото обещаващите компании имат нужда от значителни финансови ресурси, чрез които да навлязат в индустрията. Оценките, от друга страна, преживяха драматична корекция, в много случаи с над 50% надолу. Сега се очаква корекция на корекцията, защото пазарът свали стойността на почти всички компании с еднаква тежест, без да взема предвид, че някои просто са по-добри и стойностни от други.

Всички тези особености са важни предвид двете различни ситуации за фондовете за рисков капитал по света и в България. Докато глобално най-важните новини за фондовете са вдигането на лихвените проценти от централните банки – краят на т.нар. безплатни пари, в България рисковият капитал е подкрепен предимно с публични средства, а много от тях имат малко време, за да инвестират останалите си пари по мандат. Това не значи, че българските фондове не се интересуват от случващото се на международните пазари, но значи, че имат по-малко страхове дали след края на текущите им мандати ще има още пари за инвестиране.

„Финтехът като цяло е индустрия с голям пазар, защото е създаден от предишни играчи като банки и застрахователи. Пазарът вече е там, той е огромен и това, което финтех компаниите правят, е да разрушават или подобряват модели“

                                                                                   Александър Терзийски 

На какво се дължи интересът към финтех индустрията

„Финтех все още е една от вертикалите, които са с най-висок обем на инвестиции и най-напреднала готовност за поемане на такива“, казва Александър Терзийски, партньор във фонда за рисков капитал NV3 (третия фонд NEVEQ). Според него причините за интереса на рисковия капитал към финтеха са няколко. Първият и най-важен фактор е, че компаниите в сектора автоматично се намират в отдавна създаден пазар с огромни размери.

„Финтехът като цяло е индустрия с голям пазар, защото е създаден от предишни играчи като банки и застрахователи. Пазарът вече е там, той е огромен и това, което финтех компаниите правят, е да разрушават или подобряват модели. Те влизат на него много по-лесно, защото просто атакуват съществуващи пазари. Никой не създава нещо кой знае колко ново, но дава иновативно решение на съществуващ проблем“, казва Терзийски.

Този фундамент води до логичната последваща причина – финтех компаниите могат да растат изключително бързо, защото не им се налага да създават пазар от нищото. Според Терзийски много компании растат дори само защото общият пазар расте, тоест вълната повдига всички лодки. „Предвид точката, в която се намираме, има много смисъл в наливането на пари във финтех компании“, добавя той.

Друга причина за интереса на фондовете към финтех индустрията е, че тя е пълна с добри основатели и екипи, много от които идват от традиционния финансов сектор и са видели отблизо какво може да се оптимизира. За фондовете екипите са особено важна част от решението им дали да инвестират в дадена компания, а когато става дума за стартъпи на ниво идея, екипът е на практика цялата компания.

Прочетете повече тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Мобилни приложения

Софтуерно инженерство

Уеб разработка

Големи данни

Изкуствен интелект