Skip to main content
КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ CHATGPT ТЕХНОЛОГИЧНИ РАБОТНИ МЕСТА?

26.04.2023 |

Сякаш няма достатъчно страхове за съкращения в технологичната индустрия, а изведнъж се появи ChatGPT към списъка с неща, за които работниците трябва да се тревожат. Базираният на изкуствен интелект чатбот прониква все повече на работното място, докато технологията се развива с бързи темпове, пише CNBC.

От началото на тази година технологичната индустрия вече е съкратила 5% повече работни места, отколкото през цялата 2022 г., според Challenger, Gray & Christmas. Процентът на съкращенията е напът да надмине загубата на работни места от 2001 г. – най-лошата година за пазара на труда в технологичния сектор поради dotcom срива.

Тъй като съкращенията продължават да се увеличават, работниците не само се страхуват да не бъдат съкратени, те се страхуват да не бъдат сменени изцяло. Неотдавнашен доклад на Goldman Sachs установи, че 300 милиона работни места по света са засегнати от AI и автоматизацията.

ChatGPT и AI не трябва да предизвикват страх сред служителите, защото тези инструменти ще помогнат на хората и компаниите да работят по-ефективно“, според Султан Саидов, съосновател и президент на Beamery, глобална компания за софтуер за управление на човешкия капитал като услуга, който има собствен GPT, или генеративен предварително обучен трансформатор, наречен TalentGPT.

„Вече се изчислява, че 300 милиона работни места ще бъдат засегнати от AI и автоматизацията“, казва Саидов. „Въпросът е: това означава ли, че тези хора ще сменят или ще загубят работата си? Мисля, че в много случаи по-скоро ще се промени, отколкото да се загуби.“

ChatGPT е един вид GPT инструмент, който използва модели за обучение за генериране на човешки отговори и Саидов казва, че GPT технологията може да помогне на работниците да правят повече от просто разговори. Особено в технологичната индустрия, определени работни места ще бъдат засегнати повече от други.

Творците и дизайнерите трябва да придобият AI умения

Саидов посочва творците в технологичната индустрия, като дизайнери, създатели на видеоигри, фотографи и тези, които създават цифрови изображения, като тези, чиито работни места вероятно няма да бъдат напълно изкоренени. Това ще помогне на тези роли да създават повече и да вършат работата си по-бързо, каза той.

Ако погледнете назад към индустриалната революция, когато внезапно дойде автоматизацията в земеделието, това означаваше ли, че по-малко хора ще вършат определени дейности в земеделието?“, казва Саидов. „Определено, защото няма да имате нужда от толкова много хора в тази област, но това просто означава, че същият брой хора отиват на различни работни места.“

Точно като подобни тенденции в историята, творческите работни места ще бъдат търсени след широкото включване на генеративния AI и други AI технологии на работното място.

„При създателите на видеоигри, ако броят на игрите, направени в световен мащаб, не се променя от година на година, вероятно ще имате нужда от по-малко дизайнери на игри“, каза Саидов. „Но ако можете да създадете повече като компания, тогава тази технология просто ще увеличи броя на игрите, които ще можете да направите.“

Разработчиците на софтуер и инженерите ще бъдат засегнати

Не е честно да се каже, че GPT напълно ще елиминира работни места, като разработчици и инженери“, казва Самийр Пенакалапати, главен изпълнителен директор на Ceipal, управлявана от AI платформа за набиране на таланти.

Но въпреки че тези работни места все още ще съществуват, техните задачи и отговорности вероятно ще бъдат намалени от GPT и генеративния AI.

Трябва да се направи важно разграничение между GPT конкретно и генеративния AI в по-широк смисъл, когато става въпрос за пазара на труда, според Пенакалапати. GPT е математически или статистически модел, предназначен да изучава модели и да предоставя резултати. Но други форми на генеративен изкуствен интелект могат да отидат по-далеч, реконструирайки различни резултати въз основа на модели и учене и почти отразявайки човешкия мозък, казва той.

Като пример той дава, че ако погледнете софтуерни разработчици, инженери и тестери, GPT може да генерира код за няколко секунди, давайки на софтуерните потребители и клиенти точно това, от което се нуждаят, без да препредавате нужди, адаптации и корекции към екипа за разработка. GPT може да свърши незабавно работата на кодер или тестер, вместо дните или седмиците, които може да са необходими на човек, за да генерира същото нещо, казва той.

Генеративният AI може да повлияе по-широко на софтуерните инженери и по-специално на инженерите по devops (разработка и операции), казва Пенакалапати – от разработването на код до внедряването, провеждането на поддръжка и извършването на актуализации в разработката на софтуер. В този по-широк набор от задачи генеративният AI може да имитира това, което един инженер би направил през цикъла на разработка.

Докато развойните и инженерните роли бързо се адаптират към тези инструменти на работното място, Пенакалапати казва, че ще бъде невъзможно инструментите да заменят напълно хората. По-вероятно ще видим намаляване на броя на разработчиците и инженерите, необходими за създаването на част от софтуера.

Независимо дали е част от кода, който пишете, дали тествате как потребителите взаимодействат с вашия софтуер, или дали проектирате софтуер и избирате определени цветове от цветова палитра, винаги ще имате нужда от някой, човек, да помогнем в процеса“, каза Пенакалапати.

Работещите със знания могат да се възползват от ChatGPT

Въпреки че GPT и AI ще окажат силно влияние върху повече роли от други, включването на тези инструменти ще засегне всеки работник, работещ със знания, обикновено наричан всеки, който използва или обработва информация в работата си, според Майкъл Чуи, партньор в McKinsey Global Institute.

Тези технологии дават възможност за създаване на първи чернови много бързо, на всякакви различни неща, независимо дали става въпрос за писане, генериране на компютърен код, създаване на изображения, видео и музика“, каза Чуи. „Можете да си представите, че почти всеки специалист в областта на знанията може да се възползва от тази технология и със сигурност технологията осигурява скорост с тези видове възможности.“

Скорошно проучване на OpenAI, създателят на ChatGPT, установи, че приблизително 80% от работната сила в САЩ би могла да използва поне 10% от работните си задачи, засегнати от въвеждането на модели за обучение в GPT технологията, докато приблизително 19% от работниците може да видят 50% от засегнатите им задачи.

Чуи казва, че работниците днес не могат да си спомнят времето, когато не са имали инструменти като Microsoft Excel или Microsoft Word, така че по някакъв начин можем да предвидим, че работниците в бъдещето няма да могат да си представят свят на работа без AI и GPT инструменти.

За допълнитена информация тук.

Детайли

Уебсайт

Таргет аудитория

Дигитални умения за всички

Дигитални умения за работещи

Дигитални умения за ИКТ професионалисти 

Дигитална технология/ категория

Изкуствен интелект